Kokos: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Kokosové orechy sú chutné a všestranné ovocie, ktoré si môžete vychutnať na celom svete. Áno, počuli ste správne, kokos je ovocie, ako je to možné?

Čo sú kokosové orechy?

Klasifikácia kokosových orechov je zložitá. Hoci má kokosový orech v názve orech, v skutočnosti je to ovocie.

V skutočnosti kokosový orech patrí do podkategórie známej ako kôstkovica. Ide o ovocie, ktoré má dužinu a semeno obklopené tvrdou škrupinou.

Semená sú chránené vonkajšími vrstvami známymi ako endokarp, mezokarp a exokarp. Orechy tieto ochranné vrstvy nemajú.

Kokosovník orechoplodový

Kokos rastie na kokosovníku orechoplodovom.
Kokos rastie na kokosovníku orechoplodovom.

Kokosový orech je plod kokosovej palmy alebo kokosového orecha. Táto palma rastie v pobrežných oblastiach Ázie, Strednej a Južnej Ameriky, Afriky a Tichomoria. Kokosovým palmám sa darí na miestach s dostatkom vlahy.

Kokosový orech je charakteristický svojou tvrdou hnedou škrupinou, bielou dužinou a tekutinou vnútri, známou pod pojmom kokosové mlieko, ktorá má exotickú chuť. Po odrezaní kvetenstva vyteká značné množstvo sladkej šťavy, ktorá sa používa na výrobu cukru, kokosového vína, z ktorého sa destiláciou vyrába arak.

Kokos sa najčastejšie dováža zo Srí Lanky, Filipín a Indonézie. Plody vážia približne 2,5 kg.

Tip: Inšpirujte sa na blogu receptami s kokosom.

Ako rozbiť kokos?

V obchode môžete naraziť na celý kokosový orech s tvrdou hnedou škrupinou. Mnohí z nás nevedia, ako s ním správne zaobchádzať, a jednoducho ho otvoria, aby sa dostali k lahodnej kokosovej vode a dužine. Poradíme vám, ako na to.

Potrebujete len 2 veci, a to skrutkovač a kladivo. Ak sa na kokosový orech pozriete pozorne, všimnete si, že má 3 otvory. Dva z nich sú tvrdé a jeden je vždy mäkký. Práve ten mäkký môžete jednoducho prepichnúť napríklad skrutkovačom a kokosovú vodu vyliať do pohára. 

Kokosový orech je dutý a pripravený na rozbitie. Vezmite do ruky kladivo a búchajte do orecha zo všetkých strán, po chvíli škrupina praskne. Rozbitie kokosového orecha nie je žiadna hračka, teraz už viete, ako na to.

Ako rozbiť kokosový orech? Potrebujete len dve veci, a to skrutkovač a kladivo.
Ako rozbiť kokosový orech? Potrebujete len dve veci, a to skrutkovač a kladivo.

Druhým spôsobom je rúra. Získajte z kokosového orecha vodu ako v prvom prípade. Potom vložte kokos do rúry a pečte ho približne 15 minút pri teplote 200 °C. Kokos popraská a bude sa vám ľahšie rozbíjať kladivom.

Tip: Kokosový olej a jeho využitie nielen v kuchyni. Prečítajte si na blogu.

Kokos a zdravie

Na rozdiel od mnohých iných druhov ovocia s vysokým obsahom sacharidov kokosové orechy obsahujú prevažne tuk. Z minerálov môžeme spomenúť mangán, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí. Meď a železo, ktoré sa tiež nachádzajú v kokose, pomáhajú tvorbe červených krviniek a selén (antioxidant) dokáže chrániť naše bunky.

Zlepšite svoju vytrvalosť

Kokosové mäso (dužina) obsahuje veľké množstvo mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom (MCFA), čo je typ nasýteného tuku, ktorý je pre ľudské telo oveľa ľahšie stráviteľný ako živočíšne tuky. Bolo preukázané, že tieto tuky zvyšujú vytrvalosť trénovaných športovcov.

