Ak by ste sa nás opýtali, ktorý recept na zdravé vianočné pečivo máme najradšej, bez váhania by sme odpovedali: plnené orechy! A nielen preto, že sa voláme Ochutnej Ořech. Aj keby toto vianočné pečivo malo tvar gaštanov, stále by bolo pre nás najlepšie. Prečo?
Lahodný orechový krém v kombinácii s dokonalou chuťou suchého korpusu z celozrnnej múky, kokosového oleja a vlašských orechov sa vám rozplýva na jazyku. Toto vianočné pečivo je oveľa zdravšie a chutnejšie ako klasické pečivo, ktoré sa vyrába najmä z múky a cukru.
Prečo pripravovať vianočné pečivo z vlašských orechov?
Vlašské orechy sa často označujú ako „brainfood“, čiže potrava pre mozog, pretože látky v nich obsiahnuté zvyšujú mozgovú aktivitu. Sú tiež zdrojom bielkovín, antioxidantov a esenciálnych mastných kyselín (EFA).
Obsahujú aj množstvo dôležitých minerálov (vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán a selén) a vitamínov (vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamín E, K, A, betakarotén, luteín a zeaxantín).
Vďaka obsahu omega-3 a mononenasýtených mastných kyselín podporujú zdravie srdca, pôsobia proti podráždenosti, depresii, stresu a hyperaktivite. Rovnako ako väčšina orechov znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL) a zvyšujú hladinu „dobrého“ cholesterolu. Esenciálne mastné kyseliny sú dôležité pre naše kosti a luteín prospieva našim očiam.
Tip: Poznáte všetky fakty o vlašských orechoch? Prečítajte si na blogu.
Cesto na plnené orechy
Cesto sme pripravili z celozrnnej špaldovej múky a kokosového oleja. Ak nemáte doma špaldovú múku, môžete použiť akúkoľvek inú celozrnnú múku podľa vašich preferencií. Tí, ktorí nemajú radi kokosový olej, môžu použiť iný rastlinný olej alebo dokonca maslo. Do cesta sme pridali mleté vlašské orechy a osladili ho javorovým sirupom. Ak sa sirupom vyhýbate, môžete použiť napríklad stéviu.
Ak chcete orechy skôr tmavé, môžete do cesta pridať pár lyžíc kakaa. My sme si cesto rozdelili, do polovice sme pridali kakao a druhú nechali svetlú.
Pripravené cesto dáme do chladničky odpočívať aspoň na hodinu. Formičky nie je potrebné vymastiť, stačí ich naplniť cestom a vložiť do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte 10 minút a po vychladnutí opatrne vyklopte z formičiek. Ak sa chystáte orechy pripraviť s kokosovým olejom, buďte pri ich vyklopení mimoriadne opatrní. Hoci sa orechy dajú ľahko vyklopiť, sú však krehkejšie, ako napríklad maslo.
Mohlo by vás zaujímať: Najlepší recept na luxusnú, nadýchanú a jednoduchú vianočku od babičky.
Krém z vlašských orechov
Namleté vlašské orechy rozmixutje s kokosovým olejom (opäť môžete použiť iný vhodný tuk podľa vašich preferencií), rumom, citrónovou šťavou a javorovým sirupom. Tí, ktorí sa snažia obmedziť sacharidy, môžu javorový sirup nahradiť stéviou alebo iným vhodným sladidlom. Vlašské orechy môžete kombinovať aj s mandľami, makadamovými orechmi, kešu orieškami alebo inými orechmi. Nám však najviac chutí krém z vlašských orechov.
Tí, čo majú radi kakao, môžu ho do krému pridať. My sme si rovnako ako v prípade cesta polovicu oddelili a pridali pár lyžíc kakaa do jednej časti.
Tip: Orechy počas diéty – áno či nie? Zistite to v ďalšom článku.
Plnenie vianočných orechov
Keďže sme mali vždy dva varianty cesta a dva varianty krému, spájali sme vždy svetlé orechy tmavým krémom a tmavé orechy svetlým krémom. Vďaka tomu sme vytvorili peknú kombináciu, ktorá skvele vyzerá na tanieri. Ako ich naplníte, je však na vás.
