Recept na domácu krtkovu tortu na plechu

Krtkova torta je jednoduchý a rýchly dezert, ktorý milujú deti aj dospelí. Verzia torty na plechu je úplne ideálna, keď potrebujete pohostiť viac ľudí alebo si tortu vziať aj do práce. Pozrime sa na náš obľúbený recept na domácu krtkovu tortu na plechu.

Odkiaľ sa vzala krtkova torta?

Krtkova torta, niekedy nazývaná aj torta krtko, je typická narodeninová torta, ktorá pochádza z Nemecka. V nemčine ju nájdete pod názvom Maulwurfkuchen. Spoznáte ju na prvý pohľad. Skladá sa z čokoládového korpusu, krému a je posypaná rozdrveným korpusom tak, že pripomína krtinec

U nás krtkovu tortu preslávil Dr. Oetker, ktorý v roku 2001 uviedol na trh polotovar na jej prípravu. Bol to obrovský hit a v tom čase ju piekla každá rodina. Dnes je krtkova torta stále populárna, ale väčšina ľudí už dáva prednosť domácej verzii vyrobenej z poctivých surovín. Práve verzia krtkovej torty na plechu sa stala mimoriadne obľúbenou.

Z čoho sa pripravuje krtkova torta na plechu?

Korpus krtkovej torty sa pripravuje z múky, vajec, cukru a kakaa (niekedy sa používa kakaový puding), zatiaľ čo krém sa najčastejšie pripravuje zo šľahačky, kyslej smotany a pudingu. Existujú však aj fitnes varzie, kde sa namiesto smotany používa tvaroh. Krtkova torta je charakteristická aj nakrájaným banánom, ktorý sa dáva na vrch torty.

Ako sa pripravuje krtkova torta a na čo si dať pozor

Skôr ako sa pustíte do korpusu, pripravte si vanilkový puding podľa návodu a nechajte ho úplne vychladnúť. Medzitým si predhrejte rúru na 160 °C, aby ste nestrácali čas, a potom sa pustite do prípravy cesta na tortu.

Ako pripraviť korupus na krtkovu tortu

  • Oddeľte si žĺtky od bielkov a zo žĺtkov a cukru vyšľahajte penu. Potom do nej po častiach zašľahajte olej a mlieko.
  • V samostatnej miske zmiešajte múku s kakaom a práškom do pečiva. Potom všetko vmiešajte do zmesy pripravenej zo žĺtkov s cukrom, olejom a mliekom.
  • Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a potom ho opatrne vmiešajte do cesta. Cesto nalejte do olejom vymasteného vyššieho plechu a pečte pri teplote 160 °C približne 30 minút.
Nedostupné 6.07 Kč
100 % prírodný, kakaový a nepražený prášok. Nealkalizovaný.
Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml

Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml

Nedostupné
Kvalitný olivový olej lisovaný z výliskov.

Ako pripraviť krém na krtkovu tortu z kyslej smotany a tvarohu

  • Tvaroh a kyslú smotanu zmiešajte s pudingom a vanilkovým extraktom z pravej vanilky.
  • Podľa chuti pridajte javorový sirup.
  • Kvalitnú horkú čokoládu najemno nastrúhajte a vmiešajte do krému.

Dokončenie krtkovej torty

  • Lyžicou vydlabte už vychladnutý korpus (pozor, aby ste ho nevydlabali príliš veľa).
  • Vydlabané kúsky torty odložte do misky a rozmrvte ich.
  • Na korpus poukladajte pozdĺž nakrájané banány.
  • Banány potrite krémom a zasypte ich rozmrveným korpusom. Tortu nechajte cez noc stuhnúť.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Recept na zdravú narodeninovú tortu pre deti bez cukru.

Ako si pripraviť fitnes verziu krtkovej torty

Ak chcete pripraviť zdravšiu verziu krtkovej torty, namiesto kyslej smotany použite tvaroh a iba pol hrnčeka cukru alebo použite namiesto cukru stéviu, ktorá nemá takmer žiadne kalórie. Krém oslaďte čakankovým sirupom, ktorý má menej kalórií ako javorový sirup.

Tip: Chcete žiť zdravšie, ale stále máte chuť na sladké? Skúste použiť čakankový sirup. Ide o nízkosacharidové sladidlo, ktoré obsahuje len 5 % sacharidov, čo je 10 až 15-krát menej ako v agávovom a javorovom sirupe.

Maškrtíte radi? Vyskúšajte:

Mohlo by vás zaujíma: Čím nahradiť smotanu na varenie a na šľahanie v slaných aj sladkých receptoch.

FAQ – Najčastejšie otázky

Môžem použiť namiesto vanilkového extraktu vanilkový cukor?

Áno, môžete, ale vynechajte javorový sirup pri príprave krému.

Môžem použiť namiesto kyslej smotany šľahačku?

Áno, ale je vhodné nahradiť iba jedno balenie kyslej smotany šľahačkou.

Je možné pripraviť krém na krtkovú tortu iba z tvarohu?

Áno, môžete nahradiť kyslú smotanu úplne tvarohom, ale chuť torty bude iná.

Koľko cukru sa dáva do krtkovej torty?

Štandardne sa dáva 180 g cukru do korpusu, ak však nemáte radi príliš sladké dezerty, odporúčame použiť iba polovicu.

Ako dlho vydrží v chladničke krtkova torta?

Odporúčame spotrebovať do 4 dní.

Môžem krtkovu tortu zamraziť?

Krtkova torta nie je vhodná na zamrazenie.

Ako pripraviť vanilkový puding do krtkovej torty?

Pripravte puding podľa návodu na obale: Vezmite si 0,5 litra mlieka a rozmiešajte v 1/3 prášok. Zvyšok mlieka priveďte do varu, pridajte doň rozmiešaný puding a miešajte cca 1 minútu, než zhustne.

Krtkův dort na plech

Recept na domácu krtkovú tortu na plechu

Krkova torta na plechu patrí medzi obľúbené torty. Nie je sa čomu diviť, je jednoduchá, rýchla a lahodná a milujú ju deti aj dospelí.
4.67 z 3 hlasů
Čas prípravy 30 minút
Čas varenia 16 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa česká, nemecká
Porcie 1 plech

Ingrediencie
  

Korpus

  • 320 g hladkej múky
  • 90 – 180 g cukru
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice kakaa
  • 200 ml oleja
  • 200 ml mlieka
  • 1 prášok do pečiva

Krém

  • 250 g tvarohu
  • 650 ml zakysanej smotany
  • 100 g čokolády na varenie (nastrúhaná najemno)
  • 2 PL vanilkového extraktu
  • 1 vanilkový puding (pripravený podľa návodu na obale)
  • 2 PL javorového sirupu alebo 1 vanilkový cukor

Pokyny
 

  • Uvarte si puding podľa návodu a nechajte vychladnúť.
  • Rúru si predhrejte na 160 °C.
  • Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a primiešajte olej a mlieko.
  • Vmiešajte múku, kakao a kypriaci prášok.
  • Vyšľahajte bielky do tuhého snehu a vmiešajte do cesta.
  • Cesto vlejte do olejom vymasteného vyššieho plechu a pečte 30 minút.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu a puding. Odovzdajte vanilkový extrakt, javorový sirup (alebo vanilkový cukor) a najemno nastrúhanú čokoládu.
  • Opatrne vydlabajte vrchnú časť korpusu a dajte bokom do misky.
  • Rozkrájajte banány a položte ich na korpus.
  • Na korpus s banánmi rovnomerne naneste krém.
  • Krém posypte nadrobeným korpusom.
  • Tortu nechajte stuhnúť cez noc v chladničke.
Kľúčové slovo krtkova torta, krtkova torta na plechu, torta krtko
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




3 Shares
Share
Tweet
Share
Pin3