Kokosový olej je jedným z najobľúbenejších produktov, ktoré sú ľahko dostupné vo všetkých obchodoch. Medzi olejmi je takmer superhrdinom. Určite ste už počuli, že dokáže takmer všetko. Môže vám pomôcť schudnúť, vybieliť zuby alebo posilniť imunitu.
Určite je na všetkých týchto tvrdeniach niečo pravdivé, ale poďme si všetko uviesť na pravú mieru.V tomto článku sa dozviete, na čo je vhodné používať kokosový olej a na čo nie.
Čo je kokosový olej?
Je to jedlý olej, ktorý sa získava zo zrelých plodov kokosového orecha. Má pevnú štruktúru, ktorá odoláva chladeniu aj izbovej teplote. Kokosový olej je 100 % tuk a obsahuje až 80 % nasýtených tukov.
Tip: Kokos: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť. Prečítajte si na blogu.
Nie je tuk ako tuk
Aj keď sa môže zdať, že kokosový olej obsahuje veľa tuku, čo je nepochybne pravda, ide najmä o MCT tuky, ktoré majú tú výhodu, že ich naše telo ťažšie premieňa a dokáže ich lepšie spaľovať.
Tuk sa skladá z molekúl nazývaných mastné kyseliny a v kokosovom oleji sa nachádza niekoľko druhov nasýtených mastných kyselín. Prevláda kyselina laurová, ktorá je prítomná až v 47 %, nasleduje kyselina myristová a kyselina palmitová.
Jedna polievková lyžica kokosového oleja obsahuje približne 120 kalórií, 0 g bielkovín, 13,5 g tuku a 0 mg cholesterolu. Hoci olej neobsahuje žiadnu vlákninu, z vitamínov môžeme spomenúť najmä vitamíny E, K a B komplex.
Najväčším producentom kokosového oleja sú Filipíny
Epidemiologické štúdie zistili, že skupiny ľudí, ktorí kokosový orech zaraďujú do svojej prirodzenej stravy (India, Filipíny, Polynézia), majú nízky výskyt kardiovaskulárnych ochorení. Druh kokosu, ktorý sa tam konzumuje, sa však líši od toho, čo sa považuje za kokos v západných krajinách.
Najväčším svetovým producentom kokosového oleja sú Filipíny a najväčšími spotrebiteľmi Indonézia, USA, EÚ a India.
Pre zaujímavosť, výsledky prieskumu v USA 2016 ukázali, že až 72 % ľudí považuje kokosový olej za jeden z najzdravších. Aj keď to nie je celkom pravda, kokosový olej rozhodne nepatrí do škatuľky nezdravých potravín.
Tip: Zaujímajú vás zdravšie alternatívy bežných olejov? Na našom blogu si môžete prečítať o olejoch z rôznych orechov alebo o takzvanom ghí.
Kokosový olej radšej v supermarkete nekupujte
Kvalita kokosového oleja je veľmi dôležitá. Ak sa uspokojíte s kokosovým olejom zo supermarketu, určite nejde o zdravú potravinu. Naopak, zbytočne vyhodíte peniaze za obyčajný tuk.
Vyskúšajte kvalitný BIO rafinovaný kokosový olej, ktorý vám poslúži v kuchyni, ale je výborný aj na prípravu prírodnej kozmetiky.
Výroba kokosového oleja
Kokosový olej sa kedysi vyrábal tradičným ručným spôsobom, ale v súčasnosti sa vyrába modernejším spôsobom pomocou strojových výrobných postupov. Väčšina oleja sa vyrába z tzv. kopry, čo je sušené kokosové mäso alebo kokosová dužina.
Tip: Vyskúšajte tento jednoduchý recept na zdravé domáce kokosové guľky Raffaello.
Rafinovaný kokosový olej
Olej vylisovaný z kopry prechádza procesom čistenia, ktorý sa nazýva rafinácia. Je bielený, čím stráca množstvo svojich účinných látok a dobrých vlastností. Pri tomto procese sa používajú vysoké teploty, ktoré sú pre kokosový olej škodlivé. Takto upravený kokosový olej sa nazýva RBD olej.
Často sa používa aj hydroxid sodný na predĺženie trvanlivosti oleja, tento olej nemá nič spoločné so zdravým kokosovým olejom.
Panenský kokosový olej
Panenský kokosový olej sa získava výhradne z čerstvej kokosovej dužiny. Nepoužívajú sa pri ňom žiadne chemikálie ani vysoké teploty.
Existujú 2 metódy získavania panenského kokosového oleja
- Metóda rýchleho sušenia – dužina sa vysuší a potom sa z nej mechanicky vylisuje olej.
