Lieskové orechy patria medzi 5 najobľúbenejších orechov rastúcich na strome. Nájdete ich v každom obchode, na trhu a možno aj doma.
Lieskové orechy sú obľúbené pre svoju všestrannosť, môžete si ich dopriať ako občerstvenie a používajú sa ako prísada do mnohých receptov, a to najmä dezertov. Poďme sa na tieto čarovné orechy pozrieť bližšie. Poradíme vám, či ich jesť so šupkou a aké dobroty z nich môžete pripraviť.
Čo sú lieskové orechy?
Lieskové orechy majú príjemne sladkastú chuť a pochádzajú zo stromu liesky obyčajnej. Patrie medzi druhy orechov typické pre naše zemepisné šírky.
Lieska je opadavý a dlhoveký strom, ktorý rastie pomaly a dosahuje výšku štyri až šesť metrov. Hoci dokáže prežiť v rôznych klimatických podmienkach, najviac jej vyhovuje mierne leto a chladná zima.
Tieto orechy pravdepodobne pochádzajú z Ázie. Odtiaľ sa rozšírili do Európy a patria medzi najstaršie pestované plodiny vôbec. V Ázii sa dokonca považujú za symbol plodnosti.
Lieskové orechy obsahujú približne 12 % bielkovín, 61 % tukov, 10 % sacharidov a 8 % vlákniny. Obsahujú tiež horčík, fosfor a vitamín E. (Zdroj)
Výživové vlastnosti lieskových orechov ich robia jedinečnou a ideálnou prísadou do rôznych potravinárskych výrobkov. Zvlášť chutné sú v kombinácii s čokoládou.
Sú tiež veľmi kalorické a poskytujú toľko energie, že už 50 g doplní energetický výdaj na jednu hodinu fyzickej aktivity. Sú preto vhodné aj pre športovcov alebo jednoducho pre ľudí, ktorí radi žijú aktívne a potrebujú občas doplniť energiu a nakopnúť sa.
TIP: Lieskové orechy kupujte len u overených predajcov. Za naše extra velké naturálne lieskové orechy dáme ruku do ohňa, ale radšej si kúpte rovno lieskové orechy v 1 kg balení, keby ste ich náhodou hned zjedli.
Lieskové orechy a zdravie
Hoci sú lieskové orechy veľmi kalorické, sú tiež plné živín a zdravých tukov. Len pre zaujímavosť, približne 30 gramov lieskových orechov obsahuje približne 180 kalórií.
Lieskové orechy môžu mať pozitívny vplyv na našu pamäť. Najmä o vlašských orechoch sa hovorí, že sú potravou pre mozog, ale ani lieskové orechy nie sú výnimkou. Ak budete konzumovať lieskové orechy, vaša pamäť a koncentrácia sa môžu zlepšiť. Čo to spôsobuje?
Súvisí to s obsahom lecitínu v orechoch. Má pozitívny vplyv na pamäť a koncentráciu. Nervom a mozgu prospievajú aj látky, ako sú horčík, vitamín E a niacín.
Tip: Rastlinné mlieko pripravíte ľahko aj doma. Pozrite si najlepšie domáce recepty na mlieko z orechov.
Lieskové orechy môžu znížiť oxidačný stres
Najväčšou prednosťou lieskových orechov je ich vysoký obsah antioxidantov, ktoré obsahujú. Najbohatšie zastúpené sú fenolové zlúčeniny, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a zmierňovať zápaly v tele. Tieto látky môžu mať priaznivý vplyv aj na zdravie srdca.
Antioxidanty nás chránia pred voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobiť tzv. oxidačný stres. Ten môže zvyšovať riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Lieskové orechy obsahujú antioxidačné enzýmy, ktoré pomáhajú znižovať oxidačný stres a môžu prispieť k zníženiu rizika vzniku rakoviny.
Väčšina antioxidantov je obsiahnutá v šupke orecha. Praženie údajne môže znížiť ich zdravotné účinky. Existujú však aj štúdie, ktoré dokazujú opak.
Dokonca aj vaše črevá vám poďakujú za konzumáciu lieskových orechov. Podporujú zdravý pohyb čriev, pretože sú dobrým zdrojom vlákniny. Pravidelný príjem dostatočného množstva vlákniny podporuje zdravé trávenie a pomáha predchádzať zápche.
