Recept na najlepšie mrkvové muffiny: Zdravé a chutné

Ak máte radi mrkvovú tortu, tieto mrkvové muffiny sú malou zmenšeninou obľúbenej mrkvovej torty. Do cesta sa pridáva jablko, ktoré dodáva mrkvovým muffinom vláčnu a sladkú chuť. Vďaka tomu nemusíte používať toľko cukru.

Do mrkvových muffinov môžete pridať aj polevu z kešu orechov a namiesto muffinov tak pripraviť malé cupcaky. Sú však výborné aj bez nej.

Najlepšie mrkvové muffiny sú tie s jablkami

Mrkvové muffiny sú skvelé aj samy o sebe, ale pridaním jabĺk do receptu získajú nový rozmer.

Jablká dodajú vláčnosť a prirodzenú sladkosť, zatiaľ čo mrkva dodá muffinom svieže a zemité tóny. Kombinácia škorice, muškátového orieška a klinčekov im dodáva tú správnu chuť.

Škorica MLETÁ 500 g

Škorica MLETÁ 500 g

Nedostupné
Škorica je voňavé a mierne sladké korenie s nádychom tropického ovocia. Ide o sušenú a namletú kôru tropického stromu škoricovníka. V kuchyni má široké využitie. Vďaka svojej typicky sladkej chuti a vôni dodáva pokrmom (najmä sladkým) veľmi príjemnú arómu. Veľmi často sa používa do sladkých jedál, čajov a horúcich nápojov (ako je punč alebo varené víno) alebo na ochutenie marmelád a džemov. V malom množstve sa môže pridávať aj do rôznych omáčok, napríklad do paradajkovej omáčky. Škorica je dôležitou súčasťou obľúbeného perníkového korenia.
Muškátový orech mletý 100 g

Muškátový orech mletý 100 g

Nedostupné
Muškátový orech má veľmi výraznú a osviežujúcu vôňu. Jeho chuť je veľmi aromatická a mierne horká. Najčastejšie sa používa do mäsových zmesí, polievok a syrových jedál (fondue). V Taliansku je veľmi obľúbený v cestovinových jedlách, ako sú plnené ravioly a lasagne. Muškátový orech sa do pokrmu pridáva vždy až na konci varenia. Pri dlhšom varení totižto stráca chuť a arómu.

TIP: 100% mrkvová šťava v bio kvalite bez pridaného cukru.

Sú mrkvové muffiny zdravé?

Mrkvové muffiny sú výživné a zdravé, obsahujú veľa vlákniny a vitamínov. Mrkva je bohatá na betakarotén, čo je antioxidant, ktorý pomáha telu bojovať proti voľným radikálom.

Jablká sú zasa plné vitamínu C a vlákniny, ktorá podporuje trávenie. Ak chcete, aby boli mrkvové muffiny úplne zdravé, môžete cukor nahradiť javorovým sirupom, stéviou alebo čakankovým sirupom alebo inou alternatívou cukru.

TIP: Už ste ochutnali arašidový krém? Tí, ktorí ho už ochutnali, by sa pravdepodobne kúpili do zásoby 1000 g balenie arašidového masla. Toto želanie vám už môžeme splniť, ale máme pre vás arašidové maslo aj v 300 g balení. A kto hovorí, že musíte zostať len pri jednom balení?

Recept na zdravé mrkvové muffiny

Recept na najlepšie mrkvové muffiny: Zdravé a chutné

Ak milujete mrkvovú tortu, tieto mrkvové muffiny si určite zamilujete. Sú jednoduché na prípravu, a ak sa snažíte stravovať zdravo, môžete namiesto cukru použiť stéviu či iné sladidlo. Pri používaní sladkých jabĺčok je možné cukor vynechať úplne.
4 z 1 hlasu
Čas prípravy 20 minút
Čas varenia 25 minút
Celkový čas 45 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa anglická
Porcie 5

Ingrediencie
  

  • 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
  • 1/2 hrnčeka cukru či iného sladidla
  • 2 ČL jedlej sódy
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 2 ČL škorice
  • 1/4 ČL mletého muškátového orieška
  • 1/8 ČL mletých klinčekov
  • 1/4 ČL kóšer soli
  • 1 šálka olivového či mandľového oleja
  • 4 veľké vajcia
  • 3 stredné mrkvy (nastrúhané)
  • 2 nastrúhané sladké jablká strednej veľkosti
  • 1 šálka nahrubo nasekaných pekanových orechov (alebo vlašských orechov)
  • 1/4 šálky strúhaného kokosu

Čo budete potrebovať na kešu polevu

  • 1/2 šálky naturálnych kešu orechov (namočených v horúcej vode 1 hodinu alebo studenej vode 6 – 8 hodín)
  • 1/2 šálky kokosového mlieka z plechovky
  • 3 – 4 PL javorového sirupu
  • 1/4 šálky rozpusteného kokosového oleja
  • 1/4 ČJ citrónovej kôry
  • 1 – 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 lyžičku čistého vanilkového extraktu
  • 1/4 lyžičky morskej soli

Pokyny
 

Ako na prípravu muffinov:

  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, jedlú sódu, prášok do pečiva, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a soľ.
  • Vmiešame olej a vajcia, mrkvu, jablká, pekanové orechy a kokos.
  • Do formičiek na muffiny nalejte cesto, tak aby ich naplnilo do ¾. Ak nemáte silikónové formičky, je potrebné ich predtým vymazať olejom.
  • Pečte ich približne 20 – 25 minút.

Ako pripraviť kešu polevu:

  • Namočené kešu orechy sceďte a rozmixujte s ostatnými ingredienciami do hladka.
  • Ochutnajte a dochuťte citrónom, vanilkovým extraktom a javorovým sirupom podľa chuti.
  • Prelejte polevu do strednej misy (s priestorom na miešanie/ šľahanie) a prikryte. Vložte do mrazničky a nechajte v mrazničke 2 – 4 hodiny, kým nebude poleva dostatočne tuhá.
  • Potom ju vyberte, premiešajte a môžete s ňou ozdobiť mrkvové muffiny.
Kľúčové slovo mrkvové muffiny, muffiny s jablky, zdravé muffiny, zdravé pečení
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




3 Shares
Share
Tweet
Share
Pin3