Recept: Zdravý „zemiakový“ šalát z tekvice a bez majonézy

Už roky pripravujeme na Vianoce dva šaláty. Jeden tradičný a druhý nízkosacharidový z tekvice. Postupne však začína prevládať tekvicový šalát, pretože je obľúbený aj u zástancov tradičného zemiakového šalátu. Diétny „zemiakový“ šalát je plný chutných živín a nie je ani ťažký, pretože sa nepripravuje s majonézou. Namiesto nej používame zálievku z kešu orechov, ktorá sa nazýva kešunéza.

Prečo pripraviť nízkosacharidový zemiakový šalát z tekvice?

Pečenou tekvicou nahradzujeme zemiaky nielen preto, že prirodzene obsahuje menej sacharidov. V porovnaní so zemiakmi sa tekvica všeobecne považuje za zdravšiu voľbu. Tekvica obsahuje viac vitamínov a minerálov ako zemiaky, a to vrátane vyššieho množstva vitamínov A a C, ako aj viac horčíka, železa a draslíka.

Tekvica obsahuje aj viac vlákniny ako zemiaky, čo môže podporiť zdravé trávenie a zabrániť zápche. Tekvica tiež obsahuje menej sacharidov ako zemiaky, čo môže pomôcť pri znižovaní hladiny cukru v krvi.

Ako pripraviť zdravý zemiakový šalát bez majonézy?

Ak vám majonéza nevyhovuje, skúste šalát pripraviť so zálievkou z kešu orechov. Kešunéza, čiže majonéza z kešu, je skvelou vegánskou alternatívou k majonéze. Kešu orechy sú zdrojom zdravých tukov, bielkovín a vitamínov a minerálov.

TIP: Kúpte si 1 kg balenie kešu orechov v našom obchode.

Receptov na kešnézu nájdete viac, ale nám sa páči verzia, ktorá je ochutená soľou, jablčným octom, dijonskou horčicou, citrónom a sušeným cesnakom. Vďaka tomu neobsahuje nič, z čoho by vám bolo pri konzumácii väčšieho množstva zle.

Skladom 11.99 €
Naturálne kešu orechy sú nepražené, nesolené a vždy čerstvé. W420 je označenie pre kvalitné kešu oriešky menšej veľkosti, ktoré sú chutné a dobre sa miešajú. Sú preto ideálne na výrobu kešu masla, kešu mlieka, ale aj raw koláčov alebo kešu syra.
Cesnak mletý 500 g

Cesnak mletý 500 g

Nedostupné
Mletý cesnak sa vyznačuje výraznou až štipľavou chuťou a veľmi intenzívnou vôňou. Výborne sa hodí na dochutenie mnohých mäsových a zeleninových jedál. Pridáva sa do polievok, omáčok alebo nátierok.
ČIERNE korenie celé 500 g

ČIERNE korenie celé 500 g

Nedostupné
Čierne korenie používame v kuchyni takmer všetci. Má typicky výraznú ostrú chuť a používa sa predovšetkým na zvýraznenie chuti takmer všetkých druhov pokrmov. Odporúčame nakupovať celé bobule a pomocou mlynčeka na korenie ho čerstvo namlieť až pri varení. Len tak docielite tú najlepšiu chuť.

Do diétneho zemiakového šalátu pridajte svoju obľúbenú zeleninu

Do diétneho zemiakového šalátu môžete pridať aj inú zeleninu podľa svojich preferencií. My sme zvyknutí na klasiku v podobe tekvice, vajíčka, cibule, uhoriek a jabĺk, ale vaša fantázia nie je obmedzená. Niektorí ľudia si do šalátu pridávajú dokonca aj mrkvu a hrášok. Len si dajte pozor, aby hrášok nebol zo sladkého nálevu plného cukru.

Dochuťte váš výborný a ľahký zemiakový šalát zeleným jabĺčkom

Do nášho zemiakového šalátu z tekvice pridávame aj nadrobno nakrájané jablko, ktoré šalát osvieži a dokonale v ňom udrží vlhkosť. Najlepšie sú zelené a kyslejšie jablká, zvlášť ak ste na nízkosacharidovej diéte.

TIP: Recept na tradičný vianočný punč z červeného vína.

Zdravý vianočný šalát chutí skvele a je jednoduchý na prípravu

Príprava zdravého šalátu je jednoduchá, ale nebudete ho mať hotový za pár minút. Pomerne dlho trvá, kým všetko nakrájate. Odporúčame nakrájať všetko na celkom malé kúsky. Najmä cibuľu nakrájajte nadrobno, väčšina ľudí nemá rada veľké kusy.

Vegánsky zemiakový šalát

Ak máte medzi sebou vegánov, vynechajte vajce a pridajte zeleninu. Do šalátu sa skvele hodí na kocky nakrájaná pečená mrkva alebo akákoľvek iná koreňová zelenina.

Šalát sa dá pripraviť aj vegánsky.
Šalát sa dá pripraviť aj vegánsky.

Recept: Ľahký a zdravý „zemiakový“ šalát z tekvice a bez majonézy

Každý má svoj vlastný recept na zemiakový šalát. My už niekoľko rokov robíme okrem tradičného aj tento z tekvice a kešu majonézy, ktorý sa posledné roky stáva čím ďalej obľúbenejší a mizne aj rýchlejšie ako ten tradičný. Je vhodnou alternatívou pre všetkých, ktorým je z klasického zemiakového šalátu zle alebo chcú nejakú zdravšiu alternatívu.
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 30 minút
Celkový čas 40 minút
Samozrejme Šalát
Kuchyňa vegetariánska
Porcie 1 misa

Ingrediencie
  

  • 3 vajcia
  • 1/2 väčšej tekvice hokkaido alebo maslovej cca 500 – 700 g
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 – 4 kyslé uhorky
  • 1 zelené jablko (Ontario)
  • 4 lyžice kešu majonézy
  • soľ
  • čierne korenie

Pokyny
 

  • Nakrájajte tekvicu na malé kocky a pečte do mäkka v rúre pri teplote 200 °C približne 10 – 15 minút.
  • Nakrájajte vajcia, uhorky, jablko (môžete so šupkou alebo bez) a cibuľu.
  • Nechajte tekvicu vychladnúť a potom ju prisypte k zvyšku ingrediencií a dochuťte kešu majonézou (recept na blogu), soľou a čiernym korením.
  • Ozdobte šalát vajcom a máte hotovo.
Kľúčové slovo bramborový salát, bramborový salát bez majonézy, vegetariánský salát
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




4 Shares
Share
Tweet
Share
Pin4