P. S.: Ak máte radi kakao, pokojne ho pridajte do cesta a krému.
FAQ – Najčastiejšie otázky
Sú vlašské orechy zdravé?
Titul jednej z najzdravších potravín nemajú vlašské orechy len tak. Obsahujú naozaj veľké množstvo zdraviu prospešných látok a sú dokonca označované ako jedna z 10 potravín s najväčším antioxidačným účinkom (ďalšie v Top 10 sú napríklad pekanové a lieskové orechy, čučoriedky, brusnice či fazale).
Aké má výživové hodnoty vlašský orech?
Obsahuje 70 % tukov – a v nich obsiahnuté zdravé omega-3-mastné kyseliny, 18 % bielkovín, 3 % sacharidov, vitamíny E, B1 alebo B6, kyselinu listovú a minerály (horčík, meď, zinok, vápnik, draslík, železo a fosfor).
Ako uskladniť vlašské orechy?
Vlašské orechy sa odporúča skladovať na suchom a tmavom mieste, najlepšie v rozmedzí 10 – 20 °C vo vzduchotesnej sklenenej dóze. Je možné ich taktiež skladovať v chladničke vo vzduchotesnej dóze, a to ideálne v zásuvke na zeleninu. Mleté vlašské orechy aj jadrá je možné tiež zamraziť vo vrecku.
Koľko vlašských orechov potrebujem, aby som mal 1 kg lúpaných jadier?
Na 1 kg orechov pripadne okolo 30 dkg jadier.
Prečo pripravovať pečivo z vlašských orechov?
Vlašské orechy sú často označované ako „brainfood“ alebo potravina pre mozog, a to preto, že látky obsiahnuté vo vlašských orecho zvyšujú aktivitu mozgu. Zároveň sú tiež zdrojom bielkovín, antioxidantov a esenciálnych mastných kyselín (EFA).
Ako pripraviť krém do plnených orechov?
Namleté vlašské orechy rozmixujte s kokosovým olejom (prípadne môžete opäť použiť iný vhodný tuk podľa vašej preferencie), rumom, citrónovou šťavou a javorovým sirupom. Tí, čo sa snažia obmedziť sacharidy, môžu nahradiť javorový sirup stéviou či iným vhodným sladidlom. Vlašské orechy môžete nakombinovať aj s mandľami, makadamovými orechmi, kešu či inými orechmi. Nám však najviac chutí krém z vlašských orechov.
Čím môžem nahradiť javorový sirup v recepte na plnené orechy?
Tí, čo sa snažia obmedziť sacharidy, môžu nahradiť javorový sirup stéviou či iným vhodným sladidlom.
Naozaj vlašské orechy podporujú zdravie srdca?
Áno, vďaka obsahu omega-3 a mononenasýtenej mastnej kyseliny podporujú zdravie srdca, pôsobia proti podráždenosti, depresiám, stresu a hyperaktivite. A rovnako ako väčšina orechov znižujú tzv. „zlý“ cholesterol (LDL) a zvyšujú „dobrý“ cholesterol. Esenciálne mastné kyseliny sú dôležité pre naše kosti a luteín prospieva našim očiam.
Tipy na ďalšie zdravé vianočné recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept: Najlepšie osie hniezda bez cukru
- Recept na zdravé medové perníčky
- Recept na luxusné vanilkové rožteky bez cukru
- Jednoduchý recept na zdravé kokosové guľky à la Raffaello
- Zdravá tvarohová vianočka (low carb)
Recept: Plnené vianočné orechy
Ingrediencie
Cesto
- 160 g špaldovej múky
- 85 g kokosového oleja
- 100 g mletých vlašských orechov
- 1 – 2 lyžice javorového sirupu
- voda
- soľ
Krém
- 20 g kokosového oleja
- 50 g mletých vlašských orechov (alebo mandlí)
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 – 2 lyžica rumu
- lyžička citrónovej šťavy
Pokyny
- Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme cesto.
- Necháme odležať v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Formičky nie je potrebné vymazať, iba naplníme cestom a vyskladáme na plech.
- Pečieme pri teplote 175 °C približne 10 minút.
- Po vychladnutí vyklopíme.
- Všetky ingrediencie na krém spolu rozmixujeme.
- Orechy zlepíme a skladujeme v chladničke alebo na balkóne v škatuli.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?