Pohánka je často opomíjaná potravina, ktorá je pritom plná cenných živín a navyše je prirodzene bezlepková. Veľa ľudí sa jej však vyhýba, pretože nevie, ako ju chutne pripraviť. Ak aj vy tápete, ako si pohánku uvariť, vyskúšajte náš recept na najlepšie pohánkové rizoto s kuracím mäsom.
Rizoto z pohánky alebo ryže?
Obe obilniny sú po stáročia základom stravy v rôznych kultúrach a prinášajú množstvo zdravotných výhod. Pohánka aj ryža majú vysoký obsah sacharidov, minimum tukov a podobný obsah kalórií.
Pohánka však oproti ryži obsahuje viac vlákniny, má väčší podiel bielkovín, vitamínov a minerálov. Preto je pohánka skvelou potravinou, ktorú môžete do svojho jedálnička zaradiť. Zvlášť ak športujete, ste vegetariáni, vegáni alebo sa snažíte schudnúť.
TIP: Čo tak skúsiť aj kuskusové rizoto na taliansky spôsob?
Zdravotné prínosy pohánky
Pohánka je teda oproti ryži výživovo hodnotnejšia a má aj veľa výhod pre naše zdravie. Prečo je pohánka zdravá?
- Vysoký obsah vlákniny podporuje dobré trávenie.
- Obsah bielkovín vrátane všetkých esenciálnych aminokyselín z nej robí komplexný zdroj bielkovín.
- Pohánka je prirodzene bezlpková, takže je skvelou alternatívou pre ľudí s celiakiou alebo neznášanlivosťou lepku.
- Obsahuje rutín, bioflavonoid, ktorý pomáha zlepšiť krvný obeh, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a dodáva pružnosť cievam.
- Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele.
- Obsah zinku posilňuje obranyschopnosť slizníc, čo oceníte hlavne v chrípkovom období.
- Dôležitým prvkom je aj cholín, ktorý regeneruje pečeňové bunky a pomáha odbúravať nahromadený tuk v pečeni.
TIP: Ako uvariť pohánku?
Ako pripraviť pohánkové rizoto s kuracím mäsom
Pohánkové rizoto s kuracím mäsom je skvelou voľbou na zdravý obed alebo večeru. Je výživné, skvelo chutí a ľahko si ho upravíte tak, ako ho máte radi. Navyše tento recept môžete zaradiť do svojho jedálnička ako zdravú alternatívu k tradičnému rizotu alebo keď vám doma dôjde ryža.
Akú zeleninu použiť do rizota
Môžete použiť zeleninu, ktorú máte práve poruke. Výborným základom je mrkva. Červená paprika a hrášok sú osvedčená klasika. Do rizota sa výborne hodí mrkva, hrášok, paprika, ale aj pór. Môžete však použiť aj rôzne mrazené zmesi, ktoré môžete mať neustále doma. Keď nebudete vedieť, čo uvariť, bude pohánkové rizoto záchrana.
TIP: Pozrite si aj recept na najlepšiu pohánkovú polievku so zeleninou.
Čím nahradiť mäso
Ak by ste chceli pohánkové rizoto odľahčiť a zvoliť skôr bezmäsitý variant, môžete mäso nahradiť napríklad šampiňónmi alebo sušenými hríbmi. Siahnuť môžete napríklad aj po tofu, ktoré je dostupné v mnohých ochutených variantoch. Mäso vám tiež skvele nahradí tempeh alebo sójové rezančeky. Alebo si urobte len zeleninový variant rizota a posypte si ho výborným syrom.
Ako pripraviť pohánku
Ako prvé je najlepšie si pohánku dobre prepláchnuť a namočiť (pohánka má svoju typickú vôňu, ktorá mnohým ľuďom vadí, ale vďaka prepláchnutiu to bude lepšie). Kým pohánka jemne napučí a nasiakne potrebnú vodu, pripravte si mäso so zeleninou.
TIP: Ázijské kari rizoto z quinoy so zeleninou.
Ako uvariť rizoto z pohánky
Kuracie mäso nakrájajte na malé rezančeky a orestujte na jemne nakrájanej cibuľke spolu s ghí, kým sa nezatiahne. Pridajte trochu červenej papriky, rasce, korenia a soli. Potom mäso ešte chvíľu restujte dozlatista. K restovanému mäsu pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu, hrášok a zeleninovú zmes. Všetko ešte chvíľu orestujte a následne podlejte zeleninovým vývarom.
Potom pridajte namočenú a odkvapkanú pohánku a korenie a nechajte všetko spoločne dusiť, kým pohánka nezmäkne. Na záver na rizoto nasypte nesolené arašidy.
TIP: Zdravé low carb karfiolové rizoto s tekvicou a nivou.
Paprika mletá DELIKATES (maďarský typ) 500 g
S čím podávať pohánkové rizoto
Pohánkové rizoto môžete podávať posypané rôznymi druhmi semienok, orechov alebo syrov. Ak máte radi kyslejšie chute, tak kyslá uhorka ani červená repa vás nesklamú. Čerstvé bylinky nielen rizoto ozvláštnia, ale zároveň mu dodajú aj šmrnc.
Čo uvariť z pohánky
Radi by ste zaradili pohánku do svojho jedálnička a neviete, čo ďalšie z nej uvariť? My pohánku máme radi a pripravujeme z nej jedlá na sladko aj na slano. Máme pre vás tak naše overené recepty:
Recept: Najlepšie pohánkové rizoto s kuracím mäsom
Ingrediencie
- 1 hrnček pohánky (250 g)
- 2 – 3 kuracie prsia (350 g)
- 3 mrkvy (150 g)
- 100 g hrášku
- 100 g zeleninovej zmesi
- 1 cibuľa
- nesolené arašidy na posypanie podľa chuti
- olivový olej alebo ghí
- 1 ČL sladkej papriky
- 1 ČL rasce
- 2 ČL provensálskych byliniek
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- zeleninový vývar
Pokyny
- Prepláchnite a namočte pohánku.
- Na olivovom oleji alebo ghí osmažte najemno nakrájanú cibuľku dozlatista a pridajte mäso nakrájané na rezančeky.
- Len čo sa mäso zatiahne, pridajte papriku, rascu, korenie, soľ a ďalej restujte mäso dozlatista.
- K orestovanému mäsu pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu, hrášok a zeleninovú zmes.
- Všetko spolu chvíľu restujte a následne podlejte zeleninovým vývarom, pridajte bylinky a pohánku.
- Zmes nechajte variť pod pokrievkou, kým pohánka so zeleninou nezmäknú.
- Na koniec na rizoto nasypte nesolené arašídy.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako pripraviť pohánkové rizoto?
Pohánkové rizoto je veľmi jednoduché. Uvarte pohánku a na cibuľke osmažte zmes vašej obľúbenej zeleniny. Pridajte korenie a všetko spolu premiešajte. K zeleninovej zmesi môžete pridať orestované kúsky mäsa alebo hríby či tofu. Hotové rizoto môžete posypať syrom a bylinkami.
Aká zelenina sa dáva do rizota z pohánky?
Do rizota z pohánky môžete pridať zeleninu podľa chuti. Do rizota sa výborne hodí mrkva, hrášok, paprika, ale aj pór.
Čo uvariť z pohánky?
Pohánku môžete pripraviť na veľa spôsobov. Na slano aj na sladko. Pripraviť si môžete sladkú pohánkovú kašu, pohánkové palacinky, zapečenú pohánku, nátierku alebo napríklad sekanú. Okrem toho môžete pohánku pridať do polievok na zahustenie.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?