Patríte medzi milovníkom orechových masiel? Ak áno, ste na správnom mieste. Orechové maslá si môžete pripraviť v pohodlí domova a môžete si byť istí, že obsahujú len tie najlepšie a najzdravšie ingrediencie. V tomto článku vám predstavíme 10 najlepších receptov na domáce orechové maslá.
Čo je to orechové maslo?
Orechové maslo alebo orechový krém je výrobok z mletých orechov, ktorý sa vyznačuje lahodnou chuťou a krémovou konzistenciou. Môžete si ho kúpiť v obchode alebo si ho jednoducho vyrobiť doma.
Orechy sú bohaté na živiny a zdravé tuky, ktoré telu prinášajú množstvo výhod. Najčastejšie sa používajú arašidy, mandle, lieskové orechy, kešu, vlašské alebo pekanové orechy.
Na výrobu orechového masla sa používajú opražené orechy, aby sa uvoľnila ich príjemná aróma. Potom sa opražené orechy rozomelú na jemnú kašu.
TIP: Ochutnajte orechové maslá z nášho e-shopu.
Zdravotné výhody
Domáce orechové maslá sú nielen sladké, ale majú aj množstvo zdravotných výhod:
- Ochrana pred vznikom srdcových chorôb – orechy obsahujú zdravé tuky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zvyšovať hladinu prospešného HDL cholesterolu. Tým sa znižuje riziko srdcových ochorení.
- Zlepšenie trávenia – orechy sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravú črevnú flóru a správne trávenie. Pravidelná konzumácia orechových masiel pomáha predchádzať tráviacim problémom, ako je napríklad zápcha.
- Posilnenie imunitného systému – orechy sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú silný imunitný systém. Vďaka vitamínu E, zinku a ďalším živinám pomáha orechové maslo chrániť telo pred voľnými radikálmi a posilňuje obranyschopnosť organizmu.
- Zdroj zdravých tukov – orechové maslo je bohaté na zdravé mononenasýtené a polynenasýtené tuky, ktoré sú pre náš organizmus dôležité. Tieto tuky pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cholesterolu, zlepšujú činnosť mozgu a podporujú zdravú pokožku.
10 najlepších domácich receptov na orechové maslo
1) Domáce arašidové maslo
Arašidové maslo patrí medzi najobľúbenejšie orechové maslá vôbec. Táto pochúťka vyrobená z arašidov je bohatá na živiny a obsahuje veľa bielkovín.
Maslo z arašidov sa skvele hodí ako prísada do kaší, pri pečení sušienok alebo jednoducho na chlieb. Používa sa tiež často v ázijskej kuchyni do karí omáčok a pridáva sa do rôznych dezertov.
2) Lahodné maslo z vlašských orechov
Ak máte doma prebytok vlašských orechov a neviete, čo s nimi, skúste si vyrobiť vlašské rechové maslo. Je skvelé do ovsenej alebo ryžovej kaše, na chia puding alebo hrnčekový koláč a dokonca aj na vafle alebo palacinky.
3) Jednoduché lieskovoorieškové maslo
Lieskovoorieškové maslo má podobnú chuť ako Nutella, ale je rozhodne zdravšie. Na jeho výrobu potrebujete prakticky len kvalitné lieskové orechy, soľ, rúru alebo panvicu a samozrejme kvalitný mixér.
TIP: Recept na zdravú domácu nutellu bez cukru.
4) Kokosové maslo
Kokosové maslo pripomína guľky Raffaello. Ale s jedným dôležitým rozdielom – neobsahuje žiadny pridaný cukor. Na prípravu tejto lahodnej pochúťky potrebujete len niekoľko jednoduchých ingrediencií a kvalitný mixér.
5) Maslo z kešu s kokosom
Maslo z kešu s kokosom je skvelou variáciou chutí a určite poteší. Je ideálne do kaší, smoothie misiek, ale aj na palacinky alebo s granolou. Postup je prakticky rovnaký ako pri akomkoľvek inom rastlinnom masle. Budete potrebovať kešu orechy, kokosové vločky a výkonný mixér.
6) Orechové maslo z para orechov
Orechové maslá vyrobené z para orechov sú nielen chutné, ale dodávajú telu aj selén, ktorý je dôležitým antioxidantom a bojovníkom proti voľným radikálom. Maslo z para orechov je lahôdkou pre chuťové poháriky a môže si ho pripraviť každý.
7) Makadamové maslo
Ak máte radi arašidové maslo alebo maslo z kešu, určite si obľubíte makadamové maslo si zamilujete. Maslo z makadamových orechov je lahodné, krémové a skvelé na palacinky, do kaše, s ovocím alebo len tak samotné.
8) Domáce pistáciové maslo
Výroba domáceho pistáciového masla je jednou z najzdravších možností, ktoré môžete doma vyskúšať. Aj keď pistácie patria medzi drahšie orechy, oplatí sa do nich občas investovať a vychutnať si túto orechovú dobrotu.
9) Domáce mandľové orechové maslo
Mandľové maslo v obchodoch bežne nenájdete, ale nebojte sa, dá sa ľahko vyrobiť! Domáce mandľové maslo je skvelé ako príloha k ovociu, na kašu alebo len tak. Dá sa vyrobiť z lúpaných aj nelúpaných mandlí a základný recept vyžaduje len mandle, soľ, rúru a kvalitný mixér.
10) Domáce kešu maslo z pražených orechov
Výroba kešu masla nie je náročná a výsledok vás poteší. Kešu maslo je vynikajúcou pochúťkou do kaší, raw koláčov, na ovocie alebo aj samotné. Je jednoduché na prípravu, neobsahuje cukor a má skvelú chuť.
Nechcete si vyrábať vlastné orechové maslá? V obchode na vás čaká arašidové, pistáciové alebo mandľové maslo.
Ďalšie články, ktoré by sa vám mohli páčiť:
- Orechové múky – kompletný sprievodca svetom orechov
- Orechové mlieka
- Druhy bezlaktózových mliek
- Orechy počas diéty – áno či nie?
- Olej z lieskových orechov o všetko, čo o ňom potrebujete vedieť
- Od akého veku môžu deti konzumovať orechy a orechové maslo?
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?