Antimikrobiálne vlastnosti

Kokosový nápoj sa vyznačuje jemnou a lahodnou chuťou. Neobsahuje laktózu ani lepok, takže si ho môžu vychutnať aj ľudia s diétnymi obmedzeniami.
Kokosový nápoj sa vyznačuje jemnou a lahodnou chuťou. Neobsahuje laktózu ani lepok, takže si ho môžu vychutnať aj ľudia s diétnymi obmedzeniami.

Schopnosť odolávať vírusom a baktériám môže byť užitočná pri prevencii infekcií súvisiacich s koreňovými kanálikmi a zubných problémov. Hoci konzumácia kokosovej drene nenahrádza správnu dentálnu hygienu, môže zničiť niektoré nežiaduce baktérie v ústach a chrániť ďasná a zuby pred infekciou.

Tip: Orechové múky – kompletný sprievodca svetom orechov.

Pomôže vám schudnúť

Pravidelná konzumácia kokosu môže pomôcť pri chudnutí. MCFA, ktoré sa nachádzajú v kokose, sú spojené so spaľovaním tukov. Rýchlo sa metabolizujú a namiesto ukladania tukov sa spaľujú ako energia. Pomáha tiež detoxikovať organizmus a upokojuje tráviaci trakt.

Skladom
4 € 3.55 €
Kokosová múka je vynikajúcou alternatívou bežných obilných múk. Je ľahšie stráviteľná, prirodzene bezlepková a nádherne vonia po čerstvom kokose. Vyrába sa zo sušenej kokosovej dužiny, a preto je dôležitým zdrojom bielkovín a vlákniny.
Skladom 8.42 €
Na rozdiel od bežného kravského mlieka je kokosové mlieko vhodné pre vegetariánov, vegánov a všetkých, ktorí majú intoleranciu na laktózu. Pre ľudský organizmus je tiež ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko. Je veľmi obľúbené najmä v ázijskej kuchyni.
Skladom 7.99 €
Úsporné balenie kokosového oleja, ktorý možno použiť nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej kozmetike. Kokosový olej je veľmi termostabilný, a preto je vynikajúci na zdravé pečenie a vyprážanie.

Zabraňuje dehydratácii

Voda v mladom kokosovom orechu je jedným z najvyšších zdrojov elektrolytov. Elektrolyty sú zodpovedné za správnu hydratáciu tela, aby svaly a nervy mohli správne fungovať. Preto je prospešnejšie piť mladú kokosovú vodu po intenzívnom tréningu ako komerčné športové nápoje, ktoré vidíme v reklamách.

Vedeli ste? Bohužiaľ, kokosový orech pri páde zo stromu dokáže vážne zraniť alebo dokonca aj zabiť. V niektorých krajinách sa aj z tohto dôvodu do ich zberu zapájajú špeciálne vycvičené opice.

Rozdiel medzi hnedým a mladým kokosom

Mladý kokos sa zberá pomorne skoro, približne po 6 – 8 mesiacoch zrenia. Hnedý kokos, ktorý môžete bežne vidieť v supermarkete, sa zberá až po 12 mesiacoch zrenia.

Mladý kokosový orech má zelenú šupku a vnútri je kokosová voda a biela dužina.
Mladý kokosový orech má zelenú šupku a vnútri je kokosová voda a biela dužina.

Mladý kokos obsahuje čistú kokosovú vodu, ktorá obsahom minerálov a vitamínov plne nahrádza iontové nápoje. Je vhodná na hydratáciu organizmu a príjemne osvieži, najmä v lete, keď sa pije vychladená.

S dozrievaním sa mení aj obsah vnútri kokosu. Vo vode rastie podiel tukov a voda má viac energie a približuje sa viac konzistencii mlieka. Je len na vás, akému kokosu dáte prednosť. Mladý kokos je potravina predovšetkým leta a klasický hnedý kokos sme zvyknutý používať skôr v zime.

Tip: Druhy bezlaktózových mliek – prečítajte si na blogu.

Produkty z kokosu

Strúhaný kokos

Vyrába sa z kokosových orechov, ktoré sa po nastrúhaní vysušia. Ak ho kupujete, uistite sa, že neobsahuje pridaný cukor. Strúhaný kokos vždy uchovávajte na chladnom a suchom mieste v špajzi.

