Vedeli ste, že originálne francúzske palacinky pôvodne obsahovali iba pohánkovú múku, vajcia a vodu? Až neskôr sa začal recept vylepšovať a pohánková múka sa začala nahrádzať pšeničnou múkou. My sme pre vás pripravili francúzske pohánkové palacinky podľa originálneho receptu, takže si na nich pochutnajú aj tí, ktorí sú na bezlepkovej diéte. Ako na prípravu najlepších palaciniek z pohánky?
Odkiaľ pochádzajú francúzske palacinky
Tenké placky z pohánkovej múky (takzvané galettes) sa tradične pripravujú vo viacerých oblastiach Francúzska. Najslávnejšie sú tie bretaňské a normandské. Medzi slávne recepty patria palacinky so syrom, šunkou a vajcom. V iných oblastiach Francúzska však môžete pod týmto názvom nájsť aj sladký koláč. Základ je však rovnaký, a to cesto z pohánkovej múky.
TIP: Ako uvariť pohánku – najlepšie tipy na varenie dokonalej pohánky.
Ako vyzerajú pravé francúzske pohánkové palacinky
Možno už ste počuli pojem „galetka“, ktorý označuje guľatý plochý koláč, v podstate našu palacinku. Správna galetka musí byť tenká, miestami až priesvitná. Jej hnedé okraje sa môžu meniť na ornamenty s jemnou čipkovanou štruktúrou.
Štvorec, vrecko alebo rolička?
Tradičná galetka má tvar štvorca so zohnutými okrajmi. Ak je však palacinka ešte teplá, môžete z nej vytvoriť aj vrecko, kornút alebo ju zavinúť do roličky tak, ako sme všetci zvyknutí. Aký spôsob zvolíte, je len na vás – chutiť budú všetky rovnako dobre.
TIP: Vyskúšajte recept na sladkú pohánkovú kašu na raňajky s ovseným mliekom.
Ako pripraviť francúzske pohánkové palacinky
Už vás nebudeme ďalej napínať. Francúzske palacinky patria medzi najobľúbenejšie jedlá na celom svete. Každý si ich môže upraviť podľa seba a naplniť presne tak, ako má rád. Ako pripravujeme francúzske pohánkové palacinky my?
Tradičná, bezlepková alebo špaldová múka
Tradičné cesto na galetku obsahuje pohánkovú múku, ktorá palacinkám dodáva príjemnú orieškovú chuť a ktorú sme použili aj my. Vďaka nej cesto lepšie drží tvar a udrží náplň vnútri palacinky.
Ak pohánkovú múku ani pohánku nemáte poruke, cesto môžete urobiť aj z klasickej pšeničnej, špaldovej alebo celozrnnej múky. Je len na vás, akú kombináciu cesta a náplne si zvolíte.
Ako vyrobiť pohánkovú múku z pohánky
Ak máte doma pohánku, bohato si vystačíte. Lúpanú pohánku dajte do kvalitného mixéra a mixujte tak dlho, kým z nej nebude jemný prášok – a pohánková múka je na svete.
TIP: Pohánka, špaldová múka aj orechové maslá, ktorými môžete palacinky dochutiť, nájdete u nás v eshope Ochutnej Ořech.
Ako má vyzerať cesto na pohánkové palacinky
Myslite na to, že cesto na palacinky by malo byť riedke. Keďže každá múka má inú savosť, je treba s tým pri príprave počítať a podľa toho prispôsobiť množstvo použitej vody či mlieka.
Pohánkovú múku nasypte do misky a uprostred vytvorte jamku. Potom pridajte špetku soli, vajce a trochu vody. Cesto na pohánkové palacinky poriadne miešajte a postupne pridávajte vodu, kým nebude cesto pekne hladké a bez hrudiek.
TIP: Do cesta môžete pridať aj jogurt alebo krémový syr, takže sa nebojte experimentovať. Na slano chutia skvele palacinky z červenej šošovice.
Odležanie cesta
Aby ste mali dokonalé pohánkové palacinky, nechajte cesto odležať aspoň hodinu v chladničke. Nie je to však nevyhnutné. Už sme to za vás otestovali.
