Recept: Najlepšie pistáciové stromčeky

Pistáciové stromčeky sú krehké, voňavé a na prvý pohľad na zjedenie. Spájajú jemné maslové cesto s výraznou chuťou pistácií a netradičnou farbou, ktorá evokuje vianočnú zeleň. Vďaka jednoduchému tvaru a rôznym možnostiam zdobenia sa z nich stane nielen chutné vianočné pečivo, ale aj krásna jedlá ozdoba. Ako upiecť tie najlepšie pistáciové stromčeky?

Pistácie ako nevyhnutný základ na vianočné pečivo

Pistácie patria medzi najobľúbenejšie orechy vďaka svojej jedinečnej chuti – sú jemne sladkasté, maslové a ľahko zemité. Do vianočného pečiva prinášajú nielen krásnu farbu, ale aj vláčnosť. Obsahujú zdravé tuky, vitamín E, horčík a rastlinné bielkoviny, vďaka čomu sú pistáciové stromčeky výživnejšie a menej drobivé. Ich prirodzene zelený odtieň navyše zabezpečí krásne sfarbené pečivo aj bez použitia umelých farbív.

TIP: Pistácie a zdravie: 10 dôvodov, prečo ich zaradiť do jedálnička.

Ako na najlepšie pistáciové stromčeky

Základom je krehké cesto z masla a mletých pistácií. Po krátkom chladení sa cesto vyvaľká, vykrojí do tvaru stromčekov a upečie dozlatista. Po vychladnutí môžete stromčeky zlepovať jemným pistáciovým krémom alebo ich len ozdobiť čokoládou a posypať nasekanými pistáciami. Príprava pistáciových stromčekov nie je zložitá, vyžaduje si však trochu trpezlivosti. Odmenou vám budú voňavé, krehké a výrazne pistáciové sušienky, ktoré zostanú krásne mäkké aj niekoľko dní po upečení.

TIP: Ak milujete pistácie, určite vyskúšajte aj naše linecké košíčky s pistáciovým krémom.

Skladom 10.3 €
Prírodné pistácie sú vylúpané a nesolené v prvotriednej kvalite. Ich jemná chuť a dobrá stráviteľnosť z nich robí jedny z najobľúbenejších orechov na trhu. Lúpané pistácie sú ideálne nielen na chrumkanie, ale aj na výrobu pistáciového masla, mlieka alebo na zdobenie koláčov a raw guliek. Ponúkame ich aj v 1000 g baleniach.
Skladom 14.6 €
100 % prírodné maslo z pistáciových jadier vás ohromí. Má dokonalú a jemnú konzistenciu a neobsahuje žiadny pridaný cukor, konzervačné látky ani iné škodlivé prísady. Pistáciové maslo môžete použiť napríklad do kaší, k ovociu, do jogurtu alebo ako náplň do muffinov či cupcakes. Najlepšie je však len tak – na lyžičke.
Nedostupné 8.5 €
Pravá belgická biela čokoláda od najznámejšieho výrobcu čokolády Callebaut. Má lahodnú chuť s výraznými krémovými a vanilkovými tónmi. Využite ju ako kvalitnú čokoládu na varenie, pečenie alebo maškrtenie.

Príprava cesta na pistáciové stromčeky

V mise zmiešajte hladkú múku, jemne mleté pistácie, práškový cukor a štipku soli. Pridajte na kocky nakrájané studené maslo, vytvorte posýpku a vmiešajte žĺtok. Spracujte hladké, nelepivé cesto, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte aspoň 30 – 45 minút odpočinúť v chladničke. Tak získa cesto lepšiu konzistenciu a pri váľaní sa nebude tak ľahko trhať.

Potom cesto vyvaľkajte na plát hrubý asi 3 – 4 mm a pomocou formičky vykrajujte stromčeky. Preneste ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 8 – 10 minút pri teplote 170 °C.

TIP: Práškový cukor si môžete pripraviť aj rozmixovaním trstinového cukru.

Najlepšie pistáciové stromčeky.
Najlepšie pistáciové stromčeky.

Ako pripraviť najlepší pistáciový krém

Aj keď pistáciové stromčeky môžete nechať len tak, lepšie chutia zlepené pistáciovým krémom. Pistáciový krém má jemnú, maslovú konzistenciu, krásne sa rozotiera a má prirodzene zelenú farbu. Na jeho prípravu zahrejte smotanu na šľahanie tesne pod bod varu a prelejte ju bielou čokoládou. Nechajte chvíľu stáť, aby čokoláda zmäkla, a potom miešajte, kým nevznikne hladký ganache krém.

Do ešte teplej zmesi vmiešajte pistáciové maslo, zmäknuté maslo a najemno nasekané pistácie. Hotový krém prekryte strečovou fóliou a dajte aspoň na hodinu vychladiť do chladničky. Po vychladení vyšľahajte do hladkého krému.

Najlepšie pistáciové stromčeky.
Najlepšie pistáciové stromčeky.

Ako pistáciové stromčeky ozdobiť

Ozdobovanie pistáciových stromčekov je na vás a fantázii sa medze nekladú. Klasickým a vďačným variantom je máčanie stromčekov v bielej čokoláde a posypanie nadrobno nasekanými pistáciami, ktoré zvýraznia ich farbu aj chuť. Môžete tiež použiť kokosové vločky, nasekané sušené maliny alebo citrónovú kôru pre osviežujúci tón.


Pre výraznejší vzhľad prestriekajte stromčeky tenkými prúžkami bielej a tmavej čokolády, čím vznikne mramorový efekt pripomínajúci zasnežené vetvičky. Na špičku môžete pridať malú cukrovú hviezdičku alebo jemný zlatý prach, vďaka ktorým bude pečivo pôsobiť rozprávkovo.

Najlepšie pistáciové stromčeky.
Najlepšie pistáciové stromčeky.

TIP: Pistáciové stromčeky môžete namáčať v čokoláde celé alebo len z polovice, aby vynikla prirodzená zelenkavá farba pistáciového cesta.

Ako uchovávať pistáciové stromčeky

Pistáciové stromčeky skladujte v uzatvárateľnej nádobe na chladnom a suchom mieste. Ak ich ukladáte do vrstiev, odporúčame medzi vrstvy vložiť papier na pečenie, aby sa čokoláda nepoškodila. Pistáciové stromčeky vydržia až 3 týždne, pričom najlepšie chutia druhý až tretí deň po upečení – cesto medzitým zvláčnie a krásne sa spojí s orieškovou chuťou.

Ak chcete stromčeky uchovať dlhšie, môžete nezdobené kúsky zamraziť až na dva mesiace. Po rozmrazení ich stačí dozdobiť čokoládou.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty z pistácií

Chystáte sa tento rok upiecť pistáciové vianočné pečivo a ďalšie dobroty z pistácií? Skúste tieto naše osvedčené recepty.

Najlepšie pistáciové stromčeky.

Recept: Najlepšie pistáciové stromčeky

Pistáciové stromčeky sú krehké, voňavé a na prvý pohľad slávnostné. Spájajú jemné maslové cesto, výraznú chuť pistácií a sviežu farbu, ktorá evokuje vianočnú zeleň.
Čas prípravy 50 minút
Čas varenia 10 minút
Celkový čas 1 hodina
Samozrejme Dezert, Vianočné pečivo
Porcie 35 kusov

Ingrediencie
  

  • 150 g špaldovej múky
  • 60 g trstinového cukru
  • 80 g mletých pistácií
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok

Pistáciový krém

  • 150 g bielej belgickej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 60 g pistáciového masla
  • 30 g pistácií (nasekaných na jemno)
  • 20 g masla

Na zdobenie

  • biela belgická čokoláda
  • pistácie
  • lyofilizované maliny

Pokyny
 

  • V mise zmiešajte hladkú múku, jemne mleté pistácie, práškový cukor a štipku soli.
  • Pridajte na kocky nakrájané studené maslo, vytvorte posýpku a vmiešajte žĺtok.
  • Spracujte hladké, nelepivé cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň 30 – 45 minút odpočinúť v chladničke.
  • Potom cesto vyvaľkajte na plát hrubý asi 3 – 4 mm a pomocou formičky vykrajujte stromčeky.
  • Preneste ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 8 – 10 minút pri teplote 170 °C.

Príprava pistáciového krému

  • Zahrejte smotanu na šľahanie tesne pod bod varu a prelejte ju bielou čokoládou.
  • Nechajte chvíľu stáť, aby čokoláda zmäkla, a potom miešajte, kým nevznikne hladký ganache krém.
  • Do ešte teplej zmesi vmiešajte pistáciové maslo, zmäknuté maslo a najemno nasekané pistácie.
  • Hotový krém prekryte strečovou fóliou a dajte aspoň na hodinu vychladiť do chladničky.
  • Po vychladení vyšľahajte do hladkého krému.

Kompletizácia a zdobenie

  • Vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu s trochou kokosového oleja.
  • Polovicu upečených stromčekov namáčajte v čokoláde a kým čokoláda stuhne, posypte ich nasekanými pistáciami a kúskami lyofilizovaných malín.
  • Následne zlepujte jednotlivé stromčeky pripraveným krémom.
  • Prebytočný krém na okrajoch stromčekov pomocou noža odstráňte, aby sa zachoval ich tvar.
Kľúčové slovo najlepšie pistáciové stromčeky, pistáciové koláčiky, pistáciové stromčeky, pistáciové vianočné pečivo
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Aké pistácie sú vhodné na pistáciové stromčeky?

Na pistáciové stromčeky použite nesolené, lúpané pistácie – ideálne blanšírované. Pre intenzívnejšiu farbu a chuť môžete použiť aj pistáciovú pastu.

Ako získať sýtejšiu zelenú farbu bez farbiva?

Pre sýtejšiu zelenú farbu bez umelých farbív zvýšte podiel mletých pistácií a pridajte štipku prášku matcha alebo pár kvapiek prírodnej pistáciovej pasty.

Dajú sa pistáciové stromčeky pripraviť bez masla?

Áno, pistáciové stromčeky môžete pripraviť aj bez masla. Namiesto neho použite napríklad kokosový olej – chuť bude jemne exotická, no krehkosť a štruktúra pečiva sa zachovajú.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin