Kokosové orechy sú chutné a všestranné ovocie, ktoré si môžete vychutnať na celom svete. Áno, počuli ste správne, kokos je ovocie, ako je to možné?
Čo sú kokosové orechy?
Klasifikácia kokosových orechov je zložitá. Hoci má kokosový orech v názve orech, v skutočnosti je to ovocie.
V skutočnosti kokosový orech patrí do podkategórie známej ako kôstkovica. Ide o ovocie, ktoré má dužinu a semeno obklopené tvrdou škrupinou.
Semená sú chránené vonkajšími vrstvami známymi ako endokarp, mezokarp a exokarp. Orechy tieto ochranné vrstvy nemajú.
Kokosovník orechoplodový
Kokosový orech je plod kokosovej palmy alebo kokosového orecha. Táto palma rastie v pobrežných oblastiach Ázie, Strednej a Južnej Ameriky, Afriky a Tichomoria. Kokosovým palmám sa darí na miestach s dostatkom vlahy.
Kokosový orech je charakteristický svojou tvrdou hnedou škrupinou, bielou dužinou a tekutinou vnútri, známou pod pojmom kokosové mlieko, ktorá má exotickú chuť. Po odrezaní kvetenstva vyteká značné množstvo sladkej šťavy, ktorá sa používa na výrobu cukru, kokosového vína, z ktorého sa destiláciou vyrába arak.
Kokos sa najčastejšie dováža zo Srí Lanky, Filipín a Indonézie. Plody vážia približne 2,5 kg.
Tip: Inšpirujte sa na blogu receptami s kokosom.
Ako rozbiť kokos?
V obchode môžete naraziť na celý kokosový orech s tvrdou hnedou škrupinou. Mnohí z nás nevedia, ako s ním správne zaobchádzať, a jednoducho ho otvoria, aby sa dostali k lahodnej kokosovej vode a dužine. Poradíme vám, ako na to.
Potrebujete len 2 veci, a to skrutkovač a kladivo. Ak sa na kokosový orech pozriete pozorne, všimnete si, že má 3 otvory. Dva z nich sú tvrdé a jeden je vždy mäkký. Práve ten mäkký môžete jednoducho prepichnúť napríklad skrutkovačom a kokosovú vodu vyliať do pohára.
Kokosový orech je dutý a pripravený na rozbitie. Vezmite do ruky kladivo a búchajte do orecha zo všetkých strán, po chvíli škrupina praskne. Rozbitie kokosového orecha nie je žiadna hračka, teraz už viete, ako na to.
Druhým spôsobom je rúra. Získajte z kokosového orecha vodu ako v prvom prípade. Potom vložte kokos do rúry a pečte ho približne 15 minút pri teplote 200 °C. Kokos popraská a bude sa vám ľahšie rozbíjať kladivom.
Tip: Kokosový olej a jeho využitie nielen v kuchyni. Prečítajte si na blogu.
Kokos a zdravie
Na rozdiel od mnohých iných druhov ovocia s vysokým obsahom sacharidov kokosové orechy obsahujú prevažne tuk. Z minerálov môžeme spomenúť mangán, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí. Meď a železo, ktoré sa tiež nachádzajú v kokose, pomáhajú tvorbe červených krviniek a selén (antioxidant) dokáže chrániť naše bunky.
Zlepšite svoju vytrvalosť
Kokosové mäso (dužina) obsahuje veľké množstvo mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom (MCFA), čo je typ nasýteného tuku, ktorý je pre ľudské telo oveľa ľahšie stráviteľný ako živočíšne tuky. Bolo preukázané, že tieto tuky zvyšujú vytrvalosť trénovaných športovcov.
Antimikrobiálne vlastnosti
Schopnosť odolávať vírusom a baktériám môže byť užitočná pri prevencii infekcií súvisiacich s koreňovými kanálikmi a zubných problémov. Hoci konzumácia kokosovej drene nenahrádza správnu dentálnu hygienu, môže zničiť niektoré nežiaduce baktérie v ústach a chrániť ďasná a zuby pred infekciou.
Tip: Orechové múky – kompletný sprievodca svetom orechov.
Pomôže vám schudnúť
Pravidelná konzumácia kokosu môže pomôcť pri chudnutí. MCFA, ktoré sa nachádzajú v kokose, sú spojené so spaľovaním tukov. Rýchlo sa metabolizujú a namiesto ukladania tukov sa spaľujú ako energia. Pomáha tiež detoxikovať organizmus a upokojuje tráviaci trakt.
Zabraňuje dehydratácii
Voda v mladom kokosovom orechu je jedným z najvyšších zdrojov elektrolytov. Elektrolyty sú zodpovedné za správnu hydratáciu tela, aby svaly a nervy mohli správne fungovať. Preto je prospešnejšie piť mladú kokosovú vodu po intenzívnom tréningu ako komerčné športové nápoje, ktoré vidíme v reklamách.
Vedeli ste? Bohužiaľ, kokosový orech pri páde zo stromu dokáže vážne zraniť alebo dokonca aj zabiť. V niektorých krajinách sa aj z tohto dôvodu do ich zberu zapájajú špeciálne vycvičené opice.
Rozdiel medzi hnedým a mladým kokosom
Mladý kokos sa zberá pomorne skoro, približne po 6 – 8 mesiacoch zrenia. Hnedý kokos, ktorý môžete bežne vidieť v supermarkete, sa zberá až po 12 mesiacoch zrenia.
Mladý kokos obsahuje čistú kokosovú vodu, ktorá obsahom minerálov a vitamínov plne nahrádza iontové nápoje. Je vhodná na hydratáciu organizmu a príjemne osvieži, najmä v lete, keď sa pije vychladená.
S dozrievaním sa mení aj obsah vnútri kokosu. Vo vode rastie podiel tukov a voda má viac energie a približuje sa viac konzistencii mlieka. Je len na vás, akému kokosu dáte prednosť. Mladý kokos je potravina predovšetkým leta a klasický hnedý kokos sme zvyknutý používať skôr v zime.
Tip: Druhy bezlaktózových mliek – prečítajte si na blogu.
Produkty z kokosu
Strúhaný kokos
Vyrába sa z kokosových orechov, ktoré sa po nastrúhaní vysušia. Ak ho kupujete, uistite sa, že neobsahuje pridaný cukor. Strúhaný kokos vždy uchovávajte na chladnom a suchom mieste v špajzi.
Kokosové lupienky a plátky
Získavajú sa z dužiny kokosového orecha a používajú sa najmä v sladkých pokrmoch, pretože jedlu dodávajú exotickú a špecifickú chuť a vôňu.
Na rozdiel od strúhaného alebo sušeného kokosu kokosové vločky oveľa väčšie. Kokos sa habľuje na dlhé, široké vločky.
Vyskúšajte Strúhaný prírodný kokos – vysoký obsah tuku 65 % + vhodný na pečenie.
Kokosová múka
Vyrába sa z kokosovej dužiny, ktorá sa po vysušení a vylisovaní jemne pomelie. Vďaka sladkej chuti kokosu je potrebné používať menej sladidiel a je prirodzene bezlepková, takže je vhodná pre celiatikov.
Čím sa kokosová múka odlišuje od strúhaného kokosu? Pri jej výrobe sa odstráni väčšina vody a tuku. Je tiež veľmi ľahko stráviteľná a rýchlo dodáva pocit sýtosti.
Vyskúšajte našu kokosovú múku.
Kokosové mlieko
V ideálnom prípade by kokosové mlieko malo obsahovať len kokos a vodu. Mlieko má hustú konzistenciu a bohatú, krémovú textúru. Podporuje trávenie, prečisťuje organizmus, pomáha pri detoxikácii a prekyslení žalúdka.
V thajskej a iných kuchyniach juhovýchodnej Ázie sa kokosové mlieko bežne používa takmer v každom jedle. Obľúbené je aj na Havaji, v Indii a v niektorých krajinách Južnej Ameriky a Karibiku.
Kokosové mlieko by sa nemalo zamieňať s kokosovou vodou, ktorá sa prirodzene nachádza v nezrelých zelených kokosových orechoch.
Vyskúšajte Kokosové mlieko BIO 22 % tuku.
Kokosový olej
Ide o jedlý rastlinný olej, ktorý sa získava z jadier zrelých kokosových orechov, tzv. kopry. Obsahuje 91 % tuku, vitamíny A, C, E, vápnik, fosfor a kyselinu laurovú.
Jedinečná kombinácia mastných kyselín v kokosovom oleji môže mať pozitívne účinky na vaše zdravie, napríklad podporuje odbúravanie tukov, zdravie srdca a funkciu mozgu.
Používa sa do studených a teplých jedál, ako pomocný prostriedok pri masážach a na kozmetické účely. Ľudia si môžu kokosový olej aplikovať na pokožku, vlasy a zuby. Štúdie naznačujú, že funguje ako hydratačný prostriedok na pokožku, chráni pred poškodením kože a zlepšuje zdravie ústnej dutiny.
