American pie: Recept na zdravý pekanový koláč bez cukru

Ak ste niekedy navštívili Kanadu, možno ste ochutnali obľúbený miestny dezert „pecan pie“. My sme si ho zamilovali, tradičná verzia je však plná cukru a nezdravých tukov, a preto sme sa rozhodli skúsiť odľahčenejší recept. Náš pekanový koláč je zdravý, jednoduchý na výrobu a rýchlo sa po ňom zapráši.

Prečo piecť odľahčenú verziu orechového koláča

Tradičný pekanový koláč sa pripravuje z kukuričného sirupu, cukru a masla. Kukuričný sirup je jedným z najmenej zdravých sirupov, preto sme ho nahradili javorovým sirupom, ale môžete použiť aj med alebo inú zdravšiu alternatívu sladidla.

American pie: V Spojených štátoch sa bežne podáva počas sviatočných období a je považovaný za špecialitu pôvodom z juhu USA.
Pekanový americký koláč sa v Spojených štátoch bežne podáva počas sviatočných období.

V recepte vôbec nepoužívame cukor a maslo sme nahradili kokosovým olejom. Ak však máte radi sladšie dezerty, môžete cukor nahradiť stéviou a pridať ju do koláčovej hmoty.

Prečo si upiecť lahodný americký koláč z pekanových orechov

Pekanové orechy svojím vzhľadom pripomínajú vlašské orechy, majú sladkú, takmer karamelovú chuť a sú mälšie. V poslednom čase sa pekanové orechy stali populárnejšími aj u nás a tiež medzi vyznávačmi alternatívnych výživových smerov, vegetariánmi, vegánmi a priaznivcami raw alebo paleo stravy.

Pekanové orechy sú vynikajúce len tak, ale vďaka svojej mäkkosti sa z nich skvele vyrába orechové maslo.
Pekanové orechy sú chutné aj samotné, ale vďaka svojej mäkkosti sa výborne hodia na výrobu orechového masla.

Tak ako všetky orechy aj tie pekanové sú zdraviu prospešné. Sú účinné napríklad pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb vďaka vysokému obsahu vlákniny a mononenasýtených tukov, ktoré sú zdravé pre srdce.

Tip: Zaujali vás pekanové orechy? Prečítajte si nášho kompletného sprievodcu svetom pekanových orechov.

Ako na prípravu zdravého korpusu orechového koláča

Ak nás sledujete už dlhšie, pravdepodobne ste si s nami už vyrábali alternatívu vajíčka z ľanových semienok a vody. Ľanové vajíčko pripravíte zmiešaním mletého ľanového semienka a vody, ktoré necháte odstáť, kým zmes nezhustne. Medzitým si vo veľkej mise zmiešajte mandľovú a celozrnnú múku a soľ. Ak máte radi sladké cesto, môžete pridať stéviu.

Vyvaľkaný korpus na pekanový koláč dajte do tortovej formy a prepichajte ho vidličkou.
Vyvaľkaný korpus na pekanový koláč dajte do tortovej formy a prepichajte ho vidličkou.

Do misy vmiešajte ľanové vajce a vypracujte cesto. Cesto rozvaľkajte na papier na pečenie a potom ho preneste do formy. Rúru predhrejte na 175 °C a pečte 10 minút. Pred plnením orechovou zmesou nechajte cesto vychladnúť.

Najčerstvejšie a najkvalitnejšie pekanové orechy nájdete na Ochutnajorech.sk.

Náplň na pekanový koláč

Vo veľkej mise zmiešajte javorový sirup alebo med s kokosovým olejom, vajcom, čerstvou pomarančovou kôrou, morskou soľou a nesladeným mandľovým mliekom. Zmes ochuťte vanilkovým extraktom a mletou škoricou. Teraz rozložte pekanové orechy na korpus koláča tak, aby medzi nimi bolo čo najmenej miesta.

