Jednoduchá nepečená maková bábovka bez vajec je úplne úžasná a je vhodná aj pre vegánov. Pripravuje sa bez cukru a vajec, ale za to s poriadnou dávkou maku. Toto majstrovské dielo je završené citrónovou polevou, ktorá na povrchu pekne chrumká. Túto makovú bábovku si zamiluje každá návšteva. Poďme sa pozrieť na jednoduchý recept na makovú bábovku.
Zdravá maková bábovka bez masla, vajec a mlieka
Na rozdiel od klasických receptov, ktorých je plný internet, nepoužívame žiadne ťažké prísady. V recepte nenájdete maslo, vajcia ani mlieko. Cukor používame len na polevu, ale môžete ho nahradiť xylitolom.
Napriek tomu bábovka chutí prekvapivo lahodne a má plnú makovú chuť.
Maková bábovka obsahuje len mak, špaldovú múku, polohrubú múku, vanilkový extrakt, prášok do pečiva, citrón, rastlinné mlieko a sirup na sladenie (agávový alebo javorový).
Na kvalite maku záleží
Naša maková bábovka má vyšší obsah maku (200 g), a preto na kvalite maku naozaj záleží. Ideálne je použiť starostlivo balený 100 % modrý mletý mak alebo čerstvo namletý domáci mak, pri ktorom máte istotu, že nie je žltkastý.
Ak máte doma mletý mak už dlhšie, je najlepšie ho vopred ochutnať. Ak ho neskladujete v uzavretej nádobe na suchom a teplom mieste, má tendenciu rýchlo strácať kvalitu.
Ako upiecť dokonalú bábovku z maku
- Najprv si pripravte formu na bábovku. Odporúčame použiť silikónovú, vymastiť ju margarínom a vysypať hrubou múkou, aby sa po upečení ľahko vyklopila.
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché prísady a dobre ich premiešajte. Potom pridajte sirup, citrónovú šťavu a postupne za stáleho miešania prilievajte rastlinné mlieko. Cesto nemusí byť úplne riedke, ale dávajte pozor, aby nebolo príliš suché (husté), pretože potom má bábovka v rúre tendenciu praskať. V takom prípade pridajte viac rastlinného mlieka.
- Hotové cesto preneste do bábovkovej formy, zarovnajte a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte v rúre približne 40 minút, ale priebežne kontrolujte špajdľou. Keď sa cesto prestane lepiť na špajdľu, môžete bábovku vybrať z rúry.
- Bábovku nechajte vychladnúť a pripravte si polevu. Do práškového cukru (alebo xylitolu) pridajte citrónovú šťavu a miešajte, kým nevznikne mierne riedka a hustá poleva. Tou polejete celú vrchnú časť bábovky. Nechajte ju stuhnúť a máte hotovo!
FAQ – Najčastejšie otázky
Je možné pripraviť bábovku bez vajec?
Áno, naša maková bábovka je úplne bez vajec.
Je maková bábovka málo sladká?
Áno, tento recept je na makovú bábovku, ktorá je málo sladká, môžete však do nej pridať cca hrnček cukru či iného sladidla.
Je maková bábovka zdravá?
Áno, naša maková bábovka je úplne zdravá a neobsahuje žiadny cukor.
Tip: Ďalšie vegánske recepty nájdete TU.
Najlepšia zdravá maková bábovka
Ingrediencie
Suché ingrediencie
Mokré ingrediencie
- 350 ml rastlinného mlieka
- 30 ml citrónovej šťavy
- 3 – 4 lyžice javorového sirupu
Na polevu
- 70 g práškového cukru
- citrónová šťava
Pokyny
- Z ingrediencií vypracujeme cesto, ktoré prelejeme do bábovkovej formy.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút.
- Bábovku vyberieme a necháme 15 minút minút odpočinúť vo forme a potom opatrne vyklopíme na tanier.
- Pripravíme polevu tak, že do práškového cukru začneme po lyžičkách pridávať citrónovú šťavu, kým vznikne požadovaná konzistencia. Počkáme až bábovka vychladne a prelejeme ju polevou.
Ďalšie recepty z maku
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
V recepte chýba v popise uvedený sirup:) vďaka