Recept: Najlepšia pohánková polievka so zeleninou

Existuje veľa tipov na jarnú očistu. Nesprávne zvolený detox však môže telu skôr uškodiť než prospieť. Namiesto detoxu je vždy lepšie sa zamerať na vyváženú stravu a prirodzenú regeneráciu. Preto sme pre vás pripravili výborný recept na pohánkovú polievku, ktorá telu dodá veľa živín a navyše si na nej pochutíte. Stačí mať doma pár lyžíc pohánky, trochu koreňovej zeleniny a za chvíľu je pohánková polievka na svete.

Pohánka, poklad našich babičiek

Kedysi sa žiadna domácnosť bez pohánky nezaobišla, z čoho by sme si mali vziať príklad. Pohánka je lacná surovina bohatá na minerály a vitamíny, a to najmä zinok, ktorý zvyšuje obranyschopnosť slizníc. Navyše obsahuje aj rutín, ktorý priaznivo ovplyvňuje cievy, a cholín, ktorý sa podieľa na regenerácii pečeňových buniek. Pohánka je výborným pomocníkom pri jarnej regenerácii.

TIP: Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o detoxe, prečítajte si náš článok o detoxikačnej diéte.

Recept: Najlepšia pohánková polievka so zeleninou.
Najlepšia pohánková polievka so zeleninou.

Mrkva, petržlen a zeler – svätá trojica pri príprave polievky

Táto tradikčná trojkombinácia je základom mnohých omáčok aj polievok a nie je to inak ani pri pohánkovej polievke. Výhodou koreňovej zeleniny je, že sa dá dobre skladovať počas celého roka, takže je ľahko dostupná v každom ročnom období. Navyše je výborným zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. A ak máte koreňovú zeleninu, ktorá nebola chemicky ošetrená, môžete využiť aj jej vnať, ktorá dodá polievke ďalšiu porciu vitamínov.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na najlepšiu pšenovú kašu na sladko.

Prečo jesť koreňovú zeleninu

Možno si hovoríte, prečo je koreňová zelenina základom toľkých pokrmov. Nie je to len tak! Prečo je naša pohánková polievka plná zeleniny?

  • Mrkva je plná karotenoidov a bohatá na draslík, vitamín C a antioxidanty. Je teda skvelým pomocníkom nielen pre posilnenie zraku, ale aj celkovej imunity. So silnejúcim slnkom vám jej konzumácia navyše môže zlepšiť aj opálenie.
  • Zeler má protizápalové účinky a je dôležitým zdrojom antioxidantov. Podporuje zdravie ciev, prácu žlčníka a pomáha telu zbavovať sa škodlivín. Obsahuje takmer celú škálu vitamínov skupiny B. Zelerové silice sú navyše skvelým prírodným antibiotikom a zelerová vnať obsahuje viac vitamínu C než citrusy. Podobné účinky má aj stopkový zeler. 
  • Petržlen je bohatý na flavonoidy a chlorofyly, vďaka čomu je nenahraditeľný pri očiste krvi a celého tela. V petržlene nájdete aj veľké množstvo vitamínu C a provitamínu A, preto je konzumácia petržlenu veľmi vhodná na posilnenie činnosti pečene a imunitného systému.

TIP: Ďalšou výbornou polievkou, ktorej základom je koreňová zelenina, je napríklad tukožrútska polievka.

Aká zelenina je vhodná do pohánkovej polievky

Pohánkovú polievku si vďaka zelenine môžete ľahko prispôsobiť každému ročnému obdobiu – podľa sezónnych surovín aj vlastnej chuti. Na jar sa hodí napríklad kaleráb alebo mladé lístky špenátu, v lete je skvelý karfiol, brokolica a hrášok, na jeseň napríklad pór a v zime môžete skúsiť pripraviť polievku nakyslo s trochou kapusty alebo kelom.

Recept: Najlepšia pohánková polievka so zeleninou.
Najlepšia pohánková polievka so zeleninou.

Ako sa varí pohánková polievka so zeleninou

Naša obľúbená pohánková polievka so zeleninou je veľmi jednoduchá na prípravu. Stačí si pripraviť zeleninu, pohánku a všetko to dobre dochutiť.

Ako pripraviť pohánku do polievky

Pohánku do polievky nie je treba nejako špeciálne pripravovať ani zvlášť predvariť. Stačí ju dobre propláchnuť a pridať do hrnca k zelenine. Vďaka tomu, že sa bude pohánka variť priamo v polievke, získa lepšiu chuť a jemne ju zahustí. Ak však máte čas, je lepšie si pohánku vopred namočiť a nechať ju voľne napučať a zmäknúť.

Takto pripravenú pohánku pridajte do polievky až na záver. Pohánka si vďaka tomu uchováva viac živín (obsiahnutý rutín sa teplom degraduje). Ak si pohánku pripravíte bokom, môžete množstvo pohánky v polievke dávkovať podľa toho, ako ju chcete hustú.

