Recept na indický špenát – palak paneer (vegánsky)

Indický špenát je jedným z našich najobľúbenejších receptov. V reštauráciách ho zvyčajne nájdete pod názvom palak paneer, saag paneer alebo palak kofta. Dlho sme hľadali recept, ktorý by sme si mohli pripraviť doma a ktorý by chutil rovnako ako ten v našej obľúbenej reštaurácii. Dúfame, že vás tento recept nadchne rovnako ako nás.

Náš palak paneer môžete pripraviť vo vegetariánskej a vegánskej verzii, ale ak chcete, tradičné kúsky paneeru môžete nahradiť aj kuracím mäsom. Poďme na to.

Palak Paneer
Recept na indický špenát palak paneer.

Aký je rozdiel medzi jedlami palak paneer, palak kofta a saag paneer?

Palak paneer, palak kofta a saag paneer sú tradičné indické jedlá, ktoré majú niekoľko spoločných ingrediencií, ale zároveň sa líšia v základných zložkách a spôsobe prípravy. Všetky jedlá sa tradične podávajú s naanom alebo ryžou.

Palak paneer

Palak paneer je obľúbené indické vegetariánske jedlo, ktoré sa skladá z paneeru (indického tvarohu) a špenátu (palak). Palak paneer obsahuje aj cibuľu, cesnak, zázvor a veľa tradičného indického korenia, ako je koriander, garam masala a kurkuma.

Koriander mletý 500 g

Koriander mletý 500 g

Nedostupné
Koriander je jednoročná rastlina pochádzajúca najmä z Blízkeho východu a Stredomoria. Od nepamäti sa používa ako obľúbené dochucovadlo do všetkých druhov jedál. Mletý koriander je obľúbený najmä v kuchyni Blízkeho východu a Indie. Používa sa aj na nakladanie húb a zeleniny.
Kurkuma mletá 500 g

Kurkuma mletá 500 g

Nedostupné
Kurkuma sa melie zo sušeného koreňa tropickej rastliny kurkomovníka. Je dôležitou súčasťou karí korenia a často sa označuje aj ako indický šafran. Kurkuma je veľmi obľúbená najmä v indickej a thajskej kuchyni. Má veľmi výraznú žltú farbu a často sa používa okrem iného ako prírodné potravinárske farbivo.

Palak kofta

Palak kofta je špenátové jedlo so zemiakovými guľkami (kofta), ktoré sa vyprážajú a potom varia v špenátovej omáčke (palak). Kofta sa zvyčajne pripravuje zo zemiakov, zeleniny a korenia, ktoré sa formujú do guliek a potom sa smažia dozlatista.

Špenátová omáčka sa pripravuje podobne ako palak paneer. Kofta sa pridá do omáčky a varí sa, kým nie je mäkká.

Saag paneer

Saag paneer je jedlo podobné palak paneeru, ale namiesto špenátu sa používa zmes listovej zeleniny (špenát, kapusta a pod.). Slovo „saag“ je všeobecný výraz pre listovú zeleninu. Omáčka sa pripravuje podobne ako palak paneer, ale s použitím inej zeleniny.

Ako pripraviť dokonalý palak paneer

Základom je správna zmes korenín, konkrétne rímskej rasce, garam masaly, škorice, klinčekov, kardamónu, korenia, kurkumy, mletého koriandra a čili. Rímsku rascu vždy najprv krátko orestujte, aby sa naplno uvoľnila jej vôňa. Práve ona je kľúčom k dokonalej chuti indických jedál.

Omáčku je dôležité pripraviť deň vopred. Prečo? Pretože chuť sa do druhého dňa krásne rozvinie a jedlo bude chutnejšie.

Indický špenát palak paneer.
Indický špenát palak paneer.

Čím nahradiť tradičný indický syr paneer

Syr paneer nepatrí na Slovensku medzi cenovo najdostupnejšie suroviny, preto ho odporúčam nahradiť bielym tofu. Rozdiel nepoznáte, sľubujeme. Hoci nie sme fanúšikmi klasického neochuteného tofu, v tomto recepte ho milujeme.

Ako dlho môžem skladovať palak paneer v chladničke?

Palak paneer môžete skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe 3 až 4 dni. Na dlhodobejšie skladovanie môžete pokrm uložiť do mrazničky, kde vydrží až 2 mesiace.

Palak Panner - recept

Indický špenát – palak paneer (vegánsky)

Indický špenát patrí k našim najobľúbenejším receptom. V reštauráciách ho väčšinou nájdete pod názvami palak paneer, saag paneer alebo palak kofta. Dlho sme hľadali recept, ktorý by sme zvládli pripraviť aj doma a ktorý by chutil rovnako dobre ako v našej obľúbenej reštaurácii. Dúfame, že z tohto receptu budete rovnako nadšení ako my.
5 z 2 hlasů
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 1 hodina 10 minút
Celkový čas 1 hodina 20 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa ázijská, Indian, vegánska
Porcie 2

Ingrediencie
  

Na podávanie:

  • čerstvý koriander
  • ryža/naan

Pokyny
 

  • Na kokosovom oleji si orestujte 2 – 3 minúty rímsku rascu.
  • Pridajte cesnak, cibuľu, zázvor, paradajkový pretlak a korenie. Minútu restujte.
  • Zalejte vývarom a varte na miernom plameni 20 minút.
  • Pridajte špenát a tofu a varte ďalších 40 minút na miernom plameni.
  • Dochuťte kokosovým mliekom a povarte 5 minút.
  • Servírujte s čerstvým koriandrom a ryžou alebo naanom.
Kľúčové slovo Indický špenát Palak Panner, Palak Panner
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1