Jednoduchý vegánsky cícer na paprike s krémovou omáčkou z kešu

Jedným z mojich najobľúbenejších jedál v detstve bolo kura na parike. Hoci som nejedla mäso, vždy som milovala túto omáčku, ktorú sme doma podávali s cestovinami. Preto som dlho hľadala alternatívu, ktorú som našla v cíceri na paprike. Cícer na paprike teraz patrí medzi moje najobľúbenejšie vegánske jedlá a pripravíte ho mimoriadne rýchlo.

Cícer na paprike bez smotany

Ak máte chuť na niečo nové a chcete trochu oživiť svoj jedálniček, skúste si pripraviť cícer na paprike bez smotany. Táto chuťová bomba plná bielkovín a vlákniny je nielen skvelou alternatívou k tradičnému kurčaťu na paprike, ale aj skvelým spôsobom, ako podporiť rastlinnú stravu. Navyše cícer dodá jedlu výrazný a bohatý zážitok. Prečo teda nevyskúšať niečo nové a nenechať sa očariť touto chutnou možnosťou?

Cícer na paprike s pórom a cestovinami je lahodný veganský zážitok.
Cícer na paprike s pórom a cestovinami je lahodný veganský zážitok.

Ako si vyrobiť domácu smotanu z kešu do omáčok

Na zahustenie a zjemnenie chuti používam domácu vegánsku smotanu, ktorú si vyrábam z kešu orechov. Stačí kešu orechy namočiť na 3 hodiny (ak ich potrebujete rýchlejšie, zalejte ich horúcou vodou), scediť, pridať vodu, rozmixovať do hladka a ochutiť soľou, citrónovou šťavou a lahôdkovým droždím.

Kešu smotana je vhodná do akejkoľvek omáčky ako náhrada tradičnej smotany.
Kešu smotana je vhodná do akejkoľvek omáčky ako náhrada tradičnej smotany.

Na 100 g kešu orechov použite asi 80 ml vody, lyžičku citrónovej šťavy, lyžičku lahôdkového droždia a štipku soli.

Čo podávať s cícerom na paprike?

U nás sú najobľúbenejšie dvojminútové vretená, tieto cestoviny považujem za ideálne k cíceru na paprike pre ich malú veľkosť. Skvelé sú aj kolienka alebo iné cestoviny (napríklad cestoviny z červenej šošovice), ale niektorí ľudia dávajú prednosť ryži alebo zemiakom. Ak chcete pripraviť nízkosacharidovú prílohu, môžete zvoliť karfiolovú ryžu.

Skladom 11.99 €
Naturálne kešu orechy sú nepražené, nesolené a vždy čerstvé. W420 je označenie pre kvalitné kešu oriešky menšej veľkosti, ktoré sú chutné a dobre sa miešajú. Sú preto ideálne na výrobu kešu masla, kešu mlieka, ale aj raw koláčov alebo kešu syra.
Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml

Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml

Nedostupné
Tento olivový extra panenský olej pochádza z veľmi vzácnych olív odrody Koroneiki, ktoré rastú na Kréte. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svojou špecifickou chuťou a vôňou.
Skladom 2.78 €
Lahôdkové droždie slúži ako vynikajúce dochucovadlo a zahusťovadlo pokrmov. Obsahuje bielkoviny a vitamíny skupiny B. Výborne ochutí krémové polievky, zeleninové šaláty a nátierky. Môžete ho použiť aj na obaľovanie namiesto strúhanky.

Mohlo by vás zaujímať: Cícer: všetko, čo o nej potrebujete vedieť.

Ako uvariť cícer na paprike

Cícer pripravte v hrnci alebo v tlakovom hrnci, v ktorom bude hotový za niekoľko minút.

Na rozpálenom oleji orestujte nadrobno nakrájanú šalotku dozlatista, potom pridajte nadrobno nakrájanú alebo nastrúhanú mrkvu a restujte 2 – 3 minúty. Šalotka je jemnejšia, takže ak ju budete chcieť nahradiť tradičnou cibuľou, použite iba jednu stredne veľkú cibuľu.

Pridajte zeleninový vývar, sladkú a údenú papriku, lahôdkové droždie a plechovku sterilizovaného cícera bez nálevu a varte asi 20 minút.

Časť cícera vyberte z hrnca a zvyšok rozmixujte do hladka. Cícer vráťte do hrnca, pridajte vegánsku smotanu a omáčku dochuťte soľou, čili, korením a citrónovou šťavou. Podávajte s jarnou cibuľkou a prílohou podľa vlastného výberu.

Cícer na paprike s ryžou, cestovinami alebo krajcom chleba.
Cícer na paprike s ryžou, cestovinami alebo krajcom chleba.

Ako dlho vydrží cícer na paprike v chladničke?

Odporúčameho zjesť do 3 – 4 dní, ak ho chcete uchovať dlhšie, môžete ju zamraziť. V mrazničke vydrží aj niekoľko mesiacov.

Tip: Ďalšie vegánske recepty nájdete TU.

FAQ – Najčastejšie otázky

Aké korenie pridať do receptu cícer na paprike?

Môžete použiť rôzne druhy paprík podľa svojej chuti, ale sladká údená paprika dodá jedlu skvelú chuť.

Čo podávať k zdravému cíceru na paprike?

Cícer na paprike sa podáva s ryžou, cestovinami alebo plátkom pečiva. K omáčke môžete skúsiť aj vegánske knedle.

Prečo je kešu smotana skvelou voľbou pri príprave vegánskych receptov?

Kešu smotana je skelou voľbou vďaka svojej krémovej konzistencii a orieškovej chuti, ktorá pridáva bohatosť a plnosť do jedál. Je to tiež skvelá alternatíva tradičnej smotany.

Môžem pridať už uvarený cícer do omáčky?

Ak máte už uvarený cícer, môžete ho pokojne pridať do receptu na cícer na paprike. Uvarený cícer je vopred tepelne spracovaný a pripravený na jedenie. Pri pridávaní ho iba ohrejte alebo zmiešajte s ostatnými ingredienciami v recepte, aby sa integroval a zahrial. Týmto spôsobom môžete ušetriť čas a zjednodušiť si prípravu pokrmu.

Cizrna na paprice je dietní jídlo vhodné při dukanově dietě, zvolte si ale jinou přílohu.

Recept: Vegánsky cícer na paprike

Ak hľadáte vegetariánsku alternatívu ku kurčaťu na paprike, vyskúšajte tento jednoduchý vegánsky recept.
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 30 minút
Celkový čas 40 minút
Samozrejme Obed
Kuchyňa vegetariánska
Porcie 4 porcie

Ingrediencie
  

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 šalotky
  • 2 mrky
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • 1 lyžička udenej papriky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kešu smotany (alebo inej)
  • 1 plechovka sterilizovaného cícera (bez nálevu)
  • štipka čili
  • soľ
  • lahôdkové droždie
  • čierne korenie
  • 1 lyžica citronovej šťávy

Pokyny
 

  • Orestujte na oleji šalotku s mrkvou.
  • Pridajte zeleninový vývar, sladkú aj údenú papriku, lahôdkové droždie a cícer. Varte 20 minút.
  • Odoberte stranou trochu cícera (voliteľné).
  • Rozmixujte zvyšok omáčky a vráťte odobratý cícer späť do hrnca.
  • Pridajte smotanu a dochuťte omáčku soľou, čili (voliteľné), čiernym korením a citrónovou šťavou.
  • Podávajte s jarnou cibuľkou a vami zvolenou prílohou.
Kľúčové slovo cizrna na paprice
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Tipy na ďalšie vegánske recepty z blogu Ochutnej Ořech

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1