Gnocchi s krémovou bazalkovou omáčkou pesto

Tento jednoduchý taliansky recept na skutočne gastronomickú pochúťku sme objavili celkom náhodou, keď sme potrebovali využiť zvyšky domáceho bazalkového pesta, ktoré by v chladničke dlho nevydržalo. Recept je rýchly, jednoduchý a ak máte radi gnocchi so smotanovou omáčkou a bazalkovým pestom, budete ho naozaj milovať.

Sú gnocchi slovenské halušky?

Gnocchitalianske zemiakové halušky. Najčastejšie sa spájajú so severným Talianskom, ale gnocchi majú mnoho rôznych podôb. Vyslovujú sa ako [ňɔkːi]), Slováci sa často dopúšťajú chyby a vyslovujú ich ako „gnocchi“.

Ako pripraviť domáce gnocchi?

Pravé zemiakové gnocchi by mali byť nadýchané, ľahké. Dosiahnete to správnym pomerom kvalitnej múky

Na prípravu talianskych gnocchi budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov (múka),
  • 3 vajcia,
  • 300 g hladkej pšeničnej múky.
Gnocchi (noky alebo ňoky) sú výrobky v tvare malých knedlíčkov zo zemiakového alebo kukuričného cesta.
Gnocchi (halušky) sú výrobky v tvare malých knedličiek zo zemiakového alebo kukuričného cesta.

Postup výroby domácich gnocchi:

Najprv je potrebné uvariť umyté neolúpané zemiaky v osolenej vriacej vode. Zemiaky varte na miernom ohni približne 10 až 15 minút. Dávajte pozor, aby sa zemiaky nerozvarili, musia byť tak akurát na dotyk vidličky. Ako sa to dá zistiť? Zemiaky budú mať pri dotyku vidličkou určitý odpor, nebudú úplne mäkké.

Ak sú zemiaky hotové, všetko závisí od času. Najprv horúce zemiaky rýchlo ošúpte. Čím sú zemiaky studenšie, tým budú gnocchi tvrdšie a hustejšie. Potom ošúpané zemiaky dvakrát umyte, aby nezostali veľké kusy zemiakov.

Potom zmiešajte zemiakovú kašu s ostatnými prísadami a vypracujte cesto. Dávajte pozor na množstvo múky, pridávajte ju opatrne. Správne pripravené zemiakové cesto by malo byť chrumkavé a nie lepkavé ako dezertné cesto.

Hotové cesto na gnocchi rozdeľte na 3 časti a každú časť zvlášť rozvaľkajte na pomúčenej ploche na úzky, ale dlhý valček. Potom valčeky nakrájajte na kúsky veľkosti palca. Možno si myslíte, že už máme hotovo, stačí ich len uvariť, ale pozor. Tvarovanie gnocchi je dôležité, aby omáčka na gnoccho správne priľnula.

Tvarujte gnocchi jednotlivo v ruke – uchopte gnocchi palcom a ukazovákom a zľahka stlačte. Potom gnocchi stlačte vidličkou, aby sa vytvorila štruktúra gnocchi. Hotové gnocchi sploštíme na pomúčenej ploche a privedieme do varu. Hotové gnocchi vložte do vriacej osolenej vody a varte približne 2 minúty.

Základom pre gnocchi je kvalitné pesto

Recept je veľmi jednoduchý, o to dôležitejšia je príprava kvalitných surovín. Lacné pesto kúpené v obchode nemusí dať taký dokonalý výsledok ako pesto vyrobené doma. Recept nájdete na našom blogu.

Domáce bazalkové pesto z čerstvej bazalky je skvelé na gnocchi. Letný rýchly recept za 5 minút.
Domáce bazalkové pesto z čerstvej bazalky je skvelé na gnocchi. Letný rýchly recept za 5 minút.

Ako dlho variť gnocchi?

Konzistencia gnocchi kúpených v obchode sa líši od značky k značke, ale zvyčajne sa uvaria za 3 až 5 minút. Tento recept sa pripravuje na jednej panvici. Gnocchi nie je potrebné vopred variť, pretože sa varia vo vývare s pridaním trochy smotany. Škrob, ktorý sa počas varenia uvoľňuje z gnocchi, pomáha zahusťovať omáčku, takže na jej zahustenie nie je potrebné používať veľké množstvo smotany.

Nedostupné 38.35 €
Prírodné píniové alebo cédrové orechy sú vzácne borovicové semená s jemnou živicovou príchuťou. Ich nezameniteľná krémovo-sladká chuť vynikne najmä pri pražení a je neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne. Používajú sa na výrobu tradičného bazalkového pesta, ale pridávajú sa aj do iných talianskych jedál.
Bazalka drvená 250g

Bazalka drvená 250g

Nedostupné
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) neodmysliteľne patrí predovšetkým k talianskej kuchyni. Má veľmi charakteristickú chuť a vôňu. Skvelo dochutí cestoviny, pizzu, polievky a šaláty. Jedná sa o sušenú bazalku, ktorá obsahuje rozdrvené listy, stonky a kvety.
Olivový olej extra panenský KORONEIKI 250 ml

Olivový olej extra panenský KORONEIKI 250 ml

Nedostupné
TOP produkt medzi olivovými olejmi! Tento extra panenský olivový olej pochádza z veľmi vzácnej odrody Koroneiki, ktorá rastie na Kréte. Olivový olej je lisovaný za studena a vyniká špecifickou chuťou a vôňou. Zaručujeme vám nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

Aký syr použiť?

My sme sa rozhodli pre taliansku klasiku – parmezán. Môžete ho však vymeniť aj za nivu alebo použiť tvrdý kozí syr. Na ozdobu sme tentoraz použili bazalkový syr, ktorý sme doviezli z Holandska, ale v recepte používame klasický parmezán, ktorý je bežne dostupný a s gnocchami chutí výborne.

Hotové talianske gnocchi môžeme ozdobiť bazalkovým pestom s parmezánom, kapustou alebo paradajkami.
Hotové talianske gnocchi môžeme ozdobiť bazalkovým pestom s parmezánom, kapustou alebo paradajkami.

Vegánska verzia gnocchi s pestom

Smotana namiesto šľahačky

Ak patríte k ľuďom, ktorí sa vyhýbajú klasickej smotane, môžete sa rozhodnúť aj pre vegánsku alternatívu. My sme vyskúšali recept so sójovou smotanou a výsledok bol vynikajúci.

Bazalkové pesto bez parmezánu

Ak chcete vegánsku verziu bazalkového pesta, namiesto parmezánu použite lahôdkové droždie.

Často kladené otázky

Z akej múky sa pripravujú talianske gnocchi?

Na gnocchi sa najčastejšie používa hladká pšeničná alebo kukuričná múka.

Ako nahradiť píniové oriešky v peste?

Ak nemáte piniové oriešky, môžete použiť prírodné mandle, kešu, pekanové orechy alebo vlašské orechy.

Ako zachovať krásnu zelenú farbu bazalkového pesta?

Kúzlo spočíva v blanšírovaní bazalky. Pýtate sa, čo to je? Ide o rýchle obarenie čerstvých bazalkových listov vo vriacej vode a okamžité ochladenie bazalky v ľadovej vode.

Ako skladovať hotové domáce bazalkové pesto?

Domáce bazalkové pesto ideálne skladujte v uzatvárateľnej sklenenej nádobe, v chlade vydrží až 1 týždeň. Pesto môžete aj zmraziť.

Aký olej mám použiť do bazalkového pesta na gnocchi?

Extra panenský olivový olej je pre pesto najlepšou voľbou.

Recept na jednoduché gnocchi s krémovou omáčkou

Dokonalý taliansky gastronomický zážitok.
4.80 z 10 hlasů
Čas prípravy 5 minút
Čas varenia 20 minút
Celkový čas 25 minút
Porcie 4 porcie

Ingrediencie
  

  • 1 a 1/2 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 500 g vákuovo balených zeleninových gnocchi
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie alebo rastlinnej smotany
  • 1/2 šálky bazalkového pesta
  • 1 šálka strúhaného parmezánu
  • paradajky a parmezán na ozdobu

Pokyny
 

  • V hlbokej panvici varte gnocchi vo vývare 2 až 3 minúty. Ak sa gnocchi lepia na dno panvice, znížte trochu teplotu.
  • Do panvice nalejte smotanu, pridajte syr, pesto a znížte teplotu na stredne nízku.
  • Pokračujte vo varení gnocchi v smotanovej omáčke, kým omáčka nezhustne – asi 3 až 4 minúty.
  • Gnocchi podávame s parmezánom a paradajkami.
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




3 Shares
Share
Tweet
Share
Pin3