Liata mandľová bábovka s čokoládou, ktorá chutí po marcipáne

Tejto bábovke doma často hovoríme marcipánová – kombinácia mandľovej múky a cukru, z ktorého sa marcipán pripravuje, jej dodáva tú dokonale lahodnú chuť. Liata bábovka s čokoládou a mandľovou múkou je navyše veľmi jednoduchá na prípravu. Jediný problém? U nás doma nevydržala ani 24 hodín.

Mandľová bábovka s čokoládou.
Mandľová bábovka s čokoládou.

Prečo je mandľová múka zdravá?

Mandľová múka je výborným zdrojom bielkovín, zdravých tukov a vlákniny. Obsahuje tiež vitamín E, horčík a vápnik, ktoré podporujú zdravie kostí a pokožky. Je prirodzene bezlepková a nízkosacharidová, vhodná pre celiatikov aj tých, ktorí sledujú príjem sacharidov. Vďaka tomu dodáva pečivu jemnú orechovú chuť a bohatú textúru.

Skladom 9.8 €
Práve ste našli kokosový olej v BIO kvalite, ktorý sa vyrába tradičnou metódou lisovania za studena. Vďaka tejto jedinečnej metóde si kokosový olej zachováva všetky vitamíny a antioxidanty v maximálnej možnej miere. Práve preto sa často používa v prírodnej kozmetike. Kokosový olej lisovaný za studena nádherne vonia a má úplne úžasnú chuť! Vyskúšajte ho vo svojej kuchyni.
Skladom 4.3 €
Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk. Vo veľkom sa používa pri low-carb, paleo a keto diéte na prípravu koláčov, palaciniek, chleba alebo pizze. Biela mandľová múka sa vyrába z blanšírovaných mandlí.
Nedostupné 8 €
Malé čokokôstky z pravej belgickej horkej čokolády sú nielen vynikajúce na maškrtenie, ale hodia sa aj na varenie a pečenie. Skúste ich pridať do svojich obľúbených sušienok, koláčikov, primiešajte ich do cesta alebo nimi ozdobte svoje obľúbené koláče a dezerty. Neobsahujú palmový olej. Navyše sú to termostabilné čokolády. Inými slovami, aj po upečení si čokolády zachovajú svoj tvar a dodajú neodolateľnú čokoládovú chuť každému vášmu jedlu.

Aký použiť kokosový olej?

Na tento recept odporúčame kokosový olej lisovaný za studena. Uchováva všetky prospešné látky a má jemnú kokosovú vôňu a chuť. Je bohatý na stredne dlhé reťazce triglyceridov (MCT), ktoré sa rýchlo metabolizujú a môžu podporiť energiu a chudnutie.

Ako dlho sa bábovka pečie?

Liata bábovka sa pečie v predhriatej rúre na 165 °C približne 50 – 60 minút. Po upečení nechajte bábovku vychladnúť, aby sa pri vyklápaní z formy nerozpadla.

Mandľová bábovka s čokoládou.
Mandľová bábovka s čokoládou.

Ako zistiť, že je bábovka upečená

Bábovka by mala byť zlatohnedá a krásne voňať. Pred vybratím vykonajte test špajdľou – ak na nej nezostane cesto, liata bábovka s čokoládou je hotová.

Tipy na ďalšie recepty na bábovky

Pečiete radi bábovky? Nie je sa čomu čudovať – sú rýchle, vďačné a vždy potešia návštevu. Stačí zmiešať ingrediencie, naliať cesto do formy a počas pečenia stihnete uvariť obed alebo upratať.

Vyskúšajte aj ďalšie naše recepty: orechová, banánová, tvarohová alebo kefírová bábovka. Chcete zdravšiu verziu, alebo k vám prídu na návštevu vegáni či ľudia s intoleranciou laktózy? Maková bábovka je úplne bez laktózy a vajec.

FAQ – Najčastejšie otázky

Na koľkých stupňoch sa bábovka s čokoládou pečie?

Bábovku s čokoládou pečte pri maximálne 165 °C v režime horného a dolného pečenia. Vyhnite sa vyšším teplotám, aby bábovka nepraskla.

Ako dlho vydrží bábovka s čokoládou?

Bábovka s čokoládou vydrží pri izbovej teplote až 5 dní, hoci u nás doma sa zvyčajne zje už za 24 hodín.

Môžem použiť aj iný olej ako kokosový?

Áno, kokosový olej môžete nahradiť iným rastlinným olejom, napríklad repkovým alebo slnečnicovým. Chuť bábovky sa však môže mierne zmeniť.

Môžem použiť aj inú orechovú múku?

Neodporúčame používať inú orechovú múku, pretože mandľová múka dodáva bábovke jej typickú chuť a konzistenciu. Výsledok by mohol byť menej vydarený.

Mám kokosový olej rozohriať, než ho dám do receptu?

Áno, je vhodné kokosový olej jemne rozohriať alebo rozpustiť, aby sa ľahšie zapracoval do cesta a vznikla hladká konzistencia.

Aký typ čokolády je najlepší do bábovky?

Najlepšie sú kvalitné čokoládové kôstky, ideálne od belgickej značky Callebaut. Dodajú bábovke intenzívnu čokoládovú chuť a krásnu textúru.

Ako zabrániť tomu, aby sa bábovka rozpadla pri vyklepávaní?

Nechajte bábovku úplne vychladnúť. Kokosový olej v nej stuhne, čo pomáha udržať tvar a zabraňuje, aby sa pri vyklepávaní rozpadla.

Liata mandľová bábovka s čokoládou, ktorá chutí po marcipáne.

Liata mandľová bábovka s čokoládou, ktorá chutí po marcipáne

Naša liata bábovka s čokoládou chutí po marzipáne, cesto pripravíte ľahko aj bez robota do pár minút a výsledok je úplne úžasný. Podľa našej rodiny a kamaráta je to najlepšia bábovka s čokoládou, ktorú kedy ochutnali.
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 50 minút
Samozrejme Dezert
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mandľovej múky
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/2 hrnčeka kokosového oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 vrecúška prášku do pečiva
  • 1 PL strúhanej citrónovej kôry
  • 70 g čokoládových kôstok (horkých alebo mliečnych)

Pokyny
 

  • Predhrejte rúru na 165 °C.
  • V jednej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie okrem čokoládových kôstok.
  • V druhej mise zmiešajte mokré ingrediencie.
  • Postupne primiešajte suché ingrediencie do mokrých a dobre premiešajte.
  • Nakoniec jemne vmiešajte čokoládové kôstky.
  • Cesto nalejte do vymastenej bábovkovej formy.
  • Pečte 50 – 60 minút.
  • Po upečení nechajte bábovku vychladnúť, aby sa pri vyklepávaní nerozpadla.
Kľúčové slovo bábovka, bábovka s čokoládou
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin