V malej mise rozdrobte droždie, pridajte dve lyžice cukru a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte trochu vlažného mlieka a nechajte kvások vykysnúť.
Do inej misy nasypte múku a pridajte štipku soli.
Vykysnutý kvások pridajte do múky spolu s mliekom, trstinovým cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou, žĺtkami a nakoniec rozpusteným maslom. Podľa chuti pridajte hrozienka, iné kandizované ovocie alebo sekané orechy.
Vypracujte cesto dôkladným hnetením aspoň 10 minút. Môžete použiť aj robot s hnetacím nadstavcom.
Vypracované cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť približne 30 minút.
Vykysnuté cesto rozdeľte na 8 rovnakých dielov, vyvaľkajte pramene dlhé asi 30 cm a začnite vianočku pliesť. Najprv pleťte zo štyroch prameňov, potom z troch prameňov. Posledný diel cesta rozdeľte na polovicu a spleťte dva pramene do seba.
Upletené tri časti vianočky položte na seba od najväčšej po najmenšiu. Potrite bielkom a posypte mandľovými lupienkami.
Vianočku položte na plech, prikryte a nechajte ešte kysnúť, kým viditeľne nezväčší svoj objem.
Vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne jednu hodinu, kým vianočka nezíska hnedoranžovú farbu. Dopečenie môžete skontrolovať pomocou špajdle.
Nechajte vychladnúť a podávajte.