Určite to poznáte — oddychujete, je víkend a zrazu nečakaná návšteva za dverami. Ako ju pohostiť? V takomto prípade vás môže zachrániť bábovka, obľúbená a rýchla klasika v každej domácnosti. V tomto článku vám predstavíme 8 najlepších receptov na bábovku, ktoré určite musíte vyskúšať.

Čo je bábovka?
Bábovku asi nemusíme úplne predstavovať, pozná ju hádam každý. Ale pre prípad, že by sa tu našiel nejaký začiatočník, tak bábovka je tradičný pokrm, ktorý vznikol na základe starých európskych receptov.
Ide o druh dezertu, ktorý sa často podáva ku káve. Základ bábovky tvoria prášok do pečiva, maslo, cukor a vo väčšine prípadov aj vajíčka. Zmes sa dochutí podľa receptu a upečie sa v charakteristickej forme, ktorá dáva bábovke jej typický tvar.
TIP: Vyskúšajte 10 najlepších zdravých dezertov.
Tajomstvo dokonalej bábovky
Bábovka je síce jednoduchý recept, ale ešte jednoduchšie ju môžete pokaziť. Aby bola vaša bábovka naozaj dokonalá, dajte si pozor na niekoľko vecí:
- použite kvalitné suroviny,
- maslo by malo byť mäkké, nie roztopené,
- bábovku pečte v rúre predhriatej na 165 °C, pri vyššej teplote by mohla popraskať,
- nikdy nepoužívajte teplovzdušný režim, bábovka by sa mohla vysušiť,
- pred vybratím vždy vykonajte skúšku špajdľou.
Trik spočíva aj v tom, aby ste dokázali bábovku dokonale vyklopiť bez toho, aby ste ju akokoľvek poškodili. Pýtate sa, ako to urobiť? Bábovku nevyklopte hneď po upečení, ale počkajte aspoň 5 až 10 minút. Potom položte na formu plochý tanier a bábovku vyklopte.
Ak bábovku nemôžete vyklopiť, ochlaďte druhý koniec formy vlhkými utierkami. To umožní, aby sa bábovka odlepila od bokov a vyklopila bez poškodenia.
8 najlepších receptov na bábovku
Nie je bábovka ako bábovka. Existuje nespočetné množstvo variácií na recept a z obyčajnej bábovky môžete urobiť ten najneobyčajnejší dezert!
Vyskúšajte našich 8 najlepších receptov na bábovku:
1) Orechová bábovka
Recept na bábovku s orechmi patrí medzi naše najobľúbenejšie. Bábovka je vláčna, jednoduchá a rýchla na prípravu. Potrebujete na ňu špaldovú múku, mlieko, lieskové orechy, vajce, olej a niekoľko ďalších ingrediencií. Sľubujeme, že túto verziu bábovky nepečiete naposledy.
2) Tvarohová bábovka
Ak ste milovníkmi vláčnych báboviek, tento recept si určite zamilujete. Tvarohovú bábovku môžete pripraviť v tradičnej alebo aj v zdravšej verzii. Isté je, že obe sú výborné. Na jej prípravu budete potrebovať tvaroh, kokosový olej, vajcia, pekanové orechy, cukor, hrozienka a niekoľko ďalších ingrediencií.

TIP: Skúste bábovku trochu osviežiť – namiesto hrozienok do nej pridajte sušené mango, marhule alebo datle.
3) Kefírová bábovka
Bábovka z kefíru je zaručená rýchlovka! Potrebujete len kefír, olej, hladkú múku a cukor. Výsledná bábovka je vláčna, voňavá a určite poteší každú návštevu. Do kefírovej bábovky odporúčame pridať med, škoricu alebo nasekané orechy.

TIP: Všetky druhy orechov môžete kúpiť v našom e-shope.
4) Maková bábovka
Maková bábovka je rýchla a jednoducha na prípravu a vhodná pre vegánov. Neobsahuje cukor a vajce, ale zato poriadnu porciu maku! Navyše ju môžete vylepšiť citrónovou polevou. Maková bábovka je zdravá, na jej prípravu budete potrebovať len mak, špaldovú múku, rastlinné mlieko, javorový sirup a niekoľko ďalších ingrediencií.

5) Banánová bábovka
Máte doma prezreté banány a neviete, čo s nimi? Potom je banánová bábovka skvelým riešením! Na jej prípravu budete potrebovať banány, múku, vajce, mlieko a prášok do pečiva a výsledok je jednoducho vynikajúci. Banány bábovku dokonale osladia, môžete do nej pridať aj škoricu a nasekané pekanové alebo vlašské orechy.
TIP: Čo upiecť z prezretých banánov, nájdete v našom článku.

TIP: U nás v e-shope nájdete pekanové aj vlašské orechy.
6) Liata mandľová bábovka s čokoládou
Liata bábovka s čokoládou, pripravená z mandľovej múky, ktorá chuťou pripomína marcipán, je fantastická a navyše veľmi jednoduchá na prípravu. Budete na ňu potrebovať zmes polohrubej a mandľovej múky, cukor, kokosový olej, čokoládu a niekoľko ďalších ingrediencií. Len sa dopredu pripravte, že ju do pár hodín budete musieť piecť znova, pretože sa po nej len tak zapráši.

7) Kokosová bábovka s čokoládou
Vegánska hrnčeková kokosová bábovka je ako stvorená pre všetkých, ktorí sa vyhýbajú alergénom alebo uprednostňujú rastlinné suroviny. Vďaka kokosovému mlieku a oleju zostáva neuveriteľne vláčna aj bez vajec. Tajomstvo jej nadýchanosti spočíva v spojení octu s práškom do pečiva a vo voňavom kokose s vysokým obsahom tuku (65 %). Výsledkom je božsky aromatická bábovka s výraznou kokosovou chuťou – ideálna na nedeľné popoludnie.

8) Mrkvová bábovka s jablkami a orechmi
Hľadáte zdravšiu alternatívu tradičnej bábovky, ktorá bude prirodzene sladká? Vyskúšajte našu mrkvovú bábovku s jablkami a orechmi. Vďaka kokosovému mlieku a oleju je nádherne vláčna a prevonia váš domov škoricou a exotickým korením. Vlašské alebo pekanové orechy a hrozienka jej dodajú chrumkavú textúru aj bohatú chuť. A čo je najlepšie – môžete ju pripraviť aj úplne bez pridaného cukru, pretože je prirodzene sladká len z ovocia a zeleniny.

FAQ – Najčastejšie otázky:
Ako dlho trvá príprava bábovky?
Čas prípravy bábovky sa môže líšiť podľa zložitosti receptu, príprava cesta trvá približne 10 – 15 minút a pečenie približne hodinu.
Ako dlho vydrží bábovka čerstvá?
Bábovka vydrží čerstvá a chutná až 5 dní, ak je správne uložená v uzavretej nádobe alebo vo fólii.
Môžem použiť alternatívne ingrediencie na príparavu zdravšej verzie bábovky?
Áno, na prípravu zdravšej verzie bábovky môžete experimentovať s alternatívnymi prísadami, ako je čakankový sirup alebo celozrnná múka.
Aké sú najbežnejšie chyby pri pečení bábovky?
Najčastejšou chybou je používanie teplovzdušného režimu rúry, čo vedie k vysušeniu bábovky.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

