Recept na zdravé vianočné pečivo: Plnené orechy bez cukru

Ak by ste sa nás opýtali, ktorý recept na zdravé vianočné pečivo máme najradšej, bez váhania by sme odpovedali: plnené orechy! A nielen preto, že sa voláme Ochutnej Ořech. Aj keby toto vianočné pečivo malo tvar gaštanov, stále by bolo pre nás najlepšie. Prečo?

Lahodný orechový krém v kombinácii s dokonalou chuťou suchého korpusu z celozrnnej múky, kokosového oleja a vlašských orechov sa vám rozplýva na jazyku. Toto vianočné pečivo je oveľa zdravšie a chutnejšie ako klasické pečivo, ktoré sa vyrába najmä z múky a cukru.

Prečo pripravovať vianočné pečivo z vlašských orechov?

Vlašské orechy sa často označujú ako „brainfood“, čiže potrava pre mozog, pretože látky v nich obsiahnuté zvyšujú mozgovú aktivitu. Sú tiež zdrojom bielkovín, antioxidantov a esenciálnych mastných kyselín (EFA).

Obsahujú aj množstvo dôležitých minerálov (vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán a selén) a vitamínov (vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamín E, K, A, betakarotén, luteín a zeaxantín).

Vďaka obsahu omega-3 a mononenasýtených mastných kyselín podporujú zdravie srdca, pôsobia proti podráždenosti, depresii, stresu a hyperaktivite. Rovnako ako väčšina orechov znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL) a zvyšujú hladinu „dobrého“ cholesterolu. Esenciálne mastné kyseliny sú dôležité pre naše kosti a luteín prospieva našim očiam.

Tip: Poznáte všetky fakty o vlašských orechoch? Prečítajte si na blogu.

Cesto na plnené orechy

Cesto sme pripravili z celozrnnej špaldovej múky a kokosového oleja. Ak nemáte doma špaldovú múku, môžete použiť akúkoľvek inú celozrnnú múku podľa vašich preferencií. Tí, ktorí nemajú radi kokosový olej, môžu použiť iný rastlinný olej alebo dokonca maslo. Do cesta sme pridali mleté vlašské orechy a osladili ho javorovým sirupom. Ak sa sirupom vyhýbate, môžete použiť napríklad stéviu.

Skladom 2.12 €
Jemne mletá múka z celozrnnej špaldy sa hodí na každodenné pečenie. Špalda je označovaná za pôvodnú odrodu pšenice vo svojej najrýdzejšej podobe.
Skladom 7.99 €
Ekonomické balenie kokosového oleja, ktoré môžete využiť nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej kozmetike. Kokosový olej je veľmi termostabilný.
Skladom 9.59 €
Naše vlašské orechy sú špeciálne zasušené tak, aby vydržali vynikajúce po celý rok a nepodliehali rýchlo žltnutiu a nehorkli.

Ak chcete orechy skôr tmavé, môžete do cesta pridať pár lyžíc kakaa. My sme si cesto rozdelili, do polovice sme pridali kakao a druhú nechali svetlú.

Pripravené cesto dáme do chladničky odpočívať aspoň na hodinu. Formičky nie je potrebné vymastiť, stačí ich naplniť cestom a vložiť do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte 10 minút a po vychladnutí opatrne vyklopte z formičiek. Ak sa chystáte orechy pripraviť s kokosovým olejom, buďte pri ich vyklopení mimoriadne opatrní. Hoci sa orechy dajú ľahko vyklopiť, sú však krehkejšie, ako napríklad maslo.

Postup výroby plneného orechového pečiva z vlašských orechov.
Postup výroby plnených orechov z vlašských orechov.

Mohlo by vás zaujímať: Najlepší recept na luxusnú, nadýchanú a jednoduchú vianočku od babičky.

Krém z vlašských orechov

Namleté vlašské orechy rozmixutje s kokosovým olejom (opäť môžete použiť iný vhodný tuk podľa vašich preferencií), rumom, citrónovou šťavou a javorovým sirupom. Tí, ktorí sa snažia obmedziť sacharidy, môžu javorový sirup nahradiť stéviou alebo iným vhodným sladidlom. Vlašské orechy môžete kombinovať aj s mandľami, makadamovými orechmi, kešu orieškami alebo inými orechmi. Nám však najviac chutí krém z vlašských orechov.

Cesto a krém na plnené vianočné orechy vyrobíte z vlašských orechov.
Cesto a krém na plnené vianočné orechy môžete pripraviť z vlašských orechov.

Tí, čo majú radi kakao, môžu ho do krému pridať. My sme si rovnako ako v prípade cesta polovicu oddelili a pridali pár lyžíc kakaa do jednej časti.

Tip: Orechy počas diéty – áno či nie? Zistite to v ďalšom článku.

Plnenie vianočných orechov

Keďže sme mali vždy dva varianty cesta a dva varianty krému, spájali sme vždy svetlé orechy tmavým krémom a tmavé orechy svetlým krémom. Vďaka tomu sme vytvorili peknú kombináciu, ktorá skvele vyzerá na tanieri. Ako ich naplníte, je však na vás.

