Čo je to surová strava a na čom je založená?
Surová strava, často nazývaná tiež živá strava alebo raw strava, pozostáva prevažne alebo úplne zo surových a nespracovaných potravín. Potraviny sa považujú za surové, ak neboli nikdy tepelne upravené pri teplote vyššej ako 40 – 48 °C. Potraviny by sa tiež nemali rafinovať, pasterizovať, ošetrovať pesticídmi alebo inak spracovávať.
Tento spôsob stravovania umožňuje niekoľko alternatívnych spôsobov prípravy, ako je odšťavovanie, mixovanie, sušenie, namáčanie a klíčenie. Podobne ako vegánstvo, aj surová strava je zvyčajne rastlinná a pozostáva prevažne z ovocia, zeleniny, orechov a semien.
Hoci väčšina raw stravy je výlučne rastlinná, niektorí ľudia konzumujú aj surové vajcia a mliečne výrobky. Menej často sa môžu pridávať aj surové ryby a mäso.
Zástancovia surovej stravy tvrdia, že táto strava vám poskytne všetky potrebné živiny. Filozofia surovej stravy hovorí, že varenie potravín je pre ľudské zdravie škodlivé, pretože ničí prirodzené enzýmy v potravinách, znižuje ich obsah živín a znižuje „životnú silu“, o ktorej sa predpokladá, že existuje vo všetkých surových alebo „živých“ potravinách.
Ľudia dodržiavajú surovú stravu pre výhody, ktoré podľa nich prináša, a to vrátane zníženia hmotnosti, zlepšenia vitality, zvýšenia energie, zlepšenia chronických ochorení, zlepšenia celkového zdravia a zníženia vplyvu na životné prostredie.
Existujú tri typy surovej stravy:
- Surová vegánska strava vylučuje všetky živočíšne produkty a zameriava sa len na potraviny rastlinného pôvodu.
- Surová vegetariánska strava zahŕňa rastlinné potraviny a surové vajcia a nespracované mliečne výrobky.
- Súrová všežravá strava zahŕňa potraviny rastlinného pôvodu, surové živočíšne produkty a surové alebo sušené mäso.
Surová strava obsahuje vysoký podiel ovocia, zeleniny, orechov a strukovín, ktoré sú základom zdravej výživy. Konzumácia celého množstva týchto potravín poskytuje dostatok vitamínov, minerálov, zdravých tukov a bielkovín. Varením sa ničia niektoré živiny, ako napríklad vo vode rozpustný vitamín B a vitamín C, takže konzumácia surovej stravy poskytuje ich lepší prísun.
Mohlo by vás zaujímať: Počuli ste už o superpotravinách?
Výhody a nevýhody surovej stravy
Vysoká teplota spôsobuje denaturáciu väčšiny enzýmov, čo znamená, že sa rozpadajú alebo menia tvar. Mnohé enzýmy však aj tak denaturujú v kyslom prostredí žalúdka. Telo si totiž už vytvára vlastné enzýmy, ktoré uľahčujú chemické procesy vrátane trávenia a výroby energie.
Zástancovia surovej stravy sú presvedčení, že varenie ničí obsah živín v potravinách. Varenie môže v skutočnosti znížiť obsah niektorých živín v potravinách, a to najmä tých rozpustných vo vode, ako je vitamín C a vitamíny skupiny B. Varenie však v skutočnosti zvyšuje dostupnosť iných živín a antioxidantov, ako sú lykopén a betakarotén.
Varenie však pomáha zničiť niektoré škodlivé zlúčeniny v potravinách. Napríklad varenie obilnín a strukovín znižuje obsah lektínov a kyseliny fytovej. Tie môžu vo veľkom množstve blokovať vstrebávanie minerálnych látok v tele. Okrem toho varenie ničí aj škodlivé baktérie.
Surová strava má však niekoľko pozitív. Jej základom je predovšetkým veľké množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. Obsahuje aj ďalšie potraviny s vysokým obsahom živín a vlákniny. Treba tiež spomenúť, že surová strava znižuje príjem potravín, ktoré sú známe tým, že prispievajú k zlému zdravotnému stavu. Ide najmä o spracované nezdravé potraviny, nezdravé tuky a pridaný cukor.
Okrem toho surová strava takmer vždy vedie k zníženiu hmotnosti vďaka nízkemu obsahu kalórií.
Medzi základné potraviny surovej stravy patria:
- Všetko čerstvé ovocie.
- Všetka surová zelenina.
- Surové orechy a semená.
