Ak máte radi krémové polievky, ktoré sú zdravé a sýte, vyskúšajte tento variant cícerovej polievky, ktorá u nás patrí v zimných mesiacoch medzi najobľúbenejšie. Navyše je mimoriadne jednoduchá a rýchla na prípravu, v chladničke vydrží niekoľko dní a je vhodná aj pre tých, ktorí sa stravujú vegetariánsky alebo vegánsky.
Prečo variť z cícera
Cícer je veľmi prospešný pre zdravie, pretože obsahuje množstvo dôležitých živín, ako sú bielkoviny, vláknina, sacharidy, tuky, vitamíny a minerály. Cícer je dobrým zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné na udržanie a budovanie svalovej hmoty, a obsahuje aj veľké množstvo vlákniny, ktorá podpruje peristaltiku čriev a predchádza zápche.
Cícer obsahuje aj množstvo dôležitých vitamínov a minerálov vrátane železa, horčíka, mangánu a zinku, ktoré sú nevyhnutné na udržanie dobrého zdravia.
Lúpať alebo nelúpať cícer?
Ak vás cícer nadúva, určite ho olúpte. Cícer sa dá ľahko olúpať, stačí uvarený cícer ošúchať rukami. Odporúčame ho lúpať v hrnci s vodou. Šupky vyplávajú na hladinu a ľahko ich vyberiete. Tí z vás, ktorí sú zvyknutí jesť cícer, ho nemusia lúpať. Chuť polievky to nezmení.
Sladká chuť kukurice
Kombinácia kukurice a cícera môže byť pre mnohých nezvyčajná, ale netrápte sa tým. Môžete použiť kukuricu z konzervy (bez nálevu) alebo čerstvú. Ak sa bojíte sladkej chuti, dajte si pozor na kukuricu so sladkým nálevom.
Buď použite čerstvú, alebo ju opláchnite. Sladkú chuť v polievke nakoniec neutralizuje citrón.
Ako dosiahnuť krémovú konzistenciu cícerovej polievky
Keďže budete mixovať len 2/3 polievky, na dosiahnutie skutočne krémovej konzistencie použite namiesto smotany rozmixované kešu orechy.
Ak doma nemáte výkonný mixér, odporúčame kešu orechy vopred namočiť (30 minút v horúcej vode alebo cez noc v studenej) alebo použiť inú vegánsku smotanu. Kešu orechy nenahradzujte kokosovým mliekom, ktoré zmení chuť polievky.
Korenie, ktoré môžete vyskúšať
Ak máte radi pikantnejšie polievky, skúste pridať kajenské korenie, čili prášok alebo sušený mletý zázvor. Čerstvý koriander a štipka údenej papriky sú v polievke vynikajúce.
Ako dlho vydrží cícerová polievka
Ak cícerovú polievku pripravíte podľa nášho pôvodného receptu, polievka vydrží v chladničke až 5 dní. Môžete ju však aj zamraziť. V mrazničke vydrží niekoľko mesiacov.
Tip na ďalší recept s cícerom: Jednoduchý vegánsky cícer na paprike.
Recept: Zdravá cícerová polievka s kukuricou
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 1 stredná nakrájaná cibuľa
- 1 lyžička lahôdkového droždia
- 1/4 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
- 1/4 lyžičky udenej papriky
- štipka čili
- 1 stredný zemiak olúpaný a nakrájaný na malé kocky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 3/4 šálky kešu orechov na 30 minút namočiť do horúcej vody
- 1 plechovka kukurice bez nálevu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- hrsť nasekaného čerstvého koriandra
- 500 g cícera
Pokyny
- V hrnci na olivovom oleji orestujte cibuľku, potom pridajte prelisovaný cesnak a 2 – 3 minúty restujte.
- Pridajte zemiaky, cícer, kukuricu, vývar, čili, údenú papriku, korenie a varte 15 – 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Odoberiete ⅔ polievky a rozmixujte spolu s kešu.
- Vráťte do hrnca, premiešajte a dochuťte citrónovou šťavou a soľou.
- Polievku podávajte ozdobenú čerstvým koriandrom.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Dobrý deň, chýba informácia o tom, koľko cíceru je potrebné ? :-)…čítam to už po desiatykrát a nič tam nie je. Je možné nahradiť kesšu dajakým hotovým kešu krémom? Ďakujem, Jarka.