Konečne me našli recept na jednoduché banánové lievance bez múky, ktoré sú ideálnymi víkendovými raňajkami a každý si ich zamiluje. Sú nadýchané, zdravé, prirodzene bezlepkové a bez pridaného cukru. Naše banánové lievance z ovsených vločiek bez múky chutia úžasne samostatne, s javorovým alebo čakankovým sirupom alebo s jogurtom a ovocím.
Banánové lievance: Ideálne raňajky nielen pre športovcov
Naše banánové lievance sa pripravujú priamo v mixéri a neobsahujú múku, maslo, cukor ani pridané sladidlá.
Čo znamená, že tieto lievance sú ideálne pre každého vrátane detí. Sú to úžasné raňajky po tréningu, pretože sú plné zdravých komplexných sacharidov a 12 g bielkovín na porciu.
Čo budete potrebovať na prípravu banánových lievancov
Základnou surovinou sú zrelé až prezreté banány, ktoré banánovým lievancom dodajú prirodzenú sladkosť. Neodporúča sa používať banány, ktoré ešte nemajú hnedé škvrny, prečo? Lievance by neboli sladké.
Na prípravu banánových lievancov potrebujete dve vajcia a domáce nesladené mandľové mlieko. Môžete však použiť aj kravské mlieko alebo iné alternatívne mlieko.
Namiesto múky použite ovsené vločky, ovos je prirodzene bezlepkový, ale ak nemôžete mať ani stopové množstvo lepku, odporúčame použiť ovsené vločky, ktoré sú označené ako bezlepkové.
Aby boli banánové lievance nadýchané, pridali sme aj prášok do pečiva. Na dochutenie sme lievance ochutili škoricou, vanilkovým extraktom a soľou.
Tip: Rýchle banánové muffiny s orechmi či čokoládou.
Tipy, ako vylepšiť banánové lievance
Náš recept berte len ako základný, do cesta môžete pridať aj nasekané orechy, kúsky čokolády alebo nakrájaný banán. Pre malé deti môžete pripraviť mini lievančeky. Stačí, ak do panvice nakvapkáte 1 – 2 polievkové lyžice cesta. Na ozdobu sú vhodné černice, moruša, lyofilizované jahody alebo lyofilizované maliny.
Mohlo by vás zaujímať: Vegánska domáca banánová zmrzlina bez cukru.
Čím osladiť banánové lievance
Banánové lievance nemusíte sladiť, pretože cesto je vyrobené z prezretých banánov, ale ak chcete, podávajte ich s javorovým alebo čakankovým sirupom. Prečítajte si článok o alternatívach cukru.
TIP: Už ste ochutnali arašidový krém? Tí, ktorí ho ochutnali, by sa pravdepodobne radi zásobili 1000 g balením arašidového masla. Toto želanie vám môžeme splniť, ale máme pre vás aj arašidové maslo v 300 g balení. A kto hovorí, že musíte zostať len pri jednom balení?
Javorový sirup 250 ml
Tip: Jednoduchá bezlepková nepečená čokoládová torta bez cukru.
Ako nepripáliť banánové lievance
Musíme sa priznať, že náš prvý pokus o banánové lievance skončil čiernou tragédiou v koši. Ak máte strach z ich pečenia, tak nemusíte. Dôležité je, aby ste si pred pečením rozohriali panvicu a potom ich vyprážali na strednom alebo miernom ohni. Ak vám lievančeky černajú, znamená to, že musíte znížiť teplotu!
Tip: Recept na najlepšie hrnčekové cesto na palacinky.
Čo ešte môžete pripraviť z prezretých banánov?
Prezreté banány môžete použiť nielen na palacinkové cesto, ale sú skvelé aj na banánový chlieb, banánovú zmrzlinu alebo mugcake. Môžete ich tiež pridať do raňajkových cereálií, müsli alebo z nich pripraviť ľahký ovocný koláč.
Ak máte radi sladké recepty a radi skúšate niečo nové, môžete skúsiť upiecť sušienky s prezretými banánmi. Vyskúšať môžete aj banánový puding, domácu nuttelu alebo banánové palacinky.
Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech
- Bábovka: 5 najlepších receptov, ktoré musíte skúsiť
- Orechy počas tehotenstva: Prečo jesť vlašské orechy, mandle a pekanové orechy?
- Ako si doma pripraviť skvelú kávu?
- Recepty na zdravé raňajky: 10 najlepších receptov pre deti aj dospelých
- 10 najlepších receptov na domáce orechové maslo
Recept na banánové lievance bez múky z ovsených vločiek
Ingrediencie
- 2 zrelé banány
- 2 vajcia
- 1/2 šálky mandľového alebo ovseného mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky ovsených vločiek
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky soli
Pokyny
- Všetky ingrediencie rozmixujeme vo výkonnom mixéri do hladkého cesta. Nechajte cesto odležať v mixéri, zatiaľ čo budete rozohrievať panvicu.
- Ľahko potrite panvicu kokosovým olejom, maslom alebo olivovým olejom a dajte na strednú teplotu.
- Lievance pečte do zlatista.
- Lievance sú vynikajúce samotné, ale my ich máme najradšej s čakankovým či javorovým sirupom.
- Tip: Ak hnednú príliš rýchlo, musíte znížiť teplotu. (Začnite na strednom plameni a potom znižujte teplotu na nižší plameň.)
Maškrtíte radi? Ochutnajte tieto orechy z Ochutnej Ořech:
- praclíky v čokoláde,
- čokoládové kôstky,
- orechové maslá,
- veľké balenia orechov – mandle 1 kg, vlašské orechy lúpané 1 kg, pistácie 1 kg.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?