Recept: Sladká pohánková kaša na raňajky s ovseným mliekom

Máte radi sladké začiatky dňa? Potom by sladká pohánková kaša na raňajky mohla byť to pravé orechové presne pre vás. Je bezlepková, rýchla na prípravu a je bohatá na vlákninu, minerály a bielkoviny. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov podľa toho, čo máte najradšej. Navyše vás zasýti na celé dopoludnie. My sme si ju pripravili s ovseným mliekom a lyofilizovanými jahodami.

Prečo pripravovať kašu práve z pohánky

Ak ste sa už prejedli ovsenej kaše, určite stojí za to vyskúšať kašu z pohánky. Má nízky glykemický index, takže je vhodná napríklad pri chudnutí alebo pri cukrovke. Vďaka pozvoľnému uvoľňovaniu cukru do tela budete mať viac energie a nebudete hneď hladní.

TIP: Milujete pohánku? Vyskúšajte naše pohánkové palacinky!

Recept: Sladká pohánková kaša na raňajky s ovseným mliekom.
Sladká pohánková kaša na raňajky s ovseným mliekom.

Aké výhody ponúka pohánka

Pohánka má naozaj množstvo výhod a právom patrí medzi superpotraviny, aj keď ju mnohí ľudia zatiaľ veľmi neobľubujú. Aké sú výhody pohánkovej kaše?

  • Je bohatá na vitamíny a minerály.
  • Má vysoký obsah vlákniny.
  • Je dobrý zdroj bielkovín a antioxidantov.
  • Má protizápalové účinky.
  • Je prirodzene bezlepková.
  • Má blahodárny vplyv na kardiovaskulárny systém.

TIP: Ochutnajte tiež sladkú kašu z quinoy, ktorú si určite zamilujete!

Ako sa pripavuje sladká pohánková kaša na raňajky

Sladká pohánková kaša na raňajky chutí veľmi dobre na množstvo spôsobov a môžete ju pripraviť presne podľa vlastnej chuti. Najčastejšie sa používa lámaná pohánka, ktorú stačí len krátko povariť vo vode či mlieku. Pohánková kaša sa však dá pripraviť aj z pohánkových krúp.

Voda alebo mlieko – v čom variť pohánku?

Neviete, ako variť pohánku na kašu? Možností máte hneď niekoľko. Nám chutí na raňajky pohánková kaša varená v mlieku (najradšej používame rastlinné), pretože mlieko pohánke dodá jemnú, mierne sladkastú chuť. Rastlinné mlieka navyše neobsahujú laktózu, ktorá mnohým ľuďom nemusí na prázdny žalúdok vyhovovať. 

Pohánku však môžete uvariť aj vo vode a po dovarení na zjemnenie pridať pár lyžíc sušeného mlieka. Výborný je variant s kokosovým mliekom, ktorá kaši dodá nádych exotickej chuti.

TIP: Rastlinné mlieko možno ľahko pripraviť aj doma a my pre vás máme tie najlepšie domáce recepty na mlieko z orechov.

Recept: Sladká pohánková kaša na raňajky s ovseným mliekom.
Sladká pohánková kaša na raňajky s ovseným mliekom.

Ako osladiť pohánkovú kašu

Niekedy netreba kašu ani dosladzovať, závisí to od použitých ingrediencií. Ak sa vám však kaša zdá málo sladká, nič nepokazíte lyžičkou medu. Ten však pridávajte, až keď kaša trochu vychladne, aby si med zachoval všetky vitamíny. 

Na výber máte okrem medu aj množstvo sirupov a alternatívnych sladidiel, ako je napríklad čakankový, datľový alebo javorový sirup.

TIP: Vyskúšajte tiež našu zapečenú pohánku na sladko s jablkami alebo rizoto z pohánky!

Čo použiť na dochutenie

Za nás je škorica univerzálnou ingredienciou do sladkých receptov, ale ak sa nebojíte experimentovať, vyskúšajte napríklad klinček alebo fenikel. A ak si chcete kašu z pohánky obohatiť o exotický nádych, siahnite po voňavej vanilke alebo vanilkovom extrakte. Ďalšou možnosťou je napríklad kakao, karob alebo kvalitná horká čokoláda (my máme radi hlavne tú belgickú). Na dosiahnutie ovocnejšej a šťavnatejšej chuti môžete pridať aj trochu domácej marmelády. 

TIP: Vyskúšajte tiež náš recept na falošnú škvarkovú nátierku z pohánky.

Nedostupné 1.98 €
Pohánka svetlá je nutrične hodnotná, ideálna do kaší a polievok.
Skladom 3.59 €
Chrumkavé kúsky jahôd plné živín. Také sú naše mrazom sušené jahody. Sú úplne prírodné, neobsahujú žiadny pridaný cukor ani konzervačné látky.
Skladom 7.8 €
Máte radi kvalitnú horkú čokoládu? Potom musíte vyskúšať naše mandľové maslo so 70 % horkou čokoládou. Toto čokoládové maslo sme namiešali v pomere 80 % nasucho pražených mandlí a 20 % horkej 70 % čokolády a zaručene si ho vychutnajú všetci gurmáni.

S čím kašu podávať

Nech je už vaša kaša na raňajky pripravená z čohokoľvek, najlepšie je pridať k nej čerstvé ovocie, ktoré vášmu telu dodá množstvo vitamínov. Nemusíte sa držať len klasiky, ako sú jablká, banány alebo čučoriedky. Pohánková kaša s mangom alebo ananásom vás ráno osvieži a dodá exotický nádych.

Lenže nie vždy je čerstvé ovocie poruke. V takom prípade použite sušené ovocie, s ktorým bude pohánková kaša vynikajúca. Môžete zvoliť tiež lyofilizované ovocie, ktoré si zachováva vlastnosti čerstvého ovocia. Ktoré ovocie máme na sladkej pohánkovej kaši radi my?

Ďalšími skvelými ingredienciami sú orechy a semienka, ktoré obsahujú zdravé tuky a dodajú kaši chrumkavú textúru. My sme si na pohánkovú kašu nasypali pár mandlí, ale skvelo chutia tiež kešu alebo pekanové orechy.

Sladká pohánková kaša na raňajky s ovseným mliekom

Sladká pohánková kaša na raňajky s ovseným mliekom

Máte radi sladké raňajky? Potom vám zachutí sladká pohánková kaša. Je bezlepková, plná živín, poriadne vás zasýti a je rýchla na prípravu.
Samozrejme Raňajky
Kuchyňa česká
Porcie 1 porcia

Ingrediencie
  

  • 60 g lámanej pohánky
  • 250 g ovseného mlieka
  • 1 PL medu
  • mandle podľa chuti
  • lyofilizované jahody podľa chuti
  • škorica podľa chuti

Pokyny
 

  • V menšom hrnci priveďte mlieko do varu.
  • Pridajte pohánku a miešajte, kým pohánková kaša nezhustne.
  • Následne hrniec zložte z platne, pridajte med, škoricu a nechajte zhruba 10 minút odstáť.
  • Potom si pohánkovú kašu dozdobte nasekanými mandľami a lyofilizovanými jahodami alebo iným ovocím, ktoré máte radi.
Kľúčové slovo kaša z pohánky, pohánková kaša, sladká pohánková kaša
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Na čo je dobrá pohánková kaša?

Pohánková kaša je pre telo prospešná hlavne pre samotnú pohánku, ktorá obsahuje rutín. Tento flavonoid predchádza zápalom a znižuje hladinu LDL cholesterolu, čím podporuje zdravie srdca.

Ako sa pripravuje pohánková kaša?

Pohánku nasypeme do jemne osoleného vriaceho mlieka alebo vody, dobre premiešame, odstavíme a necháme dôjsť pod pokrievkou. Kašu posypeme škoricou a pridáme ovocie, orechy či orechové maslo a marmeládu podľa chuťových preferencií.

Ako často môžem jesť pohánku?

Odporúčané denné dávky neexistujú. Ak nemáte žiadne zdravotné problémy s cievami, konzumácia pohánky by nemala byť nebezpečná. Najväčšie množstvo rutínu sa v prípade pohánky nachádza vo vňati. Zrnká (semená) obsahujú približne 20 mg rutínu na 100 g.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin