Recept na vegánsky burger z červenej repy

Ak neustále hľadáte dokonalý vegetariánsky alebo vegánsky recept na hamburger, vyskúšajte tento recept na vegánsky hamburger z červenej repy a fazule. Bude vás to stáť oveľa menej, ako keby ste ho kupovali v obchode. Hoci je pomerne prácny na prípravu, časť placiek si môžete zamraziť na neskôr. Navyše vám tento vegánsky burger vyrazí dych.

Vegánsky burger bez mäsa

Vegánsky burger je burger bez mäsa, ktoré sa nahradí alternatívou mäsa. Existuje veľa možností, no medzi najobľúbenejšie patria burgery z červenej repy a fazule, tofu alebo iných strukovinových náhrad mäsa. Takto si aj vegetariáni a vegáni môžu vychutnať skvelé grilovanie.

Vegánsky burger predstavuje skvelú alternatívu pre všetkých milovníkov grilovania, ktorí si chcú užiť bohatú chuť bez mäsa.
Vegánsky burger je skvelou alternatívou pre všetkých milovníkov grilovania.

Tip: Ďalšie vegánske recepty nájdete TU.

Vegetariánsky a vegánsky burger z červenej repy

Výhodou tohto receptu je skutočnosť, že nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny, ktoré by ste museli objednávať alebo hľadať v obchodoch. Červená repa a fazuľa sú dostupné v každom supermarkete. Ak nechcete placky smažiť, môžete ich upiecť v rúre. A ak nie ste vegáni, môžete si prípravu hmoty na burgery zjednodušiť pridaním vajíčka.

Domáce žemle na hamburgery z červenej repy

Ak nemáte radi žemle na hamburgery kupované v obchode, máme pre vás tip. Vyskúšajte tento rastlinný recept na domáce burgerové žemle z červenej repy. Žemle z červenej repy sú jednoduchým a chutným doplnkom k vegánskym hamburgerom.

Na 8 žemlí budete potrebovať: 2 stredne veľké červené repy (olúpané a nastrúhané), 3 šálky hladkej pšeničnej múky, 1 balíček sušeného droždia, 1/2 šálky teplej vody, 1/4 šálky rastlinného oleja, 1 čajovú lyžičku cukru a 1/2 čajovej lyžičky soli.

Nastrúhanú repu zmiešajte s hladkou pšeničnou múkou, olejom a aktivovaným droždím. Po krátkom vykysnutí cesto vytvarujte do tvaru žemlí a pečte ich pri teplote 180 °C, kým nie sú zlatisté. Tieto nadýchané, farebne bohaté žemle dodajú vašim hamburgerom nielen skvelú chuť.

Vegánsky burger farbený červenou repou je ideálnou voľbou na farebnú a chutnú grilovaciu párty.
Vegánsky burger farbený červenou repou je ideálnou voľbou na farebnú a chutnú grilovaciu párty.

Tip: Ste vegetariáni a hľadáte tipy na recepty? Inšpirujte sa na našom blogu.

Použite správne ingrediencie na vegánsky burger

Vždy používajte čerstvú červenú repu, ak použijete vákuovo balenú červenú repu, bude príliš riedka a nebude dobre fungovať s cestom.

Ak nemáte radi vlašské orechy, skvelé sú pekanové alebo para orechy, ale môžete použiť aj slnečnicové alebo tekvicové semienka. Červenú fazuľu môžete nahradiť aj inou fazuľou, ale nám recept najviac chutil s červenou fazuľou.

Môžete použiť aj cícer, ale burger môže byť suchší. Môžete experimentovať s korením, my sme použili talianske korenie, pretože bazalku pestujeme doma v hydropónii, ale môžete použiť aj sušené korenie, ktoré máte radšej. My máme v recepte červenú cibuľu, pretože ju máme radšej, ale určite ju môžete nahradiť tradičnou.

Skladom 9.36 €
Viete, čo je to tekvica? Samozrejme, tekvicové semienka! Tekvicové semienka sú jedny z najväčších semienok v našom sortimente a vďaka svojej špecifickej chuti majú široké využitie. Pridajte ich do svojho obľúbeného müsli, pridajte ich do obľúbeného jogurtu alebo si nimi jednoducho posypte večerný zeleninový šalát.
Skladom 4.66 €
Slnečnicové semienka sú skvelým zdravým občerstvením bez výčitiek! Používame ich pri pečení nášho obľúbeného chleba, môžeme ich pridať do zeleninových šalátov a samozrejme nemôžu chýbať v žiadnej z našich raňajkových zmesí. Prečo? Pretože slnečnicové semienka sú bohaté na vlákninu a bielkoviny!
Skladom 24.59 €
Naturálne para orechy sú nepražené, nesolené a vždy čerstvé. Para jadrá MEDIUM sú celé, veľké, svetlé jadrá para orechov, ktoré sú skvelé ako každodenná desiata, ale hodia sa aj do šalátov, na prípravu vegánskeho mlieka alebo granoly.

Mohlo by vás zaujímať: 10 tipov na chutné recepty z vlašských orechov.

Ako pripraviť vegánsky burger krok za krokom

Skôr ako sa pustíte do nakupovania surovín, prečítajte si najprv celý recept vrátane našich tipov. Prečo? Ak pripravujete vegánske hamburgery prvýkrát, môže to byť dosť náročné a môžu sa rozpadnúť. Ak však budete pozorne dodržiavať náš postup, nemusíte sa ničoho obávať.

1. Krok

Najprv si ošúpte a nastrúhajte červenú repu, potom na panvici orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte korenie, paradajkový pretlak a omáčku tamari. Nakoniec pridajte nastrúhanú červenú repu a restujte 2 – 3 minúty.

2. Krok

Rozmixujte vlašské orechy spolu s ovsenými vločkami v mixéri na jemný prášok a potom pridajte zmes fazule a červenej repy. Ak nie ste vegáni, pridajte vajce. Teraz vytvarujte hamburgery a buď ich položte na papier na pečenie a pečte 10 – 15 minút pri teplote 220 stupňov, alebo ich orestujte na panvici 5 – 7 minút z každej strany.

Vegánsky burger najlepšie chutí s tekvicou, sladkými zemiakmi a zemiakovými hranolčekmi.
Vegánsky burger najlepšie chutí s tekvicou, sladkými zemiakmi a zemiakovými hranolčekmi.

Tip: 19 tipov, čím nahradiť vajcia pri pečení, varení, obaľovaní a na potretie.

3. Krok

Keď sú hamburgery z červenej repy hotové, môžete ich podávať v hamburgerových žemliach, ktoré potriete kečupom alebo majonézou, pridajte postupne šalát, paradajky, červenú cibuľu a nakoniec gaucamole.

S čím podávať vegánske hamburgery

Do burgerových žemlí môžete dať čokoľvek, čo máte radi, guacamole, šalát, paradajky, uhorky a červenú cibuľu alebo aj grilovanú zeleninu. Ak nie ste vegáni, nezabudnite si dopriať syr alebo tzatziki. Výborné sú však napríklad hamburgery s hummusom alebo chipotle omáčkou. Ako prílohu si môžete dať šalát, hranolčeky alebo pečenú tekvicu.

Máte radi hamburgery s majonézou, ale hľadáte vegánsku alternatívu? Vyskúšajte domácu vegánsku majonézu , čiže kešunézu, vegánsku majonézu vyrobenú z kešu orechov, po ktorej vám nebude zle a ktorú môžete bezpečne použiť do domáceho vegánskeho burgera.

Tip: Recepty na dokonalý domáci hummus a vegánsku majonézu nájdete na našom blogu.

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako urobiť hamburger bez mäsa?

Na prípravu bezmäsého hamburgera jednoducho použite rastlinné náhrady mäsa, ako sú fazuľa, šošovica alebo tofu.

Čo sa dáva do vegánskeho burgera?

Burger môžete plniť podľa svojej chuti, ale tradične doň patrí zelenina, paradajky, cibuľa a veganská majonéza či rôzne omáčky.

Ako urobiť šťavnatý burger bez mäsa?

Aby bol bezmäsý burger šťavnatý, pridajte do zmesi niečo hydratované, napríklad nastrúhanú zeleninu, a nezabudnite na vhodné korenie pre bohatú chuť.

Čo nesmú jesť vegáni?

Vegáni sa vyhýbajú živočíšnym produktom, ako sú mäso, mliečne výrobky a vajíčka.

Ako správne vrstviť vegánsky burger?

Zostavenie lahodného vegánskeho burgera sa začína položením spodnej časti žemle na tanier. Následne rozotrite obľúbenú omáčku, pridajte listy šalátu, plátky paradajok a nakrájanú cibuľu. Na túto základnú vrstvu umiestnite vegánsky burgerový plátok, doplňte ho podľa chuti avokádom, nakladaným uhorkovým šalátom či jalapeños. Zakončite vrstvenie položením hornej časti žemle. Pre stabilitu môžete do stredu burgera zasunúť paličku.

S čím podávať vegánsky burger?

Vegánsky burger sa skvele hodí s hranolčekmi. Ľahký zeleninový šalát či coleslaw dodáva osviežujúci nádych, zatiaľ čo avokádový dip pridáva krémovosť a bohatú chuť. Zapečené zemiaky s bylinkami alebo hranolčeky z cukety sú výbornou prílohou.

Veganský burger

Recept na vegánske burgery z červenej repy

Vegánske či vegetariánske burgery môžete síce kúpiť hotové v obchode, ale ich cena bude úplne niekde inde, než keď si ich doma vyrobíte z fazule, červenej repy a ovsených vločiek, zeleninou, guacamole a kečupom alebo omáčkou, ktorú máte radi. Ako prílohu môžete zvoliť šalát, hranolčeky alebo pečenú tekvicu.
5 z 4 hlasů
Čas prípravy 45 minút
Čas varenia 30 minút
Celkový čas 1 hodina 15 minút
Samozrejme Hlavný chod, Obed
Kuchyňa vegánska, vegetariánska
Porcie 4 burgery

Ingrediencie
  

  • 200 g malej čerstvej červenej repy (olúpanej a nastrúhanej)
  • 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 1/2 šálky vlašských alebo iných orechov
  • 250 g fazúľ
  • 1 červená cibuľa
  • 2 stúčiky cesnaku
  • 1 lžička rasce
  • 2 lyžičky sušených byliniek (alebo hrsť čerstvých)
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice tamari omáčky

Na podávanie

  • burgerové žemle
  • zeleninový šalát, avokádo, paradajky, uhorka, červená cibuľa
  • hranolčky/pečená tekvica/americké zemiaky

Pokyny
 

  • Orestujte cibuľu a cesnak.
  • Pridajte korenie, paradajkovú pastu a tamari omáčku.
  • Pridajte nastrúhanú červenú repu a 2 – 3 minúty restujte.
  • Rozmixujte v mixéri na jemný prášok vlašské orechy spolu s ovsenými vločkami, potom pridajte fazuľu a zmes z červenej repy. Premiešajte.
  • Ak nie ste vegáni, pridajte vajíčko.
  • Vypracujte zmes.
  • Teraz vytvarujte burgery a buď ich dajte na papier na pečenie a pečte 10 – 15 minút pri teplote 220 °C, alebo ich orestujte na panvici 5 – 7 minút z každej strany.
  • Podávajte v žemliach potretých kečupom či inou omáčkou a vašou obľúbenou zeleninou (šalát, uhorka, cibuľa, paradajka, avokádo).
Kľúčové slovo burger, řepný burger, řepový burger, veganský burger
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Tipy na ďalšie vegánske recepty z blogu Ochutnej Ořech

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin