Recept: Zdravá nadýchaná tvarohová vianočka (low carb)

Skúste si tento rok na Vianoce pripraviť zdravšiu verziu klasickej vianočky. Dá sa pripraviť úplne bez lepku a cukru, s použitím tvarohu a orechovej múky. Tvaroh a vajcia sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, mandľová a kokosová múka zas ponúka prirodzene bezlepkovú alternatívu k bežným múkam. Naša zdravá vianočka je chutná a pripraviteľná aj v 100 % nízkosacharidovej verzii.

Vianočka, tak ako ju poznáte

Pečenie vianočky patrí k najstarším stredoeurópskym tradíciám. Vychádza zo 14. storočia, keď sa ako nepletená vianočka podávala calta. Viete však, že klasická vianočka obsahuje veľa cukru a masla? Ide o kalorickú bombu, ktorú si občas môžeme dopriať. Ak však chcete zdravšiu verziu, skúste ju pripraviť bez cukru a s tvarohom.

Mohlo by vás zaujímať: Najlepší recept na luxusnú, nadýchanú a jednoduchú vianočku ako od babičky.

Luxusná vianočka bez kysnutia s tvarohom

Našu vianočku nemusíte nechávať kysnúť. Stačí zmiešať sypké ingrediencie, potom primiešať tekuté a vypracovať cesto, ktoré vložíte do formy na vianočku a upečiete. Ak by ste chceli vianočku pliesť, odporúčame cesto najskôr na chvíľu odložiť do chladničky.

Tip: Chcete Vianoce ozvláštniť? Inšpirujte sa našimi ďalšími vianočnými receptami.

Skladom 9.6 €
Prepustené maslo ghí najvyššej kvality! Ghí sa vyrába prepustením čerstvého masla, pri ktorom sa oddeľuje mliečny tuk od mliečnej vody a bielkovín. Má intenzívnu, sladkú chuť a je vhodné do teplej aj studenej kuchyne. Hlavnou výhodou ghí je jeho vysoký bod prepaľovania, ktorý je približne 250 °C. Vďaka tomu je výbornou náhradou olejov na vyprážanie.
Nedostupné 6.75 €
Mandľová múka hnedá sa vyrába z hnedých nelúpaných mandlí. Preto obsahuje viac vlákniny ako bežná mandľová múka, ktorá sa vyrába z bielych, lúpaných mandlí. Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk. Široko sa používa pri nízkosacharidovej, paleo a keto diéte na prípravu koláčov, palaciniek, chleba alebo pizze.
Skladom 8.3 €
Najobľúbenejšie hrozienka v našom e-shope! Hrozienka Sultánky sú špeciálnou drobnou odrodou hrozienok z Turecka, ktorá má široké využitie! Sultánky majú zaujímavú sladkú chuť, a hoci sú malé, sú prekvapivo šťavnaté. Sú bohaté na železo a vlákninu. Rýchlo zaženú hlad a nabijú vás energiou! Môžete si ich dať len tak na desiatu, ale sú skvelé aj do müsli a kaše.

Zdravá bezlepková vianočka

Naša vianočka je pripravená z mandľovej a kokosovej múky, ktoré sú prirodzene bezlepkové, a preto vhodné aj pre bezlepkovú diétu. Výhodou mandľovej múky je, že ide vlastne len o jemne rozmixované mandle.

Obe múky majú nízky glykemický index, takže nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Kokosová aj mandľová múka sú zároveň bohaté na antioxidanty, zdravé tuky a ďalšie dôležité živiny.

Ako pliesť zdravú low carb vianočku?

Vianočka z kokosovej a mandľovej múky sa pletie trochu ťažšie. Odporúčame preto použiť menej prameňov a pred pletením cesto na chvíľu dať do chladničky – bude pevnejšie a lepšie tvarovateľné.

Pletenie tvarohovej vianočky je zložitejšie, preto ju odporúčame pliesť len z troch prameňov.
Pletenie tvarohovej vianočky je zložitejšie, preto ju odporúčame pliesť len z troch prameňov.

Tip: Nízkosacharidová diéta: 10 tipov na výborné low carb recepty.

Ako pripraviť nízkosacharidovú tvarohovú vianočku

Rúru si predhrejte na 170 °C. Pripravte si dve misy. V jednej zmiešajte suché ingrediencie (mandľovú a kokosovú múku, xantánovú gumu, prášok do pečiva, soľ a kôru z bio citróna), v druhej zmiešajte mäkký tvaroh a prípadné sladidlo (my sme nepoužili, je výborný aj bez cukru) a vanilkový extrakt.

Obsahy oboch mís zmiešajte dohromady a pridajte maslo.

Vypracujte cesto. Ak budete piecť vianočku vo forme, rovno ju vymastite maslom alebo olejom a dajte piecť. Ak budete vianočku pliesť, nechajte cesto odležať v chladničke aspoň hodinu, potom ju upleťte, potrite vajíčkom a posypte nasekanými mandľami. Vianočku pečte pri teplote 170 °C približne 50 minút.

Luxusná zdravá vianočka je vďaka tvarohu nadýchaná aj bez kysnutia.
Luxusná zdravá vianočka je vďaka tvarohu nadýchaná aj bez kysnutia.

Ak vianočku pečiete vo forme, ale chcete, aby vyzerala ako pletená, po vybratí z rúry ju nechajte vychladnúť, vyklopte z formy, potrite vyšľahaným vajíčkom, posypte mandľami a krátko dopečte na 200 °C dozlatista.

Tip: Sacharidová diéta – všetko, čo o nej potrebujete vedieť. Čítajte na blogu.

Vianočná kuchárka: 6 zdravých vianočných inšpirácií na váš stôl

Nájdete tu klasické pokrmy, ako vianočné pečivo, vianočku či orechové rolády, ale aj inovatívne recepty, ktoré zaujmú vašich hostí a obohatia vašu sviatočnú ponuku. Naša kuchárka vznikla zo spojenia lásky k zdravému životnému štýlu a vášne pre varenie, pečenie a experimentovanie.

Vianočná kuchárka zadarmo: 6 najlepších orechových receptov.
Vianočná kuchárka zadarmo: 6 najlepších orechových receptov.

Tip: Stiahnite si vianočnú kuchárku zadarmo. Stačí zadať e-mail TU.

Tipy na vianočné recepty z blogu Ochutnej Ořech

Tvarohová vianočka.

Recept: Zdravá tvarohová vianočka (low carb)

Skúste si tento rok na Vianoce pripraviť zdravšiu verziu klasickej vianočky. Dá sa pripraviť úplne bez lepku a cukru s použitím tvarohu a orechovej múky. Naša zdravá vianočka je chutná a možno ju pripraviť aj v 100 % nízkosacharidovej verzii.
Samozrejme Dezert
Kuchyňa vegetariánska
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 2 mäkké tvarohy
  • 4 vajcia
  • 250 g masla alebo ghí
  • 335 g mandľovej múky
  • 140 g kokosovej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička xantalovej gumy
  • 2 lyžičky kôry z bio citróna
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • hrozienka (podľa chuti)
  • sladidlo (podľa chuti)
  • štipka soli

Na ozdobenie

  • 1 vajce
  • hrsť mandľových plátkov

Pokyny
 

  • Najskôr zmiešajte všetky sypké ingrediencie a potom primiešajte tekuté.
  • Vypracujte hladké cesto a nechajte ho v chladničke odpočívať aspoň hodinu.
  • Potom cesto dajte do formy na vianočku alebo vianočku upleťte. Ak ju pletiete, potrite ju vajcom a posypte mandľami.
  • Pečte na 170 °C približne 50 minút.
Kľúčové slovo tvarohová vianočka, vianočka, zdravá vianočka
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin