Skúste si tento rok na Vianoce pripraviť zdravšiu verziu klasickej vianočky. Dá sa pripraviť úplne bez lepku a cukru, s použitím tvarohu a orechovej múky. Tvaroh a vajcia sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, mandľová a kokosová múka zas ponúka prirodzene bezlepkovú alternatívu k bežným múkam. Naša zdravá vianočka je chutná a pripraviteľná aj v 100 % nízkosacharidovej verzii.
Vianočka, tak ako ju poznáte
Pečenie vianočky patrí k najstarším stredoeurópskym tradíciám. Vychádza zo 14. storočia, keď sa ako nepletená vianočka podávala calta. Viete však, že klasická vianočka obsahuje veľa cukru a masla? Ide o kalorickú bombu, ktorú si občas môžeme dopriať. Ak však chcete zdravšiu verziu, skúste ju pripraviť bez cukru a s tvarohom.
Mohlo by vás zaujímať: Najlepší recept na luxusnú, nadýchanú a jednoduchú vianočku ako od babičky.
Luxusná vianočka bez kysnutia s tvarohom
Našu vianočku nemusíte nechávať kysnúť. Stačí zmiešať sypké ingrediencie, potom primiešať tekuté a vypracovať cesto, ktoré vložíte do formy na vianočku a upečiete. Ak by ste chceli vianočku pliesť, odporúčame cesto najskôr na chvíľu odložiť do chladničky.
Tip: Chcete Vianoce ozvláštniť? Inšpirujte sa našimi ďalšími vianočnými receptami.
Zdravá bezlepková vianočka
Naša vianočka je pripravená z mandľovej a kokosovej múky, ktoré sú prirodzene bezlepkové, a preto vhodné aj pre bezlepkovú diétu. Výhodou mandľovej múky je, že ide vlastne len o jemne rozmixované mandle.
Obe múky majú nízky glykemický index, takže nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Kokosová aj mandľová múka sú zároveň bohaté na antioxidanty, zdravé tuky a ďalšie dôležité živiny.
Ako pliesť zdravú low carb vianočku?
Vianočka z kokosovej a mandľovej múky sa pletie trochu ťažšie. Odporúčame preto použiť menej prameňov a pred pletením cesto na chvíľu dať do chladničky – bude pevnejšie a lepšie tvarovateľné.

Tip: Nízkosacharidová diéta: 10 tipov na výborné low carb recepty.
Ako pripraviť nízkosacharidovú tvarohovú vianočku
Rúru si predhrejte na 170 °C. Pripravte si dve misy. V jednej zmiešajte suché ingrediencie (mandľovú a kokosovú múku, xantánovú gumu, prášok do pečiva, soľ a kôru z bio citróna), v druhej zmiešajte mäkký tvaroh a prípadné sladidlo (my sme nepoužili, je výborný aj bez cukru) a vanilkový extrakt.
Obsahy oboch mís zmiešajte dohromady a pridajte maslo.
Vypracujte cesto. Ak budete piecť vianočku vo forme, rovno ju vymastite maslom alebo olejom a dajte piecť. Ak budete vianočku pliesť, nechajte cesto odležať v chladničke aspoň hodinu, potom ju upleťte, potrite vajíčkom a posypte nasekanými mandľami. Vianočku pečte pri teplote 170 °C približne 50 minút.

Ak vianočku pečiete vo forme, ale chcete, aby vyzerala ako pletená, po vybratí z rúry ju nechajte vychladnúť, vyklopte z formy, potrite vyšľahaným vajíčkom, posypte mandľami a krátko dopečte na 200 °C dozlatista.
Tip: Sacharidová diéta – všetko, čo o nej potrebujete vedieť. Čítajte na blogu.
Vianočná kuchárka: 6 zdravých vianočných inšpirácií na váš stôl
Nájdete tu klasické pokrmy, ako vianočné pečivo, vianočku či orechové rolády, ale aj inovatívne recepty, ktoré zaujmú vašich hostí a obohatia vašu sviatočnú ponuku. Naša kuchárka vznikla zo spojenia lásky k zdravému životnému štýlu a vášne pre varenie, pečenie a experimentovanie.

Tip: Stiahnite si vianočnú kuchárku zadarmo. Stačí zadať e-mail TU.
Tipy na vianočné recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Zdravý „zemiakový“ šalát z tekvice a bez majonézy
- Zdravé linecké koláčiky bez cukru aj orechov (vegánske a bez laktózy)
- Najlepšie zdravé bezlepkové vanilkové rožteky bez cukru
- Chutné a zdravé medové perníčky
- Najlepšie orechové osie hniezda bez cukru a vajec
- Tradičný vianočný punč z červeného vína
- Luxusné a jednoduché orechové osie hniezda

Recept: Zdravá tvarohová vianočka (low carb)
Ingrediencie
- 2 mäkké tvarohy
- 4 vajcia
- 250 g masla alebo ghí
- 335 g mandľovej múky
- 140 g kokosovej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička xantalovej gumy
- 2 lyžičky kôry z bio citróna
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- hrozienka (podľa chuti)
- sladidlo (podľa chuti)
- štipka soli
Na ozdobenie
- 1 vajce
- hrsť mandľových plátkov
Pokyny
- Najskôr zmiešajte všetky sypké ingrediencie a potom primiešajte tekuté.
- Vypracujte hladké cesto a nechajte ho v chladničke odpočívať aspoň hodinu.
- Potom cesto dajte do formy na vianočku alebo vianočku upleťte. Ak ju pletiete, potrite ju vajcom a posypte mandľami.
- Pečte na 170 °C približne 50 minút.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