- Metóda mokrého mletia – čerstvá, nesušená kokosová dužina sa lisuje na kokosové mlieko, z ktorého sa následne oddelí olej, zvyčajne mechanickou odstredivkou alebo fermentáciou.
Panenský olej si zachováva kokosovú chuť a vôňu a neobsahuje žiadne umelé príchute.
Kvalita kokosového oleja
Možno ste si už sami urobili názor na to, ktorý olej je kvalitnejší a ktorý naopak nie.
Tip: Recept na najjednoduchšie domáce kokosové mlieko.
RBD kokosový olej
Ak na obale vidíte nápis RBD olej, bielený alebo dezodorizovaný olej, pravdepodobne ide o olej zbavený minerálov a vitamínov v dôsledku použitia vysokých teplôt. Poznáte to aj podľa nákupnej ceny, ktorá bude určite nižšia. Nemá to nič spoločné so skutočne kvalitným kokosovým olejom, ale na druhej strane je skvelý na vyprážanie.
BIO kokosový olej
Ak na obale vidíte nerafinovaný, panenský alebo extra panenský, je to ten pravý. Takto označený kokosový olej je bez chemických látok a bez použitia vysokých teplôt. Zachováva si vitamíny a minerály.
Kvalitný olej spoznáte aj podľa chuti a vône. Pravý kokosový olej vonia jemne a čisto, rozhodne by ste nemali cítiť ani cítiť pražené orechy. A v neposlednom rade si olej kupujte v skle, zachováva živiny a neovplyvňuje chuť oleja. Olej kúpený v plaste môžete použiť len na kozmetické výrobky.
Tip: Pre všetkých kuchárov a kuchárky ponúkame výrobky, ktorá sa hodia do každej kuchyne.
Používanie kokosového oleja pri varení
Panenský kokosový olej má dymový bod 177 °C. Jednoducho povedané, to je teplota, pri ktorej sa panenský olej začína páliť, a to určite nechceme. Preto je tento typ oleja vhodný na šetrnejšie tepelné úpravy, ako je napríklad rýchle dusenie, ale určite nie na vyprážanie.
Rafinovaný kokosový olej je vhodný na varenie, pečenie a vyprážanie, pretože bod zadymenia je približne 230 °C. Olej dodáva pokrmom exotickú chuť a vôňu. Najvhodnejší je na prípravu ázijských jedál, pečenie sladkých dobrôt, palaciniek a čokoládových polev.
Tip: Na našom blogu nájdete skvelé kokosové recepty.
Použitie kokosového oleja v kozmetike
Vďaka svojim blahodarným vlastnostiam sa kokosový olej používa v kozmetike na prípravu krémov, pleťových masiek, balzamov, dekoratívnej kozmetiky, vlasovej kozmetiky a mydiel. Kokosový olej sa zvyčajne pridáva aj do opaľovacích krémov. Ale pozor, nikdy ho nepoužívajte samotný na opaľovanie, pretože nemá žiadnu ochranu pred UV žiarením.
Skvele hydratuje a upokojuje podráždenú pokožku. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam slúži aj na prevenciu a liečbu akné. Rýchlo sa vstrebáva do pokožky, a preto sa hojne používa pri thajských a havajských masážach.
Kokosový olej sa dá použiť aj ako odličovač, stačí naniesť malé množstvo na vatový tampón a odstrániť make-up, pretože si poradí aj s vodeodolným make-upom.
Potrebujete dodať vlasom lesk?
Pokiaľ ide o starostlivosť o vlasy, použite kokosový olej ako kondicionér, ktorý pomôže zaceliť rozštiepené končeky a dodá vašim vlasom potrebný lesk. Po umytí ho naneste na končeky a nechajte pôsobiť. Potom si vlasy umyte aspoň trikrát, aby sa vám nemastili. Tento kondicionér môžete používať po každom umývaní vlasov.
Kokosový olej má antibakteriálne vlastnosti a dokáže redukovať baktérie v ústnej dutine, znižuje zápal ďasien a má aj bieliace účinky. Odporúčame používať kvalitný kokosový olej raz týždenne namiesto zubnej pasty.
Hoci nájdete tisíce článkov o tom, aký je kokosový olej skvelý, nájdete aj iné články o tom, aký je zlý. Najlepšie bude, ak si urobíte obraz sami. Kúpte si teda kvalitný kokosový olej a vyskúšajte ho na varenie, ako aj na pokožku a vlasy. A uvidíte, možno sa tento olej stane vaším obľúbeným. Navyše budete voňať priam exoticky.
Tipy na ďalšie články z blogu Ochutnej Ořech
- Druhy bezlaktózových mliek
- Orechové múky – kompletný sprievodca svetom orechov
- Ako skladovať sušené ovocie?
- Ghí ako elixír zdravia. Viete ho používať v kuchyni?
- Olej z lieskových orechov – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?