Kokos je plný vitamínov a minerálov. U nás ho nájdete v rôznych variantoch, či už máte radi kokosky, kokosové kocky v čokoláde alebo kokosové lupienky, určite si nájdete niečo, čo vám bude vyhovovať.
Kokos je plný vitamínov a minerálov. U nás ho nájdete v rôznych variantoch, či už máte radi kokosky, kokosové kocky v čokoláde alebo kokosové lupienky, určite si nájdete niečo, čo vám bude vyhovovať.

Kokosové lupienky a plátky

Získavajú sa z dužiny kokosového orecha a používajú sa najmä v sladkých pokrmoch, pretože jedlu dodávajú exotickú a špecifickú chuť a vôňu.

Na rozdiel od strúhaného alebo sušeného kokosu kokosové vločky oveľa väčšie. Kokos sa habľuje na dlhé, široké vločky.

Vyskúšajte Strúhaný prírodný kokos – vysoký obsah tuku 65 % + vhodný na pečenie.

Kokosová múka

Vyrába sa z kokosovej dužiny, ktorá sa po vysušení a vylisovaní jemne pomelie. Vďaka sladkej chuti kokosu je potrebné používať menej sladidiel a je prirodzene bezlepková, takže je vhodná pre celiatikov.

Kokosová múka je vynikajúcou alternatívou k bežným múkam. Je ľahko stráviteľná a prirodzene bezlepková.
Kokosová múka je vynikajúcou alternatívou k bežným múkam. Je ľahko stráviteľná a prirodzene bezlepková.

Čím sa kokosová múka odlišuje od strúhaného kokosu? Pri jej výrobe sa odstráni väčšina vody a tuku. Je tiež veľmi ľahko stráviteľná a rýchlo dodáva pocit sýtosti.

Vyskúšajte našu kokosovú múku.

Kokosové mlieko

V ideálnom prípade by kokosové mlieko malo obsahovať len kokos a vodu. Mlieko má hustú konzistenciu a bohatú, krémovú textúru. Podporuje trávenie, prečisťuje organizmus, pomáha pri detoxikácii a prekyslení žalúdka.

Domáce kokosové mlieko je v porovnaní s kupovaným rastlinným mliekom lacnejšie.
Domáce kokosové mlieko je v porovnaní s kupovaným rastlinným mliekom lacnejšie.

V thajskej a iných kuchyniach juhovýchodnej Ázie sa kokosové mlieko bežne používa takmer v každom jedle. Obľúbené je aj na Havaji, v Indii a v niektorých krajinách Južnej Ameriky a Karibiku.

Kokosové mlieko by sa nemalo zamieňať s kokosovou vodou, ktorá sa prirodzene nachádza v nezrelých zelených kokosových orechoch.

Vyskúšajte Kokosové mlieko BIO 22 % tuku.

Kokosový olej

Ide o jedlý rastlinný olej, ktorý sa získava z jadier zrelých kokosových orechov, tzv. kopry. Obsahuje 91 % tuku, vitamíny A, C, E, vápnik, fosfor a kyselinu laurovú.

Jedinečná kombinácia mastných kyselín v kokosovom oleji môže mať pozitívne účinky na vaše zdravie, napríklad podporuje odbúravanie tukov, zdravie srdca a funkciu mozgu.

Kokosový olej má široké využitie, je skvelý v kuchyni, na pleť, zuby a vlasy.
Kokosový olej má široké využitie, je skvelý v kuchyni, na pleť, zuby a vlasy.

Používa sa do studených a teplých jedál, ako pomocný prostriedok pri masážach a na kozmetické účely. Ľudia si môžu kokosový olej aplikovať na pokožku, vlasy a zuby. Štúdie naznačujú, že funguje ako hydratačný prostriedok na pokožku, chráni pred poškodením kože a zlepšuje zdravie ústnej dutiny.

Prečítajte si tiež: Olej z kokosových vlákien sa používa na výrobu a spracovanie olejov: Najväčšia záhada starostlivosti o zuby – odkiaľ pochádzajú pásiky v zubných pastách?

Vyskúšajte Kokosový olej za studena lisovaný BIO alebo Kokosový olej z Ochutnej Ořech.

