Choď späť

Najlepší recept na luxusnú, nadýchanú a jednoduchú vianočku ako od babičky

Poďte si s nami pripraviť luxusnú, nadýchanú a jednoduchú vianočku, ktorú zvládne pripraviť aj úplný začiatočník. Upiekli sme ju podľa toho najlepšieho receptu ako od babičky, takže máte zaručené, že bude nielen dobre vyzerať, ale hlavne chutiť.
Čas prípravy50 minút
Čas varenia1 hodina
Samozrejme: Dezert, Raňajky
Kuchyňa: česká
Kľúčové slovo: nadýchaná vianočka, recept ako od babičky, vianočka
Servings: 0

Ingredience

  • 500 g polohrubej múky T400
  • 1 štipka soli
  • 100 g trstinového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 vanilkový cukor (alebo kryštálový cukor)
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 150 g masla
  • hrozienka
  • plátky mandlí
  • bielky na potretie

Pokyny

  • V malej mise rozdrobte droždie, pridajte dve lyžice cukru a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte trochu vlažného mlieka a nechajte kvások vykysnúť.
  • Do inej misy nasypte múku a pridajte štipku soli.
  • Vykysnutý kvások pridajte do múky spolu s mliekom, trstinovým cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou, žĺtkami a nakoniec rozpusteným maslom. Podľa chuti pridajte hrozienka, iné kandizované ovocie alebo sekané orechy.
  • Vypracujte cesto dôkladným hnetením aspoň 10 minút. Môžete použiť aj robot s hnetacím nadstavcom.
  • Vypracované cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť približne 30 minút.
  • Vykysnuté cesto rozdeľte na 8 rovnakých dielov, vyvaľkajte pramene dlhé asi 30 cm a začnite vianočku pliesť. Najprv pleťte zo štyroch prameňov, potom z troch prameňov. Posledný diel cesta rozdeľte na polovicu a spleťte dva pramene do seba.
  • Upletené tri časti vianočky položte na seba od najväčšej po najmenšiu. Potrite bielkom a posypte mandľovými lupienkami.
  • Vianočku položte na plech, prikryte a nechajte ešte kysnúť, kým viditeľne nezväčší svoj objem.
  • Vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne jednu hodinu, kým vianočka nezíska hnedoranžovú farbu. Dopečenie môžete skontrolovať pomocou špajdle.
  • Nechajte vychladnúť a podávajte.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!