Smotana je dôležitou ingredienciou mnohých receptov a niekedy aj neoddeliteľnou prílohou, a to najmä dezertov. Ak ste práve zabudli kúpiť smotanu alebo ju chcete vymeniť za zdravšiu alternatívu, nebojte sa, máte po čom siahnuť. V tomto článku vám poradíme, čím nahradiť smotanu na varenie a na šľahanie v slaných aj sladkých receptoch.
Čo je to smotana?
Smotana je mliečny výrobok, ktorý sa získava šľahaním alebo kysnutím kravského mlieka. Obsahuje pomerne veľa tuku. Na Slovensku musí smotana obsahovať najmenej 10 % tuku. Často sa používa v teplej aj studenej kuchyni na celom svete. Pridáva sa do rôznych jedál vrátane omáčok, polievok, dezertov a dokonca aj do niektorých druhov pečiva.
Druhy smotany
V obchodoch sa stretnete s niekoľkými druhmi smotany, z ktorých každá má svoje špecifické vlastnosti, a preto sa hodí na niečo iné. Medzi základné druhy smotany patria:
- Smotana na varenie – v zložení smotany na varenie nájdete nižší obsah tuku, pretože je určená na varenie pri vysokých teplotách. Je vhodná do omáčok, polievok a iných pokrmov, kde potrebujete zjemniť chuť a dodať pokrmu krémovú konzistenciu. Hoci je smotana na varenie prispôsobená vysokým teplotám, mali by ste ju pridať vždy až na konci, ideálne vtedy, keď hrniec odstavíte zo sporáka a už nevaríte.
- Smotana na šľahanie – smotana na šľahanie obsahuje väčšie množstvo tuku ako smotana na varenie. Musí obsahovať aspoň 30 % tuku, aby ste ju vyšľahali do tuhého krému alebo peny a mohli ju pridať do koláčov, palaciniek a iných dezertov alebo ju použiť na ich ozdobenie.
- Kyslá smotana – kyslá smotana je fermentovaná, čo spoznáte podľa jej kyslej chuti. Prechádza procesom fermentácie, ktorý zlepšuje chuť a štruktúru smotany. Musí obsahovať najmenej 10 % tuku a mliečne baktérie. Používajte ju pri príprave nepečených dezertov, dipov, šalátových dresingov a niektorých omáčok.

Mohlo by vás zaujímať: Rýchla nepečená torta s jahodami bez cukru.
Na čo je smotana dobrá?
Smotana nie je len o tuku. Okrem tuku objavíte v zložení smotany aj niekoľko prospešných látok. Patria medzi ne:
- Vápnik – je nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov a podporuje správnu funkciu svalov a nervov.
- Kvalitné bielkoviny – sú nevyhnutné pre regeneráciu buniek, rast a udržiavanie svalovej hmoty.
- Vitamíny (najmä skupiny B) – sú neoddeliteľnou súčasťou energetického metabolizmu. Podporujú správne fungovanie nervového systému, pomáhajú formovať a udržiavať zdravú pokožku a prispievajú k tvorbe červených krviniek.
- Zinok – zohráva dôležitú úlohu v imunitnom systéme, podporuje hojenie rán a je nevyhnutný pre rast a vývoj buniek.
- Fosfor – rovnako ako vápnik pomáha udržiavať kosti a zuby zdravé a silné. Je tiež dôležitý pre energiu a správnu funkciu buniek.
Nasledujúci zoznam by vás však nemal presvedčiť, že smotanu môžete konzumovať úplne bez obáv. Pred jej použitím zohľadnite svoj celkový príjem tukov, a to najmä živočíšnych.
Čím môžem nahradiť smotanu na varenie?
Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako nahradiť smotanu v omáčkach a polievkach, je kombinácia mlieka a masla. Maslo dodáva mlieku ďalší tuk a výsledná konzistencia sa podobá smotane.
Na 200 ml mlieka budete potrebovať 50 až 80 g masla. Maslo môžete rozpustiť, naliať do vlažného mlieka a miešať, kým sa zmes nespojí. Druhou možnosťou je pridať mlieko do omáčky alebo polievky. Po jeho odstavení postupne primiešavajte studené maslo, aby ste omáčku/polievku zahustili.
