Arašidové maslo sa veľmi často objavuje v oblasti fitnes a zdravšieho stravovania. A niet divu! Táto arašidová pochúťka obsahuje množstvo živín a je bohatým zdrojom bielkovín (ak to nepreženiete s pražením).
Arašidové maslo je skvelé do kaší, na pečenie sušienok alebo len tak na chlieb. Používa sa aj v ázijskej kuchyni, v kari omáčkach a pridáva sa do najrôznejších dezertov. Také tartaletky alebo banánové košíčky s arašidovým maslom sú skutočnou lahôdkou.
Prečo si vyrobiť arašidové maslo doma
Správne arašidové maslo sa vyrába len z arašidov a štipky soli. Éterické látky, oleje, cukor a iné prídavné látky sú v masle zbytočné a na ich pridávanie nemôže byť iné dôvody, ako sú:
- potreba zlepšiť chuť, pretože maslo sa vyrába z nekvalitných arašidov,
- potreba upraviť a zlepšiť chuť, pretože výrobca sa chce odlíšiť od konkurencie.
Vydali sme sa na prieskum do obchodov, aby sme zistili, ako sú na tom arašidové maslá bežne dostupné v obchodoch. Prísne vzaté, hotový výrobok v obchode by sa vôbec nemal nazývať arašidové maslo a väčšinou ide len o preklad z angličtiny (peanut butter).
Z komerčných arašidových masiel sme boli sklamaní. Takmer všetky obsahovali okrem arašidov aj pridaný arašidový olej, palmový olej alebo cukor. Podiel arašidov sa pohybuje od 70 % do 91 % a maslá sú pomerne drahé.
Nátierky vyrobené len z arašidov, ktoré sa dajú kúpiť v lekárňach a špecializovaných obchodoch, sú oveľa lepšie. Líšia najmä chuťou, ktorá je ovplyvnená použitými orechmi a stupňom praženia, a cenou.
TIP: V našom e-shope je arašidové maslo dostupné v jemnej aj chrumkavej verzii. V ponuke máme niekoľko orechových masiel a všetky sú 100 % orechové.
Ako vyrobiť dokonalé arašidové maslo
Pravdepodobne si myslíte, že vyrobiť domáce arašidové maslo nemôže byť ťažké. Ale ak ste si nikdy sami nevyrobili arašidové maslo, ťažko uveríte, že je to také jednoduché! Všetko, čo potrebujete, sú arašidy, kvalitný mixér (alebo sekáčik) a za päť minút máte v pohári tú najchutnejšiu dobrotu, akú ste kedy doma pripravili.
Najlepšiu konzistenciu a chuť masla dosiahnete tak, že si naturálne arašidy sami upražíte v rúre.. V našom recepte nájdete odporúčanie: pečte 10 minút pri teplote 180 °C. Niečo vám však prezradíme.
Arašidové maslo môžete vyrábať z nepražených, napoly upražených aj upražených orechov. Zakaždým bude mať inú farbu a trochu inú chuť, ale vždy bude výborné a je len na vás, ktorá možnosť vám vyhovuje najviac. Praženie orechov tiež zohrieva oleje v nich, čo uľahčuje následné mixovanie (najmä ak máte menej výkonný stroj).
Arašidy teda najprv opražte v rúre a nechajte ich vychladnúť. Potom ich vložte do prístroja, v ktorom budete spracovávať maslo, pridajte štipku soli a začnite mixovať.
Spracované orechy budú spočiatku vyzerať, akoby sa z nich maslo v žiadnom prípade nemohlo vyrobiť. Pokračujte, kým sa na dne mixéra nezačne objavovať štruktúra podobná maslu.
Po niekoľkých minútach sa vám bude zdať, že maslo je hotové, bude príjemne voňať, stiekať z lyžice a mierne chrumkať. Mixujte ho ešte dve minúty v mixéry a uvidíte, ako vyzerá a chutí naozaj luxusné arašidové maslo.
Kvalita a výkon vášho prístroja určia konečnú štruktúru vášho arašidového masla. Vždy môžete mixovať o niečo dlhšie, aby ste dosiahli ešte jemnejšiu štruktúru, ale nemusíte získať tekutosť, ktorú poznáte z masiel kúpených v obchode. V takom prípade skúste pridať trochu arašidového alebo iného oleja.
Tip: Chcete sa dozvedieť viac o arašidovej múke? Pozrite si nášho kompletného sprievodcu svetom orechov.
Prečo arašidy?
