Máte radi pečené müsli (granolu)? My tiež! Dnes vám ukážeme náš obľúbený recept na zdravé domáce müsli bez cukru (low carb), ktorý sme vyskúšali v priebehu rokov. Navyše je prirodzene bezlepkový. Keď raz vyskúšate prípravu granoly doma, pravdepodobne si ju už nikdy nekúpite hotovú v obchode 😉
Prečo je naša granola zdravšia ako kupovaná v obchode
Tento recept je oveľa zdravší, pretože sa skladá len z orechov, semienok, kokosu a prírodného sladidla. Okrem toho je príprava domácej granoly mimoriadne jednoduchá. Ste pripravení upiecť si vlastný plech chutnej pochúťky?
Čo je granola?
Granola je pečená zmes rôznych orechov, semienok, kokosových vločiek a kakaa. Často sa pridávajú aj vločky, pufovaná ryža a rôzne sladidlá, ako napríklad med, trstinový cukor, javorový sirup alebo agávový sirup. Praví gurmáni pridávajú do müsli aj hrozienka, datle alebo strúhanú čokoládu.
Javorový sirup 250 ml
Ako sa granola vyrába?
Zmes sa pečie v rúre, kým nie je príjemne chrumkavá a voňavá. Potom sa konzumuje ako zdravá desiata alebo raňajky spolu s jogurtom a ovocím.
Granola je bežne dostupná v obchodoch, ale často obsahuje stužené tuky a rafinovaný cukor. Preto je lepšie pripraviť si granolu doma, kde máte kontrolu nad pridanými prísadami a neprídete o moment, keď vám upečená granola prevonia celý byt.
Tip: Viete o arašidoch všetko? Pozrite si nášho sprievodcu arašidmi.
Zabudnite na müsli z obchodu, pripravte si domácu granolu
Pečenie a varenie doma je lepšie ako kupovanie hotových výrobkov, ale málokto má na to trpezlivosť. Pri domácom müsli máte úplnú kontrolu nad zložkami a jedlo vždy chutí lepšie ako to kúpené v obchode. A domáca granola (ako náhrada za pečené müsli z obchodu) nie je výnimkou.
TIP: Máte rádi müsli tyčinky? Vyzkoušejte náš recept na domáce fit müsli tyčinky se sušenými marhuľami, medem a bez másla.
Čo nájdete v klasickej granole? Samé cukry, škroby a emulgátory
Urobili sme malý prieskum a zistili sme, že v bežne dostupných baleniach pečeného müsli sú všetky nezdravé veci: veľa čokolády, cukrov, škrobu, emulgátorov, múky a srvátky. Všetky pridané látky majú dve hlavné funkcie:
- Vzrušiť vaše chuťové poháriky sladkosťou (müsli zvyčajne chutí ako čokoláda)
- Predĺžiť trvanlivosť na mnoho mesiacov
Naše domáca čokoládová granola je prirodzene bezlepková
Granolu u nás doma všetci milujeme a na konci tohto článku nájdete náš najlepší recept na našu prirodzene bezlepkovú granolu. Naša domáca granola neobsahuje žiadny nezdravý cukor ani čokoládu, a pritom chutí úplne božsky.
Je plná vlákniny, ktorá vás zasýti na celé ráno a zároveň pomáha pri trávení a čistení čriev. Základom sú mandle, pekanové orechy a kokosové vločky. Pridávame aj vlašské orechy, slnečnicové semienka, sezamové semienka, tekvicové semienka a konopné semienka.
TIP: Máte radšej müsli ako granolu? Najnovšie vyrábame jahodové či banánové müsli s belgickou čokoládou, ktoré chutí ako domáca müsli, tak ochutnajte!
Na dochutenie používame škoricu, vanilkový extrakt a kakao a na spojenie chutí pridávame kokosový olej a vaječný bielok.
Tip: Ako si pripraviť vlastný chia puding? Pozrite si tento článok.
Aký je najlepší spôsob konzumácie čokoládovej granoly?
Granola je výborná predovšetkým ako súčasť raňajok (spolu s jogurtom a čerstvým ovocím) alebo ako popoludňajší olovrant, napríklad s ryžovou kašou, smoothie misou alebo chia pudingom. Granolu môžete jesť aj len tak a najlepšie chutí ešte teplá z plechovky.:)
Skúste do jogurtu s granolou pridať lyofilizované ovocie. My máme radi lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Ale lyofilizované ovocie máme aj v mnohých iných variantoch.
Máte radi arašidové maslo? Potom vám nič nebráni skombinovať ho s granolou a inými dobrotami. Je nám jasné, že si radšej kúpite 1 kg balenie arašidového masla, niektorí labužníci si možno kúpia aj 5 kg balenie arašidového masla do zásoby. Zatiaľ však máme arašidové maslo v 300 g a 1 kg baleniach, takže budete musieť do košíka vložiť viac balení, aby ste získali požadované množstvo.
