Ako správne variť ryžu – v hrnci, mikrovlnnej rúre, rúre aj ryžovare

Ryža patrí medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie jedlá na svete. Keď ju správne pripravíte, môžete z nej dokonale pripraviť akýkoľvek obed alebo večeru. V článku sa dozviete, ako uvariťryžu tak, aby aj obyčajné rizoto chutilo ako z michelinskej reštaurácie.

Pozrieme sa na to, ako správne uvariť ryžu v rúre, mikrovlnnej rúre, v hrnci aj ryžovare, a tiež na to, ako pripraviť dokonalú ryžu s vrecúškom alebo aj bez neho.

Jak správně uvařit rýži

Čo potrebujete urobiť pred varením ryže?

Skôr, než začnete ryžu variť, je dôležité si vybrať správny druh podľa toho, čo sa chystáte pripraviť. Následne ju nezabudnite dôkladne prepláchnuť.

Výber ryže

Existuje množstvo rôznych druhov ryže a každý z nich sa môže líšiť chuťou, konzistenciou a trvanlivosťou. Najobľúbenejšie druhy ryže sú:

  • Biela ryža – najbežnejší a najznámejší druh ryže, ktorý sa používa v mnohých rôznych kuchyniach na celom svete. Po odstránení šupky má biela ryža jemnú a neutrálnu chuť.
  • Hnedá ryža – ryža s neodstránenou šupkou, ktorá je bohatšia na živiny ako biela ryža. Má orechovú chuť a mierne chrumkavú štruktúru.
  • Jasmínová ryža – aromatická ryža, ktorá sa pôvodne pestovala v Thajsku. Má jemnú vôňu a chuť a používa sa najmä v juhovýchodnej Ázii.
  • Basmati ryža – aromatická ryža pôvodom z Indie a Pakistanu. Vyznačuje sa dlhými zrnami a orieškovou chuťou.
  • Ryža Arborio – ryža s guľatými zrnami, ktorá sa používa na prípravu talianskeho rizota. Má vysoký obsah škrobu, vďaka ktorému je rizoto hustejšie.
  • Sushi ryža – krátkozrnná ryža s lepkavou štruktúrou ideálna na prípravu japonského sushi.
  • Čierna ryža – ryža s tmavou šupkou je bohatšia na živiny ako biela ryža. Má orechovú chuť a svoje miesto má najmä v ázijskej kuchyni.
jak se vaří rýže

Oplachovanie ryže

Pred varením je potrebné ryžu dôkladne prepláchnuť pod tečúcou vodou, aby ste ju zbavili nečistôt a škodlivých látok. Môžete ju tiež nechať 30 minút namočenú vo vode a potom ju opláchnuť.

Nasleduje jednoduchý postup varenia, ktorý pozostáva len z niekoľkých krokov. Predovšetkým dodržiavajte správny pomer medzi ryžou a vodou a správny postup varenia podľa druhu ryže. Vďaka týmto informáciám si môžete pripraviť chutnú prílohu k obľúbeným jedlám.

Najobľúbenejší spôsob, ako uvariť ryžu: Varenie vo vode

Varenie ryže vo vode je najobľúbenejší spôsob varenia ryže. Je veľmi jednoduchý, čo dokazuje nasledujúci postup:

  • Vezmite si hrniec a vložte doň ryžu.
  • Pridajte vodu v pomere 2 : 1 (2 šálky vody na 1 šálku ryže).
  • Pridajte trochu soli.
  • Dajte na sporák a priveďte do varu.
  • Keď voda začne vrieť, znížte teplotu a nechajte ryžu variť 18 – 20 minút.
  • Keď je ryža hotová, nechajte ju chvíľu odstáť pod pokrievkou.

Ohrievanie ryže z hrnca

Ak chcete ryžu ohriať na druhý deň, hrniec s ryžou zalejte trochou vody. Ohrievajte ju pod pokrievkou na miernom ohni za častého miešania.

jak uvařit rýži

Varenie ryže v rúre

Ak sa chcete vyhnúť nežiaducemu pripáleniu alebo kašovitej štruktúre, uvarte ryžu v rúre. Toto je najlepší spôsob varenia jazmínovej ryže alebo ryže basmati. Ako variť ryžu v rúre:

  • Elektrickú rúru rozohrejte na 220 °C, teplovzdušnú na 200 °C.
  • Umiestnite opláchnutú ryžu do zapekacej misy. Zalejte horúcou vodou (2 šálky vody na 1 šálku ryže), posypte soľou a 1 lyžicou oleja.
  • Prikryte pokrievkou a pečte 30 – 35 minút.
  • Pred podávaním ryžu premiešajte.