TIP: Omáčky na cestoviny.
Čím môžem nahradiť smotanu na šľahanie?
Smotanu na šľahanie môžete nahradiť aj mliekom a maslom. Len počítajte s tým, že jej príprava je trochu náročnejšia a nie je vhodná na poslednú chvíľu. Túto alternatívu smotany na šľahanie je potrebné nechať cez noc odležať.
Pripravte si 1 liter sladeného mlieka a 125 g masla. Mlieko zohrejte, pridajte maslo a nechajte ho úplne rozpustiť. Potom zmes dôkladne premiešajte, najlepšie mixérom. Zmes vložte do chladničky na 10 až 12 hodín. Po vychladení vyšľahajte šľahačku klasickým spôsobom.

Čím môžem nahradiť kyslú smotanu?
Kyslú smotanu môžete nahradiť dvoma spôsobmi. O tom, ktorý z nich si vyberiete, závisí od jedla, ktoré sa chystáte pripraviť. Do dipov, nátierok, zálievok na šalát alebo napríklad do cesta na muffiny použite jogurt gréckeho typu alebo tvaroh spoločne s mliekom.
Kyslú smotanu si pripravíte hlavne od oka. Do gréckeho jogurtu alebo tvarohu nalejte toľko mlieka, aby konzistencia pripomínala klasickú kyslú smotanu. Potom pridajte jednu alebo dve čajové lyžičky citrónovej šťavy. Lepší návod pre vás, bohužiaľ, nemáme.
Ak pridávate kyslú smotanu do omáčky alebo polievky, použite len mlieko (v rovnakom množstve ako smotana) a 1 až 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy. Keď je omáčka alebo polievka hotová, t. j. odstavená zo sporáka, pridajte niekoľko kúskov vychladnutého masla.
Ak ste zvyknutí zahusťovať omáčku až po tom, čo ju dáte na tanier, namiesto smotany použite grécky jogurt.
Čím nahradiť smotanu pri diéte?
Už nemusíte rozmýšľať, čím nahradiť smotanu, keď ste na diéte. Možno budete prekvapení, ale možností je naozaj veľa. Môžete si jednoducho pripraviť rastlinnú smotanu.
Rastlinná smotana sa skladá len z rastlinných zložiek, predovšetkým z orechov, sóje, ovsa alebo semienok. Je vhodná pre ľudí na diéte, ale aj pre vegánov. Väčšinu druhov rastlinných smotán si môžu vychutnať aj ľudia, ktorí majú intoleranciu na mliečne výrobky.
Rastlinná smotana sa vo väčšine receptov používa rovnako ako klasická smotana. Je vhodná do omáčok, polievok a dezertov.
Ako nahradiť smotanu pri varení zdravým spôsobom?
Ďalšou možnosťou, ako nahradiť smotanu na varenie, a tentoraz zdravým spôsobom, je sójové mlieko a olivový olej. Správne ste si spomenuli na kravské mlieko a maslo, o ktorých sme písali o pár riadkov vyššie. Ak chcete nahradiť jednu šálku bežnej smotany, nalejte do dvoch tretín šálky sójové mlieko a zvyšnú tretinu naplňte olivovým olejom. Nezabudnite miešať.
Ďalšou a našou veľmi obľúbenou alternatívou sú rozmixované mandle, makadamové alebo kešu orechy, z ktorých sa veľmi jednoducho pripravuje kešu smotana. Hlavným dôvodom, prečo kešu orechy tak vyzdvihujeme, je, že sa s nimi veľmi ľahko pracuje.

Recept na kešu smotanu nájdete TU.
Ak máte radi naozaj krémové omáčky a polievky, odporúčame rozmixovať tekvicové alebo konopné semienka. Semienka umyte. Konopné nechajte uschnúť a tekvicové pražte na panvici na miernom ohni za občasného miešania asi 5 minút, kým nebudú mať zlatistú farbu.
Zmiešajte jednu šálku semienok s rastlinným olejom, pridajte štipku soli a odporúčame pridať jednu čajovú lyžičku javorového sirupu alebo medu. Hotovú smotanu skladujte v chladničke a spotrebujte čo najskôr.
