Ak ste sa rozhodli obmedziť mäso a neviete, čo dobré si dať, skúste pohánkovú sekanú. Stačí vám pár základných ingrediencií a výborný obed alebo večera sú na svete. Pohánková sekaná je navyše zdravší variant, ktorý poteší nielen vegánov, ale aj milovníkov tradičnej domácej sekanej.
Pohánka je základ
Základom sekanej je pohánka. Ide o veľmi zdravú pseudobilninu, ktorá kedysi nechýbala hádam v žiadnej domácnosti. Dnes sa zase vracia do popredia, ale málokomu chutí. Prečo ľudia nemajú radi pohánku? Veľakrát je to nesprávne zvolenou úpravou alebo druhom pohánky.
Prečo je pohánka zdravá
Dajte pohánke šancu – je lacná, jednoduchá na prípravu a plná výživných látok. Prečo jesť pohánku?
- Pohánka je plná bielkovín, takže je skvelou náhradou mäsa.
- Je zdrojom množstva vitamínov a minerálov vrátane vitamínov skupiny B.
- Obsahuje rutín, ktorý podporuje vstrebávanie vitamínu C a podporuje správne fungovanie kardiovaskulárneho systému.
- Pohánka obsahuje tiež cholín, ktorý podporuje regeneráciu pečeňových buniek.
- Ak trpíte na opary, pomôže vám v pohánke obsiahnutá aminokyselina lyzín.
TIP: Ak by ste sa chceli o pohánke dozvedieť viac, prečítajte si náš článok.
Ako sa pripravuje vegánska pohánková sekaná bez mäsa
Poďme sa teraz pozrieť, ako sa pripravuje pohánková sekaná a čo všetko budete potrebovať, aby ste si na nej tiež pochutnali.
Ako pripraviť pohánku na sekanú
Na trhu nájdete viac druhov pohánky. Najlepšia pohánka na sekanú je krúpová pohánka, ktorú možno kúpiť buď svetlú, alebo tmavú. Svetlá pohánka je síce zdravšia, ale býva o niečo mazľavejšia.
Či už si zvolíte svetlú alebo tmavú pohánku, na sekanú musí byť mäkká a napučená. Pohánka zmäkne buď varením (čo je najrýchlejší variant), alebo namáčaním cez noc. Aby si pohánka zachovala čo najviac prospešných látok, stačí pohánku dobre prepláchnuť a nechať namočenú v 1,5 násobku vody cez noc.
A ak ste sa rozhodli urobiť si sekanú práve teraz, nebojte sa prepláchnutú pohánku povariť. Čím kratší čas varíte, tým lepšie. Aby pohánka zmäkla, stačí väčšinou 10 minút.
TIP: Pozrite sa tiež na recept na najlepšiu pohánkovú polievku so zeleninou.
Aké ingrediencie okrem pohánky na sekanú potrebujete
Samotná pohánka na sekanú nestačí. K varenej pohánke je potrebné pridať ešte pár ingrediencií. Základ tvoria vajíčko, ovsené vločky, cibuľa, cesnak a korenie. Okrem nich však môžete pridať aj ďalšie ingrediencie podľa chuti. Napríklad nastrúhanú koreňovú zeleninu, nasekanú vnať, pažítku alebo rôzne semienka a orechy.
Ako pripraviť orechy a semienka
Ak zvolíte semienka a orechy, je dobré ich nasucho trochu opražiť, kým sa nerozvonia. Väčšie orechy nasekajte najemno. Zo semienok odporúčame semienka ľanové, ktoré môžete pred použitím rozmixovať, a tým z nich získať maximum, alebo chia semienka, ktoré je zase dobré nechať chvíľu napučať. Z orechov vám sekanú „doladia“ tučnejšie orechy, ako napríklad kešu.
Aké ovsené vločky sú vhodné do sekanej
Rovnako ako existuje množstvo druhov orecho a semienok, existujú aj rôzne druhy vločiek. Veľký rozdiel je aj v tom, či použijete jemné alebo celé vločky. Vďaka jemným vločkám bude sekaná vláčnejšia, celé, naopak, jej vylepšia štruktúru. Ak chcete svoju sekanú obohatiť o ďalšie živiny, môžete použiť vločky s klíčkami alebo samotné klíčky.
