Ak raz vyskúšate tento recept na paradajkovú polievku, už nebudete robiť inú. Kto ju tu ochutnal, okamžite si vypýtal recept. Naša luxusná talianska paradajková polievka je vhodná aj pre vegánov a dá sa zamraziť, takže je skvelá, keď máte obrovskú úrodu paradajok a neviete, čo s ňou. Naša paradajková polievka je lahodná, krémová a sýta, takže je vhodná aj ako hlavné jedlo.
Najlepšia talianska paradajková polievka z čerstvých paradajok
Chcete si pripraviť najlepšiu paradajkovú polievku? Použite čerstvé paradajky, ktoré sú šťavnaté a majú vynikajúcu chuť. Ak pripravíte polievku z paradajok bez chuti, nebude dobrá. Chcete si ju vychutnať aj v zime? Pred vložením do rúry paradajky trochu oslaďte, lepšie sa skaramelizujú a budú mať výraznejšiu chuť. Alebo použite konzervované paradajky a vynechajte pečenie.
Ako pripraviť dokonalú paradajkovú polievku: Krok za krokom
Najprv si paradajky upečte v rúre vyhriatej na 200 °C. Pečte ich prekrojené na polovicu, osolené, okorenené a pokvapkané olivovým olejom. Vždy ich poukladajte na papier na pečenie vnútornou stranou nahor. Ak používate paradajky, ktoré nemajú výraznú chuť, trochu ich oslaďte. Paradajky pečte 30 – 45 minút v závislosti od výkonu vašej rúry.
Niekoľko minút pred dopečením paradajok opečte cibuľu dozlatista a pridajte nadrobno nakrájanú mrkvu a cesnak. Restujte asi 2 – 3 minúty. Odstavte z ohňa, pridajte pečené paradajky, sójovú omáčku, vývar, korenie, čerstvú bazalku a ryžu.
Varte 40 minút, potom rozmixujte do hladka. Ak nemáte výkonný mixér, preceďte cez sito. Vráťte do hrnca, pridajte smotanu/kokosové mlieko a varte ešte niekoľko minút, podľa potreby dochuťte.
Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml
Prečo pripraviť paradajkovú polievku z pečených paradajok
Paradajkovú polievku môžete, samozrejme, pripraviť aj z bežného pretlaku alebo lúpaných paradajok z konzervy, ale verte nám, že nie je lepšia polievka ako tá z pečených čerstvých letných paradajok. Paradajková polievka z pečených paradajok je oveľa aromatickejšia.
Keď sa paradajky upečú v rúre, získajú úplne inú chuť – ich chuť sa zvýrazní, obohatí a prehĺbi. Toto nikdy nedosiahnete bez pečenia v rúre. Paradajky vždy pečte na hornom rošte alebo z oboch strán, ale nikdy nie na horúcom vzduchu! Paradajky chcete opiecť, nie vysušiť.
Čo ak nemám rúru
Ak nemáte rúru, môžete paradajky opiecť na panvici. Pravdepodobne sa vám tam však nezmestia všetky a proces bude náročnejší. Paradajky by mali zozlátnuť a trochu sa zatiahnuť. Tak spoznáte, že sú správne opečené.
Na čo si dať pozor pri príprave paradajkovej polievky
Predpokladom luxusnej talianskej polievky sú dobre vyzreté paradajky. V posledných rokoch nám pomáha to, že sú čím ďalej teplejšie letá a paradajky sú pri zbere chuťovo rovnako výrazné aj červené, ako by vyrástli v slnečnom a suchom Taliansku.
Paradajková polievka v instant pote (v papiňáku)
Ak máte tlakový hrniec, tento recept je pre tlakový hrniec úplne ideálny, pretože sa v ňom oveľa lepšie rozložia chute korenia a paradajok. Polievku varte v tlakovom hrnci 15 minút.
Ako pripraviť paradajkovú polievku z konzervovaných paradajok
Ak nemáte čerstvé paradajky, siahnite radšej po lúpaných paradajkách z konzervy, než aby ste kupovali paradajky bez chuti. A ako túto paradajkovú polievku z konzervovaných paradajok pripravíte? Stačí vynechať časť s pečením paradajok a pokračovať v recepte.
Lúpať alebo nelúpať paradajky do polievky?
Paradajky sa dajú ľahko olúpať, ale ak chcete získať čo najviac vitamínov, odporúčame paradajky nelúpať. Ak máte dobrý mixér, šupky v polievke mať nebudete, a ak áno, stačí použiť cedidlo na precedenie.
Ako olúpať paradajky
Chcete paradajky predsa len olúpať? Potom to musíte urobiť pred pečením. Paradajky môžete veľmi ľahko olúpať pomocou tepelného šoku a noža. Z paradajok odrežete šupku, vložíte ich do misky a zalejete vriacou vodou, ktorú si môžete pripraviť v rýchlovarnej kanvici.
Potom stačí počkať približne 2 minúty. Potom horúcu vodu opatrne vypustite a paradajky prelejte studenou vodou. Tento postup opakujte, kým voda s paradajkami nebude studená.
Keď sú už paradajky v studenej vode a voda sa už nezohrieva, môžete ich začať jednu po druhej lúpať. Veľmi často to môžete robiť rukami alebo jednoducho malým nožom.
Ako polievku skladovať
Ak nie ste veľká rodina, pravdepodobne vám paradajková polievka zostane na ďalší deň. Polievka vydrží v chladničke až 5 dní, ale ak viete, že ju neskonzumujete, odporúčame ju zamraziť. Zmrazená vydrží v mrazničke niekoľko mesiacov.
Tipy na ďalšie recepty
Máte radi recepty na polievky? Určite vyskúšajte našu obľúbenú polievku z červenej šošovice alebo thajskú polievku.
Ako dlho vydrží polievka v chladničke?
Polievka v chladničke vydrží až 5 dní.
Je možné polievku zamraziť?
Áno, polievku je možné zamraziť. Skonzumujte ju najlepšie do 6 mesiacov.
Je paradajková polievka vegánska?
Áno, naša paradajková polievka je vegánska.
Je možné pripraviť paradajkovú polievku z paradajok z konzervy?
Áno, preskočte krok pečenia paradajok a použite paradajky z konzervy.
Ako dlho sa varí paradajková polievka?
Paradajková polievka sa varí cca 40 minút.
Je paradajková polievka vhodná pri chudnutí?
Áno, naša paradajková polievka obsahuje iba samé zdravé ingrediencie a je vhodná aj pre redukčný jedálniček. Navyše zasýti!
Recept na paradajkovú polievku z pečených čerstvých paradajok
Ingrediencie
- 1,3 kg čerstvých paradajok
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 3 stúčiky cesnaku
- 1 nakrájaná cibuľa
- 1 nakrájaná mrkva
- 1/2 šálky kokosového mlieka či inej vegánskej alternatívy
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice jazmínovej ryže
- hrsť čerstvej bazalky
- 1 lyžička tymiánu
- soľ, cukor a prípadne citrón na dochutenie
- olivový olej na restovanie
Pokyny
- Paradajky prekrojíme a vyskladáme na papier na pečenie (vnútrom hore), osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
- Pečieme pri teplote 200 °C približne 30 – 45 minút podľa výkonu rúry.
- Orestujte cibuľu, cesnak a mrkvu.
- Pridáme vývar, sójovú omáčku, pečené paradajky, ryžu, bylinky a korenie. Varíme 30 – 45 minút alebo 15 minút v tlakovom hrnci.
- Rozmixujeme a prípadne prepasírujeme cez sito, ak nemáme dostatočne výkonný mixér. Polievka by mala byť krémová.
- Vrátime do hrnca, pridáme smotanu a dosolíme podľa chuti. Ak je polievka príliš kyslá, môžeme osladiť cukrom, v prípade nevýrazných paradajok doladíme citrónom.
- Hotovú polievku podávame ozdobenú čerstvou bazalkou.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?