Recept na slané cuketové muffiny so syrom

Cuketa je zelenina, ktorá si v posledných rokoch získala srdcia mnohých gurmánov. Je nenáročná na postovanie, rastie takmer sama a výborne sa hodí na pečenie, vyprážanie a varenie. Dnes si spolu pripravíme skvelé a jednoduché slané cuketové muffiny pre deti aj dospelých.

Recept na slané cuketové muffiny so syrom.
Recept na slané cuketové muffiny so syrom.

Čo je to muffin?

Muffin je tradične malý sladký alebo slaný koláčik pečený vo formiške. Môžete pužiť keramické alebo silikónové formičky. Silikónové sú vo všeobecnosti praktickejšie, pretože sa ľahko skladujú a muffiny sa z nich ľahko vyklápajú. Môžete pripraviť sladké aj slané muffiny a na internete nájdete tisíce receptov. Ak dostanete chuť na sladký recept, odporúčame si pripraviť naše mrkvové muffiny.

Príprava cukety na slané cuketové muffiny

Cuketa je plná vody, čo môže ovplyvniť konzistenciu muffinov. Ako ju správne pripraviť?

  1. Nastrúhanie cukety: Použite klasické strúhadlo alebo robota a nastrúhajte ju najemno. Mixér nepoužívajte – cuketa by sa zmenila na kašu.
  2. Odstránenie vody: Po nastrúhaní nechajte cuketu 5 minút odstáť a potom z nej odstráňte prebytočnú vodu. Najlepšie to urobíte cez jemné sitko. Na vyžmýkanie môžete použiť svoje vlastné ruky alebo kuchynský robot.
Recepty z cukety.
Cuketu nemusíte šúpať.

Ošúpať alebo neošúpať cuketu?

Ak varíte z domácej cukety alebo viete, že nebola chemicky ošetrená, nemusíte cuketu šúpať. V opačnom prípade ju radšej ošúpte. Ale je to na vás, šupka cukety sa bežne konzumuje.

Ako pripraviť cesto na slané cuketové muffiny

Príprava cesta je jednoduchá a rýchla. Stačí postupovať podľa nižšie uvedených krokov.

  1. Nastrúhajte cuketu a odstráňte z nej vodu.
  2. Nakrájajte sušené paradajky a bylinky.
  3. Nastrúhajte goudu.
  4. Vo veľkej mise zmiešajte cuketu s predchádzajúcimi prísadami a pridajte vajcia, špaldovú múku, mandľovú múku a ochuťte soľou a korením.
  5. Dôkladne premiešajte, aby vzniklo homogénne cesto.

Pečenie cuketových muffinov na slano

  1. Formičky na muffiny naplňte cestom približne do 3/4.
  2. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 30 – 40 minút.

S čím cuketové muffiny podávať?

Cuketové muffiny sú výborné aj samotné, ale my ich máme najradšej so šalátom. K cuketovým muffinom môžete pripraviť napríklad grécky šalát alebo lahodný ázijský uhorkový šalát.

My si k cuketovým muffinom zvyčajne pripravíme šalát a jogurtový dip, ktorý si veľmi ľahko pripravíte z gréckeho jogurtu, štipky soli, cesnaku a korenia.

Recept na slané cuketové muffiny so syrom.
Recept na slané cuketové muffiny so syrom.

Ako pripraviť zdravšie cuketové muffiny na slano

Tí z vás, ktorí preferujú zdravšie verzie muffinov, môžu upraviť pomer múky. V našom recepte dominuje špaldová múka, ale môžete experimentovať a použiť 1/3 špaldovej múky a 2/3 orechovej múky. Nám v tomto recepte najviac vyhovuje ľanová alebo mandľová múka.