Tip: Chcete sa inšpirovať receptami s lieskovými orechmi? Tak do toho!
Lieskové orechy ako zdroj omega-6 a omega-9
Ak potrebujete doplniť omega-6 a omega-9, lieskové orechy sú tou správnou voľbou. Obsahujú bohatý prísun mononenasýtených a polynenasýtených tukov a mastných kyselín.
V neposlednom rade lieskové orechy pomáhajú chrániť naše srdce. Štúdia skúmala 21 ľudí, ktorí konzumovali 18 – 20 % celkového denného kalorického príjmu z lieskových orechov. Výsledky ukázali, že hladina cholesterolu, triglyceridov a LDL cholesterolu sa výrazne znížila.
Vo všeobecnosti sa konzumácia 30 až 70 g lieskových orechov denne sa spája so zlepšením parametrov zdravia srdca. (Zdroj)
Druhy lieskových orechov
Hlavnými producentmi lieskových orechov sú Turecko, Taliansko, Gruzínsko, Azerbajdžan, USA, Španielsko, Čile, Francúzsko a Irán. Turecko, najväčší producent, predstavuje približne 70 % svetovej produkcie.
- Lieskové orechy sa predávajú v škrupine alebo bez nej. Jadrá môžete kúpiť pražené, blanšírované a vylúpané alebo so šupkou.
- V cukrárenskom priemysle sa lieskové orechy vyskytujú vo forme pasty, jemne nasekané alebo mleté.
Lieskové orechy sa delia na extra triedu, triedu I a triedu II. Uvádzanie veľkosti je povinné pre extra triedu, ostatné dve triedy nemusia uvádzať veľkosť. Veľkosť sa určuje podľa maximálneho priemeru škrupiny alebo časti jadra.
✌️ V supermarketoch nájdete lieskové orechy zvyčajne vo veľkosti 11-13. Vyskúšajte naše orechy, ktoré ponúkame vo veľkosti 13-15. Vďaka ich väčšej veľkosti sú lahodnejšie a vláčnejšie. Nebojte sa kúpiť rovno 1 kg balenie.
Lúpané alebo nelúpané lieskové orechy?
Šupka na orechu môže byť benefitom, ale aj minúsom. Veľa záleží na tom, ako sa na ňu pozeráte.
Zvyčajne je horká a niektorým ľuďom môže pokaziť zážitok z jedenia orechov. Navyše orechy so šupkou bývajú ťažšie stráviteľné.
Na druhej strane šupka dodáva orechom charakteristickú chuť a vzhľad a, čo je najdôležitejšie, obsahuje veľa prospešných zlúčenín, konkrétne fenolové látky, ktoré pôsobia ako antioxidanty.
Ak sa rozhodnete lieskové orechy olúpať, ako to urobíte? Zvyčajne sa namáčajú, aby šupka išla ľahšie dolu, ale aj tak je to niekedy namáhavé. Skúste ich dať na chvíľu do rúry a potom ich pretrieť v utierke. Šupka pôjde dole ako po masle.
Chcete sa vyhnúť lúpaniu lieskových orechov, ale predsa len milujete lieskové orechy bez šupky? U nás si môžete kúpiť aj Lieskové orechy LÚPANÉ.
Kedy zbierať lieskové orechy?
Zber prebieha od septembra do októbra.
Lieskové orechy sa zbierajú pred tým, ako spadnú na zem. Stromy sa otriasajú ručne alebo mechanicky. Podmienky skladovania, spracovania, balenia a prepravy sú kľúčové pre zabezpečenie kvality konečného produktu, t. j. lieskových orechov.
V prípade potreby sa z orechov mechanicky odstráni šupka. Lieskové orechy v šupke sa sušia, aby sa uľahčilo ich odstránenie.
Po vylúsknutí sa orechy triedia, čistia a sušia na optimálnu vlhkosť. Lieskové orechy, ktoré zostali v škrupine, sa potom opatrne praskajú alebo vylupujú tak, aby sa čo najviac zachovalo nepoškodené jadro.
Nakoniec sa celé jadrá pred konečným balením blanšírujú (zalievajú sa horúcou vodou) alebo pražia.