Skladom 2.45 €
Pohánka svetlá krúpy je nutrične hodnotná plodina, výživná, bezlepková, ideálna na každodenné zdravé stravovanie.
Nedostupné 1.98 €
Pohánka svetlá je nutrične hodnotná, ideálna do kaší a polievok.
Nedostupné 3.25 €
Doviezli sme pre vás kvalitnú tmavú rascu na dochutenie polievok, zemiakov a šalátov. Nie je totižto rasca ako rasca a na slovenskom trhu je ťažké nájsť kvalitnú rascu. Táto sa vyznačuje tmavohnedou farbou a intenzívnou vôňou a chuťou. Vyskúšajte ju aj na pečenie obľúbeného chleba. Nebudete ľutovať.

Príprava zeleniny

Očistenú zeleninu si nakrájajte na kocky alebo nastrúhajte nahrubo. Pripravenú zeleninu opražte na cibuľke a pretlačenom cesnaku. Pridajte k nej nové korenie, bobkový list, pár guliek korenia a trochu majoránky. Len čo sa korenie rozvonia, podlejte zeleninu vodou alebo zeleninovým vývarom a nechajte pod pokrievkou povariť.

Len čo sa začne polievka variť, pridajte propláknutú pohánku, osoľte a varte do zmäknutia. Na záver môžete pridať vňať z koreňovej zeleniny alebo stopkového zeleru.

Čím polievku ozvlášniť

Ak by vám pohánková polievka prišla príliš jednoduchá, môžete do nej pridať napríklad vajíčko (buď uvarené natvrdo, alebo ho do polievky rozmiešajte). Ďalšou možnosťou sú napríklad strukoviny alebo huby (tie môžete použiť ako sušené, tak aj čerstvé). Milovníci mäsa a údenín môžu pridať napríklad klobásu, ktorá sa skvele hodí do variantu s kapustou. 

Ak si myslíte, že orechy a semienka do polievky nepatria, budete milo prekvapení! Výborné sú napríklad kešu orechy, ktoré majú jemnejšiu chuť. Tie však odporúčame pridať až na koniec na posypanie a viac sa hodia do hustejšej a krémovejšej polievky.

Čo ďalšie pripraviť z pohánky

Keďže pohánka v poslednom období získava na obľube, pripravili sme pre vás niekoľko receptov z pohánky, ktoré stoja za vyskúšanie.

Recept: Najlepšia pohánková polievka so zeleninou

Recept: Najlepšia pohánková polievka so zeleninou

Hľadáte dobrú a zdravú polievku, ktorá vás zasýti? Naša pohánková polievka so zeleninou je skvelá voľba. Je rýchlo hotová a určite vám bude chutiť.
Samozrejme Polievka
Kuchyňa česká
Porcie 4 litre

Ingrediencie
  

  • 150 g krúpovej pohánky
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 mrkvy
  • 1 veľký petržlen
  • ½ malého zeleru
  • 1 kaleráb
  • olivový olej
  • nové korenie
  • bobkový list
  • čierne korenie (celé)
  • majoránka
  • soľ
  • stopkový zeler vňať na ozdobu

Pokyny
 

  • Najemno nakrájanú cibuľku a prelisovaný cesnak osmažte na olivovom oleji.
  • Len čo cibuľka ziská zlatistú farbu, pridajte nakrájanú zeleninu a asi ešte 5 minút restujte.
  • Následne pridajte nové korenie, bobkový list, celé korenie, majoránku a nechajte korenie rozvoňať.
  • Podlejte zeleninu vodou (alebo vývarom), pridajte prepláchnutú pohánku, osoľte a nechajte pod pokrievkou variť, kým zelenina a pohánka nezmäknú.
  • Na záver pridajte do polievky zelenú vňať.
Kľúčové slovo pohánková polievka, pohánková polievka so zeleninou
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako dlho variť pohánku v polievke?

Dobre prepláchnutú pohánku stačí v polievke variť 10 minút.

Ako sa pripravuje pohánková polievka?

Nakrájanú zeleninu opražte 5 minút na masle alebo oleji, pridajte korenie a pohánku, zalejte vodou alebo vývarom a nechajte pod pokrievkou variť približne 15 minút, kým zelenina a pohánka nezmäknú.

Čím sa zahusťuje polievka?

Polievku môžete zahustiť napríklad pohánkou alebo pšenom. Ďalšími variantmi sú rôzne strukoviny alebo napríklad vločky. Výborný spôsob zahustenia je rozmixocať časť zeleniny tyčovým mixérom.

Čo dobré uvariť z pohánky?

Pohánka je veľmi všestranná surovina. Môžete ju variť aj piecť, a to na sladko aj na slano. Výborná je zapečená pohánka na sladko alebo napríklad pohánkové rizoto.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin