Babičkina najvláčnejšia tvarohová bábovka: Luxusný recept

Ak máte radi vláčne bábovky, vyskúšajte náš recept na luxusnú tvarohovú bábovku. Je skvelá aj v tom, že si môžete pripraviť jej zdravšiu verziu. Ak však máte radi tú tradičnú, nebojte sa. V našom recepte počítame s každým variantom. Poďme sa teraz pozrieť na to, ako upiecť tvarohovú bábvoku.

Ako pripraviť najvláčnejšiu tvarohovú bábovku?

Nepoužívajte teplovzdušnú funkciu vašej rúry. Ak chcete vláčnu bábovku, pečte ju tradične zhora aj zdola. Ak použijete teplovzdušnú funkciu rúry, bude vysušená a jednoducho to nebude ono.

Babičkina najvláčnejšia tvarohová bábovka: Luxusný recept.

Pri koľkých stupňoch piecť tvarohovú bábovku

Nechcete, aby vám tvarohová bábovka popraskala? Pečte ju pri teplote maximálne 165 °C. Bábovka je vysoká a pri vyšších teplotách rýchlo nabehne a popraská. Ak sa tomu chcete vyhnúť, skúste nižšiu teplotu. Vieme, že niekedy urobíte všetko, čo je vo vašich silách, no aj tak praskne. Väčšinou je to však spôsobené nesprávnou teplotou.

Prečo skúsiť tvarohovú bábovku s kokosom a kokosovým olejom

Ak máte doma kokosový olej, určite ho skúste použiť pri príprave tvarohovej bábovky. Spolu s nastrúhaným kokosom jej dodá skvelú voňavú chuť. Strúhaný kokos nahradí časť múky a tvarohová bábovka bude nielen zdravšia, ale aj bohatšia a chutnejšia. V našom e-shope nájdete lacný a kvalitný strúhaný kokos.

Babičkina najvláčnejšia tvarohová bábovka: Luxusný recept.
Babičkina najvláčnejšia tvarohová bábovka: Luxusný recept.

Ako nahradiť strúhaný kokos v tvarohovej bábovke?

Ak nemáte radi kokos alebo ho jednoducho nemáte doma poruke, môžete ho nahradiť tradičnou hladkou múkou. Chcete zdravšiu alternatívu? Skúste použiťorechovú múku. Vynikajúca je napríklad mandľová múka.

Skladom
13 € 11.59 €
Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk. Vo veľkom sa používa pri low-carb, paleo a keto diéte na prípravu koláčov, palaciniek, chleba alebo pizze. Biela mandľová múka sa vyrába z blanšírovaných mandlí.
Nedostupné
7 € 5.99 €
Mandľová múka hnedá sa vyrába z hnedých nelúpaných mandlí. Preto obsahuje viac vlákniny ako bežná mandľová múka, ktorá sa vyrába z bielych, lúpaných mandlí. Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk. Široko sa používa pri nízkosacharidovej, paleo a keto diéte na prípravu koláčov, palaciniek, chleba alebo pizze.

Kokos si môžete objednať aj v našom e-shope.

Ako pripraviť zdravú tvarohovú bábovku

Ak chcete cukor nahradiť alternatívou, skúste len 5 lyžíc javorového sirupu a priadať viac hrozienok. Vyskúšali sme túto zdravšiu verziu a bola úplne vynikajúca. Ak nemáte radi javorový sirup, odporúčame čakankový sirup. Stále je oveľa zdravší ako tradičný javorový sirup.

TIP: Namiesto hrozienok skúste pridať naše obľúbené sušené mango, sušené marhule, sušené datle.

Ako dlho sa tvarohová bábovka pečie?

Vždy to bude závisieť od vašej formy a od toho, aké riedke je vaše cesto (závisí to od veľkosti vajec, konzistencie jemného tvarohu a od toho, či si vyberiete verziu s cukrom alebo sirupom), ale bábovky sa zvyčajne pečú aspoň hodinu.

Ako zistíte, či je tvarohová bábovka upečená? Test špajdľou

Bábovka sa pečie pomerne dlho a prvú polhodinu vôbec neotvárajte rúru, aby tvarohová bábovka zbytočne nepraskala. To, že je bábovka upečená, zistíte tak, že bude zlatohnedá. Pred vybratím však vždy urobte test špajdľou. Prepichnite bábovku špajdľou. Ak sa cesto na špajdľu neprilepilo, môžete ju vybrať.

Pečenie vláčnej tvarohovej bábovky krok za krokom

  1. Pripravte si prísady: Než sa pustíte prípravy cesta, je vhodné si vopred vybrať ingrediencie, aby mali izbovú teplotu. Tvaroh, vajcia a kokosový olej by mali byť ideálne mimo chladničku nejaký čas pred pečením.
  2. Príprava cesta: Ak nepoužívate kuchynský robot, začnite vyšľahaním vajec s javorovým sirupom alebo cukrom. Pomaly pridávajte zmäknutý tvaroh, kokosový olej a postupne pridávajte všetky ostatné prísady, kým nezískate dokonale hladkú zmes. Ak na prípravu cesta používate kuchynský robot, najprv zmiešajte všetky mokré prísady a ako posledný pridajte cukor, potom kokos a nakoniec múku. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu mlieka.
  3. Ak chcete farebnú bábovku: Oddeľte časť cesta a vmiešajte doň kakao.
  4. Výber formy: Máte tradičnú formu alebo modernejšiu silikónovú formu? V prípade tradičnej formy ju dôkladne vymastite a vysypte hrubou múkou alebo kokosom. Silikónové formy majú tú výhodu, že sa z nej bábovku ľahko vyklopíte a nie je ani potrebné formu vymastiť.
  5. Cesto nalejte do formy: Potom už len nalejte cesto na tvarohovú bábovku do formy. Ak chcete mať dvojfarebnú bábovku a pripravili ste si časť cesta s kakaom, môžete cesto naliať na vrch alebo kakaovú časť naliať ako poslednú a potom špajdľou urobiť v ceste pár ťahov.
  6. Pečenie: Predhrejte rúru na 165 °C. V prvých 30 minútach pečenia nikdy neotvárajte rúru, inak by vám praskla.
  7. Vyklopenie bábovky: Po vybratí z rúry nechajte bábovku chvíľu odpočívať. Potom ju opatrne vyklopte a servírujte.

Ak milujete bábovky, určite vyskúšajte našu makovú alebo kefírovú bábovku.

Babiččina nejvláčnější tvarohová bábovka Luxusní recept

Babičkina najvláčnejšia tvarohová bábovka: Luxusný recept

Keď sa povie bábovka, každý si predstavíme trochu niečo iné. Pre nás je to táto tradičná babičkina tvarohová bábovka s kokosom. Je vynikajúca, vláčna a hlavne ju môžete pripraviť aj v zdravšej verzii, keď nahradíte cukor javorovým sirupom.
4.67 z 36 hlasů
Samozrejme Dezert
Kuchyňa česká
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 250 g mäkkého tvarohu z vaničky
  • 2 vajcia
  • 4 PL kokosového oleja 100 g (vrchovaté lyžice)
  • 0,5 hrnčeka cukru v zdravej verzii 5 PL javorového sirupu
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 0,5 hrnčeka jemne strúhaného kokosu
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 PL vanilkové extraktu
  • mlieko podľa potreby, v prípade verzie s javorovým sirupom nepoužívame
  • hrsť nasekaných pekanových orechov
  • 1 PL citrónovej kôry alebo pomarančovej
  • hrsť hrozienok
  • kakao podľa potreby (ak chcete dvojfarebnú)
  • tuk na vymastenie formy

Pokyny
 

  • Vyšľahajte 2 vajcia s 5 PL javorového sirupu alebo 0,5 hrnčeka cukru.
  • Pridajte 250 g mäkkého tvarohu a 4 lyžice kokosového oleja.
  • Postupne vmiešajte 1 hrnček hladkej múky, 0,5 hrnčeka kokosu, 1 kypriaci prášok, 1 lyžicu vanilkového extraktu, citrónovú kôru, nasekané pekanové orechy, hrozienka a pridávajte mlieko podľa potreby na dosiahnutie vhodnej konzistencie cesta.
  • Vymastite formu tukom a vysypte hrubou múkou alebo kokosom.
  • Vlejte cesto do pripravenej formy.
  • Vložte formu do rúry a pečte pri teplote 165 °C približne hodinu, kým nie je bábovka zlatohnedá a prepečená (test špajdľou).
  • Po upečení nechajte bábovku trochu vychladnúť a potom ju opatrne vyklopte z formy.
Kľúčové slovo bábovka, tvarohová bábovka
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




4 Shares
Share
Tweet
Share
Pin4