Palacinky milujeme, pretože to môžu byť skvelé a výživné raňajky, lahodná desiata, dezert, obed, ale aj večera. Palacinky sa dajú pripraviť na sladko alebo na slano. Základný recept na palacinkové cesto je navyše úplne jednoduchý a zvládne ho pripraviť každý. Po čase zvládnete cesto pripraviť takpovediac od oka. Poďme sa pozrieť na to, ako pripraviť najlepšie hrnčekové cesto na palacinky.
História palaciniek – odkedy sa vyrába cesto na palacinky?
Palacinky možno považovať za jedno z najstarších jedál na svete. Prvé záznamy o palacinkách z múky, vajec a mlieka, ktoré sa piekli na rozpálenom kameni, pochádzajú z obdobia neolitu (8 000 – 5 000 rokov pred n. l.). Išlo do obdobie, keď sa ľudia začali venovať poľnohospodárstvu a tieto suroviny sa stali ľahko dostupné.
S trochou nadsázky možno povedať, že palacinky sú nadčasovým jedlom, ktoré si ľudia vychutnávajú už tisícky rokov. Majú dokonca svoj vlastný medzinárodný deň, ktorý sa oslavuje na fašiangový utorok (deň pred Popolcovou stredou).
Z čoho sa pripravuje najlepšie cesto na palacinky?
Základom tradičných palaciniek je mlieko, hladká pšeničná múka, vajcia a soľ. Ak chcete, aby boli palacinky nadýchané, pridajte prášok do pečiva. Tí z vás, ktorí chcú tenké palacinky, prášok do pečiva vynechajú.
Pomery ingrediencií sa líšia. Niektorí ľudia dávajú do palacinkového cesta len jedno vajce, iní dve. Akú múku použiť na palacinky, je ďalšia otázka, ale štandardne sa na palacinkové cesto používa hladká múka. Pripravili sme pre vás klasický a mimoriadne jednoduchý recept, podľa ktorého pripravíte úplne dokonalé palacinkové cesto.
Ako pripraviť najlepšie cesto na palacinky
Štandardne sa na prípravu cesta používa šľahač (alebo mixér). Najprv vyšľahajte mlieko s vajcami a trochou soli, potom postupne pridávajte múku a šľahajte.
Môžete cesto pripraviť aj pomocou mixéra? Určite, tradične a historicky sa používa šľahač, tak robili palacinky naše mamy a staré mamy, ale ak sa vám v ceste často tvoria hrudky, môžete vyskúšať ponorný mixér. Pomocou ponorného mixéra väčšina ľudí dosiahne dokonale hladké palacinkové cesto. Potom nechajte palacinkové cesto chvíľu odstáť, než ho začnete smažiť na teflónovej panvici.
Ako si vybrať hrnček na hrnčekové cesto na palacinky?
Ak pripravujete „hrnčekový“ recept prvýkrát, možno vás zaujíma, aký veľký hrnček si vybrať. V receptoch sa vyžaduje štandardný hrnček s objemom 250 ml. Ak neviete, aký objem má váš hrnček, nerobte si s tým starosti. Najdôležitejšie je dodržať proporcie. Nezáleží na tom, či má váš hrnček 200 ml, 220 ml alebo 260 ml.
Ako smažiť palacinky a ako ich pripraviť bez oleja
Prezradím vám tajomstvo, ak chcete mať dokonale prepečené palacinky, potrebujete poriadnu panvicu. Vyberte si panvicu len na palacinky a vždy sa vám ich podarí pripraviť s minimálnym množstvom tuku a oleja. Palacinky môžete pripravovať aj v palacinkovači, väčšina palacinkovačov má jednu veľkú nepriľnavú mriežku, na ktorej sa tradične pripravujú francúzske palacinky.
Ďalším trikom na dokonalé palacinky je nechať palacinkové cesto chvíľu odstáť. Medzitým vždy rozohrejeme sporák a potom, keď je dokonale horúce, trochu znížime teplotu. Väčšina ľudí, ktorí chcú na palacinky použiť minimum tuku, robí prvé palacinky na troche oleja alebo ghí a ďalšie smažia úplne bez oleja.
Ako obracať palacinky, aby sa neroztrhli
Palacinky sa musia smažiť z oboch strán, a ak si nie ste istí svojimi zručnosťami pri obracaní palaciniek, urobte si najprv menšiu palacinku. To znamená, že na panvicu nalejete menšiu naberačku cesta a potom vezmete panvicu do ruky a krúživými pohybmi panvicou cesto rozprestrite.
Buďte trpezliví a počkajte, kým sa palacinka z jednej strany úplne neprepečie. To spoznáte tak, že už je cesto zaschnuté a nie je žiadne miesto na palacinke, kde by bolo tekuté. Môžu vznikať aj bublinky.
Potom vezmite špajdľu alebo obracačku a jemne po okrajoch sa snažte palacinku odlepiť. Ak sa vám to nedarí a máte dobrú panvicu, nechajte ju chvíľu variť. Keď sa vám podarí odlepiť palacinku od okrajov, skúste ju pod ňou rýchlo obrátiť.
S čím podávať palacinky?
Naše palacinky máme najradšej v kombinácii s arašidovým maslom a banánmi alebo Nutellou a banánmi (zdravú nutellu si pripravte podľa nášho receptu). Proteinella je tiež výbornou alternatívou nutelly. Nebáli by sme sa ani mrazom sušených jahôd alebo malín. Palacinky zvyčajne polievame javorovým alebo iným sirupom. Palacinky sú však výborné aj na slano, napríklad so špenátom a syrom.
TIP: Hľadáte tie najchutnejšie orechové maslá? V e-shope máme v ponuke arašidové, pistáciové alebo mandľové maslo.
Tí, ktorí ochutnali palacinky s naším obľúbeným arašidovým maslom, by sa radi zásobili 1000 g balením arašidového masla. Toto želanie vám už môžeme splniť, ale máme pre vás aj arašidové maslo v 300 g balení. A kto hovorí, že musíte zostať len pri jednom balení?
Recept na najlepšie hrnčekové cesto na palacinky
Vybavenie
- 1 ponorný mixér voliteľné
- šľahač voliteľné
- panvica na palacinky
Ingrediencie
- 2 ks vajec
- 1 hrnček hladkej múky
- 2,5 hrnčeka mliaka
- 1 štipka soli
Pokyny
- Vyšľahajte alebo rozmixujte ponorným mixérom v dostatočne veľkej nádobe mlieko s vajíčkom a štipkou soli.
- Postupne pridávajte múku a šľahajte ďalej, kým nemáte cesto bez hrudiek.
- Nechajte cesto chvíľku odstáť.
- Teflónovú panvicu rozohrejte s troškou oleja a nastavte stredný plameň.
- Palacinky pečte z oboch strán.
- Podávajte na sladko alebo na slano.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?