TIP: Vyskúšajte tiež našu zapečenú pohánku na sladko s jablkami alebo rizoto z pohánky!
S čím podávať francúzske pohánkové palacinky
Galetku môžete plniť už na panvici alebo až na tanieri. Pri slaných variantoch je lepšie náplň zahriať a mierne opiecť priamo na panvici. Pri sladkých variantoch je to skôr len o preferencii.
Rovnako tak môžete urobiť z cesta menšie placky, ktoré len zvrchu ozdobíte. My sme si pripravili francúzske pohánkové palacinky s tvarohom, mandľovým orechovým maslom s čokoládou a ovocím.
TIP: Ak nemáte poruke čerstvé ani mrazené ovocie, úplne vynikajúce je pridať k tvarohu lyofilizované ovocie.
Ako ozdobiť francúzske palacinky
Podľa toho, akú náplň do pohánkovej palacinky dáte, vyberte aj ďalšie dobroty na ozdobu. Môžete ich posypať napríklad nasekanými pekánovými orechami, domácou nutellou a čokoládovou granolou, sušeným ovocím alebo napríklad šľahačkou. My sme si dovnútra dali tvaroh osladený čekankovým sirupom spolu s mrazeným ovocím a mandľami.
TIP: Vyskúšajte si z pohánky urobiť tiež falošnú škvarkovú nátierku, ktorá bude na rozdiel od tej tradičnej zdravá.
Francúzske pohánkové palacinky s tvarohom
Ingrediencie
Cesto na pohánkové palacinky
- 120 g pohánkovej múky
- 1 vajce
- 250 ml vlažnej vody
- 1 PL masla alebo kokosového oleja
- štipka soli
Náplň do palaciniek
- 2 PL polotučného tvarohu do každej palacinky
- zmes mrazeného lesného ovocia
- škorica podľa chuti
- sekané mandle na posypanie
- čakankový sirup podľa chuti
Pokyny
- Pohánkovú múku nasypte do misy a uprostred vytvorte jamku.
- Pridajte vajcia, štipku soli a časť vody.
- Metličkou cesto poriadne zamiešajte, kým nevytvoríte hladkú konzistenciu cesta bez hrudiek.
- Postupne pridávajte ďalšie množstvo vody, kým cesto nebude tak akurát riedke.
- Na koniec vmiešajte rozpustené maslo a nechajte cesto aspoň hodinu odstáť.
- Na rozohriatu panvicu dajte trochu masla alebo kokosového oleja.
- Naneste malé množstvo cesta na panvicu a krúživými pohybmi cesto rovnomerne rozlejte.
- Následne si v malom hrnci ohrejte trochu mrazeného lesného ovocia, ktorým ozdobíte pohánkovú palacinku s tvarohom.
FAQ – Najčastejšie otázky
Čím nahradiť múku v palacinkách?
Klasickú pšeničnú múku môžete nahradiť akoukouľvek dostupnou alternatívou. Ideálna je špaldová, pohánková alebo pokojne aj mandľová múka pre sladké varianty.
Čo sú galettes?
Ide o tradičný francúzsky názov obľúbených slaných francúzskych palaciniek, ktoré sa v pôvodnom recepte pripravujú z pohánkovej múky.
Čo je to galetka?
Galetka je plochý koláč pôvodom z Francúzska, dnes známy ako palacinka. Jej príprava je rýchla a naozaj jednoduchá. Krehké cesto chutí výborne s akoukouľvek náplňou, a to na sladko aj na slano.
Ako použiť pohánkovú múku?
Pohánkovú múku môžete použiť ako samostatne alebo ju ľubovoľne pridávať k ostatným múkam. Ako samostatná surovina je výborná napríklad do palaciniek alebo lievancov.
Aká múka je najlepšia na palacinky?
Palacinky sa obvykle pripravujú z hladkej múky. Vďaka vysokému obsahu lepku budú palacinky krásne tenké, pružné a nebudú sa trhať. Ak si však chcete pri varení zaexperimentovať, za vyskúšanie určite stoja aj zdravšie alternatívy, ako je pohánková, špaldová či celozrnná múka.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?