Kto by nemal rád brokolicový krém? Krémová brokolicová polievka so zemiakmi a bez smotany patrí medzi najobľúbenejšie polievky u nás. Je jednoduchá, sýta a hlavne nesmierne chutná. Pozrieme sa na najlepší recept na brokolicovú polievku. Jej príprava nezaberie viac ako 30 – 40 minút.

Prečo je brokolicová polievka zdravá
Naša krémová brokolicová polievka je absolútne zdravá a vhodná na chudnutie, pretože je pripravená len zo zeleniny a kešu orechov. Obsahuje preto veľa vlákniny, zdravých tukov a bielkovín.
Brokolica patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny
Mysleli ste si, že vitamín C nájdete len v ovocí? Omyl. Brokolica je jednou z najzdravších druhov zeleniny, je skvelým zdrojom vitamínov C a K, čo sú dva kľúčové vitamíny pre naše telo.
Okrem vitamínov je brokolica bohatá aj na vlákninu, ktorá je skvelá pre naše trávenie. Mimochodom, brokolica obsahuje aj veľa antioxidantov, ktoré nám pomáhajú bojovať proti voľným radikálom. Ak teda hľadáte zeleninu, ktorá je chutná a zároveň prospešná pre vaše telo, brokolica by mala byť na prvom mieste vášho zoznamu.
Ak nie ste príliš veľkými fanúšikmi brokolice, vyskúšajte náš recept na brokolicovú polievku, ktorá je zjemnená zemiakmi a kešu krémom.
Namiesto smotany použite zdravé orechy
Naša krémová brokolicová polievka je vegánska, pretože pri jej príprave namiesto smotany používame tzv. kešu smotanu. Ide prakticky len o rozmixované kešu orechy s vodou. Prečo je skvelé používať kešu orechy namiesto smotany? Okrem toho, že kešu orechy sú zdravé, môžete ich doma v uzavretej nádobe skladovať pomerne dlho. Takže keď nemáte poruke smotanu, môžete použiť kešu orechy.
Polievku by ste mohli, samozrejme, pripraviť aj úplne bez smotany, ale to by ste po jej zjedení hneď mali hlad. Vďaka kešu smotane je táto brokolicová polievka sýta, vhodná pri chudnutí a úplne ideálna ako hlavné jedlo.

Mohlo by vás zaujímať: Čím nahradiť smotanu na varenie a na šľahanie v slaných aj sladkých receptoch.
Ako si pripraviť krémovú brokolicovú polievku bez smotany
Ak milujete krémovú polievku, ale nemáte poruke smotanu alebo máte intoleranciu na laktózu, máme pre vás tip. Skúste použiť kešu orechy. Stačí kešu orechy namočiť na 30 minút do horúcej vody a rozmixovať ich s trochou polievky. Vytvoríte tak skvelú alternatívu smotany, ktorá nemá výraznú pachuť, ako napríklad kokosové mlieko.
Nevyhadzujte hlúb brokolice
Pri príprave brokolice rozdeľte hlávky na ružičky a nevyhadzujte ani hlúb. Ak ho chcete spracovať, odporúčame ho olúpať, pretože šupka býva drevnatá, a potom ho nakrájať na menšie kúsky. Keďže budete polievku mixovať, nemusíte sa báť hlúb použiť.

Recept na brokolicovú polievku krok za krokom
Ako pripraviť krémovú brokolicovú polievku? Najprv si pripravte zeleninu. Nakrájajte cibuľu a dajte ju zvlášť do misky a potom na ňu nasypte brokolicu a zemiaky. Najlepšie je brokolicu najprv rozdeliť na ružičky, ošúpať ružičky a nakrájať ich na malé kúsky. Podobne ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kocky.
Keď máte nakrájanú zeleninu, na rozpustenom masle alebo oleji opražte cibuľu, pridajte brokolicu a zemiaky a spolu orestujte. Pridajte zeleninový vývar, podľa potreby pridajte soľ a korenie a varte približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
Časť polievky vyberte a rozmixujte ju s vopred namočenými kešu orechami v horúcej vode. Potom pridajte zvyšok polievky a rozmixujte do krémovej konzistencie. Ak máte radi polievku s kúskami, nemusíte mixovať celú polievku a časť polievky môžete odložiť bokom. Polievku ochuťte muškátovým orieškom a podávajte.
Tipy na ďalšie recepty na polievky
Ak máte radi polievky, vyskúšajte našu obľúbenú polievku z červenej šošovice, tekvicovú alebo hrachovú polievku. Dávate prednosť ázijským receptom? Vyskúšajte thajskú polievku Tom Kha Gai.
FAQ – Najčastejšie otázky
Je brokolicová polievka vegánska?
Áno, náš recept je vegánsky.
Ako dlho môžem skladovať polievku v chladničke?
V chladničke vám brokolicová polievka vydrží až 5 dní.
Môžem brokolicovú polievku zamraziť?
Áno, brokolicovú polievku môžete dať do mrazničky, kde ju môžete skladovať až 6 mesiacov.
S čím podávať brokolicovú polievku?
Brokolicovú polievku môžete podávať samotnú, ale môžete k nej servírovať aj chlieb a pokojne si osmažiť slaninu alebo pridať jarnú cibuľku.

Najlepší recept na brokolicovú polievku so zemiakmi a bez smotany
Ingrediencie
- 1 brokolica
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 žltá cibuľa
- 750 ml zeleninového vývaru
- hrsť kešu orechov 30 minút namočených v horúcej vode
- 2 PL olivového oleja alebo masla
- štipka soli
- štipka čierneho korenia
- muškátový oriešok podľa chuti
Pokyny
- Nakrájajte cibuľu, brokolicu a zemiaky. Kešu orechy namočte v horúcej vode.
- V hrnci si speňte na masle alebo oleji cibuľu. Po chvíli pridajte brokolicu a zemiaky.
- Zalejte zeleninovým vývarom. Varte aspoň 20 minút, kým budú zemiaky mäkké.
- Časť polievky vyberte a rozmixujte s kešu orechmi. Potom pridajte zvyšok polievky a všetko rozmixujte do krémovej konzistencie.
- Dochuťte polievku soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?