Recept na paradajkovú polievku z pečených čerstvých paradajok
Ak milujete taliansku paradajkovú polievku, skúste tento recept z pečených paradajok, ktorý u nás má taký úspech, že si vždy návšteva vypýta recept. Polievku môžete variť klasicky v hrnci, ale ak máte papiňák (tlakový hrniec, instant pot), je na jej prípravu úplne ideálny.
Čas prípravy15 minútmin
Čas varenia1 hodinahr30 minútmin
Celkový čas1 hodinahr45 minútmin
Samozrejme: Polievka
Kuchyňa: vegetariánska
Kľúčové slovo: paradajková polievka, polievka z pečených paradajok
Servings: 6porcií
Ingredience
1,3kgčerstvých paradajok
3šálkyzeleninového vývaru
3stúčikycesnaku
1nakrájaná cibuľa
1nakrájaná mrkva
1/2šálkykokosového mlieka či inej vegánskej alternatívy
1lyžicasójovej omáčky
2lyžicejazmínovej ryže
hrsťčerstvej bazalky
1lyžičkatymiánu
soľ,cukor a prípadne citrón na dochutenie
olivový olej na restovanie
Pokyny
Paradajky prekrojíme a vyskladáme na papier na pečenie (vnútrom hore), osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
Pečieme pri teplote 200 °C približne 30 – 45 minút podľa výkonu rúry.
Orestujte cibuľu, cesnak a mrkvu.
Pridáme vývar, sójovú omáčku, pečené paradajky, ryžu, bylinky a korenie. Varíme 30 – 45 minút alebo 15 minút v tlakovom hrnci.
Rozmixujeme a prípadne prepasírujeme cez sito, ak nemáme dostatočne výkonný mixér. Polievka by mala byť krémová.
Vrátime do hrnca, pridáme smotanu a dosolíme podľa chuti. Ak je polievka príliš kyslá, môžeme osladiť cukrom, v prípade nevýrazných paradajok doladíme citrónom.