Kokosový cukor

Kokosový cukor je prírodný cukor, ktorý sa získava z kvetov kokosových paliem. Vyznačuje sa jemnou, mierne karamelovou chuťou a svetlohnedou až jantárovou farbou. Kokosový cukor sa môže používať rovnako ako tradičný rafinovaný cukor – na dochutenie rôznych potravín a nápojov vrátane kávy a čaju.

Vyskúšajte Kokosový cukor Natural 350 g.

Kokos v kuchyni

Kokos je charakteristický svojou absolútne lahodnou chuťou. Obsahuje veľké množstvo prospešných látok, vitamínov a minerálov. Jeho dužina je skvelým zdrojom živín a bielkovín.

Domáce kokosové mlieko.
Domáce kokosové mlieko je skvelé do zdravých dezertov a kávy.

Kokosové mlieko je jedným z najjednoduchších a najlacnejších rastlinných mliek, ktoré si môžete vyrobiť doma. Má skvelú chuť a je výborné do kávy, raňajkových cereálií a smoothies. Na jeho výrobu potrebujete len strúhaný kokos, vodu a dobrý mixér. Tak poďme na to.

Kokosové maslo je skvelé na raňajky, do kávy alebo len tak na lyžičku.
Kokosové maslo je skvelé na raňajky, do kávy alebo len tak na lyžičku.

Už ste niekedy ochutnali kokosové maslo? Chutí ako guľky Raffaello! Ale s jedným zásadným rozdielom – neobsahuje ani gram pridaného cukru. Všetko, čo potrebujete, je pár ingrediencií a dobrý mixér.

Kokosové raw guľky – nepečené cukrovinky. Raffaello guľky s koksom a mandľami.
Kokosové raw guľky – nepečené cukrovinky. Raffaello guľky s koksom a mandľami.

Ak máte radi Raffaello, táto zdravá a chutná verzia s kokosom a mandľami vám určite zachutí. Príprava nepečených raw guliek je jednoduchá, sú vhodné ako nepečené vianočné cukrovinky, ale môžete si ich dopriať aj počas celého roka ako rýchlu a zdravú desiatu plnú bielkovín a zdravých tukov.

Máte radi orechové maslá? V obchode na vás čaká arašidové maslo, pistáciový krém alebo dokonca mandľový krém.

FAQ – Najčastejšie otázky

Prečo jesť kokos?

Kokosový orech máva na dĺžku okolo 20 – 25 centimetrov. Biela dužina je veľmi výživná a bohatá na tuky, ktoré tvoria takmer tri štvrtiny objemu. Sacharidy sa postarajú o to, aby sme rýchlo načerpali energiu.

Je kokos zdravý?

Áno, kokosové orechy obsahujú vápnik, vlákninu a bielkoviny, ktoré sú dôležité na posilnenie svalov a najmä činnosti mozgu.

Je kokos ovocie?

Áno, ide o kôstkovicu, tá je definovaná ako plod s dužinou obklopenou tvrdou škrupinou.

Je kokos kalorický?

100 g kokosu obsahuje cca 3,67 g bielkovín, 14,27 g sacharidov, 34,96 g tukov a 10,05 g vlákniny.

Je kokos alergén?

Kokos nie je silný alergén, pretože nespadá pod orechy. Alergické reakcie na kokos sú minimálne.

Ako otvoriť kokos?

Kokos otvoríte dvoma spôsobmi, a to rúrou alebo ručným rozbitím kladivom a skrutkovačom. Vždy je potrebné najskôr vyliať z kokosu vodou pomocou skrutkovača. Keď je kokos prázdny, môžete ho rozbiť kladivom.

Ako jesť kokos?

Po odstránení hnedej časti nožom, môžete kokos rovno jesť alebo ďalej spracovať. Buď môžete kokosovú dužinu nastrúhať, použiť ju do pečenia, alebo si urobiť kokosové hoblinky pomocou škrabky, ktoré následne usušíte.

Kokosový orech je základnou surovinou na výrobu kokosového mlieka a smotany, kokosovej múky a cukru alebo kokosového oleja.

Kokos v kuchyni, ako ho spotrebovať?

Sušená dužina v podobe kokosovej múčky sa hodí na dozdobenie múčnikov a vianočných cukroviniek. K vynikajúcim dobrotám, ktoré môžeme uždibovať, patria aj sušené kokosové plátky alebo najrôznejšie lupienky a jerky.

Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1