Skladom
13 € 11.59 €
Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk. Vo veľkom sa používa pri low-carb, paleo a keto diéte na prípravu koláčov, palaciniek, chleba alebo pizze. Biela mandľová múka sa vyrába z blanšírovaných mandlí.
Skladom 1.84 €
Bezlepková, jemne mletá ľanová múka z hnedého ľanu je vynikajúcou alternatívou bežnej múky. Vždy čerstvo namletá! Obsahuje veľké množstvo vlákniny, bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Vyrába sa z lisovaných semien hnedého ľanu. Rýchlo absorbuje tekutiny. Ľanovú múku ocenia najmä milovníci LOW CARB!

Orechové múky sú obľúbené najmä medzi ľuďmi, ktorí hľadajú zdravšie alternatívy k tradičným múkam, a to z niekoľkých dôvodov:

  • Nízky obsah sacharidov: V porovnaní s bežnými múkami, ako je pšeničná alebo kukuričná múka, mandľová a ľanová múka obsahujú oveľa menej sacharidov. Aj preto sa orechové múky používajú pri nízkosacharidových diétach.
  • Vysoký obsah vlákniny: Mandľová múka je bohatá na vlákninu, podporuje trávenie a udržiava zdravú črevnú flóru.
  • Vitamín E: Mandľová múka obsahuje vitamín E, ktorý je silným antioxidantom. Pomáha chrániť bunky tela pred oxidačným stresom.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Ľanová múka je skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami a môžu podporovať zdravie srdca.
  • Lignany: Ľanové semená, z ktorých sa ľanová múka vyrába, obsahujú lignany. Ide o rastlinné zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a podporujú zdravie srdca a správnu hormonálnu rovnováhu.
  • Bezlepkový variant: Pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok je mandľová múka skvelou alternatívou, pretože neobsahuje lepok. Ľanová múka je tiež bezlepková. Ak nahradíte všetku múku orechovou alternatívou, pri použití mandľovej múky radšej pridajte jedno vajce navyše.
  • Bielkoviny a minerálne látky: Mandľová múka je dobrým zdrojom bielkovín a obsahuje aj množstvo dôležitých minerálov vrátane vápnika a železa.
  • Zdravé tuky: Mandľová aj ľanová múka obsahujú zdravé tuky, ktoré môžu podporiť celkové zdravie a pôsobiť proti zápalovým procesom v tele.

Tipy na ďalšie cuketové recepty

Neviete, čo piecť a variť z cukety? Vyskúšajte naše cuketové cestoviny alebo tradičný cuketový perník.

Ako dlho je možné skladovať muffiny?

Muffiny môžete skladovať v chladničke 2 – 3 dni, ale môžete ich aj zamraziť.

Sú slané muffiny vhodné pre deti?

Áno, slané muffiny sú vhodné aj pre deti.

Je nutné pripravovať slané muffiny s vajíčkom?

Nie je to nutné, vajce môžete nahradiť ľanovým vajíčkom. Ak používate ľanovú múku, môžete ho aj vynechať.

Recept na slané cuketové muffiny se sýrem

Recept na slané cuketové muffiny so syrom

Máte doma formičky na muffiny a chceli by ste si pripraviť niečo z cukety? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na slané cuketové muffiny so syrom.
Čas prípravy 15 minút
Čas varenia 30 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa česká
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 2 vajcia
  • 1 väčšia cuketa nastrúhaná a zbavená vody
  • 200 g špaldovej múky
  • 100 g orechovej múky
  • 350 ml kokosového mlieka z plechovky
  • 1 kypriaci prášok
  • 60 g nastrúhanej goudy
  • hrsť sušených paradajok nakrájaných
  • hrsť byliniek
  • soľ
  • čierne korenie

Pokyny
 

  • Nastrúhajte cuketu a nechajte odstáť 5 minút. Potom z nej odstráňte prebytočnú vodu.
  • Nakrájajte sušené paradajky, bylinky a nastrúhajte goudu.
  • Do misy pridajte všetky ingrediencie vrátane vajec, múky, mlieka, soli a korenia. Dôkladne premiešajte.
  • Formičky na muffiny naplňte cestom približne do 3/4.
  • Pečte 30 – 40 minút pri teplote 200 °C.
Kľúčové slovo cuketa, muffiny, recepty z cukety, zdravé muffiny
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1