Máte radi orechové bábovky alebo bábovky všeobecne? Vyskúšajte tento luxusný recept na hrnčekovú orechovú bábovku. Táto orechová bábovka je taká dobrá, že sme ju museli piecť niekoľkokrát v priebehu jedného týždňa. Pozrime sa na to, ako upiecť najlepšiu orechovú bábovku s olejom. Pozorne si prečítajte aj naše tipy, aby ste zistili, čomu sa vyhnúť a ako pripraviť najšťavnatejšiu orechovú bábovku pod slnkom alebo skôr v kuchyni.

Tajomstvo najvláčnejšej orechovej bábovky
Chcete dosiahnuť dokonalú vláčnosť? Zabudnite na teplovzdušnú funkciu vašej rúry. Klasické pečenie horného aj dolného ohrevu je jediný spôsob, ako upiecť dokonale vláčnu bábovku. Ak zapnete teplozdušnú funckiu, žiadne ingrediencie vám nepomôžu k tomu, aby bola orechová bábovka vláčna.
Čo robiť, aby orechová bábovka nepopraskala
Ak chcete, aby bola vaša bábovka krásna a nepraskala, pečte ju pri teplote maximálne 165 °C. Vyššie teploty by mohli spôsobiť praskliny a nikto predsa nechce prasknutú bábovku, však?
Ako dokonale ochutiť hrnčekovú orechovú bábovku
Vanilkový extrakt spolu so škoricou nie je len tak hocijaká kombinácia. Vďaka tejto kombinácii bude vaša orechová bábovka voňať celou kuchyňou. Pozor však, najlepší je domáci vanilkový extrakt vyrobený z pravej vanilky. A ak nemáte vyrobený vanilkový extrakt, namiesto extraktu použite pravú vanilku. Nemáte ani jedno? Ak milujete sladké, môžete, samozrejme, nahradiť extrakt vanilkovým cukrom.

Vlašské orechy nahraďte lieskovými
Väčšina ľudí pečie orechovú bábovku s vlašskými orechmi. Skúste ich však nahradiť lieskovými orechmi a uvidíte, že je to ešte chutnejšia možnosť. Skvelé sú však aj pekanové orechy. Každý orech dodá vašej bábovke jedinečnú chuť a štruktúru. Orechy môžete rozomlieť na jemný prášok alebo len na drobné kúsky. Je to na vás. Niektorí ľudia kombinujú oboje.
Druhy orechových báboviek:
- orechová bábovka s lieskovými orechmi,
- orechová bábovka s vlašskými orechmi,
- pekanová bábovka s pekanovými orechmi,
- banánovo-orechová bábovka (namiesto cukru použite zrelý banán),
- orechová bábovka s mandľami (odporúčame použiť mandľovú múku).
- Tip: Lacné a kvalitné lieskové orechy (pekanové aj vlašské orechy) kúpite v e-shope Ochutnej Ořech.
Ako pripraviť zdravú orechovú bábovku
Namiesto cukru môžete použiť javorový sirup alebo čakankový sirup, ktorý je ešte zdravší. Hrnčeková orechová bábvoka bude nielen chutná, ale aj zdravšia. Dajte si však pozor, ak namiesto cukru použijete sirup, použite buď menej oleja, alebo viac múky.
- Tip: Čakankový a javorový sirup môžete kúpiť za skvelé ceny aj v e-shope Ochutnej Ořech.
Ako dlho sa pečie bábovka?
Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od vašej rúry, konzistencie cesta a formy, ktorú používate. Každá forma sa zahrieva trochu inak. Štandardný čas pečenia orechovej torty je približne 60 minút.
Ako zistiť, či je bábovka upečená
Je bábovka zlatohnedá a dobre vonia? Predtým, ako ju vyberiete z rúry, vykonajte test špajdľou. Ak na nej nezostane žiadne cesto, táto rýchla a chutná orechová bábovka je hotová.
Tipy na ďalšie recepty na bábovky
Ak máte radi bábovky, určite by ste mali vyskúšať tvarohovú alebo kefírovú bábovku. Chceli by ste niečo zdravšie alebo k vám na návštevu chodia vegáni či ľudia s intoleranciou laktózy? Pripravte im makovú bábovku, ktorá je úplne bez laktózy a vajec.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako dlho sa pečie orechová bábovka?
Orechová bábovka sa pečie približne jednu hodinu. Vždy to však závasí od vašej formy na bábovku a výkonu rúry. Predtým, než bábovku vyberiete z rúry, vykonajte test špajdľou.
Aké orechy môžem použiť do orechovej bábovky?
Orechovú bábovku môžete upiecť z vlašských, lieskových alebo aj pekanových orechov. Nám najviac chutí pripravená z lieskových orechov.
Čo robiť, aby bábovka nepraskala?
Pečte ju maximálne pri teplote 165 °C a prvú pol hodinu rúru neotvárajte. Nikdy nepoužívajte teplovzdušný režim.
Aká je najčastejšia chyba pri pečení bábovky?
Najčastejšou chybou pri pečení bábovky je používanie teplovzdušnej funkcie rúry a pečenie bábovky na vyššie stupne. Pečte bábovku vždy pri teplote 165 °C a nepoužívajte teplovzdušný režim.
Je orechová bábovka zdravá?
Orechová bábovka nepatrí ani medzi najzdravšie dezerty ani medzi tie najmenej zdravé. Ak do nej dáte málo cukru alebo cukor nahradíte napríklad čakankovým sirupom, tak si kúsok bábovky môžete dať bez problémov aj v redukčnej diéte. Zdravšia bábovka je určite maková bábovka.

