Lahodné cuketové špagety s krémovou omáčkou z kešu

Cuketové špagety sú letným hitom, a to nielen preto, že sme sa na Slovensku naučili pestovať cukety veľké ako bejzbalové pálky. Problémom je, že ak si k tejto zdravej verzii špagiet pripravíte klasickú paradajkovú omáčku, budete vať veľmi rýchlo hlad. Preto odporúčame krémové omáčky, ako je tá, ktorú si dnes spoločne pripravíme.

Omáčka na špagety z kešu

Áno, je to tak. Z kešu orechov môžete pripraviť lahodné omáčky, ktoré si zamilujú všetci mäsožravci, vegáni aj vegetariáni a nepohrdnú nimi ani priaznivci paleo diéty či iných typov stravovania. Tento recept je tiež skvelou voľbou pre low carb diétu.

Kešu omáčku máme radi hlavne preto, že je chutná. Ak ste všežravec a nie ste na žiadnej diéte, určite ju s nami vyskúšajte.

Cuketové špagety sú ľahkou a nízkokalorickou alternatívou tradičných cestovín.
Cuketové špagety sú ľahkou a nízkokalorickou alternatívou tradičných cestovín.

Na dosiahnutie správnej konzistencie je potrebné kešu orechy vopred namočiť do vody aspoň na 2 hodiny. Ak nemáte toľko času, zalejte kešu orechy horúcou vodou a nechajte ich aspoň 10 minút odstáť. Kešu zmäknú a lepšie sa rozmixujú.

Na prípravu omáčky je nevyhnutný kvalitný mixér. Kešu orechy vložte do mixéra, pridajte vodu, lahôdkové droždie, soľ a cesnak. Rozmixujte, okoreňte a omáčka je hotová.

TIP: Ďalšie skvelé low carb recepty si môžete prečítať TU.

Sú kešu orechy zdravé?

Kešu orechy sa považujú za zdravé, pretože sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamín E a minerály vrátane horčíka, fosforu a medi. Obsahujú zdravé mononenasýtené a polynenasýtené tuky, ktoré môžu prispievať k zdraviu srdca a znižovať „zlý“ LDL cholesterol.

Pred prípravou namočte kešu orechy do vody aspoň na 2 hodiny.
Pred prípravou namočte kešu orechy do vody aspoň na 2 hodiny.

Ako pripraviť cuketové špagety?

Cuketové špagety nie sú nič iné ako cuketa nastrúhaná na dlhé rezance.

Existuje množstvo spôsobov ich prípravy. Najlepší spôsob je použiť kuchynský robot s vhodným nadstavcom (potrebujete ostré nože), ale môžete použiť aj škrabku (ideálna je julienne) alebo cuketu nakrájať. Výsledkom by mala byť miska plná čo najtenších cuketových rezancov.

TIP: Ak varíte s kešu orechmi ako my, odporúčame si kúpiť rovno 1 kg balenie kešu orechy, ktoré je výhodnejšie a hlavne vám zostane aj na maškrtenie.

Na čo slúži špiralizér?

Špiralizér je kuchynský nástroj určený na premenu čerstvej zeleniny alebo ovocia na špirály alebo rezance. Používa sa na vytváranie tenkých a dlhších špirálovitých pásikov, ktoré môžu nahradiť alebo doplniť tradičné cestoviny v rôznych pokrmoch.

Pomocou špiralizéra nakrájajte cuketu na tenké rezance, ktoré vyzerajú ako špagety z cukety.
Pomocou špiralizéra nakrájajte cuketu na tenké rezance, ktoré vyzerajú ako špagety z cukety.

Ako používať špiralizér na špagety z cukety?

Ak chcete pripraviť cuketové špagety pomocou špiralizéra, začnite prípravou cukety – umyte ju a v prípade potreby ošúpte. Potom nastavte špiralizér podľa svojich preferencií a umiestnite cuketu do stabilnej polohy. Pomocou rukoväti alebo tlačidla postupne otáčajte cuketu proti nožu, aby sa vytvorili špirály. Pokračujte v otáčaní, kým nedosiahnete požadovanú dĺžku špagiet. Po dokončení odstráňte zvyšný kus cukety. Teraz máte hotové cuketové špagety, ktoré môžete uvariť alebo pridať do svojho obľúbeného receptu.

