Ak neustále hľadáte dokonalý vegetariánsky alebo vegánsky recept na hamburger, vyskúšajte tento recept na vegánsky hamburger z červenej repy a fazule. Bude vás to stáť oveľa menej, ako keby ste ho kupovali v obchode. Hoci je pomerne prácny na prípravu, časť placiek si môžete zamraziť na neskôr. Navyše vám tento vegánsky burger vyrazí dych.
Vegánsky burger bez mäsa
Vegánsky burger je burger bez mäsa, ktoré sa nahradí alternatívou mäsa. Existuje veľa možností, no medzi najobľúbenejšie patria burgery z červenej repy a fazule, tofu alebo iných strukovinových náhrad mäsa. Takto si aj vegetariáni a vegáni môžu vychutnať skvelé grilovanie.
Tip: Ďalšie vegánske recepty nájdete TU.
Vegetariánsky a vegánsky burger z červenej repy
Výhodou tohto receptu je skutočnosť, že nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny, ktoré by ste museli objednávať alebo hľadať v obchodoch. Červená repa a fazuľa sú dostupné v každom supermarkete. Ak nechcete placky smažiť, môžete ich upiecť v rúre. A ak nie ste vegáni, môžete si prípravu hmoty na burgery zjednodušiť pridaním vajíčka.
Domáce žemle na hamburgery z červenej repy
Ak nemáte radi žemle na hamburgery kupované v obchode, máme pre vás tip. Vyskúšajte tento rastlinný recept na domáce burgerové žemle z červenej repy. Žemle z červenej repy sú jednoduchým a chutným doplnkom k vegánskym hamburgerom.
Na 8 žemlí budete potrebovať: 2 stredne veľké červené repy (olúpané a nastrúhané), 3 šálky hladkej pšeničnej múky, 1 balíček sušeného droždia, 1/2 šálky teplej vody, 1/4 šálky rastlinného oleja, 1 čajovú lyžičku cukru a 1/2 čajovej lyžičky soli.
Nastrúhanú repu zmiešajte s hladkou pšeničnou múkou, olejom a aktivovaným droždím. Po krátkom vykysnutí cesto vytvarujte do tvaru žemlí a pečte ich pri teplote 180 °C, kým nie sú zlatisté. Tieto nadýchané, farebne bohaté žemle dodajú vašim hamburgerom nielen skvelú chuť.
Tip: Ste vegetariáni a hľadáte tipy na recepty? Inšpirujte sa na našom blogu.
Použite správne ingrediencie na vegánsky burger
Vždy používajte čerstvú červenú repu, ak použijete vákuovo balenú červenú repu, bude príliš riedka a nebude dobre fungovať s cestom.
Ak nemáte radi vlašské orechy, skvelé sú pekanové alebo para orechy, ale môžete použiť aj slnečnicové alebo tekvicové semienka. Červenú fazuľu môžete nahradiť aj inou fazuľou, ale nám recept najviac chutil s červenou fazuľou.
Môžete použiť aj cícer, ale burger môže byť suchší. Môžete experimentovať s korením, my sme použili talianske korenie, pretože bazalku pestujeme doma v hydropónii, ale môžete použiť aj sušené korenie, ktoré máte radšej. My máme v recepte červenú cibuľu, pretože ju máme radšej, ale určite ju môžete nahradiť tradičnou.
Mohlo by vás zaujímať: 10 tipov na chutné recepty z vlašských orechov.
Ako pripraviť vegánsky burger krok za krokom
Skôr ako sa pustíte do nakupovania surovín, prečítajte si najprv celý recept vrátane našich tipov. Prečo? Ak pripravujete vegánske hamburgery prvýkrát, môže to byť dosť náročné a môžu sa rozpadnúť. Ak však budete pozorne dodržiavať náš postup, nemusíte sa ničoho obávať.
1. Krok
Najprv si ošúpte a nastrúhajte červenú repu, potom na panvici orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte korenie, paradajkový pretlak a omáčku tamari. Nakoniec pridajte nastrúhanú červenú repu a restujte 2 – 3 minúty.
2. Krok
Rozmixujte vlašské orechy spolu s ovsenými vločkami v mixéri na jemný prášok a potom pridajte zmes fazule a červenej repy. Ak nie ste vegáni, pridajte vajce. Teraz vytvarujte hamburgery a buď ich položte na papier na pečenie a pečte 10 – 15 minút pri teplote 220 stupňov, alebo ich orestujte na panvici 5 – 7 minút z každej strany.
Tip: 19 tipov, čím nahradiť vajcia pri pečení, varení, obaľovaní a na potretie.
3. Krok
Keď sú hamburgery z červenej repy hotové, môžete ich podávať v hamburgerových žemliach, ktoré potriete kečupom alebo majonézou, pridajte postupne šalát, paradajky, červenú cibuľu a nakoniec gaucamole.
S čím podávať vegánske hamburgery
Do burgerových žemlí môžete dať čokoľvek, čo máte radi, guacamole, šalát, paradajky, uhorky a červenú cibuľu alebo aj grilovanú zeleninu. Ak nie ste vegáni, nezabudnite si dopriať syr alebo tzatziki. Výborné sú však napríklad hamburgery s hummusom alebo chipotle omáčkou. Ako prílohu si môžete dať šalát, hranolčeky alebo pečenú tekvicu.
Máte radi hamburgery s majonézou, ale hľadáte vegánsku alternatívu? Vyskúšajte domácu vegánsku majonézu , čiže kešunézu, vegánsku majonézu vyrobenú z kešu orechov, po ktorej vám nebude zle a ktorú môžete bezpečne použiť do domáceho vegánskeho burgera.
Tip: Recepty na dokonalý domáci hummus a vegánsku majonézu nájdete na našom blogu.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako urobiť hamburger bez mäsa?
Na prípravu bezmäsého hamburgera jednoducho použite rastlinné náhrady mäsa, ako sú fazuľa, šošovica alebo tofu.
Čo sa dáva do vegánskeho burgera?
Burger môžete plniť podľa svojej chuti, ale tradične doň patrí zelenina, paradajky, cibuľa a veganská majonéza či rôzne omáčky.
Ako urobiť šťavnatý burger bez mäsa?
Aby bol bezmäsý burger šťavnatý, pridajte do zmesi niečo hydratované, napríklad nastrúhanú zeleninu, a nezabudnite na vhodné korenie pre bohatú chuť.
Čo nesmú jesť vegáni?
Vegáni sa vyhýbajú živočíšnym produktom, ako sú mäso, mliečne výrobky a vajíčka.
Ako správne vrstviť vegánsky burger?
Zostavenie lahodného vegánskeho burgera sa začína položením spodnej časti žemle na tanier. Následne rozotrite obľúbenú omáčku, pridajte listy šalátu, plátky paradajok a nakrájanú cibuľu. Na túto základnú vrstvu umiestnite vegánsky burgerový plátok, doplňte ho podľa chuti avokádom, nakladaným uhorkovým šalátom či jalapeños. Zakončite vrstvenie položením hornej časti žemle. Pre stabilitu môžete do stredu burgera zasunúť paličku.
S čím podávať vegánsky burger?
Vegánsky burger sa skvele hodí s hranolčekmi. Ľahký zeleninový šalát či coleslaw dodáva osviežujúci nádych, zatiaľ čo avokádový dip pridáva krémovosť a bohatú chuť. Zapečené zemiaky s bylinkami alebo hranolčeky z cukety sú výbornou prílohou.
Recept na vegánske burgery z červenej repy
Ingrediencie
- 200 g malej čerstvej červenej repy (olúpanej a nastrúhanej)
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1/2 šálky vlašských alebo iných orechov
- 250 g fazúľ
- 1 červená cibuľa
- 2 stúčiky cesnaku
- 1 lžička rasce
- 2 lyžičky sušených byliniek (alebo hrsť čerstvých)
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 lyžice tamari omáčky
Na podávanie
- burgerové žemle
- zeleninový šalát, avokádo, paradajky, uhorka, červená cibuľa
- hranolčky/pečená tekvica/americké zemiaky
Pokyny
- Orestujte cibuľu a cesnak.
- Pridajte korenie, paradajkovú pastu a tamari omáčku.
- Pridajte nastrúhanú červenú repu a 2 – 3 minúty restujte.
- Rozmixujte v mixéri na jemný prášok vlašské orechy spolu s ovsenými vločkami, potom pridajte fazuľu a zmes z červenej repy. Premiešajte.
- Ak nie ste vegáni, pridajte vajíčko.
- Vypracujte zmes.
- Teraz vytvarujte burgery a buď ich dajte na papier na pečenie a pečte 10 – 15 minút pri teplote 220 °C, alebo ich orestujte na panvici 5 – 7 minút z každej strany.
- Podávajte v žemliach potretých kečupom či inou omáčkou a vašou obľúbenou zeleninou (šalát, uhorka, cibuľa, paradajka, avokádo).
Tipy na ďalšie vegánske recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Luxusná talianska paradajková polievka z pečených čerstvých paradajok
- Recept: Vegánska domáca banánová zmrzlina bez cukru
- Indická kari ryža (recept pre instant pot – tlakový hrniec)
- Rýchly recept na vegánsku misu Taco Bowl
- Jednoduchá bezlepková nepečená čokoládová torta bez cukru
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?