Choď späť
+ porcií

Recept na paradajkovú polievku z pečených čerstvých paradajok

Ak milujete taliansku paradajkovú polievku, skúste tento recept z pečených paradajok, ktorý u nás má taký úspech, že si vždy návšteva vypýta recept. Polievku môžete variť klasicky v hrnci, ale ak máte papiňák (tlakový hrniec, instant pot), je na jej prípravu úplne ideálny.
Čas prípravy15 minút
Čas varenia1 hodina 30 minút
Celkový čas1 hodina 45 minút
Samozrejme: Polievka
Kuchyňa: vegetariánska
Kľúčové slovo: paradajková polievka, polievka z pečených paradajok
Servings: 6 porcií

Ingredience

  • 1,3 kg čerstvých paradajok
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 3 stúčiky cesnaku
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 1 nakrájaná mrkva
  • 1/2 šálky kokosového mlieka či inej vegánskej alternatívy
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžice jazmínovej ryže
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 1 lyžička tymiánu
  • soľ, cukor a prípadne citrón na dochutenie
  • olivový olej na restovanie

Pokyny

  • Paradajky prekrojíme a vyskladáme na papier na pečenie (vnútrom hore), osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
  • Pečieme pri teplote 200 °C približne 30 – 45 minút podľa výkonu rúry.
  • Orestujte cibuľu, cesnak a mrkvu.
  • Pridáme vývar, sójovú omáčku, pečené paradajky, ryžu, bylinky a korenie. Varíme 30 – 45 minút alebo 15 minút v tlakovom hrnci.
  • Rozmixujeme a prípadne prepasírujeme cez sito, ak nemáme dostatočne výkonný mixér. Polievka by mala byť krémová.
  • Vrátime do hrnca, pridáme smotanu a dosolíme podľa chuti. Ak je polievka príliš kyslá, môžeme osladiť cukrom, v prípade nevýrazných paradajok doladíme citrónom.
  • Hotovú polievku podávame ozdobenú čerstvou bazalkou.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!