Arašidy sú jedným z najdôležitejších rastlinných zdrojov bielkovín. Sú preto cennou surovinou pre zdravú výživu, vegetariánov a vegánov. Arašidy sa približne z polovice skladajú z mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín, ktoré sú veľmi dôležité pre telesné funkcie a na rozdiel od iných tukov si ich telo nedokáže syntetizovať (musí ich získať z potravy).
Arašidy obsahujú len približne 15 % sacharidov, majú nižší glykemický index, a preto sú ideálnym občerstvením, keď máte pocit chuti do jedla alebo malého hladu. Sú tiež plné vitamínov a minerálov, a to vrátane:
- vitamínu B7 (biotín),
- medi,
- vitamínu B3 (niacín),
- vitamínu E (antioxidant),
- horčíka.
Z vedeckých štúdií vyplýva, že konzumácia arašidov a iných orechov môže pomôcť predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam (štúdia) a zabrániť vzniku žlčových kameňov znížením hladiny cholesterolu (štúdia).
Žiaľ, niektorí ľudia majú alergické reakcie na bielkoviny arachín a konarachín, ktoré sa nachádzajú v arašidoch. Títo ľudia by sa mali konzumácii arašidov úplne vyhnúť.
Arašidy nie sú presne tie orechy. Arašidy sú plodom podzemnice olejnej, a preto sa zaraďujú medzi strukoviny. Skúste niekedy ochutnať nepražené nesolené arašidy a uvidíte, že chutia trochu ako hrášok alebo fazule.
Ako používať arašidové maslo v kuchyni?
Milujeme ho na palacinkách v kombinácii s banánom a javorovým sirupom a rovnakú kombináciu máme radi aj na lievanococh a vafliach. Arašidové maslo je však výborné aj v smoothies (u nás opäť vedie kombinácia banán – arašidové maslo a kešu mlieko) alebo si ho môžete natrieť napríklad na jablko.
Je nám jasné, že si radšej kúpite hotové 1 kg balenie arašidového masla, niektorí gurmáni si možno kúpia aj 5 kg balenie arašidového masla. Zatiaľ však máme v ponuke arašidové maslo v 300 g balení a už spomínané 1 kg balenie arašidového masla.
FAQ – Najčastejšie otázky
Sú arašidy oriešky?
Nie, arašidy sú strukoviny. Sú preto skvelým zdrojom bielkovín.
Je arašidové maslo zdravé?
Arašidové maslo obsahuje skutočne veľké množstvo pre človeka prospešných látok a v rozumnom množstve cca 1 hrsti denne si ich môže dopriať každý, teda, samozrejme, s výnimkou alergikov.
Aká je denná odporúčaná dávka arašidového masla?
Odporúčaná dávka je 28 g, čo sú zhruba 2 menšie lyžice.
S čím jesť arašidové maslo?
Arašidové maslo je vynikajúce samotné, na vafliach, palacinkách alebo len tak s ovocím.
Je lepšie kupované alebo domáce arašidové maslo?
Ak si dáte pozor na zloženie, môže byť kupované arašidové maslo rovnako dobré ako to domáce. Ale vyjde vás drahšie.
Ako si vyrobiť domáce arašidové maslo?
Najprv teda arašidy opražte v rúre a nechajte vychladnúť. Následne ich vložte do prístroja, kde budete maslo spracovávať, pridajte štipku soli a začnite mixovať.
Tipy na recept z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na jednoduché arašidové thajské kari (vegánske)
- Nepečený arašidový cheesecake
- Domáca čokoládová granola
- Recept na luxusné arašidové mlieko
- Recept: Vegánska domáca banánová zmrzlina bez cukru
Recept: Domáce arašidové maslo bez cukru
Ingrediencie
- 500 g naturálnych arašidov
- 1/2 lyžičky soli
Pokyny
- 1) Arašidy opražíme na panvici alebo v rúre pri teplote 180 °C približne 10 minút.
- 2) Necháme ich vychladnúť a potom vložíme do mixéra.
- 3) Rozmixujeme na prášok a pridáme soľ.
- 4) Mixujeme tak dlho, kým nevznikne požadovaná konzistencia.
Naše vlastné arašidové maslá!
Neviete, ako vyrobiť arašidové maslo, nemáte vhodný mixér alebo chcete najprv zistiť, ako vlastne arašidové maslo chutí? Vyskúšajte niektoré z orechových masiel z nášho obchodu ochutnejorech.sk. Vyrábame ich s láskou a obsahujú 100 % orechy, ktoré používame v našich receptoch.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?