Skladom 17.55 €
Najväčšie kešu jadrá na trhu!!! Myslíte si, že na veľkosti záleží? Ak áno, prírodné kešu jadrá HUGE WW180 sú pre vás jasnou voľbou. Sú to najväčšie kešu oriešky, ktoré môžete získať od domácich pestovateľov.
ČIERNE korenie celé 500 g

ČIERNE korenie celé 500 g

Nedostupné
Čierne korenie používame v kuchyni takmer všetci. Má typicky výraznú ostrú chuť a používa sa predovšetkým na zvýraznenie chuti takmer všetkých druhov pokrmov.
Skladom 2.78 €
Lahôdkové droždie slúži ako vynikajúce dochucovadlo a zahusťovadlo pokrmov. Obsahuje bielkoviny a vitamíny skupiny B. Výborne ochutí krémové polievky, zeleninové šaláty a nátierky. Môžete ho použiť aj na obaľovanie namiesto strúhanky.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na cuketové špagety s pestom z pistácií.

Ako špagety z cukety pripraviť?

Špagety môžete jednoducho zaliať omáčkou a máte hotovo – ide o najrýchlejší variant. Pre lepšie premiešanie chutí a teplejší obed špagety 2 – 3 minúty restujte, potom z nich odstráňte uvoľnenú vodu. Potom špagety opäť roztopte na oleji a pridajte omáčku. Premiešajte a podávajte!

Cuketové špagety vám poskytnú príležitosť dostať do svojho jedálnička zdravú zeleninu.
Cuketové špagety vám poskytnú príležitosť dostať do svojho jedálnička zdravú zeleninu.

Cuketové špagety chutia každému trochu inak. Experimentujte s ich prípravou. Používajte surové, krátko alebo dlho restované.

TIP: Pozrite si ďalšie skvelé omáčky na cestoviny.

Aké ďalšie omáčky môžem jesť s cuketovými špagetami?

K cuketovým špagetám sa hodia rôzne omáčky, záleží na vašich chutiach a preferenciách. Nebojte sa experimentovať aj s omáčkami. Môžete vyskúšať osvedčené a vyskúšané omáčky:

FAQ – Najčastejšie otázky

Aké kešu orechy mám použiť do receptu?

Do omáčky k cuketovým špagetám použite kvalitné nesolené a nepražené malé kešu orechy.

Musím kešu orechy namáčať?

Namáčanie kešu orechov vo vode môže zmäkčiť orechy a uľahčiť ich mixovanie na hladkú omáčku.

Aké bylinky pridať do omáčky k cuketovým špagetám?

Na vytvorenie lahodnej omáčky môžete experimentovať s rôznymi bylinkami podľa vašich preferencií. Bazalka dodáva sviežosť a taliansky nádych, oregano pridáva pikantnú a zemitú chuť, petržlen prináša osviežujúce a ľahko pikantné tóny.

Mám špagety z cukety variť alebo jesť surové?

Cuketové špagety môžete jesť ako varené, tak aj surové. Voľba závisí od vašich preferencií.

Recept: Cuketové špagety s omáčkou z kešu orechov

Tento jednoduchý recept ponúka výživnú alternatívu k tradičným cestovinám, pričom každé sústo je plné prekvapivých kombinácií chutí. Cuketové špagety vás určite v lete osviežia a krémová omáčka z kešu orechov dodá jedlu potrebné živiny a lahodnú chuť.
4.75 z 8 hlasů
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 15 minút
Celkový čas 25 minút
Samozrejme Obed
Kuchyňa vegetariánska
Porcie 2 porcie

Ingrediencie
  

  • 6 stredne veľkých cukiet
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 šálka kešu orechov
  • 3/4 šálky vody
  • 1 strúčik prolisovaného cesnaku
  • 1 lyžica citrónovej štavy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice lahôdkového droždia

Pokyny
 

  • Kešu zalejte horúcou vodou a namočte ich aspoň na 2 hodiny.
  • Sceďte ich a prepláchnite.
  • Vložte kešu do mixéra, pridajte horúcu vodu, lahôdkové droždie, soľ a cesnak. Ingrediencie rozmixujte, ochutnajte a podľa potreby dochuťte.
  • Špiralizérom si nakrájajte cuketové špagety.
  • Zahrejte jednu lyžicu olivového oleja vo veľkej panvici na stredne vysokú teplotu.
  • Cuketové špagety restujte asi 2 – 3 minúty, kým nezmäknú.
  • Nechajte ich 3 minúty odpočinúť, aby pustili všetku vlhkosť a sceďte ich.
  • Rozohrejte lyžicu olivového oleja, pridajte cuketové špagety a vmiešajte kešu omáčku.
  • Restujte, kým sa kešu omáčka neprehreje.
Kľúčové slovo Cuketové špagety, kešu
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2