Prečítajte si tiež: Olej z kokosových vlákien sa používa na výrobu a spracovanie olejov: Najväčšia záhada starostlivosti o zuby – odkiaľ pochádzajú pásiky v zubných pastách?
Vyskúšajte Kokosový olej za studena lisovaný BIO alebo Kokosový olej z Ochutnej Ořech.
Kokosový cukor
Kokosový cukor je prírodný cukor, ktorý sa získava z kvetov kokosových paliem. Vyznačuje sa jemnou, mierne karamelovou chuťou a svetlohnedou až jantárovou farbou. Kokosový cukor sa môže používať rovnako ako tradičný rafinovaný cukor – na dochutenie rôznych potravín a nápojov vrátane kávy a čaju.
Vyskúšajte Kokosový cukor Natural 350 g.
Kokos v kuchyni
Kokos je charakteristický svojou absolútne lahodnou chuťou. Obsahuje veľké množstvo prospešných látok, vitamínov a minerálov. Jeho dužina je skvelým zdrojom živín a bielkovín.
Kokosové mlieko je jedným z najjednoduchších a najlacnejších rastlinných mliek, ktoré si môžete vyrobiť doma. Má skvelú chuť a je výborné do kávy, raňajkových cereálií a smoothies. Na jeho výrobu potrebujete len strúhaný kokos, vodu a dobrý mixér. Tak poďme na to.
Už ste niekedy ochutnali kokosové maslo? Chutí ako guľky Raffaello! Ale s jedným zásadným rozdielom – neobsahuje ani gram pridaného cukru. Všetko, čo potrebujete, je pár ingrediencií a dobrý mixér.
Ak máte radi Raffaello, táto zdravá a chutná verzia s kokosom a mandľami vám určite zachutí. Príprava nepečených raw guliek je jednoduchá, sú vhodné ako nepečené vianočné cukrovinky, ale môžete si ich dopriať aj počas celého roka ako rýchlu a zdravú desiatu plnú bielkovín a zdravých tukov.
Máte radi orechové maslá? V obchode na vás čaká arašidové maslo, pistáciový krém alebo dokonca mandľový krém.
FAQ – Najčastejšie otázky
Prečo jesť kokos?
Kokosový orech máva na dĺžku okolo 20 – 25 centimetrov. Biela dužina je veľmi výživná a bohatá na tuky, ktoré tvoria takmer tri štvrtiny objemu. Sacharidy sa postarajú o to, aby sme rýchlo načerpali energiu.
Je kokos zdravý?
Áno, kokosové orechy obsahujú vápnik, vlákninu a bielkoviny, ktoré sú dôležité na posilnenie svalov a najmä činnosti mozgu.
Je kokos ovocie?
Áno, ide o kôstkovicu, tá je definovaná ako plod s dužinou obklopenou tvrdou škrupinou.
Je kokos kalorický?
100 g kokosu obsahuje cca 3,67 g bielkovín, 14,27 g sacharidov, 34,96 g tukov a 10,05 g vlákniny.
Je kokos alergén?
Kokos nie je silný alergén, pretože nespadá pod orechy. Alergické reakcie na kokos sú minimálne.
Ako otvoriť kokos?
Kokos otvoríte dvoma spôsobmi, a to rúrou alebo ručným rozbitím kladivom a skrutkovačom. Vždy je potrebné najskôr vyliať z kokosu vodou pomocou skrutkovača. Keď je kokos prázdny, môžete ho rozbiť kladivom.
Ako jesť kokos?
Po odstránení hnedej časti nožom, môžete kokos rovno jesť alebo ďalej spracovať. Buď môžete kokosovú dužinu nastrúhať, použiť ju do pečenia, alebo si urobiť kokosové hoblinky pomocou škrabky, ktoré následne usušíte.
Kokosový orech je základnou surovinou na výrobu kokosového mlieka a smotany, kokosovej múky a cukru alebo kokosového oleja.
Kokos v kuchyni, ako ho spotrebovať?
Sušená dužina v podobe kokosovej múčky sa hodí na dozdobenie múčnikov a vianočných cukroviniek. K vynikajúcim dobrotám, ktoré môžeme uždibovať, patria aj sušené kokosové plátky alebo najrôznejšie lupienky a jerky.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na najlepšie tekvicové a orechové muffiny vhodné aj pre deti
- Recept na zdravý lieskovorieškový fitnes cheesecake
- Recept na ázijský uhorkový šalát
- Recept na slané cuketové muffiny so syrom
- Recept na sicílsku pistáciovú omáčku: Rýchla omáčka na cestoviny bez mäsa
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?