Ak máte radi mrkvovú tortu, tieto mrkvové muffiny sú malou zmenšeninou obľúbenej mrkvovej torty. Do cesta sa pridáva jablko, ktoré dodáva mrkvovým muffinom vláčnu a sladkú chuť. Vďaka tomu nemusíte používať toľko cukru.
Do mrkvových muffinov môžete pridať aj polevu z kešu orechov a namiesto muffinov tak pripraviť malé cupcaky. Sú však výborné aj bez nej.
Najlepšie mrkvové muffiny sú tie s jablkami
Mrkvové muffiny sú skvelé aj samy o sebe, ale pridaním jabĺk do receptu získajú nový rozmer.
Jablká dodajú vláčnosť a prirodzenú sladkosť, zatiaľ čo mrkva dodá muffinom svieže a zemité tóny. Kombinácia škorice, muškátového orieška a klinčekov im dodáva tú správnu chuť.
Škorica MLETÁ 500 g
Muškátový orech mletý 100 g
TIP: 100% mrkvová šťava v bio kvalite bez pridaného cukru.
Sú mrkvové muffiny zdravé?
Mrkvové muffiny sú výživné a zdravé, obsahujú veľa vlákniny a vitamínov. Mrkva je bohatá na betakarotén, čo je antioxidant, ktorý pomáha telu bojovať proti voľným radikálom.
Jablká sú zasa plné vitamínu C a vlákniny, ktorá podporuje trávenie. Ak chcete, aby boli mrkvové muffiny úplne zdravé, môžete cukor nahradiť javorovým sirupom, stéviou alebo čakankovým sirupom alebo inou alternatívou cukru.
TIP: Už ste ochutnali arašidový krém? Tí, ktorí ho už ochutnali, by sa pravdepodobne kúpili do zásoby 1000 g balenie arašidového masla. Toto želanie vám už môžeme splniť, ale máme pre vás arašidové maslo aj v 300 g balení. A kto hovorí, že musíte zostať len pri jednom balení?
Recept na najlepšie mrkvové muffiny: Zdravé a chutné
Ingrediencie
- 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka cukru či iného sladidla
- 2 ČL jedlej sódy
- 2 ČL prášku do pečiva
- 2 ČL škorice
- 1/4 ČL mletého muškátového orieška
- 1/8 ČL mletých klinčekov
- 1/4 ČL kóšer soli
- 1 šálka olivového či mandľového oleja
- 4 veľké vajcia
- 3 stredné mrkvy (nastrúhané)
- 2 nastrúhané sladké jablká strednej veľkosti
- 1 šálka nahrubo nasekaných pekanových orechov (alebo vlašských orechov)
- 1/4 šálky strúhaného kokosu
Čo budete potrebovať na kešu polevu
- 1/2 šálky naturálnych kešu orechov (namočených v horúcej vode 1 hodinu alebo studenej vode 6 – 8 hodín)
- 1/2 šálky kokosového mlieka z plechovky
- 3 – 4 PL javorového sirupu
- 1/4 šálky rozpusteného kokosového oleja
- 1/4 ČJ citrónovej kôry
- 1 – 2 PL citrónovej šťavy
- 1 lyžičku čistého vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky morskej soli
Pokyny
Ako na prípravu muffinov:
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, jedlú sódu, prášok do pečiva, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a soľ.
- Vmiešame olej a vajcia, mrkvu, jablká, pekanové orechy a kokos.
- Do formičiek na muffiny nalejte cesto, tak aby ich naplnilo do ¾. Ak nemáte silikónové formičky, je potrebné ich predtým vymazať olejom.
- Pečte ich približne 20 – 25 minút.
Ako pripraviť kešu polevu:
- Namočené kešu orechy sceďte a rozmixujte s ostatnými ingredienciami do hladka.
- Ochutnajte a dochuťte citrónom, vanilkovým extraktom a javorovým sirupom podľa chuti.
- Prelejte polevu do strednej misy (s priestorom na miešanie/ šľahanie) a prikryte. Vložte do mrazničky a nechajte v mrazničke 2 – 4 hodiny, kým nebude poleva dostatočne tuhá.
- Potom ju vyberte, premiešajte a môžete s ňou ozdobiť mrkvové muffiny.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?