- Surové obilniny a strukoviny, naklíčené alebo namočené.
- Sušené ovocie a mäso.
- Orechové mlieka.
- Surové orechové maslá.
- Za studena lisované olivové a kokosové oleje.
- Fermentované potraviny, ako je kimči a kyslá kapusta.
- Morské riasy.
- Klíčky.
- Surové vajcia alebo mliečne výrobky (nie je nevyhnutné).
- Surové mäso alebo ryby (nie je nevyhnutné).
TIP: Ak vás zaujíma, aké máme na pistácie akcie, kliknite TU.
Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť:
- Varené ovocie, zelenina, mäso a obilniny.
- Pečené potraviny.
- Pražené orechy a semená.
- Rafinované oleje.
- Varená ryža.
- Rafinované cukry a múky.
- Pasterizované šťavy a mliečne výrobky.
- Káva a čaj.
- Alkohol.
- Cestoviny.
- Pečivo.
- Hranolčeky
- Ostatné spracované potraviny a občerstvenie.
Orechy a surové potraviny
Všetky orechy a semienka, ktoré sú zvyčajne súčasťou raw vegánskych jedál a dezertov, sú pokladnicou nenasýtených tukov, ktoré potrebujeme pre zdravé stravovanie. Tieto nenasýtené tuky dokážu pre vaše telo zázraky tým, že znižujú krvný tlak a zlý cholesterol a zároveň zmierňujú príznaky depresie.
Vlašské orechy
Vlašské orechy, ktoré sa v súčasnosti považujú za superpotravinu, patria medzi najvýživnejšie orechov. Majú vysoký obsah kyseliny alfa-linolénovej a omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových ochorení, rakoviny, mŕtvice, cukrovky, vysokého krvného tlaku, obezity a depresie.
Štúdie preukázali, že konzumácia vlašských orechov môže znížiť hladinu LDL („zlého“) cholesterolu a lepšie zvládať cukrovku. Sú vhodné do šalátov, vegánskych placiek a surového pečiva.
Náš TIP: Prírodné vlašské orechy.
Mandle
Mandle majú vysoký obsah bielkovín, zinku a vápnika. Mandle sú tiež skvelým zdrojom vitamínu E, horčíka, draslíka a železa. Ide o ďalšie orechy, ktoré pomáhajú znížiť hladinu zlého cholesterolu. Využívajú sa rôzne, napríklad v dezertoch, na výrobu rastlenného mlieka alebo masla.
Náš TIP: Mandľové jadrá NATURAL – CARMEL SUPREME 23-25 veľké.
Brazílske orechy (para orechy)
Para orechy majú mimoriadne vysoký obsah selénu, ktorý je silným antioxidantom. Môžu zlepšiť náladu a duševnú výkonnosť. Majú tiež vysoký obsah minerálov, ako sú zinok, meď, železo a horčík.
Náš TIP: Para orechy natural MEDIUM VEĽKÉ.
Kešu orechy
Rovanko ako ostatné orechy aj kešu orechy sú dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny. Sú tiež dobrým zdrojom draslíka, vitamínu B, kyseliny listovej, horčíka, fosforu, selénu a medi. Sú veľmi univerzálne v raw receptoch – používajú sa v nátierkach, „syroch“, koláčoch, zmrzlinách, dipoch a pod.
Pekanové orechy
Obsahujú zinok, vitamín E a vitamín A. Bolo tiež preukázané, že znižujú hladinu zlého cholesterolu. Pekanové orechy sú najlepšie ako chrumkavá pochúťka.
Náš TIP: Pekanové orechy naturálne.
Lieskové orechy
Opäť skvelý pomocník pri znižovaní cholesterolu. Okrem bielkovín, vlákniny a železa obsahujú lieskové orechy aj vitamín C a vitamíny skupiny B. Skvelé sú v raw dezertoch a raw chlebe.
Náš TIP: Lieskové orechy LÚPANÉ.
Píniové oriešky
Píniové oriešky podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému a sú bohaté na vápnik, vitamíny D, C a A. Sú tiež prospešné pre zdravie očí a pomáhajú posilniť imunitný systém. Sú skvelé ako náhrada parmezánu.
Náš TIP: Prírodné píniové oriešky.
Makadamové orechy
Makadamové orechy sú jedny z mála orechov, ktoré obsahujú kyselinu palmitolejovú, mononenasýtenú mastnú kyselinu. Hovorí sa, že pomáhajú znižovať množstvo uloženého telesného tuku tým, že podporujú metabolizmus. Sú tiež bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vitamín A, tiamín, riboflavín, niacín a železo. Výborne sa hodia do dezertov, nátierok, šalátov, paštét.
