Linecké koláčiky patria medzi najobľúbenejšie vianočné recepty. Lenže väčšina tradičných verzií je plná cukru a nezdravých tukov, ktoré z tejto dobroty robia kalorickú bombu. Po niekoľkých neúspešných pokusoch sme (a teraz sa podržte) prišli na luxusný recept na zdravé linecké koláčiky, ktorý neobsahuje vajcia ani rafinovaný cukor. Naše linecké koláčiky sú zdravšie, bez laktózy aj vajec, a tým pádom úplne vegánske – no stále chutia božsky.
Naše linecké koláčiky bez cukru nie sú žiarivo biele, ale orieškovo hnedé. Skvelo sa dopĺňajú s tmavším červeným džemom a sú príjemne mäkké.
Zdravé linecké koláčiky bez mlieka aj vajec
Naše cesto sa nedrobí, výborne sa s ním pracuje a skvele drží tvar – a to aj napriek tomu, že neobsahuje vajcia. Jeho príprava zaberie iba chvíľku, rovnako ako pri väčšine ciest na vianočné pečivo.

Tip: Stiahnite si vianočnú kuchárku zadarmo: 6 najlepších orechových receptov.
Naše linecké koláčiky sú vegánske
V našom recepte sme nahradili živočíšne maslo kvalitným margarínom, ktorý sa pri pečení správa veľmi podobne ako maslo. Vďaka absencii masla aj vajíčok je tento recept úplne vegánsky.

Rozdiel medzi špaldovou a bielou múkou
Veľkým rozdielom oproti klasickým receptom je použitie špaldovej múky. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?
Biela aj špaldová múka majú síce podobnú kalorickú hodnotu a obe pochádzajú z pšenice, tu však podobnosti končia. Biela múka sa vyrába z pšenice zbavenej klíčkov aj obalov. Tým prichádza o väčšinu vitamínov a vlákniny a zostáva z nej v podstate prázdny obal plný lepku s minimom živín.

Špalda má na poli síce nižšiu výnosnosť (a preto sa pestuje menej), no pri spracovaní na múku sa používa celá – vrátane klíčkov a obalov. Vďaka tomu si zachováva vlákninu, vitamíny skupiny B, rastlinné bielkoviny a komplexné sacharidy plné energie. Špaldová múka vás narozdiel od bielej zasýti na dlhší čas.
Keďže obsahuje lepok, je plnohodnotnou náhradou za bielu múku pri pečení – cesto sa s ňou nedrobí. Navyše má jemnú orieškovú chuť, ktorá dodá pokrmom príjemnú arómu.
Javorový sirup 250 ml
Tip: Všetko, čo potrebujete vedieť o špaldovej múke, nájdete na blogu.
Ako pripraviť zdravé linecké koláčiky
Najprv nechajte povoliť Alsan (alebo maslo) pri izbovej teplote.
Do väčšej misy nasypte hladkú celozrnnú špaldovú múku. Pridajte Alsan (alebo maslo, ak nie ste vegáni), javorový sirup (alebo pšeničný), štipku soli a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odležať v chladničke aspoň hodinu.

Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske alebo medzi dvoma papiermi na pečenie na plát hrubý približne 5 mm. Použite obľúbené formičky na vykrajovanie a do každého druhého koláčika vykrojte stredový otvor, aby bolo vidieť džem.
Medzitým predhrejte rúru na 150 °C. Pečte 5 – 10 minút podľa hrúbky cesta.
Po upečení nechajte linecké koláčiky vychladnúť a odležať. Na druhý deň ich natrite džemom a spojte tak, aby stredový otvor krásne ukázal jeho obsah.
TIP: Máte radi kakao? Potom vyskúšajte aj kakaové linecké koláčiky!