Ako nahradiť šľahačku zdravým spôsobom?
Zdravšou alternatívou živočíšnej šľahačky je kokosové mlieko. Skôr ako začnete vyrábať šľahačku, musíte nechať plechovku kokosového mlieka v chladničke aspoň 8 hodín, ideálne cez noc. Tým sa totiž kokosová smotana oddelí od mlieka.
Plechovku kokosového mlieka nevyklopte z chladničky. Otvorte ju a oddeľte tuhú časť mlieka na vrchu od tekutej časti. Kokosový krém vlejte do misky vhodnej na šľahanie. V prípade potreby pridajte sladidlo a vanilkový extrakt. Smotanu vyšľahajte mixérom do tuha.
Ako nahradiť kyslú smotanu zdravým spôsobom?
Mandľová alebo kešu smotana je tiež skvelý zdravý spôsob, ako nahradiť kyslú smotanu. Majte na pamäti, že orechy musíte pred spracovaním nechať aspoň dve hodiny namočené vo vode.
Zmäknuté orechy opláchnite a vložte ich do mixéra. Pridajte vodu (pol šálky vody na šálku orechov), 2 lyžičky citrónovej šťavy a rozmixujte do hladka. Zmes skladujte v chladničke a spotrebujte do 7 dní.
Uvarte si jednoduchú vegánsku sviečkovicu bez laktózy.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako si pripraviť smotanu?
Existuje niekoľko spôsobov, čím nahradiť smotanu na varenie. Na výrobu budete potrebovať 200 ml mlieka a 50 až 80 g masla. Maslo rozpustite, pridajte k vlažnému mlieku a miešajte, kým sa zmes nespojí. Zdravšiu verziu si môžete pripraviť zo sójového mlieka a olivového oleja alebo kešu orechov.
Ako si pripraviť šľahačku z mlieka?
Osladené mlieko zahrejte. Potom pridajte maslo, nechajte ho rozpustiť a dôkladne premiešajte. Následne zmes uložte na noc do chladničky. Po vychladení ušľahajte šľahačku pomocou mixéra.
Ako si pripraviť šľahačku bez smotany?
Šľahačku môžete urobiť pomocou mlieka a masla, ktoré necháte ohriať, zmes dôkladne premiešate a dáte na 10 hodín do chladničky. Potom šľahačku vyšľaháte pomocou mixéra. Zdravšou alternatívou je šľahačka z kokosového mlieka. Plechovku nechajte v chladničke aspoň 8 hodín. Po vychladení oddeľte od tekutého mlieka hustý podiel. K tuhému krému pridajte sladidlo a rozmixujte mixérom.
Čím sa dá nahradiť kyslá smotana?
Kyslá smotana sa dá nahradiť gréckym jogurtom zmiešaným s mliekom a citrónovou šťavou alebo smotanou z kešu orechov či mandlí.
Ako nahradiť smotanu v omáčke?
Mlieko a maslo predstavuje ideálny spôsob, čím nahradiť smotanu do omáčky. Alternatívou vhodnou pre vegánov a ľudí s intoleranciou mlieka je kešu smotana alebo rozmixované tekvicové či konopné semienka.
Ako nahradiť smotanu na šľahanie?
Smotanu na šľahanie je možné nahradiť mliekom zmiešaným s maslom alebo kokosovým mliekom.
Je možné nahradiť smotanu jogurtom?
Áno, grécky jogurt je skvelou náhradou kyslej smotany. Ak kyslú smotanu pridávate do omáčky alebo polievky, zmiešajte grécky jogurt s mliekom a citrónovou šťavou.
Ako pripraviť smotanu na varenie?
Rozpustite 50 až 80 g masla, pridajte ho k 200 ml vlažného mlieka. Za stáleho miešania zmes ohrievajte, kým sa zmes nespojí. Zdravšiu verziu pripravíte zo sójového mlieka a olivového oleja alebo kešu orechov.
Aký je rozdiel medzi šľahačkou a smotanou na šľahanie?
Smotana na šľahanie má tekutú konzistenciu a šľahačka tuhú. Šľahačka vznikne po vyšľahaní smotany na šľahanie.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?