Tento jednoduchý taliansky recept na skutočne gastronomickú pochúťku sme objavili celkom náhodou, keď sme potrebovali využiť zvyšky domáceho bazalkového pesta, ktoré by v chladničke dlho nevydržalo. Recept je rýchly, jednoduchý a ak máte radi gnocchi so smotanovou omáčkou a bazalkovým pestom, budete ho naozaj milovať.
Sú gnocchi slovenské halušky?
Gnocchi sú talianske zemiakové halušky. Najčastejšie sa spájajú so severným Talianskom, ale gnocchi majú mnoho rôznych podôb. Vyslovujú sa ako [ňɔkːi]), Slováci sa často dopúšťajú chyby a vyslovujú ich ako „gnocchi“.
Ako pripraviť domáce gnocchi?
Pravé zemiakové gnocchi by mali byť nadýchané, ľahké. Dosiahnete to správnym pomerom kvalitnej múky
Na prípravu talianskych gnocchi budete potrebovať:
- 1 kg zemiakov (múka),
- 3 vajcia,
- 300 g hladkej pšeničnej múky.
Postup výroby domácich gnocchi:
Najprv je potrebné uvariť umyté neolúpané zemiaky v osolenej vriacej vode. Zemiaky varte na miernom ohni približne 10 až 15 minút. Dávajte pozor, aby sa zemiaky nerozvarili, musia byť tak akurát na dotyk vidličky. Ako sa to dá zistiť? Zemiaky budú mať pri dotyku vidličkou určitý odpor, nebudú úplne mäkké.
Ak sú zemiaky hotové, všetko závisí od času. Najprv horúce zemiaky rýchlo ošúpte. Čím sú zemiaky studenšie, tým budú gnocchi tvrdšie a hustejšie. Potom ošúpané zemiaky dvakrát umyte, aby nezostali veľké kusy zemiakov.
Potom zmiešajte zemiakovú kašu s ostatnými prísadami a vypracujte cesto. Dávajte pozor na množstvo múky, pridávajte ju opatrne. Správne pripravené zemiakové cesto by malo byť chrumkavé a nie lepkavé ako dezertné cesto.
Hotové cesto na gnocchi rozdeľte na 3 časti a každú časť zvlášť rozvaľkajte na pomúčenej ploche na úzky, ale dlhý valček. Potom valčeky nakrájajte na kúsky veľkosti palca. Možno si myslíte, že už máme hotovo, stačí ich len uvariť, ale pozor. Tvarovanie gnocchi je dôležité, aby omáčka na gnoccho správne priľnula.
Tvarujte gnocchi jednotlivo v ruke – uchopte gnocchi palcom a ukazovákom a zľahka stlačte. Potom gnocchi stlačte vidličkou, aby sa vytvorila štruktúra gnocchi. Hotové gnocchi sploštíme na pomúčenej ploche a privedieme do varu. Hotové gnocchi vložte do vriacej osolenej vody a varte približne 2 minúty.
Základom pre gnocchi je kvalitné pesto
Recept je veľmi jednoduchý, o to dôležitejšia je príprava kvalitných surovín. Lacné pesto kúpené v obchode nemusí dať taký dokonalý výsledok ako pesto vyrobené doma. Recept nájdete na našom blogu.
Ako dlho variť gnocchi?
Konzistencia gnocchi kúpených v obchode sa líši od značky k značke, ale zvyčajne sa uvaria za 3 až 5 minút. Tento recept sa pripravuje na jednej panvici. Gnocchi nie je potrebné vopred variť, pretože sa varia vo vývare s pridaním trochy smotany. Škrob, ktorý sa počas varenia uvoľňuje z gnocchi, pomáha zahusťovať omáčku, takže na jej zahustenie nie je potrebné používať veľké množstvo smotany.
Bazalka drvená 250g
Olivový olej extra panenský KORONEIKI 250 ml
Aký syr použiť?
My sme sa rozhodli pre taliansku klasiku – parmezán. Môžete ho však vymeniť aj za nivu alebo použiť tvrdý kozí syr. Na ozdobu sme tentoraz použili bazalkový syr, ktorý sme doviezli z Holandska, ale v recepte používame klasický parmezán, ktorý je bežne dostupný a s gnocchami chutí výborne.
Vegánska verzia gnocchi s pestom
Smotana namiesto šľahačky
Ak patríte k ľuďom, ktorí sa vyhýbajú klasickej smotane, môžete sa rozhodnúť aj pre vegánsku alternatívu. My sme vyskúšali recept so sójovou smotanou a výsledok bol vynikajúci.
Bazalkové pesto bez parmezánu
Ak chcete vegánsku verziu bazalkového pesta, namiesto parmezánu použite lahôdkové droždie.
Často kladené otázky
Z akej múky sa pripravujú talianske gnocchi?
Na gnocchi sa najčastejšie používa hladká pšeničná alebo kukuričná múka.
Ako nahradiť píniové oriešky v peste?
Ak nemáte piniové oriešky, môžete použiť prírodné mandle, kešu, pekanové orechy alebo vlašské orechy.
Ako zachovať krásnu zelenú farbu bazalkového pesta?
Kúzlo spočíva v blanšírovaní bazalky. Pýtate sa, čo to je? Ide o rýchle obarenie čerstvých bazalkových listov vo vriacej vode a okamžité ochladenie bazalky v ľadovej vode.
Ako skladovať hotové domáce bazalkové pesto?
Domáce bazalkové pesto ideálne skladujte v uzatvárateľnej sklenenej nádobe, v chlade vydrží až 1 týždeň. Pesto môžete aj zmraziť.
Aký olej mám použiť do bazalkového pesta na gnocchi?
Extra panenský olivový olej je pre pesto najlepšou voľbou.
Recept na jednoduché gnocchi s krémovou omáčkou
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 500 g vákuovo balených zeleninových gnocchi
- 1/2 šálky smotany na šľahanie alebo rastlinnej smotany
- 1/2 šálky bazalkového pesta
- 1 šálka strúhaného parmezánu
- paradajky a parmezán na ozdobu
Pokyny
- V hlbokej panvici varte gnocchi vo vývare 2 až 3 minúty. Ak sa gnocchi lepia na dno panvice, znížte trochu teplotu.
- Do panvice nalejte smotanu, pridajte syr, pesto a znížte teplotu na stredne nízku.
- Pokračujte vo varení gnocchi v smotanovej omáčke, kým omáčka nezhustne – asi 3 až 4 minúty.
- Gnocchi podávame s parmezánom a paradajkami.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?