Recept na tradičný vianočný punč z červeného vína

Vianoce sú obdobím plným tradícií, sladkých cukroviniek a pečiva a tiež voňavého vianočného punču, ktorý nás počas chladných zimných večerov zahreje a dodá slávnostnú atmosféru každej vianočnej oslave či stretnutiu. Náš vianočný punč je plný voňavého korenia a sušeného ovocia, na ktoré sa tešíme počas celého roka. Predstavíme vám recept na tradičný vianočný punč z červeného vína a dozviete sa aj to, aké ďalšie alternatívy existujú.

Čo je vianočný punč a odkiaľ pochádza

Vianočný punč je obľúbený nápoj, ktorý sa často podáva počas vianočného obdobia. Tradične sa pripravuje z červeného vína, voňavého korenia, ako je škorica, badián a klinčeky, medu, hrozienok a ďalšieho ovocia.

Pôvod vianočného punču siaha do 17. storočia, keď ho prvýkrát pripravil v Indii. Neskôr sa recept dostal do Anglicka a potom do celej Európy. Vďaka obchodným cestám sa ingrediencie na punč rozšírili do celého sveta a nápoj si obľúbilo mnoho ľudí vrátane nás.

Z čoho sa pripravuje najlepší vianočný punč

Vianočný punč si môžete pripraviť v alkoholickej aj nealkoholickej verzii, aby si ho mohli vychutnať aj tí najmenší. Jeho základom je zvyčajne víno, rum, ovocie, korenie a med alebo cukor. Nealkoholická verzia sa vyrába z džúsu alebo muštu.

Vianočný punč sa pripravuje z rôznych druhov ovocia, ako sú pomaranče, jablká alebo hrozno. Medzi korenie patrí škorica, klinčeky, badyán a kardamón. Na dochutenie sa pridáva aj cukor alebo med a voda.

Vianočný punč si môžete pripraviť aj sami a pridať doň to, čo máte radi. My máme najradšej tradičný vianočný punč s ovocím a tešíme sa naň počas celého roka.

TIP: Kvalitnú pravú celú škoricu najdete u nás na Ochutnejorech.sk.

Tradičný vianočný punč z červeného vína

Tradičný vianočný punč z červeného vína najčastejšie nájdete na vianočných trhoch a počas sviatočného obdobia. Ak vám teda chutí varené víno, bude vám chutiť aj punč. Vyrába sa z červeného vína, rumu, škorice, badyánu, klinčekov a ovocia alebo cukru. Len počítajte s tým, že ak ho vypijete priveľa, môže vás na druhý deň bolieť hlava.

Ako pripraviť vianočný punč.
Ako pripraviť vianočný punč.

Aký je rozdiel medzi vareným vínom a punčom

Napadá vám, aký je rozdiel medzi tradičným vareným vínom a vianočným punčom? Hlavný rozdiel spočíva v tom, že do vareného vína sa nepridáva žiadny iný alkohol, zatiaľ čo vianočný punč sa okrem vína vyrába aj z rumu alebo griotky. Korenie oboch nápojov a ovocie sú podobné, ale každý si ho pripravuje podľa seba.

Príprava tradičného vianočného punču z červeného vína

Príprava vianočného punču je jednoduchá. Na začiatku sa sušené ovocie, ako sú hrozienka, brusnice alebo sušené slivky, namočí do rumu aspoň hodinu vopred. Šťava z citrusových plodov sa potom vytlačí a privedie do varu. Potom sa pridá víno a pripravené korenie.

Skladem 2.3 Kč
Najobľúbenejšie hrozienka v našom e-shope! Hrozienka Sultánky sú špeciálnou drobnou odrodou hrozienok z Turecka, ktorá má široké využitie! Sultánky majú zaujímavú sladkú chuť, a hoci sú malé, sú prekvapivo šťavnaté.
Skladem 4.35 Kč
Celé brusnice sú chutnejšie a šťavnatejšie ako polené! Sú skvelým občerstvením na celý deň. Sú tiež bohatým zdrojom antioxidantov a vitamínov A a C.
Skladem 4.99 Kč
Lahodné slivky bez kôstok sú vhodné nielen na varenie, ale aj ako rýchle občerstvenie počas dňa. Majú tiež veľmi vysoký obsah vlákniny a neobsahujú takmer žiadny tuk.

Korenie dodáva celému nápoju voňavú vianočnú atmosféru. V našom punči používame celú škoricu, badyán a klinčeky, ale na dosiahnutie lahodnejšej chuti a výraznejšej arómy môžete pridať aj vanilkový lusk.

Zmes sa privedie do varu, ale ďalej sa už nevarí. Nakoniec sa pridá ovocie a rum, aby z neho nevyprchali alkohol a aróma. Výsledný punč by mal obsahovať približne 21 % alkoholu. Podľa chuti ho môžete osladiť cukrom, medom alebo čakankovým sirupom.

TIP: Najlepšie hrozienka do punču sú hrozienka JUMBO bez pridaného cukru.

Aké ovocie patrí do vianočného punču

Premýšľate, aké ovocie dať do vianočného punču? My do toho nášho zvyčajne dávame čerstvé pomaranče a jablká, ale môžete pridať aj ananás alebo hrušky podľa toho, aké ovocie máte radi. Zo sušeného ovocia sa pridávajú hrozienka, brusnice, sušené slivky alebo hrušky. Vyskúšali sme aj sušené mango, sušené marhule a sušené datle.

Tip: Kúpte si sušené ovocie a orechy na Vianoce vo veľkom za skvelé ceny na ochutnejorech.sk.

Čím nahradiť rum

Ak patríte k ľuďom, ktorí rum dvakrát nemusia, máme pre vás tip, čím rum nahradiť. Z alkoholických nápojov sa do punču hodí aj griotka alebo brandy. A ak máte radšej menej alkoholický punč, môžete namiesto rumu pridať varený čierny čaj.

Aké víno patrí do vianočného punču

Odporúčame vybrať kvalitné víno, pretože chuť punču sa odvíja od chute použitého vína. Vhodné je polosladké alebo sladké víno, aby punč nebol príliš horký alebo kyslý. Ak víno nie je príliš sladké, punč sa dosladí medom alebo cukrom.

Ako ohriať vianočný punč

Recept na vianočný punč je jednoduchý a zvládne ho každý. Ak ste už punč pripravili a chcete ho len zohriať, dávajte pozor, aby ste ho ďalej nevarili, pretože alkohol z vína a rumu sa môže vypariť. Pri ohrievaní punču stačí nápoj zohriať na 70 °C.

Ako podávať vianočný punč

Punč môžete podávať v hrnčeku, pohári alebo šálke. Na ozdobu sa hodia plátky pomaranča alebo citróna a môžete pridať aj celú škoricu.

Korenie do vianočného punču.
Korenie do vianočného punču.

Ďalšie alternatívy vianočného punču pre inšpiráciu

Vianočný punč nepochybne patrí k Vianociam, ale nie každý má rád tradičný recept. Niektorí ľudia uprednostňujú biele víno, iní majú radi punč bez alkoholu.

Nealkoholický vianočný punč

Pre tých, ktorí sa nechcú zahrievať vínom, tehotné ženy alebo deti, sa pripravuje aj nealkoholický vianočný punč. Namiesto vína sa používa džús alebo jablčný mušt, ktorý sa varí s korením a jablkom a podáva sa s teplým ovocím. Tento punč sa označuje ako detský punč alebo jablkový punč, a ak si ho dáte niekde vonku, niekedy doň prihodia deťom želé medvedíky.

Vianočný punč z bieleho vína

Nemáte radi červené víno? Žiadny problém, vianočný punč sa dá pripraviť aj z bieleho vína. Namiesto červeného vína uvaríte biele víno, do ktorého pridáte uvarený čierny čaj, med a citrón. Je to trochu netradičná verzia punču, ale výsledná chuť je vynikajúca.

Punč so slivovicou a slivkami

Priaznivci pálenky ocenia punč so slivovicou a sušenými slivkami. Tie sú namočené v slivovici, ktorá sa do punču pridáva namiesto rumu. Rovnako je možné pripraviť variáciu s hruškami a hruškovicou.