Olej z lieskových orechov
Olej z lieskových orechov pomáha harmonizovať hormonálnu nerovnováhu a prispieva k správnemu fungovaniu reprodukčných orgánov. Preto odporúčame čajovú lyžičku lieskovoorieškového oleja, ak máte silnú menštruáciu a pociťujete bolesti.
Olej tiež podporuje regeneráciu pľúc a posilňuje ich pevnosť a pružnosť. Olej môžete opäť používať ako výživový doplnok.
Olej môžete používať nielen vnútorne. Je skvelým pomocníkom pri regenerácii unavenej pleti, pretože je ľahký, jednoducho sa vstrebáva a je vhodný aj pre mastnú pleť so sklonom k akné. Regeneruje tkanivá, a preto sa používa na malé jazvy a strie.
Vďaka svojej sladkej vôni sa dá použiť aj pri aromaterapii alebo masáži. A ak máte mastnejšie vlasy, použite olej ako zábal, pretože dokáže regulovať činnosť mazových žliaz.
TIP: Vyskúšajte náš olej z lieskových orechov. Má vynikajúcu a výraznú, lieskovoorieškovú chuť.
Ako skladovať lieskové orechy?
Lieskové orechy sú zvyčajne náchylné na plesne, huby a cudzie parazity, preto pri ich skladovaní dbajte na zvýšenú opatrnosť. Preventívnym opatrením môže byť nákup orechov od renomovaných predajcov.
Najlepšie je orechy zamraziť, pretože sa tak zachová ich chuť a konzistencia a vydržia až 1 rok. V chladničke vydržia približne 4 mesiace.
Lieskové orechy potrebujú suché, vzdušné a tmavé miesto. Umiestnite ich do plátenného vrecka alebo sieťky. Najskôr ich však rozložte na sieťku a nechajte poriadne vyschnúť, pretože orechy by sa mohli zapariť a zhorknúť.
TIP: Naša múka z lieskových orechov sa vyrába z mierne opražených lieskových orechov, ktoré dodajú vašim pokrmom lahodnú orieškovú chuť.
Máte radi orechové maslá? V obchode na vás čaká arašidové maslo, pistáciový krém alebo dokonca mandľový krém.
Lieskové orechy v kuchyni
Lieskové orechy sa konzumujú celé alebo sa používajú ako prísada do širokej škály potravín, ako sú čokolády, cereálie, pekárenské výrobky, šaláty, omáčky, zmrzliny a dezerty. Používajú sa aj na výrobu nátierok, likérov a nápojov.
Určite poznáte obľúbenú lieskovoorieškovú nátierku, ktorú všetci milujú. Často je však plná cukru, konzervačných látok a chémie. Skúste si vyrobiť jemné lieskovoorieškové maslo podľa nášho receptu, jeho príjemná a čistá chuť vás určite prekvapí.
Samozrejme, na tradičnom tvarohovom koláči nie je nič zlé – všetci si ho občas radi doprajeme. Ak hľadáte zdravšiu alternatívu, vyskúšajte tento recept na lieskovoorieškový fitnes tvarohový koláč s menším množstvom cukru a väčším obsahom bielkovín.
Máte radi orechové bábovky alebo bábovky všeobecne? Vyskúšajte recept na hrnčekovú orechovú bábovku. Väčšina ľudí pečie orechový bábovku z vlašských orechov. Skúste ich však nahradiť lieskovými orechmi a uvidíte, že je to ešte chutnejší variant.
Tipy na recept z blogu Ochutnej Ořech
- Najlepší hrnčekový orechový múčnik: Pekanový koláč s javorovým sirupom
- Nízkosacharidové nadýchané karfiolové placky z mandľovej múky (low carb)
- Recept na rastlinné mlieko: Pistáciové mlieko s neodolateľnou chuťou
- Bazalkové pesto za päť minút: Domáci recept a možnosti použitia
- Recept na lahodnú krémovú hráškovú polievku s kešu orechmi (vegan)
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
človek by neveril, koľko receptov tu nájde. Skvelý článok :))
Lieskové oriešky doma milujeme. Na jeseň si vždy urobíme veľkú zásobu. Stačí vedieť, kde rastú lieskové oriešky. A kvalitné orechy dostanete úplne zadarmo. Niekedy si robíme aj lieskovoorieškové maslo.
super