Polievka z červenej šošovice: Jednoduchý a rýchly recept (vegan)

Polievka z červenej šošovice sa hodí do letného aj zimného jedálnička. V lete oceníte jej ľahkosť a rýchlu prípravu, v zime príjemne zahreje, a ak pridáte čili, pomôže v boji proti zimným bacilom.

Prečo červená šošovica?

Červená šošovica patrí medzi strukoviny a my Slováci sme k nej mali vždy blízko. Bohužiaľ, časom sme si obľúbili jednoduchšie prílohy, ako sú cestoviny alebo ryža, a na blahodárne strukoviny sme akosi zabudli. Možno je to preto, že pre mnohých ľudí sú fazule a iné strukoviny synonymom nadúvania. V prípade šošovice to však neplatí.

Existuje päťdesiat druhov šošovice, pravdepodobne poznáte klasickú zelenú a červenú. Na rozdiel od fazule červená šošovica neobsahuje síru, a preto nespôsobuje plynatosť, práve naopak. Červená šošovica je ľahko stráviteľná a pred varením ju netreba namáčať.

V jednej šálke červenej šošovice nájdete značné množstvo:

  • vlákniny (16 g, polovica DDD),
  • železa,
  • mangánu,
  • zinku,
  • fosforu,
  • a vitamínu B6.

Okrem toho šošovica dokáže navodiť dlhotrvajúci pocit sýtosti, pretože obsahuje rozpustnú formu vlákniny, ktorá uvoľňuje sacharidy do tela pomaly a nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi.

Šošovica tiež obsahuje až 25 % proteínov, preto sa často považuje za skvelú alternatívu mäsa.
Šošovica tiež obsahuje až 25 % proteínov, preto sa často považuje za skvelú alternatívu mäsa.

Prečo červená šošovica nenadúva?

Tento druh šošovice nenadúva, pretože jej chýba šupka, ktorú majú iné druhy šošovice. Šupka iných strukovín obsahuje oligosacharidy, ktoré sa v črevách rozkladajú na škroby a rýchlo kvasia. Preto niektoré strukoviny nadúvajú, ale červená šošovica medzi ne nepatrí.

TIP: Chceli by ste zaradiť červenú šošovicu do svojho jedálnička a chcete sa o nej dozvedieť viac? Prečítajte si náš článok.

Ako správne uvariť červenú šošovicu?

Príprava šošovice je jednoduchá. Začnite tým, že šošovicu roztriedite, aby ste odstránili všetky drobné a tvrdé nečistoty, a potom ju opláchnite, aby ste odstránili nečistoty. Na rozdiel od iných strukovín sa šošovica uvarí rýchlo aj bez predchádzajúceho namáčania.

Červená a zlatá šošovica sú najsladšie a najvýživnejšie. Uvaria sa približne za 30 minút. Po uvarení býva jú kašovité, preto sa výborne hodia do indického dhálu a karí alebo na zahustenie polievok.

Tip: Máte radi polievky? Skúste si pripraviť zdravú cícerovú krémovú polievku z kukurice.

Ako pripraviť dokonalú polievku z červenej šošovice s paradajkami?

Červenú šošovicu nemusíte vopred namáčať, stačí ju len prepláchnuť, aby ste sa zbavili všetkých nečistôt. Pol šálky prepláchnutej červenej šošovice vložte do hrnca a zalejte vodou. Vodu nesoľte a priveďte ju do varu. Varte asi 15 minút a medzitým si pripravte nasledujúce suroviny.

Na panvici speňte cibuľu a pridáme mrkvu. Restujte ju asi tri minúty a potom pridajte zeleninový vývar, cesnak, paradajkový pretlak (alebo nakrájané paradajky), nasekaný koriander a uvarenú šošovicu. Dobre premiešajte a ochutnajte.

Červená šošovica je jedna z mála strukovín, ktorá nenadúva, pretože jej chýba šupka, ktorú iné druhy šošovky majú.
Červená šošovica je jedna z mála strukovín, ktorá nenadúva, pretože jej chýba šupka, ktorú iné druhy šošovice majú.
Skladom 2.78 €
Červená šošovica je zo všetkých strukovín najstráviteľnejšia. To však nie je všetko. Má vynikajúcu chuť! Je bohatým zdrojom vlákniny a bielkovín. Okrem toho ju netreba vopred namáčať a jej príprava trvá len asi 15 minút. Vyskúšajte ju namiesto bežnej zelenej šošovice a dajte nám vedieť, ako vám chutí!
Olivový olej extra panenský KORONEIKI 250 ml

Olivový olej extra panenský KORONEIKI 250 ml

Nedostupné
TOP produkt medzi olivovými olejmi! Tento olivový extra panenský olej pochádza z veľmi vzácnych olív odrody Koroneiki, ktoré rastú na Kréte. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svojou špecifickou chuťou a vôňou. Zaručujeme vám nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
ČIERNE korenie celé 500 g

ČIERNE korenie celé 500 g

Nedostupné
Čierne korenie používame v kuchyni takmer všetci. Má typicky výraznú ostrú chuť a používa sa predovšetkým na zvýraznenie chuti takmer všetkých druhov pokrmov. Môžeme ho použiť na dochutenie mäsa, rýb, teplých aj studených omáčok, polievok alebo šalátov.

Polievka bude potrebovať soľ a korenie, podľa chuti. Potom varte ďalších 20 minút, aby sa všetky chute správne spojili a mrkva zmäkla. Máte hotovo!

Hustota polievky je na vás. Ak máte radšej redšiu polievku, pridajte viac vývaru. My máme radi hustú polievku.

Čo ďalšie môžete pripraviť z červenej šošovice?

Vyskúšajte recepty z nášho blogu Ochutnej Ořech:

FAQ – Najčastejšie otázky

Prečo červená šošovka patrí do jedálnička?

Existuje mnoho druhov šošovice. Tri najbežnejšie odrody sú hnedá, zelená a červená. Väčšina šošovice sa dodáva v sušenej forme, ale je v ponuke aj v baleniach na priamu spotrebu.

Tento druh šošovice je najrýchlejší a najľahší na prípravu a po uvarení vytvára hladkú konzistenciu podobnú pyré. Perfektne sa hodí do hustých polievok, indického dhálu či vegetariánskych fašírok.

Je polievka z červenej šošovice zdravá?

Áno, červená šošovica má vysoký obsah bielkovín a vlákniny a nízky obsah tuku. Je tiež plná kyseliny listovej, železa, fosforu, draslíka a vlákniny.

Aké sú výživové ​​hodnoty červenej šošovice?

Jedna šálka varenej červenej šošovice obsahuje približne 40 g sacharidov, 15 g vlákniny, 3,6 g cukru a 17,8 g bielkovín.

Je polievka z červenej šošovice dobrý zdroj vitamínov?

Varená červená šošovica má 358 mikrogramov vitamínu B9, tiež známeho ako folát. Konzumácia iba jednej šálky varenej červenej šošovice denne poskytuje 90 % zo 400 mikrogramov folátu, ktoré denne potrebujú dospelí.

Nadúva červená šošovica?

Červená šošovica nenadúva, pretože jej chýba šupka, ktorú iné druhy šošovice majú. Šupka ostatných strukovín obsahuje oligosacharidy, ktoré spôsobujú nadúvanie

Môže spôsobiť alergické reakcie červená šošovica?

Červená šošovica je všeobecne dobre znášaná a spôsobuje len zriedka spôsobuje alergické reakcie. Rovnako ako pri iných potravinách sa však môžu alergie vyskytnúť u jednotlivcov so špecifickou citlivosťou na strukoviny.

Je polievka z červenej šošovice vhodná aj pre ľudí s diabetom?

Áno, polievka z červenej šošovice je vhodná pre osoby s diabetom, pretože je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha udržovať stabilnú hladinu cukru v krvi. Je však dôležité sledovať celkový príjem sacharidov.

Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech

Polévka z červené čočky

Recept: Polievka z červenej šošovice

Polievka z červenej šošovice sa hodí do letného aj zimného jedálnička. V lete oceníte jej ľahkosť a rýchlu prípravu, v zime zas príjemne zahreje, a ak pridáte čili, pomôže aj v boji proti zimným bacilom.
5 z 1 hlasu
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 35 minút
Celkový čas 45 minút
Samozrejme Polievka
Kuchyňa vegánska, vegetariánska
Porcie 4 porcie

Ingrediencie
  

  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku prolisovaný
  • 2 mrkvy
  • 1/2 šálky červenej šošovice
  • 1 plechovka paradajkového pyré alebo krájaných paradajok
  • zeleninový vývar
  • čerstvý koriander
  • petržlenová vňať na ozdobu

Pokyny
 

Príprava šošovice

  • Šošovicu prepláchneme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu.
  • Vodu nesolíme a varíme 15 minút.

Príprava polievky

  • Na panvici speníme cibuľku a pridáme mrkvu. Tri minúty restujeme.
  • Do panvice pridáme zeleninový vývar, cesnak, paradajky (alebo pyré), nasekaný koriander a uvarenú šošovku. Premiešame. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
  • Varíme ďalších 20 minút a je hotovo.
Kľúčové slovo čočková polévka, polévka z červené čočky
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

1 komentár


  1. Výborná a zároveň zdravá polievka, veľmi chutila aj mojej 3-ročnej dcére.
    Ja som uvarila šošovicu spolu s mrkvou, aby som ušetrila čas a riad – osmažila som cibuľu, pridala cesnak, po chvíli mrkvu, prepláchnutú šošovicu, zaliala vývarom a hneď varila. Keď bola šošovica mäkká, pridala som nakrájané paradajky z konzervy a varila, kým aj mrkva nebola mäkká.
    Len dodám, že čerstvý koriander tomu naozaj dodá šmrnc, bez neho to nie je ono.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




11 Shares
Share
Tweet
Share
Pin11