TIP: Ochutnajte najšťavnatejšie sušené slivky a sušené hrušky, ktoré vám krásne ochutia vianočný punč.

S čím podávať vianočný punč

Vianočný punč sa podáva horúci, aby každého v chladnom zimnom období zahrial. Ak ide o pochúťky, ktoré sa hodia k punču, nemôžeme zabudnúť na tradičné slovenské vianočné pečivo, ako sú linecké koláčiky, vanilkové rožteky, perníčky alebo čokoládové guľky.

Ďalším doplnkom môžu byť plátky ovocia, napríklad citrusov, ako sú pomaranč či citrón. Okrem toho, že obohatia zážitok z pitia vianočného punču, dodajú nápoju aj atraktívny vzhľad.

Nesmieme zabudnúť ani na trdelník. Táto obľúbená sladkosť sa často predáva na vianočných trhoch a jej chutné cesto z cukru, orechov a škorice je skvelou pochúťkou spolu s vianočným punčom.

Mohlo by vás zaujímať: Najlepší recept na luxusnú nadýchanú a jednoduchú vianočku ako od babičky.

FAQ – Najčastejšie otázky

Aké korenie patrí do vianočného punču?

Do vianočného punču patrí korenie, ako je škorica, klinčeky a badián. Pre intenzívnejšiu arómu môžete pridať aj kardamón a pomarančovú kôru.

Aký alkohol sa hodí do vianočného punču?

Tradičné recepty na vianočný punč obsahujú biely alebo tmavý rum, brandy alebo whisky. Môžete si vybrať podľa svojich preferencií, prípadne dokonca vynechať alkohol, ak pripravujete nealkoholický punč.

Ako upraviť recept na nealkoholický vianočný punč?

Ak chcete pripraviť nealkoholický vianočný punč, jednoducho vynechajte alkohol a nahraďte ho ovocnou šťavou, džúsom, muštom alebo vínom bez alkoholu. Chutí stále skvele!

Je možné punč pripraviť vopred a ohriať ho neskôr?

Áno, punč si môžete pripraviť dopredu a potom ho len zohriať. Skladujte ho v chladničke a pred podávaním ho stačí zahriať na 70 °C.

Môžem do punču pridať aj ďalšie ingrediencie?

Samozrejme, fantázii sa medze nekladú a do punču si môžete dať najrôznejšie ovocie podľa chuti, a to ako čerstvé, tak aj sušené.

Aký je najlepší spôsob uchovania zvyšku punču?

Zvyšný punč je možné uchovávať v uzavretej nádobe v chladničke, a to niekoľko dní až týždeň. Pred podávaním ho znovu zahrejte a premiešajte.

Recept na vánoční punč

Recept na tradičný vianočný punč z červeného vína

Máte chuť na tradičný vianočný punč plný voňavého korenia, dobrého vína a ovocia? Urobte si domáci vianočný punč, ktorý podľa nášho receptu zvládne každý a zahreje vás v chladných zimných dňoch.
Čas prípravy 5 minút
Čas varenia 15 minút
Celkový čas 20 minút
Samozrejme Drinks
Kuchyňa česká
Porcie 4 poháre

Ingrediencie
  

  • 500 ml sladkého alebo polosladkého červeného vína
  • 100 ml rumu
  • 450 ml vody
  • 5 – 7 klinčekov
  • 2 celé škorice
  • 2 badiány
  • 1 hrsť hrozienok
  • 1 citrón
  • 2 pomaranče
  • čerstvé ovocie na ozdobu
  • cukor alebo med podľa chuti

Pokyny
 

  • Namočte hrozienka do rumu aspoň hodinu vopred.
  • Vytlačte šťavu z citróna a pomarančov a priveďte ju do varu.
  • Pridajte pripravené korenie, červené víno a vodu.
  • Len čo sa zmes začne opäť variť, vypnite plameň.
  • Pridajte rum a doslaďte cukrom alebo medom podľa chuti.
  • Podávajte s hrozienkami, čerstvým a sušeným ovocím.
Kľúčové slovo vianočný punč
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




6 Shares
Share
Tweet
Share
Pin6