Slivkový koláč z lineckého cesta s orechovou posýpkou

Ak sa vám na záhrade urodili slivky alebo ich máte už plnú mrazničku a neviete, čo s nimi, vyskúšajte náš fantastický slivkový koláč z lineckého cesta s orechovou posýpkou. Tento chrumkavý slivkový koláč s posýpkou si zamilujú všetky generácie, a to od najmladších až po najstarších. Slivkový koláč je jednoduchý na prípravu.

Slivkový koláč z lineckého cesta s orechovou posýpkou.
Slivkový koláč z lineckého cesta s orechovou posýpkou patrí medzi najlepšie recepty na ovocné koláče.

Krehké linecké cesto

Linecké cesto je tradičná európska pekárska špecialita, ktorej korene siahajú hlboko do minulosti, a to až do čias renesančného Rakúska.

Odkiaľ pochádza linecké cesto

Názov „linecké cesto“ pochádza z rakúskeho mesta Linz, kde pravdepodobne vzniklo v 17. storočí. Niektoré zdroje však naznačujú, že jeho korene môžu siahať ešte ďalej do histórie, a to až do stredoveku.

Z čoho sa vyrába tradičné linecké cesto

Linecké cesto je príjemne sladké a krehké a vyrába sa z masla, múky, práškového cukru a vajec. Tým, že z neho pripravujeme krehký koláč so slivkami, pridávame doň ešte kypriaci prášok a trochu mlieka. Ak milujete ako my linecké koláčiky, určite budete nadšení zo slivkového koláča z lineckého cesta.

Slivkový koláč z lineckého cesta s orechovou posýpkou môžete pripraviť aj z mrazeného ovocia.
Slivkový koláč s jesenným korením z lineckého cesta s orechovou posýpkou môžete pripaviť aj z mrazeného ovocia.

TIP: Skúste pridať 100 % bio slivkovú šťavu.

Aké ovocie môžete použiť na prípravu ovocného koláča z lineckého cesta?

Na prípravu lineckého koláča sú najlepšie slivky, ale môžete použiť aj čerešne (len pozor, aby ste ich všetky vykôstkovali), ríbezle alebo iné sezónne ovocie. Ak používate ovocie, ktoré je sladké, ako napríklad jablká, uberte z cesta trochu cukru alebo skombinujte jablká s kyslejšou odrodou.

Z ktorých orechov je najlepšia orechová posýpka?

My máme najradšej pekanové orechy, ale môžete ju pripraviť aj z lieskových orechov, mandlí alebo vlašských orechov. Každý druh orechov dodá orechovej posýpke špecifickú chuť a vôňu, preto sa nebojte v kuchyni experimentovať. Vyhnite sa však menej výrazným orechom, ako sú kešu alebo makadamové orechy.

Tip: Kvalitné pekanové aj vlašské orechy môžete kúpiť v e-shope Ochutnej Ořech.

Slivkový koláč z lineckého cesta s orechovou posýpkou.
Do posýpky na rýchly slivkový koláč môžete použiť aj mandle alebo vlašské orechy.
Skladom
2 € 1.59 €
Prírodné mandle sú lúpané a nesolené jadrá najvyššej kvality 23-25. Toto označenie sa používa len pre veľké a lahodné mandle najvyššej kvality. Je logické, že lúpané mandle sa už nemusia lúpať, sú stráviteľnejšie a niektorí ľudia ich uprednostňujú pre ich krémovejšiu chuť.
Skladom 6.99 €
Lieskové oriešky majú svoju typickú nezameniteľnú chuť. Práve preto sú lieskové orechy jednými z najrozšírenejších a najobľúbenejších orechov v Českej republike. Vylúpané jadrá lieskových orieškov sú skvelé na pečenie a do mnohých dezertov.
Skladom 2.39 €
Naše vlašské orechy sú zasušené tak, aby vydržali vynikajúco po celý rok a nepodľahli rýchlo žlči a horkosti. Hoci sú obľúbené ako chrumkavá pochúťka, môžete z nich pripraviť bazalkové pesto alebo orechové maslo alebo ich pridať do müsli.

Ako pripraviť slivkový koláč z lineckého cesta s orechovou posýpkou

Tento recept na slivkový koláč je jednoduchý a pomerne rýchly, hoci celkový čas prípravy je približne hodinu a pol, väčšinu tohto času zaberie pečenie a odpočívanie cesta v chladničke. Ak máte kuchynský robot, príprava slivkového lineckého koláča je hračka.