Najvláčnejšia hrnčeková orechová bábovka
Ingrediencie
- 3 hrnčeky hladkej špaldovej múky
- 1,5 hrnčeka lieskových orechov alebo iných (cca 250 g)
- 0,5 hrnčeka cukru (ak radi sladíte tak 1 – 1,5)
- 2 hrnčeky mlieka
- 2 vajcia
- 1 hrnček oleja
- 1 prášok do pečiva
- 2 PL vanilkového extraktu z pravej vanilky (možno nahradiť vanilkovým cukrom)
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička citronovej kôry
Pokyny
- Predhrejte rúru na 165 °C.
- Vo veľkej mise vyšľahajte 0,5 hrnčeka cukru spolu s vajíčkami.
- V druhej mise zmiešajte 3 hrnčeky hladkej špaldovej múky, 1 prášok do pečiva, 1,5 hrnčeka najemno nasekaných lieskových orechov (alebo iných orechov) a 1 lyžičku škorice a citrónovú kôru.
- Do zmesi vajec a cukru postupne pridajte 2 hrnčeky mlieka, 1 hrnček oleja a 2 PL vanilkového extraktu a miešajte, kým nebudú všetky ingrediencie dobre zmiešané.
- Postupne pridajte zmes múky s orechmi do tekutej zmesi a miešajte, kým nebudú všetky ingrediencie dobre prepojené.
- Vymažte formu na bábovku a nalejte do nej pripravené cesto.
- Bábovku pečte približne 50 – 60 minút. Počas prvých 30 minút pečenia rúru neotvárajte, aby bábovka neklesla.
- Otestujte špajdľou, či je bábovka upečená.
- Vyberte bábovku z rúry a nechajte ju vychladnúť. Potom ju vyklopte.
- Po vyklopení a vychladnutí ju môžete pocukrovať.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Dobrý večer, v recepte márne hľadám vajíčka…?
S pozdravom
Pavlína
Dobrý deň, v bábovke sú 2 vajcia, v prípade, že nemôžete vajcia, môžete použiť vegánsku alternatívu „ľanové vajce“ – 1 polievková lyžica mletého ľanového semienka zmiešaná s 3 – 4 čajovými lyžičkami vody zodpovedá 1 vajcu.
Akurát ju pečiem na 165st…už hodinu a desať minút…vrch je popraskaný…babovka zo spodnej a vrchnej časti upečená, v strede surová. Tak neviem, čo z toho bude 🙁
Ako to nakoniec dopadlo?
Dobrý večer, pečiem bábovku a chcela by som sa opýtať, aká veľká je vaša forma? Musela som polovicu naliať do tortovej formy a ešte aj tak mi zostalo trochu cesta, tak neviem, kde sa stala chyba ?
Ďakujem vám veľmi pekne za recept, táto bábovka je bomba! Použila som trstinový cukor a špaldovú celozrnnú múku a prášok do pečiva som použila bezfosfátový (napodiv skôr preto, že som ho doma nemala, ako preto, že som si ho zámerne vybrala :D). Bábovka krásne vystúpila, zvonka je božsky krehká a vnútri božsky vláčna. Asi najlepšia bábovka, akú som doteraz jedla. Pochvala!
Dobrý deň, dnes prvýkrát pečieme bábovku. Už máme na ňu zarobené a dávame do rúry =)
Verím, že určite bude dobrá.