Kto by nemiloval cestoviny? Táto chutná príloha pochádzajúca z Talianska sa na Slovensku teší veľkej obľube. Kľúčovou súčasťou je práve omáčka, ktorú podávame s cestovinami. Aké vegetariánske omáčky sú podľa nás najlepšie?
Dva druhy omáčok
Žijú medzi nami milovníci cestovín, ktorí jedia zásadne smotanové a syrové omáčky. A potom je tu druhý tábor stravníkov, a to sú zástancovia „červených omáčok“, teda paradajkových.
Existujú tisíce druhov omáčok na cestoviny, ale tie základné sa vyrábajú z paradajok alebo smotany.
Syrové omáčky
Existuje nepreberné množstvo receptov na syrové omáčky. Hlavnou zložkou je neodmysliteľne syr. Pri ich príprave môžete experimentovať a kombinovať rôzne druhy syrov.
Syrové omáčky sa pripravujú rýchlo a jednoducho, ale môžu byť veľmi kalorické.
Smotanové omáčky
Neoddeliteľnou zložkou na prípravu omáčok na cestoviny je, samozrejme, smotana. Smotanové omáčky sú známe lahodnou chuťou, jemnosťou a rýchlou prípravou.
Smotana je však veľmi tučná a nie veľmi diétna surovina. Nie je vhodná napríklad pre ľudí s laktózovou intoleranciou.
Paradajkové omáčky
Cestoviny al pomodoro je jasná talianska klasika. Ako už názov napovedá, pravá paradajková omáčka sa pripravuje z paradajok a korenia. Na príprave určite nie je nič zložité.
Bolonská omáčka
Veľkým favoritom v raji paradajkových omáčok na cestoviny je bolonská omáčka. Pozostáva z hovädzieho mäsa, paradajok, cesnaku, vína a byliniek.
Na rozdiel od syrových alebo smotanových omáčok si bolonsku omáčku môžete dopriať aj pri chudnutí.
5 chutných receptov na omáčky na cestoviny
Nemusíte zostať len pri tradičných omáčkach, omáčky si môžete pripraviť z rôznorodejších ingrediencií, ako napríklad z tekvice, pistácií alebo dokonca kešu orechov.
1) Tekvicová omáčka na cestoviny
Tekvicová omáčka je rýchla a jednoduchá na prípravu, môžete na ňu použiť hokkaido aj maslovú tekvicu. Je vegánska a vhodná pre ľudí s bezlaktózovou diétou. Pripravíte ju za 35 minút.
TIP: Ďalšie vegánske recepty na inšpiráciu.
2) Sicílska pistáciová omáčka na cestoviny
Pistáciová omáčka je jednoduchá a môžete ju mať hotovú za pár minút. Skvele sa hodí k akýmkoľvek cestovinám. Môžete si pripraviť vegetariánsku aj vegánsku verziu.
3) Cuketové špagety s krémovou omáčkou z kešu
Kešu orechy môžete použiť na prípravu lahodných omáčok, ktoré si zamilujú všetci mäsožravci, vegáni, vegetariáni a nepohrdnú nimi ani ľudia na paleo diéte alebo iných typoch stravovania. Cuketovú omáčku na špagety si môžete pripraviť za 25 minút.
4) Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
Recept na omáčku z bazalkového pesta je rýchly a jednoduchý. Ak máte radi krémové omáčky a bazalkové pesto, budete tento recept naozaj milovať. Jeho príprava trvá menej ako 30 minút.
5) Omáčka z červenej šošovice
Určite musíte vyskúšať luxusnú omáčku z červenej šošovice. Chutí skvele a obsahuje veľa bielkovín a vlákniny. Je vhodná pre vegetariánov aj vegánov a perfektne sa hodí do zdravého jedálnička ako rýchla a chutná súčasť obeda. Príprava omáčky trvá 30 minút.
Tipy na ďalšie podobné recepty:
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?