Kto by si dokázal predstaviť Vianoce bez vianočky? My teda rozhodne nie. Vianočka je základom vianočného stola. Ako to už býva, občas sa nám nepodarí podľa predstáv – je buď tvrdá ako kameň, alebo, naopak, surová. Aby pre vás pečenie vianočky nebolo žiadnym stresom, pripravili sme ten najlepší recept na luxusnú, nadýchanú a zároveň jednoduchú vianočku, ktorej inšpiráciou bola generáciami overená babičkina klasika.
Odkiaľ pochádza vianočka?
Korene vianočky siahajú až do 15. storočia. Pôvod mala na území strednej Európy a podľa historických prameňov vychádzala z tradičnej rakúskej žemle. V minulosti sa nazývala calta a jej prípravu mali na starosti špecializovaní pekári, ktorým sa hovorilo caltári.
Vianočka bola vždy považovaná za symbol hojnosti a blahobytu – a tento význam si zachováva dodnes. Spája sa aj s rodinnou pohodou a šťastím. Príprava vianočky sa líši nielen medzi jednotlivými rodinami, ale aj podľa regiónov. V priebehu rokov vzniklo množstvo jej rôznych variácií – stretnete sa tak s vianočkami obohatenými iným druhom ovocia, korením alebo s tzv. zdravšími alternatívami.
Low carb vianočku sme pripravovali pred dvoma rokmi, recept nájdete TU.

Aký je rozdiel medzi vianočkou a mazancom?
Hlavný rozdiel je v období, kedy sa pečú. Vianočka patrí na Vianoce, zatiaľ čo mazanec sa tradične pripravuje na Veľkú noc. Kresťania piekli mazanec na Bielu sobotu, aby bol pripravený na nedeľné raňajky. Predtým ženy priniesli mazanec do kostola na sväté pomazanie, až potom sa mohol nakrojiť. Symbolizoval tak koniec pôstu a nový život – zmŕtvychvstanie Ježiša Krista.
Z hľadiska pečenia nie je medzi vianočkou a mazancom veľký rozdiel. Väčšina ľudí pripravuje mazanec z rovnakého cesta ako vianočku, no mazanec môže obsahovať viac hrozienok, iné druhy kandizovaného ovocia alebo orechy.
TIP: Vyskúšajte náš zdravý „zemiakový“ šalát z tekvice a bez majonézy.
Ako upiecť najlepšie vianočku?
Hádam každý si každý rok prajeme, aby sa nám podarila tá najvláčnejšia vianočka, ktorá nielenže bude skvele chutiť, ale bude aj skvele vyzerať. Musíme sa vám musíme pochváliť, že nám už sa jedna taká podarila a vy ste práve dnes našli ten najlepší recept na vianočku pre začiatočníkov aj kuchynských matadorov.

Z akej múky se pečie vianočka?
My pečieme vianočku z polohrubej múky. Pri výbere múky treba hlavne myslieť na to, aby obsahovala dostatok lepku. Ak použijete múku s nedostatočným množstvom lepku, cesto vám pri pečení klesne.
Nepozerajte sa ani tak na značku, ale skôr na označenie múky. Najviac lepku obsahuje pšeničná múka. Ak použijete polohrubú múku T400, niekedy nazývanú aj „výberová“, pripravíte si naozaj božskú vianočku, pretože tento typ múky je ideálny na kysnuté cestá.
Správny výber múky si môžete overiť malým testom. Zmiešajte malé množstvo múky s vodou a vypracujte cesto (bude trochu tužšie). Potom ho prehneťte a prepláchnite pod tečúcou studenou vodou – v sitku vám ostane lepok. Čím viac lepku zostane, tým lepšia vianočka vám vznikne.
Ak sa vám zdá, že múka je vhodná, nasypte ju do misy a zmiešajte so soľou. Nasleduje príprava kvásku.
TIP: Vyskúšajte si na Vianoce upiecť aj vláčny biskupský chlebíček alebo nadýchané zázvorníky ako od babičky.

