Palacinky na slano z červenej šošovice sa v posledných mesiacoch stali obrovským hitom na sociálnych sieťach. Sú jednoduché, dajú sa pripraviť a vegánsky a čo je najdôležitejšie, sú mimoriadne zdravé. Môžete ich pripraviť na sladko alebo na slano. My sme ich vyskúšali naplniť našou obľúbenou špenátovou omáčkou, ktorú bežne pripravujeme na cestoviny.
Už ste niekedy ochutnali palacinky na slano?
Palacinky na slano sú zaujímavou alternatívou k tradičným sladkým variantom a otvárajú širokú škálu chutí a kreativity. Táto výdatná pochúťka si vydobyla svoje miesto na stoloch na celom svete, kde sa stala obľúbenou voľbou na raňajky, ľahký obed alebo dokonca večeru. Odpustite si na chvíľu klasické sladké palacinky a objavte chute, ktoré ponúkajú slané palacinky.
Prečo jesť červenú šošovicu
Červená šošovica je cenovo dostupná, a pritom veľmi výživná strukovina. Ak vás bežná šošovica odrádza, pretože je náročná na prípravu, červená šošovica je pravý opak. Nemusí sa namáčať a jej príprava trvá naozaj krátko.
Najčastejšie sa používa na prípravu polievky, ale je vhodná aj na prípravu vegetariánskej verzie hamburgerov alebo sekanej. Červená šošovica je známa ako superpotravina, pretože obsahuje množstvo vitamínov a minerálov a má vysoký obsah bielkovín a vlákniny, ale nízky obsah tuku.
Červená šošovica je tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu B6, kyseliny pantoténovej a tiamínu.
TIP: Chcete zaradiť červenú šošovicu do svojho jedálnička? Prečítajte si náš článok.
Ako pripraviť palacinky na slano z červenej šošovice
Niekto necháva červenú šošovice cez noc naloženú vo vode, ale ak na to nemáte čas, stačí červenú šošovicu zaliať vriacou vodou a nechať úplne vychladnúť. Potom ju opäť prepláchnite a sceďte.
Nakoniec ju vložte do mixéra s vodou a rozmixujte s práškom do pečiva, kopcovitou lyžicou ryžovej múky, korením a cesnakom (v prípade, že plánujete robiť slané palacinky), pridajte soľ a vajce. Takto pripravíme cesto na slané palacinky z červenej šošovice.
Hoci je možné vajce vynechať, ak nie ste vegáni, odporúčam ho pridať, uľahčí vám to prácu s cestom. Pripravené cesto nechajte chvíľu odstáť a môžete začať piecť palacinky.
Mohlo by vás zaujímať: 5 tipov na zdravé a diétne recepty z červenej šošovice.
Ako pripraviť špenátovú náplň do palaciniek na slano z červenej šošovice
Osmažte si cibuľu a pridajte rozmrazený špenát. Podľa chuti osoľte a pridajte roztlačený cesnak a nadrobno nasekanú čerstvú bazalku. V menšom hrnci pripravte syrovú omáčku.
Zohrejte smotanu a postupne pridávajte strúhaný syr, kým sa nerozpustí. Smotana by nemala začať bublať. Dochuťte muškátovým orieškom. Nakoniec pridajte syrovú omáčku k špenátu, podľa chuti osoľte a zmesou naplňte palacinky.
Čo robiť so špenátovou omáčkou, ak sa zvýši
Špenátovú omáčku nikdy neskladujte dlhšie ako 2 – 3 dni. Špenátová omáčka je vynikajúca s cestovinami, ale môžete ju zapiecť aj s gnocchi. Omáčku môžete použiť aj do tradičných palaciniek.
Koriander mletý 500 g
Tip: Recepty na zdravé raňajky: 10 najlepších receptov pre deti aj dospelých.
Ako pripraviť sladké palacinky z červenej šošovice
Ak máte chuť skôr na sladké palacinky, vynechajte z cesta v recepte kurkumu, koriander, čili, rascu a cesnak. Namiesto toho do cesta pridajte škoricu, muškátový oriešok a vanilkový cukor. Podávajte s džemom alebo arašidovým maslom a javorovým sirupom.
Ak nemáte doma čerstvé ovocie, palacinky môžete podávať aj s mrazom sušeným ovocím. Mrazom sušené ovocie si zachováva všetky vitamíny a živiny rovnako ako to čerstvé.
Tip: Prečítajte si, ako na klasické hrnčkové cesto na palacinky.
Recept: Palacinky z červenej šošovice plnené špenátom
Ingrediencie
Palacinkové cesto
- 1 šálka červenej šošovice
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžica ryžovej múky
- 1 šálka vody
- korenie podľa chuti (koriander, rasca, kurkuma, čili)
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- olej na vyprážanie
Náplň do palaciniek
- 450 g mrazeného špenátu
- 1 téglik smotany
- 150 g strúhaného syra gouda
- 150 g strúhanej nivy
- 1 lžička muškátového orieška
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- hrsť bazalky
Na podávanie
- cherry paradajky
Pokyny
Ako pripraviť náplň
- Orestujte cibuľu a pridajte rozmrazený špenát.
- Dosoľte podľa chuti a pridajte prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájanú čerstvú bazalku.
- V menšom hrnci si zahrejte smotanu (nesmie sa však začať variť).
- V smotane rozpustite nastrúhané syry.
- Dochuťte muškátovým orieškom.
- Syrovú omáčku pridajte k špenátu a prípadne dosoľte podľa chuti.
Ako pripraviť palacinky
- Zalejte červenú šošovicu vriacou vodou a nechajte vychladnúť.
- Sceďte a prepláchnite červenú šošovice a rozmixujte spolu so všetkými ingredienciami na cesto.
- Nechajte cesto odstáť a medzitým si pripravte náplň.
- Vymažte palacinky na strednom plameni z oboch strán 2 – 3 minúty.
Ako podávať
- Palacinky plníme špenátovou omáčkou a podávame s cherry paradajkami.
Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Jednoduchý recept na zdravý pšenovník so slivkami a tvarohom
- Zdravý ázijský uhorkový šalát so sezamom
- Bazalkové pesto za päť minút: Domáci recept a možnosti použitia
- Domáce Reese’s: Recept na čokoládové košíčky plnené arašidovým maslom
- Recept: Jednoduchá vegánska sviečková bez laktózy
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?