Ázijské šaláty sú známe svojou jednoduchosťou a veľkou variabilitou neobvyklých chutí. Dnes si pripravíme jeden z nich a všetko, čo budete potrebovať, je uhorka, sezamové semienka a niekoľko ďalších ingrediencií.
Zabudnite na slovenský uhorkový šalát
Tradičný slovenský uhorkový šalát je chutná pochúťka, ktorá sa často objavuje na stoloch ako obľúbená príloha. Hlavnými ingredienciami sú na tenké plátky nakrájané čerstvé uhorky a cibuľa.
Kto by nemal rád uhorkový šalát, však? Ale čo tak preskúmať nové chuťové dobrodružstvo s ázijským uhorkovým šalátom.
Ázijský uhorkový šalát ako malé občerstvenie a chutná príloha
Šalátu nie je nikdy dosť. Tento šalát môžete podávať ako prílohu k menej výdatnému jedlu, ale hodí sa aj k sushi a iným ázijským pokrmom.
My sme si šalát vychutnali ako popoludňajšie občerstvenie. Môžete ho pripraviť doslova za päť minút, takže nie je potrebné pripravovať šalát vopred.
Tip: Chudnite s radosťou: 6 tipov na skvelé šaláty.
Uhorka v šaláte je základ
Uhorka, ktorá je na tento šalát najvhodnejšia, je šalátová uhorka, čiže hadovka. Pestuje sa už viac ako tritisíc rokov a za toto obdobie sa veľmi nezmenila. Uhorka obsahuje až 98 % vody, vďaka čomu je ideálna do šalátov a je základom mnohých diét.
Javorový sirup 250 ml
Mohlo by vás zaujímať: Hľadáte inšpiráciu na chutný šalát? Inšpiráciu nájdete na našom blogu.
Uhorka nesmie byť horká ani žltkastá
Žltkasté uhorky sú prezreté. Hoci chutia stále dobre, nie sú pre telo dobre stráviteľné. Vyhnite sa aj horkým uhorkám. Kedysi bola horkosť pre uhorky typická, ale dnešné odrody už nie sú horké. Ak je horká, rastlina bola napadnutá a radšej ju nejedzte. (Horkosť spôsobuje cucurbitaceín, ktorý chráni rastlinu pred škodcami.)
Žltkasté uhorky často vykazujú známky prezretia, čo sa môže prejaviť horkastou chuťou a tvrdšou šupkou. Na zachovanie optimálnej kvality a osviežujúceho charakteru šalátu je lepšie si vyberať čerstvé zelené uhorky s chrumkavou štruktúrou.
Sú sezamové semienka v uhorkovom šaláte zdravé?
Sezamové semienka sú malými pokladmi plnými chuti a živín. Ich jemná chuť a chrumkavá štruktúra dodávajú jedlám neuveriteľnú lahodnosť. Či už ich pridáte do jogurtu, šalátov alebo pečiva, vždy obohatia pokrm o finálny dotyk lahodnosti.
Sezamové semienka sú navyše bohaté na vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky, takže sú skvelým zdrojom zdraviu prospešných látok. Preto neváhajte a otvorte bránu do sveta sezamových semienok a objavte nové spôsoby obohatenia svojej kuchyne.
Máte radi sezamové semienka s jemne orieškovou chuťou? Môžeme vám ponúknuť biele lúpané sezamové semienka, ale aj exotickejší variant, a to špeciálnu odrodu čiernych sezamových semienok.
Ako pripraviť ázijský uhorkový šalát
Jedna uhorka stačí na dve porcie, umyte ju a nastrúhajte na pásiky (môžete škrabkou na zemiaky). Časť so semienkami nestrúhajte.
Do prúžkov pridajte ryžový ocot, sójovú omáčku, sezamové semienka a med. Premiešajte a máte hotovo.:) Šalát môžete dochutiť napríklad čili vločkami.
Tip pre milovníkov ázijského uhorkového šalátu. Ak milujete thajskú kuchyňu tak ako my, určite vyskúšajte chutný thajský šalát s jednoduchou sezamovou zálievkou. Thajský šalát je prirodzene vegetariánsky, obsahuje veľa zeleniny, ale vďaka kešu orieškom aj spoľahlivo zasýti, takže si ho môžete dať ako plnohodnotné hlavné jedlo.
FAQ – Najčastejšie otázky
Čím okrem medu osladím uhorkový šalát?
Ak nemôžete jesť med alebo vám nechutí, môžete na osladenie šalátu použiť javorový sirup.
Aké bylinky alebo korenie môžem do uhorkového šalátu pridať?
Máte radi pikantné šaláty, potom vám doma určite nesmie chýbať čili.
Ako pripraviť sezamovú zálievku na šalát?
Na prípravu lahodnej sezamovej zálievky dajte do malej misy alebo mixéra 1/3 šálky sezamového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 3 lyžice tamari omáčky, 2 lyžice vody, 2 lyžice vínneho octu, 1 lyžicu medu, 1 lyžicu šťavy z limetky a 1 lyžicu nastrúhaného čerstvého zázvoru. Potom rozmixujte ingrediencie do hladkej konzistencie a zaistite, aby sa všetky suroviny dobre spojili.
Čím nahradím sezamové semienka na posypanie ázijského šalátu?
Ak chcete nahradiť sezam na posypanie ázijského šalátu, môžete zvážiť slnečnicové semienka alebo tekvicové semienka. Počítajte s tým, že šalát nebude taký chutný.
Ázijský uhorkový šalát
Ingrediencie
- 1 šalátová uhorka
- 3 lyžice ryžového octu
- 2 lyžice medu alebo javorového sirupu
- 3 lyžice sezamových semienok
Pokyny
- Uhorku umyte a nastrúhajte na tenké prúžky. Vnútro so semienkami nepoužívajte.
- K uhorke pridajte ocot, sójovú omáčku a javorový sirup.
- Zamiešajte a posypte sezamovými semienkami. A máte hotovo.
Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Zdravé recepty z datlí: Jednoduchý datľový karamel
- Recept na najlepší perník: Vláčny perník s orechmi na plech
- Najlepší recept na brokolicovú polievku so zemiakom a bez smotany
- Ako pripraviť seitan: Dokonalý ázijský recept s ryžou do 30 minút
- Recept na vegánsky Pad Thai
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?