Tip: Ak hľadáte vianočný darček pre svojich blízkych, upečte im domácu granolu. Potom ju nasypte do uzatvárateľných vreciek alebo pohárov a ozdobte sušeným pomarančom.
Ako dlho vydrží domáca granola?
Domáca granola síce vydrží čerstvá len tri týždne, ale obsahuje len kvalitné suroviny a naozaj v nej môžete cítiť chuť rôznych orechov, semienok a iných dobrôt, ktoré do nej pridáte.
Tip: Pripravte si na raňajky aj tieto jednoduché mrkvové muffiny, ktoré sú zdravé a chutné.
Maškrtíte radi muffiny? Ochutnajte:
- čokoládové praclíky,
- čokoládové kôstky,
- orechové maslo,
- veľké balenia orechov – mandle 1 kg, vlašské orechy lúpané 1 kg, pistácie 1 kg.
FAQ – Najčastejšie otázky
Čo je granola?
Granola je zapečená zmes rôznych orechov, semienok, kokosových lupienkov a kakaa. Často sa pridávajú aj vločky, pufovaná ryža a rôzne sladidlá, ako napríklad med, trstinový cukor, javorový sirup alebo sirup z agáve.
Ako skladovať domácu granolu?
Domácu granolu najlepšie uchováte v uzatvárateľnom sklenenom pohári, v ktorom vám granola vydrží chrumkavá cca 3 týždne.
Aký je rozdiel medzi granolou a müsli?
Granola je vždy zapečená zmes rôznych orechov, semienok a ďalších surovín. Müsli je naopak vždy sypká zmes orechov, semienok, ovocia, kokosu či čokolády a iných surovín.
Je lepšie kupované müsli alebo domáca granola?
Piecť a variť doma je lepšie ako kupovať hotové produkty, ale málokto má na to trpezlivosť. Keď si pripravíte granolu doma, máte kompletnú kontrolu nad použitými surovinami a jedlo vždy chutí lepšie ako z obchodu.
Čo dať do domácej granoly?
Do domácej granoly si dajte orechy a semienka, ale môžete pridať aj vločky a sušené ovocie.
Je čokoládová granola nízkosacharidová?
Áno, naša čokoládová granola je nízkosacharidová, je teda vhodná pri low-carb diéte.
Je čokoládová granola zdravá?
Áno, naša čokoládová granola je zdravá.
Môžem čokoládovú granolu jesť pri redukčnej diéte?
Áno, domácu čokoládovú granolu môžete jesť aj pri redukčnej diéte.
Čím osladiť domácu granolu?
Ak nechcete používať cukor, vhodný je aj med, javorový sirup alebo čakankový sirup, ktorý je najmenej kalorický. Možno použiť skrátka akúkoľvek alternatívu cukru.
Na koľkých stupňoch sa pečie domáca granola?
Pri teplote 150 °C.
Ako dlho sa pečie domáca granola?
Približne 25 – 30 minút.
Je možné pripraviť bezlepkovú granolu?
Áno, naša granola je prirodzene bezlepková.
Čím nahradiť bielok v granole?
Bielok môžete nahradiť „vegánskym vajíčkom“ z ľanového semienka.
Je možné pripraviť tento recept vegánsky?
Áno, vynechajte bielok alebo ho nahraďte vegánskym vajíčkom.
Tipy na recepty na raňajky z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na najlepšie cesto na domáce belgické vafle
- Ovsená kaša: 5 jednoduchých receptov, ktoré vás prekvapia
- Recept: Jednoduché domáce zdravé Cini Minis (low carb)
- Zdravý mugcake z ovsených vločiek
- Recept na banánové lievance bez múky z ovsených vločiek
Recept: Low carb čokoládová granola bez cukru❤️
Ingrediencie
- 1 šálka nakrájaných mandlí
- 1 šálka nakrájaných pekanových orechov
- 1 /2 šálky nasekaných vlašských orechov
- 1/3 šálky tekvicových semienok
- 1/3 šálky slnečnicových semienok
- 1/3 šálky sezamových semienok
- 2 polievkové lyžice konopných semien
- 1 šálka kokosových lupienkov
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/3 šálky kokosového oleja
- 1 bielok
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- kakao
- morská soľ
- sladidlo podľa výberu
Pokyny
- Predhrejte si rúru na 150 °C a vysteľte plech papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky orechy, semienka, kokos, sladidlo, škoricu a soľ.
- V oddelenej miske rozšľahajte kokosový olej, bielok a vanilkový extrakt.
- Zmiešajte mokré a suché ingrediencie dohromady a rovnomerne naneste na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre pribižne 25 – 30 minút.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Perfektné, budem to robiť stále takto ❤️