Príprava kvásku na vianočku
Kvások na vianočku si môžete pripraviť dvoma spôsobmi. Buď vyhĺbite v múke jamku, nalejete doň polovicu predpísaného množstva vlažného mlieka, pridáte trošku cukru, rozdrobíte droždie a necháte kvások vykysnúť. My však odporúčame druhý spôsob – pripraviť kvások zvlášť.
Do malej misky si rozdrobte droždie, pridajte dve lyžice cukru a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte trochu vlažného mlieka a nechajte kvások kysnúť. Keď kvások vykysne, pridajte ho do misy s múkou. Hlavnou výhodou tohto spôsobu je, že neohrozíte celé cesto – ak kvások nevykysne, hneď viete, že sa nepoužije. Správne pripravený a vykysnutý kvások sa v ceste správa oveľa lepšie.
Mimochodom, na prípravu kvásku na vianočku je najlepšie tradičné droždie. V obchodoch sa môžete stretnúť aj s tzv. francúzskym droždím, ktorému sa však odporúča vyhnúť. Síce kvások rýchlo vykysne, ale potom sa kynutie prakticky zastaví. Pri našom recepte na domácu vianočku je dôležité, aby cesto stále pracovalo.
Mohol by vás zaujaťaj recept na nejlepšie zdravé bezlepkové vanilkové rožteky bez cukru.
Čo se dáva do vianočky?
Do misy s múkou, soľou a kváskom pridajte mlieko, trstinový cukor (alebo kryštálový cukor), vanilkový cukor, citrónovú kôru, žĺtky, rozpustené maslo a podľa chuti hrozienka, iné kandizované ovocie alebo sekané orechy. Poradie pridávania ingrediencií si dobre zapamätajte – od neho závisí úspech vašej vianočky.
TIP: Vyskúšajte aj sušené mango, sušené merhule alebo sušené datle.
Najdôležitejší je tuk, ktorý by sa mal pridávať ako posledný (okrem hrozienok a iných doplnkov). Ak by ste tuk pridali skôr, vsiakol by sa do múky a zabránil by jej správnemu nakysnutiu.
Vláčna vianočka sa nezaobíde bez dôkladne vypracovaného cesta. Ak máte možnosť, vložte cesto do hnetacieho stroja a nechajte ho miesiť približne 10 minút. Počas hnetenia cesto vytvorí veľa lepku, ktorý je zárukou nadýchanej vianočky. Keď cesto získa hladkú štruktúru, znamená to, že je pripravené na kysnutie.
Ako dlho nechať vianočku kysnúť?
Vypracované cesto prikryte utierkou, aby nevyschlo. Nechajte ho kysnúť približne 30 minút. Môžete ho nechať kysnúť na teplom mieste v kuchyni alebo ho zabaľte do deky, aby zostalo v teple. Správne vykysnutie skontrolujete tak, že do cesta jemne zapichnete prst. Ak sa cesto rýchlo vráti do pôvodného tvaru – podobne ako pamäťová pena u matraca – ešte nie je dostatočne vykysnuté. Pri správne vykysnutom ceste jamka zostane dlhšie a len tak nezmizne.
Akp se pletie vianočka?
Vykysnuté cesto môžete buď vložiť do špeciálnej formy, alebo sa pustiť do pletenia. Jednoduchá vianočka vo forme sa od tej pletenej výrazne nelíši, len vám prácu uľahčí. Pletená vianočka však symbolizuje púto rodiny, preto sme sa rozhodli upliesť vianočku rovno z 9 prameňov, aby bolo toto puto naozaj silné. Počet prameňov je však len na vás – pokojne môžete upliesť vianočku zo 6 alebo 8 prameňov.
Vyberte vykysnuté cesto z misy a rozdeľte ho na osem rovnakých častí. Najprv budete pliesť vianočku zo 4 prameňov. Štyri diely vyvaľkajte do približne 30 cm dlhých prameňov a uložte ich vedľa seba. Prvý prameň zľava prehoďte cez druhý a tretí prameň zľava prehoďte cez štvrtý. Teraz sa zamerajte na dva pramene uprostred, pravý prameň (tretí zľava) prehoďte cez druhý (druhý zľava). Tento postup opakujte až do konca. Pramene príliš netiahnite, nechajte im trochu voľnosti. Na začiatku aj na konci jemne stlačte všetky pramene k sebe, aby vznikol oválny tvar. Takto pripravenú vianočku zo 4 prameňov odložte na pripravený plech.
Ďalšie 3 kusy cesta vyvaľkajte do 30 cm prameňov a začnite ich splietať do vrkoča. Krajné pramene vždy prehadzujte cez prameň uprostred – striedavo zľava a sprava. Začiatok aj koniec jemne stlačte, aby sa vrkoč uzavrel, a odložte ho stranou.
Teraz vám na stole zostal jeden diel cesta, ktorý je potrebné rozdeliť na polovicu. Vyvaľkajte z neho dva pramene a začnite ich splietať do seba, vždy prehadzujúc prameň vľavo cez ten napravo. Tentoraz však spletené pramene nezakončujte – na začiatku aj na konci nechajte približne 4 cm voľné. Keď budete hotoví, diely postupne poskladáte na seba.
Do vianočky zo 4 prameňov jemne prehĺbte stred chrbtom ruky a potrite ho bielkom. Naň položte vianočku z 3 prameňov, znovu naznačte stred a pretrite bielkom. Rovnaký postup zopakujte aj so zvyšnou časťou vianočky, pričom voľné 4 cm konce prameňov pretiahnite po okraji vianočky naspodok. Vianočku potrite bielkom a nechajte ešte chvíľu kysnúť. Potretie bielkom môžete zopakovať niekoľkokrát, aby cesto nevyschlo.
Prečítajte si tiež, ako upiecť zdravé medové perníčky.
Ako dlho a na koľkých stupňoch sa pečie vianočka?
Druhýkrát vykysnutú vianočku spoznáte podľa toho, že aj po upletení zväčšila svoj objem približne dvakrát. Vianočku posypte mandľami a vložte na plech do predhriatej rúry na 180 °C. Pečte ju približne 1 hodinu pri tejto teplote. Predtým, než ju vytiahnete, skontrolujte špajdľou, či je cesto naozaj dopečené. Po vybratí nechajte vianočku vychladnúť a môžete sa pustiť do tej najvláčnejšej vianočky s dokonalou chuťou.