Plnenie orechov – svetlé orechy s tmavým krémom a tmavé orechy so svetlým krémom.
Plnenie orechov – svetlé orechy tmavým krémom a tmavé orechy svetlým krémom.

P. S.: Ak máte radi kakao, pokojne ho pridajte do cesta a krému.

FAQ – Najčastiejšie otázky

Sú vlašské orechy zdravé?

Titul jednej z najzdravších potravín nemajú vlašské orechy len tak. Obsahujú naozaj veľké množstvo zdraviu prospešných látok a sú dokonca označované ako jedna z 10 potravín s najväčším antioxidačným účinkom (ďalšie v Top 10 sú napríklad pekanové a lieskové orechy, čučoriedky, brusnice či fazale).

Aké má výživové ​​hodnoty vlašský orech?

Obsahuje 70 % tukov – a v nich obsiahnuté zdravé omega-3-mastné kyseliny, 18 % bielkovín, 3 % sacharidov, vitamíny E, B1 alebo B6, kyselinu listovú a minerály (horčík, meď, zinok, vápnik, draslík, železo a fosfor).

Ako uskladniť vlašské orechy?

Vlašské orechy sa odporúča skladovať na suchom a tmavom mieste, najlepšie v rozmedzí 10 – 20 °C vo vzduchotesnej sklenenej dóze. Je možné ich taktiež skladovať v chladničke vo vzduchotesnej dóze, a to ideálne v zásuvke na zeleninu. Mleté vlašské orechy aj jadrá je možné tiež zamraziť vo vrecku.

Koľko vlašských orechov potrebujem, aby som mal 1 kg lúpaných jadier?

Na 1 kg orechov pripadne okolo 30 dkg jadier.

Prečo pripravovať pečivo z vlašských orechov?

Vlašské orechy sú často označované ako „brainfood“ alebo potravina pre mozog, a to preto, že látky obsiahnuté vo vlašských orecho zvyšujú aktivitu mozgu. Zároveň sú tiež zdrojom bielkovín, antioxidantov a esenciálnych mastných kyselín (EFA).

Ako pripraviť krém do plnených orechov?

Namleté ​​vlašské orechy rozmixujte s kokosovým olejom (prípadne môžete opäť použiť iný vhodný tuk podľa vašej preferencie), rumom, citrónovou šťavou a javorovým sirupom. Tí, čo sa snažia obmedziť sacharidy, môžu nahradiť javorový sirup stéviou či iným vhodným sladidlom. Vlašské orechy môžete nakombinovať aj s mandľami, makadamovými orechmi, kešu či inými orechmi. Nám však najviac chutí krém z vlašských orechov.

Čím môžem nahradiť javorový sirup v recepte na plnené orechy?

Tí, čo sa snažia obmedziť sacharidy, môžu nahradiť javorový sirup stéviou či iným vhodným sladidlom.

Naozaj vlašské orechy podporujú zdravie srdca?

Áno, vďaka obsahu omega-3 a mononenasýtenej mastnej kyseliny podporujú zdravie srdca, pôsobia proti podráždenosti, depresiám, stresu a hyperaktivite. A rovnako ako väčšina orechov znižujú tzv. „zlý“ cholesterol (LDL) a zvyšujú „dobrý“ cholesterol. Esenciálne mastné kyseliny sú dôležité pre naše kosti a luteín prospieva našim očiam.

Tipy na ďalšie zdravé vianočné recepty z blogu Ochutnej Ořech

Plněné ořechy na ozdobném talíři

Recept: Plnené vianočné orechy

Vianočné orechy vyrobené zo zdravých surovín. Toto pečivo je oveľa zdravšie a chutnejšie ako klasika, ktorá je predovšetkým z múky a cukru.
4.70 z 40 hlasů
Čas prípravy 15 minút
Čas varenia 30 minút
Celkový čas 45 minút
Samozrejme Dessert
Kuchyňa zdravá výživa
Porcie 0

Ingrediencie
  

Cesto

  • 160 g špaldovej múky
  • 85 g kokosového oleja
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 1 – 2 lyžice javorového sirupu
  • voda
  • soľ

Krém

  • 20 g kokosového oleja
  • 50 g mletých vlašských orechov (alebo mandlí)
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 1 – 2 lyžica rumu
  • lyžička citrónovej šťavy

Pokyny
 

  • Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme cesto.
  • Necháme odležať v chladničke aspoň 1 hodinu.
  • Formičky nie je potrebné vymazať, iba naplníme cestom a vyskladáme na plech.
  • Pečieme pri teplote 175 °C približne 10 minút.
  • Po vychladnutí vyklopíme.
  • Všetky ingrediencie na krém spolu rozmixujeme.
  • Orechy zlepíme a skladujeme v chladničke alebo na balkóne v škatuli.
Kľúčové slovo plenené orechy, vianočné orechy
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




110 Shares
Share
Tweet
Share
Pin110