  • Príprava cesta: Začnite zmiešaním masla, múky, cukru, vajíčka a mlieka, kým nezískate hladké cesto. My používame kuchynský robot, pretože príprava je rýchla a jednoduchá.
  • Dajto cesto odpočívať: Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Ak tento krok vynecháte, cesto sa bude ťažšie vaľkať.
  • Príprava sliviek: Kým cesto odpočíva, pripravte si ovocie na koláč. Ak používate slivky, umyte ich, osušte, vykôstkujte a rozdeľte na polovice.
  • Príprava orechovej posýpky: Pomocou výkonného mixéra alebo sekáčika na orechy rozomeľte vybrané orechy na jemný prášok. My sme použili pekanové orechy, ale môžete použiť akékoľvek orechy, ktoré sme spomenuli vyššie. Potom vo veľkej miske zmiešajte škoricu, mleté orechy, cukor, polohrubú múku a maslo. Posýpku spracujte rukami, kým nezískate sýpku zmes. Ak nemáte polohrubú múku, môžete posýpku pripraviť z hladkej múky.
  • Príprava formy na pečenie a rúry: Predhrejte rúru na 180 °C. A pripravte si cesto do formy. Pomúčte si dosku a valček a cesto opatrne rozvaľkajte. Ak sa cesto príliš trhá alebo nie ste takí zruční v jeho vaľkaní, rozdeľte ho na dve časti. Potom cesto preneste do formy a spojte ho.
  • Dokončenia koláča: Na cesto poukladajte polovice sliviek šupkou nadol a posypte ich orechovou posýpkou.
  • Pečenie: Pečte vo vyhriatej rúre 35 – 40 minút, kým okraje koláča nie sú zlatisté.
  • Pred krájaním: Koláč vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť. Ak koláč nakrájate teplý, bude vodnatý a rozpadne sa, a to nechcete. Nakoniec ho môžete pred podávaním posypať cukrom.

Koláč z mrazeného ovocia: Na čo si dať pozor

Ak koláč pripravujete z mrazených sliviek, nie je to žiadny problém. Stačí, ak necháte slivky úplne rozmraziť a budete postupovať rovnako, ako keby išlo o čerstvé slivky. Ak máte pocit, že sú kyslé, nebojte sa, naša posýpka ich dokonale osladí. Prípadne do nich môžete vždy pridať trochu cukru.

TIP: Božská chuť ovocia sa ukrýva aj v našich ovocných sirupoch. Ochutnajte sirup z plodov čiernej bazy alebo z kvetov, černicový alebo ríbezľový sirup, ktorý chutí ako ovocie zo záhradky.

Tipy na ďalšie recepty na koláče

Vyskúšajte náš obľúbený pekanový koláč, a to buď v klasickej, alebo zdravšej verzii. Môžete si upiecť aj zdravý slivkový koláč. Výborný je aj tvarohový fitnes koláč. Máte radi orechové dezerty? Skúste si upiecť našu obľúbenú orechovú bábovku alebo perník s orechmi. Určite vám bude chutiť hrnčeková čerešňová bublanina s posýpkou.

FAQ – Najčastejšie otázky

Môžem použiť na koláč mrazené slivky?

Áno, tento koláč môže pripraviť aj z mrazených sliviek. Nechajte ich rozmraziť a použite ich rovnako, ako keby boli čerstvé.

Aké orechy sú najlepšie na orechovú posýpku?

Najlepšie sú pekanové orechy, mandle, vlašské alebo lieskové orechy.

Ako skladovať slivkový koláč?

Slivkový koláč skladujte prikrytý na suchom a chladnom mieste. Do chladničky ho dávať nemusíte

Ako dlho vydrží slivkový koláč?

Slivkový koláč je najlepšie skonzumovať do 4 dní od upečenia.

Slivkový koláč z lineckého cesta s posýpkou

Náš krehký slivkový koláč z lineckého cesta je dokonalým spôsobom, ako spracovať čerstvé aj mrazené slivky a v spojení s tradičným rakúskym lineckým cestom je úplne luxusný. Navyše orechová posýpka mu dodáva krásnu chrumkavú textúru a dokonale ladí s mäkkými slivkami aj krehkým cestom.
Čas prípravy 1 hodina
Čas varenia 35 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa česká
Porcie 1 koláč

Ingrediencie
  

Koláč

  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru (ak milujete sladké, môžete dať aj 150 g)
  • 1 vajce
  • 30 ml mlieka
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 600 – 800 g sliviek

Orechová posýpka

  • 80 g polohrubej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 60 g masla
  • 80 g mletých pekanových orechov (možno použiť aj vlašské orechy či iné)
  • 1 ČL škorice

Pokyny
 

  • Z masla, múky, cukru, vajíčka a mlieka vytvorte cesto. Môžete použiť aj robot.
  • Cesto zabaľte do fólie a dajte odpočinúť do chladničky aspoň na 30 minút.
  • Medzitým umyte slivky a vykôstkujte ich.
  • Nameľte orechy na jemný prášok.
  • Pripravte si posýpku. Do misy dajte škoricu, mleté ​​orechy, cukor, múku a maslo. Rukami posýpku vypracujte.
  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Opatrne rozvaľkajte cesto (ak sa trhá, rozvaľkajte ho na dve časti).
  • Cesto preložte do formy na koláč.
  • Poukladajte naň slivky šupkou dole a zasypte posýpkou.
  • Pečte 35 – 40 minút, až kým okraje koláča nezískajú zlatú farbu.
  • Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť, až potom ho nakrájate.
  • Podávať ho môžete posypaný cukrom.
Kľúčové slovo koláč s čerstvím ovocím, koláč s mrazeným ovocím, koláč s ovocím, slivkový koláč
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1