Tip na záver: S čím podávať vianočku
Zbožňujete vianočku s maslom alebo marmeládou? Čo tak s orechovým maslom? My sme siahli po mandľovom kréme, ktorý krásne ladil s mandľovými plátkami. Nebáli by sme sa však ani arašidového masla, pistáciového krému alebo slaného karamelu, vďaka ktorým bude vaša vianočka naozaj luxusná.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Najlepšie kakaové sádlovky s lekvárom.
FAQ – Najčastejšie otázky
Aký cukor sa dáva do vianočky?
Do nášho najlepšieho receptu na domácu vianočku používame kryštálový cukor a vanilkový cukor.
Koľko droždia sa používa na vianočku?
Na vianočku z 9 prameňov stačí jedna kocka čerstvého droždia, čo je približne 42 g.
Koľko sa dáva hrozienok do vianočky?
Záleží na tom, ako veľmi máte hrozienka radi. My sme do našej vianočky pridali 50 g hrozienok.
Kde nechať vianočku kysnúť?
Vianočku môžete nechať kysnúť na teplom mieste v kuchyni. Ak ste zvyknutí dávať kysnuté cesto do perín, pokojne tam môžete umiestniť aj vianočku.
Čím sa potiera vianočka pred pečením?
Po upletení vianočku potrite bielkom. Keďže ju necháte na plechu ešte chvíľu kysnúť, je vhodné potieranie bielkom zopakovať niekoľkokrát, aby cesto nevyschlo.
Ako poznám, že je vianočka hotová?
Hotová vianočka má oranžovo-hnedú farbu. Pred vytiahnutím z rúry do nej zapichnite špajdľu – ak sa na ňu nič nelepí, vianočka je upečená a môžete ju vybrať z rúry.
Prečo vianočka pri pečení praskne?
Prasknutie vianočky pri pečení zvyčajne spôsobí nedostatočne vypracované cesto. Cesto by sa malo miesiť v hnetači približne 10 minút, aby získalo hladkú štruktúru, správne vykyslo a výsledkom bola vláčna a nadýchaná vianočka.
Ako dlho vydrží vianočka?
Keď budete vianočku skladovať na chladnom mieste, kde teplota neprekročí 12 °C, vydrží približne týždeň. My vám však garantujeme, že naša nadýchaná vianočka podľa receptu ako od babičky dlho nevydrží – zmizne zo stola veľmi rýchlo.

Najlepší recept na luxusnú, nadýchanú a jednoduchú vianočku ako od babičky
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky T400
- 1 štipka soli
- 100 g trstinového cukru
- 200 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 42 g čerstvého droždia
- 1 vanilkový cukor (alebo kryštálový cukor)
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 150 g masla
- hrozienka
- plátky mandlí
- bielky na potretie
Pokyny
- V malej mise rozdrobte droždie, pridajte dve lyžice cukru a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte trochu vlažného mlieka a nechajte kvások vykysnúť.
- Do inej misy nasypte múku a pridajte štipku soli.
- Vykysnutý kvások pridajte do múky spolu s mliekom, trstinovým cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou, žĺtkami a nakoniec rozpusteným maslom. Podľa chuti pridajte hrozienka, iné kandizované ovocie alebo sekané orechy.
- Vypracujte cesto dôkladným hnetením aspoň 10 minút. Môžete použiť aj robot s hnetacím nadstavcom.
- Vypracované cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť približne 30 minút.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 8 rovnakých dielov, vyvaľkajte pramene dlhé asi 30 cm a začnite vianočku pliesť. Najprv pleťte zo štyroch prameňov, potom z troch prameňov. Posledný diel cesta rozdeľte na polovicu a spleťte dva pramene do seba.
- Upletené tri časti vianočky položte na seba od najväčšej po najmenšiu. Potrite bielkom a posypte mandľovými lupienkami.
- Vianočku položte na plech, prikryte a nechajte ešte kysnúť, kým viditeľne nezväčší svoj objem.
- Vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne jednu hodinu, kým vianočka nezíska hnedoranžovú farbu. Dopečenie môžete skontrolovať pomocou špajdle.
- Nechajte vychladnúť a podávajte.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