Pri natieraní dajte viac džemu do stredu koláčika a menej k okrajom, aby sa jednotlivé kúsky pri spájaní neušpinili a nezlepili.
TIP: Nechcete piecť toľko druhov vianočného pečiva, ale chcete potešiť svojich blízkych? Ponúknite im našu vianočnú nádielku Ochutnaj Vianoce, v ktorej nájdete napríklad jahodové mandle, mandle v bielej čokoláde s kokosom alebo mandle v mliečnej čokoláde so škoricou.
Obľúbené recepty na vianočné pečivo
Chcete tento rok svojim blízkym upiecť niečo nové? Vyskúšajte naše recepty na vianočné pečivo, na ktorom si pochutnajú všetci.
- Pravé Masarykove koláčiky s vlašskými orechmi
- Plnené košíčky s čokoládovým krémom
- Poľovnícke gombíky s lekvárom
- Vianočné orechové košíčky
- Nepečené pistáciové guľky s bielou čokoládou
- Staročeské makové koláčiky s lekvárom
- Linecké košíčky s pistáciovým krémom
FAQ – Najčastejšie otázky
Sú linecké koláčiky bez cukru zdravé?
Áno, ide o zdravú verziu vianočného pečiva, no aj tu treba dávať pozor na množstvo, ktoré skonzumujete za deň.
Čím osladiť cesto na zdravé linecké koláčiky?
Odporúčame použiť javorový sirup, ktorý nielen osladí, ale dodá cestu jemnú karamelovú chuť.
Ako dlho piecť linecké koláčiky zo špaldovej múky?
Čas pečenia závisí od hrúbky cesta. Odporúčame piecť pri 150 °C približne 5 – 10 minút.
Kedy je najlepšie natrieť linecké koláčiky bez cukru?
Najlepšie je, keď je linecké pečivo vychladnuté. Preto džemom natrite linecké koláčiky až na druhý deň po upečení.
Je recept na zdravé linecké koláčiky naozaj vegánsky?
Áno, tieto linecké koláčiky sú naozaj vegánske – recept neobsahuje ani vajcia a ani maslo.
Ako sa vyrába celozrnná špaldová múka?
Celozrnná špaldová múka sa vyrába z celého zrna špaldy vrátane obalu a klíčkov. Využiť ju môžete na pečenie chleba, pečiva, dezertov, ale aj do palaciniek či lievancov.
Celozrnná múka – prečo ju uprednostniť pred bielou?
Celozrnná múka sa vyrába mletím celého obilného zrna – vonkajších obalov, vnútorného múčnatého jadra aj klíčka. Vďaka tomu obsahuje všetky živiny a vlákninu, ktoré sa v bielej múke strácajú.
Na čo ďalšie je možné špaldovú múku použiť?
Ako si stiahnuť vašu vianočnú kuchárku?
Naša kuchárka vznikla spojením lásky k zdravému životnému štýlu a našej vášni pre varenie, pečenie a experimentovanie. Stačí TU zadať váš e-mail a kuchárka vám bude doručená priamo do vašej e-mailovej schránky.
Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Jednoduchý recept na zdravý pšenovník
- Recept na jednoduchý (lenivý) cuketový perník
- Recept: Zdravý „zemiakový“ šalát z tekvice a bez majonézy
- Zdravá tvarohová vianočka (low carb)
- Tekvicová polievka z tekvice hokaido so zázvorom a kokosovým mliekom

Recept na zdravé linecké koláčiky
Ingrediencie
- 500 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 250 g margarínu Alsan (alebo masla)
- 4 lyžice javorového sirupu
- štipka soli
Pokyny
- Najprv si nechajte povoliť Alsan (alebo maslo) pri izbovej teplote.
- Do väčšej misy pripravte hladkú celozrnnú špaldovú múku, pridajte Alsan (alebo maslo, ak nie ste vegáni), javorový sirup (alebo pšeničný), štipku soli a vypracujte hladké cesto.
- Cesto zabaľte do fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň hodinu.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske alebo medzi dvoma papiermi na pečenie na plát hrubý približne 5 mm. Použite obľúbené formičky na vykrajovanie a do každého druhého koláčika vykrojte stredový otvor, aby bolo vidieť džem.
- Medzitým predhrejte rúru na 150 °C a pečte 5 – 10 minút podľa hrúbky cesta.
- Linecké koláčiky nechajte vychladnúť a odležať. Druhý deň ich natrite džemom a spojte tak, aby džem v stredovom otvore takmer vytekal.
Ďalšie recepty na vianočné pečivo

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