Náš TIP: Makadamové orechy prírodný štýl 1 VEĽKÉ.
Môže raw strava pomôcť pri chudnutí?
Ak chce človek schudnúť, môže mu pomôcť konzumácia najmä tepelne neupravených potravín. Surové potraviny totiž zvyčajne obsahujú málo kalórií a rastlinné potraviny majú vysoký obsah vlákniny, takže človek sa dlhšie cíti sýty.
Pri konzumácii surovej stravy môže dôjsť k úbytku hmotnosti v dôsledku očisty a detoxikácie organizmu. Keď konzumujeme nezdravé potraviny, telo sa zanáša odpadovými látkami, ktoré treba najprv odstrániť, aby sme podporili zdravie a uľahčili chudnutie.
Mnohé potraviny majú detoxikačné vlastnosti, ktoré telo očisťujú. Ak prejdete na surovú stravu, zistíte, že je plná potravín, ktoré majú tieto detoxikačné vlastnosti. Po určitom čase na surovej strave sa spustí prirodzená detoxikácia a určite pomôže rýchlejšie schudnúť, ale bez pohybu, kvalitného spánku, pitného režimu a správneho stravovania to určite nepôjde.
Raw a sladkosti
Raw dezert je presne to, čo naznačuje jeho názov – ide o dezert, ktorý neobsahuje žiadne potraviny, ktoré boli tepelne upravené pri teplote nad 40 – 48 °C. Namiesto toho obsahuje zložky, ktoré sú buď čerstvé (ako ovocie a zelenina), dehydrované alebo fermentované.
Orechy, semienka a datle, ktoré sa často vyskytujú v raw vegánskych dezertoch, majú pridanú výhodu v podobe významného množstva vlákniny. Toto zvýšené množstvo vlákniny vám poskytuje množstvo výhod, a to vrátane toho, že vás dlhšie zasýti, čo vám umožní vychutnať si sladkosti bez obáv z opätovného hladu.
Bolo tiež preukázané, že tieto chutné raw pochúťky pomáhajú časom zlepšiť náladu, čo znamená, že ide o dezerty, ktorý sú dobré pre telo aj dušu.
Náš tip: Chcete sa dozvedieť viac o datliach, ktoré sú skvelou náhradou sladkostí v raw strave? Prečítajte si náš článok Prečo sú datle zdravé a ako ich použiť v kuchyni.
Tipy na raw dezerty z blogu Ochurnej Ořech
Jednoducho povedané, existuje množstvo dôvodov, prečo raw dezerty vyhrávajú nad inými druhmi chutných dobrôt, ktoré môžete priniesť domov svojej rodine. Raw dezerty a sladkosti obsahujú kvalitné prírodné suroviny, ktoré sú prospešné pre vaše zdravie, napríklad ovocie a orechy.
Znížené riziko niektorých ochorení a potenciálne zvýšenie hladiny energie však zďaleka nie sú jedinými výhodami, ktoré raw dezerty ponúkajú.
Raw vegánske dezerty sa zvyčajne vyrábajú z výživnejších surovín, než sú tie, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v bežných dezertoch. Často neobsahujú žiadne spracované zložky, ako sú rafinované cukry, čo znamená, že neprijímate všetky tie zbytočné, prázdne kalórie.
To znamená, že si môžete vychutnať sladkú pochúťku bez pocitu viny, ktorý často sprevádza konzumáciu akéhokoľvek nezdravého koláčika.
Pripravili sme pre vás množstvo raw receptov, ktoré môžete vyskúšať doma:
- Recept na zdravú pistáciovú nepečenú tortu bez cukru (raw, vegan)
- Recept: Zdravá nepečená modrá torta pre deti (raw torta)
- Jednoduchý recept na zdravé domáce kokosové guľky Raffaello (raw)
- Jednoduchá bezlepková nepečená čokoládová torta bez cukru
- Recept: Raw čokoládové guľky bez cukru zo slnečnicových semienok (raw)
- Recept na raw tortu: rýchla nepečená torta s jahodami bez cukru (vegan)
- Najlepší nepečený arašidový cheesecake s arašidovým maslom
- Recept na zdravú vegánsku mrkvovú tortu bez cukru
- Recept na najlepšie nepečený cheesecake s čučoriedkami (raw, vegan)
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?