Indický špenát je jedným z našich najobľúbenejších receptov. V reštauráciách ho zvyčajne nájdete pod názvom palak paneer, saag paneer alebo palak kofta. Dlho sme hľadali recept, ktorý by sme si mohli pripraviť doma a ktorý by chutil rovnako ako ten v našej obľúbenej reštaurácii. Dúfame, že vás tento recept nadchne rovnako ako nás.
Náš palak paneer môžete pripraviť vo vegetariánskej a vegánskej verzii, ale ak chcete, tradičné kúsky paneeru môžete nahradiť aj kuracím mäsom. Poďme na to.
Aký je rozdiel medzi jedlami palak paneer, palak kofta a saag paneer?
Palak paneer, palak kofta a saag paneer sú tradičné indické jedlá, ktoré majú niekoľko spoločných ingrediencií, ale zároveň sa líšia v základných zložkách a spôsobe prípravy. Všetky jedlá sa tradične podávajú s naanom alebo ryžou.
Palak paneer
Palak paneer je obľúbené indické vegetariánske jedlo, ktoré sa skladá z paneeru (indického tvarohu) a špenátu (palak). Palak paneer obsahuje aj cibuľu, cesnak, zázvor a veľa tradičného indického korenia, ako je koriander, garam masala a kurkuma.
Koriander mletý 500 g
Kurkuma mletá 500 g
Palak kofta
Palak kofta je špenátové jedlo so zemiakovými guľkami (kofta), ktoré sa vyprážajú a potom varia v špenátovej omáčke (palak). Kofta sa zvyčajne pripravuje zo zemiakov, zeleniny a korenia, ktoré sa formujú do guliek a potom sa smažia dozlatista.
Špenátová omáčka sa pripravuje podobne ako palak paneer. Kofta sa pridá do omáčky a varí sa, kým nie je mäkká.
Saag paneer
Saag paneer je jedlo podobné palak paneeru, ale namiesto špenátu sa používa zmes listovej zeleniny (špenát, kapusta a pod.). Slovo „saag“ je všeobecný výraz pre listovú zeleninu. Omáčka sa pripravuje podobne ako palak paneer, ale s použitím inej zeleniny.
Ako pripraviť dokonalý palak paneer
Základom je správna zmes korenín, konkrétne rímskej rasce, garam masaly, škorice, klinčekov, kardamónu, korenia, kurkumy, mletého koriandra a čili. Rímsku rascu vždy najprv krátko orestujte, aby sa naplno uvoľnila jej vôňa. Práve ona je kľúčom k dokonalej chuti indických jedál.
Omáčku je dôležité pripraviť deň vopred. Prečo? Pretože chuť sa do druhého dňa krásne rozvinie a jedlo bude chutnejšie.
Čím nahradiť tradičný indický syr paneer
Syr paneer nepatrí na Slovensku medzi cenovo najdostupnejšie suroviny, preto ho odporúčam nahradiť bielym tofu. Rozdiel nepoznáte, sľubujeme. Hoci nie sme fanúšikmi klasického neochuteného tofu, v tomto recepte ho milujeme.
Ako dlho môžem skladovať palak paneer v chladničke?
Palak paneer môžete skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe 3 až 4 dni. Na dlhodobejšie skladovanie môžete pokrm uložiť do mrazničky, kde vydrží až 2 mesiace.
Indický špenát – palak paneer (vegánsky)
Ingrediencie
- 2 – 3 lyžice kokosového oleja (ghí – ak nie ste vegáni)
- 1 ČL rímskej rasce
- 1 cibuľa (nakrájená na drobno)
- 1 cm zázvoru (nastrúhaného)
- 4 strúčiky cesnaku (nakrájaného na drobno)
- 1 ČL kurkumy
- 1/2 ČL mletej škorice
- 1/8 ČL mletých klinčekov
- 1/2 ČL mletého koriandra
- 1/4 ČL mletého kardamónu
- 1/4 ČL čierneho korenia
- 2 ČL garam masaly
- štipka muškátového orieška
- čili podľa chuti
- 400 g mrazeného špenátu
- 1 balenie naturálneho tofu (nakrájaného na kúsky)
- 1 paradajkový pretlak 140 – 200 g
- 1 hrnček zeleninového vývaru
- 1 hrnček kokosového mlieka Real Thai
Na podávanie:
- čerstvý koriander
- ryža/naan
Pokyny
- Na kokosovom oleji si orestujte 2 – 3 minúty rímsku rascu.
- Pridajte cesnak, cibuľu, zázvor, paradajkový pretlak a korenie. Minútu restujte.
- Zalejte vývarom a varte na miernom plameni 20 minút.
- Pridajte špenát a tofu a varte ďalších 40 minút na miernom plameni.
- Dochuťte kokosovým mliekom a povarte 5 minút.
- Servírujte s čerstvým koriandrom a ryžou alebo naanom.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?