Ako pripraviť ryžu v ryžovare

Ďalším obľúbeným spôsobom je varenie ryže v ryžovare. Ryžovar dokáže uvariť ryžu presne podľa potreby a umožňuje pridať ďalšie prísady, napríklad korenie alebo bylinky. Ako uvariť ryžu v ryžovare?

  • Pripravte si ryžovar a pridajte množstvo ryže uvedené v návode na použitie konkrétneho ryžovaru.
  • Pridajte vodu a potom zapnite ryžovar.
  • Keď je ryža uvarená, vypnite ryžovar a nechajte ju chvíľu odpočívať pod pokrievkou.
  • Ak chcete ryži dodať špecifickú chuť, môžete pridať korenie alebo bylinky.

Tip: Tlakový hrniec funguje rovnako ako ryžovar a ryžu v ňom môžete variť rovnakým spôsobom.

Bazalka drvená 250g

Bazalka drvená 250g

Nedostupné
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) neodmysliteľne patrí predovšetkým k talianskej kuchyni. Má veľmi charakteristickú chuť a vôňu. Skvelo dochutí cestoviny, pizzu, polievky a šaláty. Jedná sa o sušenú bazalku, ktorá obsahuje rozdrvené listy, stonky a kvety.
Majorán drvený 150 g

Majorán drvený 150 g

Nedostupné
Majorán je bylinka so špecifickou, mierne korenistou, sladšou vôňou a chuťou. Používa sa najmä na dochutenie polievok, rôznych omáčok a mäsových jedál. V slovenskej kuchyni je základnou ingredienciou zemiakovej polievky alebo zemiakových placiek. Pridáva sa však aj do jedál zo strukovín alebo kapusty. Hodí sa aj do ľahkých zeleninových alebo vaječných šalátov a mnohých ďalších jedál.
Oregano drvené 150 g

Oregano drvené 150 g

Nedostupné
Oregano je bylinka s príjemnou korenistou vôňou a mierne horkou chuťou. Môže byť známa aj pod názvom pamajorán. Oregano je obľúbené najmä v stredomorskej, ázijskej a mexickej kuchyni. Tradične sa spája najmä s talianskou kuchyňou a je nenahraditeľnou prísadou na pizzu, cestoviny, paradajkové omáčky a šaláty. Môže sa použiť aj na zvýraznenie chuti baraniny, teľacieho mäsa, kuracieho mäsa alebo morských plodov.

Varenie ryže v mikrovlnnej rúre

Varenie ryže v mikrovlnnej rúre je tiež skvelý spôsob, ako rýchlo a jednoducho pripraviť ryžu. Ako variť ryžu v mikrovlnnej rúre:

  • Pripravte si nádobu vhodnú do mikrovlnnej rúry a nasypte do nej ryžu.
  • Pridajte vodu v pomere 2 : 1 (2 šálky vody na 1 šálku ryže).
  • Nádobu zakryte vekom alebo pokrievkou a vložte do mikrovlnnej rúry.
  • Ryžu varte pri vysokom výkone 12 až 15 minút.
  • Po zazvonení mikrovlnnej rúry nechajte ryžu odstáť.

Ohrievanie ryže v mikrovlnnej rúre

Ak chcete ohriať uvarenú ryžu v mikrovlnnej rúre, vložte ju späť do vhodnej nádoby a pokvapkajte ju trochou vody. Pred opätovným ohrievaním položte na ryžu vlhkú papierovú utierku, aby ste zabránili jej vysušeniu.

Ako uvariť ryžu v ryžovare.
Seitan je s ryžou vynikajúci.

Ako uvariť ryžu vo vrecúšku

Varenie ryže vo vrecúšku je jedným z najjednoduchších spôsobov varenia, hoci sa všetci zhodneme na tom, že ryža vo vrecúšku zvyčajne nepatrí k tým najlepším. Ako variť ryžu vo vrecku?

  • Najprv vrecko s ryžou dôkladne prepláchnite.
  • Vložte ho do osolenej vriacej vody (1 vrecko/1 liter vody).
  • Vrecko s ryžou varte pod pokrievkou na miernom ohni 14 – 17 minút, kým ryža nezmäkne.
  • Vrecko vyberte z vody a prebytočnú vodu sceďte, napríklad v sitku.
  • Po scedení opatrne roztrhnite vrecko, aby ste sa nepopálili, a ryžu podávajte.

Čo robiť s príliš mokrou alebo príliš suchou ryžou?

Ak je ryža príliš mokrá, nechajte ju chvíľu odstáť alebo ju na niekoľko minút položte na panvicu, aby sa voda odparila. Ak je ryža príliš suchá, zalejte ju trochou vody a krátko ju povarte.

Podávanie ryže

Ryžu môžete podávať ako prílohu k mnohým jedlám. Ak ryžu ochutíte bylinkami alebo korením, môžete ju mať aj samostatne. Ryža sa často používa aj do šalátov alebo jedál, ako je sushi alebo rizoto.

Ak máte radi zahraničnú kuchyňu, odporúčame podávať ryžu s indickým alebo thajským kari, ktoré si môžu vychutnať aj vegáni.

Ako skladovať ryžu

Správne skladovanie ryže je kľúčom k zachovaniu jej kvality a chuti. Ryžu je najlepšie skladovať na suchom a tmavom mieste. Vystavenie ryže vlhkosti alebo svetlu bude mať veľký vplyv na jej chuť a kvalitu.

FAQ – Najčastejšie otázky

Môže sa ryža variť v slanej vode?

Áno, ale je dôležité dodržať správny pomer medzi vodou a soľou. Zvyčajne sa pridáva 1/2 lyžičky soli na 1 liter vody.

Aké korenie je vhodné pridať do ryže?

Ryžu môžete dochutiť rôznymi koreninami. Skvelo sa hodí kari, kurkuma, tymian, koriander alebo klinčeky.

Aký je správny pomer ryže a vody?

Správny pomer ryže a vody sa líši podľa druhu ryže. Všeobecne však platí, že pomer by mal byť 2 : 1.

Ako dlho by mala ryža po varení odpočívať?

Po dovarení by mala ryža odpočívať 5 – 10 minút pod pokrievkou.

Ako variť ryžu vo vrecúšku?

Vrecúško s ryžou varte v hrnci s vodou. Jednému vrecúšku by mal zodpovedať 1 liter vody.

Ako dlho trvá varenie ryže vo vrecúšku?

Varenie ryže vo vrecúšku trvá väčšinou 18 až 20 minút, ale čas sa môže líšiť v závislosti od typu ryže a množstva, ktoré varíte.

Môžem ryžu vo vrecúšku variť v mikrovlnnej rúre?

Nie, ryžu vo vrecúšku by ste nemali variť v mikrovlnnej rúre. Vrecko by sa mohlo roztaviť a spôsobiť požiar.

Aký druh ryže je najlepší na prírpavu sushi?

Na prípravu sushi sa najčastejšie používa japonská ryža, ktorá je lepkavá a má špecifickú chuť.

Ako dlho sa varí ryža v mikrovlnnej rúre?

Ryža sa v mikrovlnke varí približne 12 – 15 minút.

Ako dlho sa varí ryža v rúre?

Ryža sa v rúre varí 30 – 35 minút.

Ako dlho sa varí ryža?

Ryža sa varí 18 – 20 minút.

Ako dlho sa varí ryža vo vrecúšku?

Vo vrecúšku sa ryža varí 14 – 17 minút.

Ako uvariť ryžu basmati?

Ryžu basmati môžete uvariť v ryžovare, v mikrovlnnej rúre, v hrnci alebo v rúre.

Ako správne uvariť jazmínovú ryžu?

Jazmínovú ryžu môžete uvariť v ryžovare, v mikrovlnnej rúre, v hrnci alebo v rúre.

Koľko vody na jeden hrnček ryže?

Na jeden hrnček ryže budete potrebovať 1,5 hrnčeka vody. Záleží však na spôsobe varenia ryže.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2