TIP: Rýchle večere: 10 tipov na rýchle, zdravé a luxusné recepty.
Ako sa pripravuje pohánková sekaná bez mäsa
Rozšľahajte vajíčko, doň nasypte vločky a nechajte ich trochu napučať. Medzitým na kvapke oleja opražte cibuľu a prelisovaný cesnak. Potom vo veľkej mise zmiešajte napučanú pohánku, vajíčko s vločkami, opraženú cibuľku a prípadne aj ďalšie ingrediencie podľa chuti.
Ak vám zmes pripadá veľmi suchá, pridajte ďalšie vajíčko. Ak je, naopak, príliš mokrá, pridajte ešte trochu vločiek. Celú zmes dochuťte soľou, korením, majoránkou a trochou rasce. S korením nešetrite.
Ako dlho sa pečie sekaná z pohánky
Pripravenú zmes, ktorá by mala byť trochu lepkavá a mokrá, aby sa vám v rúre príliš nevysušila a potom sa nedrobila, dajte do zapekacej misky a pečte pri teplote 180 °C približne 25 minút. Použili sme zapekaciu misku s rozmermi 17 x 11 x 5 cm (4 porcie/8 plátkov). Ak máte horkovzdušnú fritézu, môžete si pohánkovú sekanú upiecť aj v nej. Čas pečenia sa môže mierne líšiť podľa typu fritézy.
S čím pohánková sekaná bez mäsa chutí najlepšie
Pohánková sekaná najlepšie chutí s zemiakmi a kapustou. Zemiaky môžete podávať varené, tlačené alebo ako kašu. Ak vám kapusta nevyhovuje, skúste jej ľahšiu verziu a pripravte si kapustu z cukety. Veľmi dobrou prílohou k sekanej sú aj restované fazuľové struky alebo iná zelenina. Alebo si ju vychutnajte s chlebom a čerstvým šalátikom.
TIP: Jednoduché a dokonalé vegánske tiramisu bez vajec a bez mascarpone.
Čo ďalšie pripraviť z pohánky
Pohánka sa v našom jedálničku objavuje v poslednom období čoraz častejšie, a preto sme pre vás pripravili celú škálu našich obľúbených receptov z pohánky. Čo uvariť z pohánky a čo naozaj chutí dobre?
- Sladká pohánková kaša na raňajky
- Zapečená pohánka na sladko s jablkami
- Najlepšie pohánkové rizoto
- Francúzske pohánkové palacinky
- Falošná škvarková nátierka z pohánky
Recept: Vegetariánska pohánková sekaná bez mäsa
Ingrediencie
- 130 g pohánky
- 60 g ovsených vločiek
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g nastrúhanej mrkvy
- 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 1 cibuľa
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- majoránka podľa chuti
- rasca podľa chuti
- olivový olej
Pokyny
- Prepláchnutú pohánku uvarte domäkka.
- Zmiešajte vajíčko s ovsenými vločkami.
- Na oleji orestujte najemno nakrájanú cibuľku s prelisovaným cesnakom.
- Všetky ingrediencie zmiešajte a pridajte nastrúhanú mrkvu, petržlenovú vňať a korenie.
- Podľa potreby pridajte ďalšie vajíčko alebo vločky.
- Vlhkú, lepivú zmes vložte do zapekacej misky.
- Pečte 25 minút pri teplote 180 °C.
FAQ – Najčastejšie otázky
S čím podávať pohánkovú sekanú?
Tradičnou prílohou k sekanej je zemiaková kaša alebo varené zemiaky. Nám pohánková sekaná najviac chutí so zemiakmi a kapustou.
Aké korenie pridať do pohánkovej sekanej?
Pri príprave dobrej pohánkovej sekanej je kľúčové jej správne dochutenie. Základom je soľ, čierne korenie a cesnak. Skvelé sa hodia aj rasca a majoránka. Ale dochutiť sekanú môžete aj oreganom, petržlenovou vňaťou či mletou paprikou.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?