Do zdravého pekanového koláča môžete pridať jablká alebo iné naturálne orechy.
Zdravý pekanový koláč môžete pripraviť aj s jablkami a inými naturálnymi orechmi.

Potom na rozložené pekanové orechy nalejte zmes javorového sirupu a vajec. Pečte v rúre najprv desať minút pri teplote 200 °C a potom znížte teplotu na 175 °C a pečte dozlatista ďalších 20 až 25 minút.

Tip: Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi, čo dobré sa dá pripraviť z pekanových orechov?

FAQ – Najčastejšie otázky

Aké orechy použiť na pekanový koláč?

Na použitie sú najlepšie kvalitné naturálne pekanové orechy.

Aké sladidlo môžem použiť do orechového koláča?

Môžete použiť javorový sirup, stéviu alebo inú alternatívu sladidla.

Je pekanový koláč zdravý?

Áno, pekanové orechy sami o sebe sú zdravé. Obsahujú zdravé tuky, bielkoviny, ak si dáte primeranú porciu orechového koláča, nemusíte sa obávať.

Aké rastlinné mlieko mám do receptu na koláč použiť?

Na použitie je najlepšie mandľové mlieko.

Tip: Recept na lahodné domáce mandľové mlieko TU.

Obsahujú pekanové orechy cholesterol?

Nie, pekanové orechy neobsahujú cholesterol.

Je pekanový koláč vhodný aj pre vegetariánov?

Áno, tento koláč je vhodný aj pre vegetariánov.

Ako si pekanové orechy vychutnať?

Pekanové orechy sú ideálne na maškrtenie, okrem natural variantu existujú aj rôzne ochutené jadrá. Je možné ich tiež pridávať do domácej granoly či do raňajkovej kaše, ale aj do šalátu. Vďaka ich mäkkosti sú skvelé na výrobu orechového masla, možno z nich však vyrobiť napríklad aj vegánsku alternatívu syra.

Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech

pekanový koláč

Zdravý pekanový koláč

Ak ste niekedy navštívili Kanadu, možno ste ochutnali obľúbený tamojší dezert „pecan pie“. Náš pekanový koláč je zdravý, jednoduchý na výrobu a rýchlo sa po ňom zapráši.
4.86 z 7 hlasů
Čas prípravy 30 minút
Celkový čas 30 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa vegánska, vegetariánska
Porcie 0

Ingrediencie
  

Korpus

  • 2 lyžice mletého ľanového semienka
  • 6 lyžíc vody
  • 1 a 1/2 šálky mandľovej múky
  • 3/4 šálky celozrnnej múky
  • 1 lyžica stévie
  • 1/4 lyžičky soli

Dort

  • 1/2 šálky medu alebo javorového sirupu
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 3 vajcia
  • 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej kôry
  • 1/8 lyžičky morskej soli
  • 1 lyžica nesladeného mandľového mlieka
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 3 lyžice celozrnnej múky
  • 2 šálky pekanových orechov

Pokyny
 

Korpus

  • Zmiešajte vajcia, 1 lyžičku mletého ľanového semienka a 3 lyžíc vody. Nechajte odstáť.
  • Vložte múku a soľ do veľkej misy, podľa chuti môžete pridať stéviu. Zamiešajte.
  • Pridajte zmes z vajec, ľanového semienka a vody a vypracujte cesto.
  • Cez papier na pečenie vyvaľkajte cesto a preneste do formy.
  • Pečieme 10 minút pri teplote 175 ℃.

Náplň

  • Rúru si predhrejete na 200 ℃.
  • Vo veľkej mise zmiešate javorový sirup, vajcia, pomarančovú kôru, mlieko, mletú škoricu a vanilkový extrakt.
  • Rozprestrite pekanové orechy na korpus.
  • Prelejte javorovou zmesou.
  • Pečte 10 minút pri teplote 200 ℃.
  • Znížte teplotu na 175 ℃ a pečte 20 – 25 minút.
Kľúčové slovo pekanový dezert, pekanový dort
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin