Ak máte radi rýchle a jednoduché recepty, máme pre vás tip na netradičné a orientálne rizoto, ktoré si zamiluje každý, kto má rád indickú kuchyňu. Indická akri ryža je niečo medzi indickým kari a rizotom.
Vďaka kokosovej chuti a smotanovej konzistencie rizota patrí tento recept medzi naše najobľúbenejšie vegetariánske jedlá. Kari ryžu budete pripravovať v tlakovom hrnci (multicooker, instant pot, papiňák), ale ak tlakový hrniec nemáte, môžete si recept prispôsobiť.
TIP: Recept na dokonalú vegánsku kormu.
Prečo variť v tlakovom hrnci
Tlakový hrniec, papiňák alebo multicooker. V angličtine pre tieto hrnce nájdete aj označenie instant pot. Prísady a potraviny si pri varení v tlakovom hrnci zachovajú väčšinu svojej chuti, vône a výživových vlastností. Navyše ušetríte čas a náklady na energiu. Dnes nájdete na trhu množstvo elektrických tlakových hrncov, s ktorými sa varí bezpečnejšie a jednoduchšie ako s tradičným tlakovým hrncom.
Výhody varenia v tlakovom hrnci
- Rýchlosť: Tlakový hrniec umožňuje rýchlejšie varenie potravín, pretože zvyšuje teplotu varenia nad bod varu vody. Tým sa skracuje čas varenia až o 70 %, a to už stojí za to, však?
- Úspora energie: Vďaka kratšiemu času varenia v tlakovom hrnci spotrebujete menej energie ako pri varení na otvorenom ohni alebo v rúre. Tým sa šetrí energia a peniaze.
- Zachovanie chuti a farby: Keďže sa jedlo varí pod tlakom, zachová si intenzívnejšiu chuť a farbu. To zlepšuje celkovú prezentáciu a chuť jedla.
- Menej zápachu: Pri varení v tlakovom hrnci vzniká menej zápachu. Ak varíte indické jedlá, veľmi to oceníte.
- Všestrannosť: Tlakový hrniec možno použiť na prípravu širokej škály jedál vrátane polievok, dusených pokrmov, ryže, zeleniny a dokonca aj dezertov.
- Čistota: Tlakový hrniec je uzavretý systém, čo znamená, že pri varení dochádza k nižšiemu postriekaniu a znečisteniu kuchyne počas varenia.
Indické rizoto z kokosového mlieka
Indické kari rizoto je jedlo, ktoré spája klasické prvky indického kari s krémovou konzistenciou talianskeho rizota. Najčastejšie sa pripravuje z:
- Ryže: Ryža Arborio alebo iný druh krátkozrnnej ryže je ideálna na prípravu rizota vďaka svojej schopnosti absorbovať tekutiny a uvoľňovať škrob, čím vytvára krémovú konzistenciu.
- Zeleniny: Môžete použiť akúkoľvek kombináciu zeleniny, konkrétne mrkvu, zeler, papriku, hrášok, brokolicu alebo karfiol.
- Kari korenia alebo kari pasty: zmes korenín, byliniek a chilli dodáva jedlu výraznú chuť a vôňu.
- Zeleninového vývaru a kokosového mlieka: Kombinácia zeleninového vývaru a kokosového mlieka dodá rizotu bohatú a krémovú chuť.
- Cibule a cesnaku: Cibuľa a cesnak sú základom takmer každého indického pokrmu a ani v tomto prípade nebudú výnimkou.
- Cícera alebo iného zdroja bielkovín: My do kari ryže pridávame tradičný cícer, ale môžete zvoliť aj iný zdroj proteínu, ako je tofu alebo kuracie mäso, ak nie ste vegetariáni.
- Oleja: Najradšej v indickej kuchyni používame kokosový olej alebo ghí. Kokosový olej zvoľte, ak chcete pripraviť úplne vegánsky variant tohto pokrmu.
- Korenia: V indickej kuchyni sa používa široká škála korenín, napríklad kardamón, klinčeky, škorica, rasca, koriander a kurkuma.
Nestačí vám cícer? Pridajte tofu alebo kuracie mäso
Ak si dávate pozor na príjem bielkovín a potrebujete jedlo s vysokým obsahom bielkovín, do indického karí sa výborne hodí tofu, tempeh alebo kuracie mäso. Všetky varianty si pripravte na panvici a pridajte ich do kari až pri podávaní.
S čím podávať indické rizoto
Indické rizoto je skvelé aj samotné, ale my ho milujeme s nakrájanou jarnou cibuľkou, čerstvým koriandrom a čili. Môžete ho však podávať aj so šalátom, naanom (indickým chlebom) alebo varenou zeleninou.
Ako pripraviť indickú kari ryžu bez tlakového hrnca
Postupujte rovnako ako pri príprave klasického rizota. Najskôr orestujte rímsku rascu, potom cibuľu, cesnak spolu s ostatnými koreninami. Potom pridajte ryžu a postupne do nej prilievajte vývar a miešajte, aby sa uvoľnil škrob.
Keď je ryža takmer uvarená, pridajte zeleninu a zmes varte, kým zelenina nezmäkne. Nakoniec spridajte kokosové mlieko, ochutí sa limetkou, ozdobí čili papričkami a podáva sa s čerstvým koriandrom a jarnou cibuľkou. Na záver sa pridajte kokosové mlieko, dochuťte limetkou, ozdobte čili papričkami a podávajte s čerstvým koriandrom a jarnou cibuľkou.
TIP: Recept na indický špenát.
Ako dlho môžete rizoto skladovať v chladničke
Skladujte ho v chladničke vo vzduchotesnej nádobe a vydrží 4 až 5 dní.
Môžem indickú kari ryžu zamraziť?
Áno, tento pokrm sa výborne hodí aj na zmrazenie. Po vychladnutí preložte kari ryžu do nádoby vhodnej na mrazenie a v mrazničke vám vydrží až 3 mesiace. Pri opätovnom ohrievaní nechajte jedlo najprv voľne rozmraziť pri izbovej teplote a až potom ho ohrejte v mikrovlnnej rúre alebo v pekáči.
TIP: Recept na jednoduché srbské rizoto.
Jednoduchá indická kari ryža
Ingrediencie
- 2 lyžice kokosového oleja alebo ghí
- 1 a 1/2 šálky nasekanej cibule
- 2 lyžičky nasekaného cesnaku
- 2 lyžičky nasekaného zázvoru
- 2 lyžičky mletého koriandra
- 1 a 1/2 lyžičky rímskej rasce
- 1/2 lyžičky garam masaly
- 1/2 lyžičky mletej kurkumy
- 1 šálka vývaru
- 1 šálka kokosového mlieka
- 1 a 1/4 šálky cícera z konzervy
- 1 šálka ryže Arborio
- 2 PL šťavy z limetky
Na podávanie
- 2 lyžice nasekaného koriandra
- jarná cibuľka (nakrájaná)
- 1 čili paprička (nakrájaná, pálivosť zvoľte podľa vašej preferencie).
Pokyny
- V tlakovom hrnci orestujte na kokosovom oleji či ghí rímsku rascu.
- Po 2 až 3 minútach pridajte cibuľu, cesnak a zázvor. Restujte, kým cibuľa nebude mať zlatistú farbu. Dokončite restovanie a vmiešajte korenie.
- Pridajte vývar, kokosové mlieko, cícer a ryžu Arborio. Ryža by mala byť ponorená. Potom zatvorte papiňák a zapnite ho na vysoký tlak a nastavte časovač na 8 minút.
- Po uplitnutí nastaveného času vypnite papiňák a nechajte z neho prirodzene uvoľniť tlak.
- Otvorte tlakový hrniec, premiešajte zmes a dochuťte limetkovou šťavou.
- Podávajte s nakrájanou jarnou cibuľkou, čerstvým koriandrom a nakrájanou čili papričkou.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?