Recept: Cuketové špagety s pestom z pistácií

Máte doma viac cukiet, ako si myslíte, že môžete použiť? Vyskúšajte tento úplne úžasný a jednoduchý recept na obľúbené cuketové špagety. Sľubujeme, že nebudete ľutovať.

Prečo skúsiť zaradiť cuketové špagety do svojho jedálnička

Cuketové špagety sa v poslednom čase stali celkom hitom. Keď ich ochutnáte, pochopíte prečo.

Cuketové rezance, známe aj ako zoodles, môžu byť hviezdou mnohých jedál a sú skvelým spôsobom, ako znížiť množstvo kalórií a pridať zeleninu do všetkých druhov jedál od cestovín cez šaláty až po vyprážané jedlá. Túto zdravú alternatívu špagiet dokonca považujeme za oveľa chutnejšiu ako klasické špagety.

Cuketa je jednou z najmenej kalorických druhov zeleniny v porovnaní s rovnakou porciou inej výživnej zeleniny, ako je brokolica alebo ružičkový kel. V skutočnosti cuketa obsahuje len 19 kalórií na šálku!

Cuketové špagety.
Cuketové špagety

Je zdrojom draslíka, vitamínu C, kyseliny listovej, vitamínu A a železa, ale nemá žiadny cholesterol a takmer žiadny tuk. Cuketa je vhodná aj pri nízkosacharidovej diéte vďaka nízkemu obsahu sacharidov – v surovom stave obsahuje len 4 gramy sacharidov na šálku. Navyše vďaka vysokému obsahu vody sa budete cítiť dlhšie sýti pri každom súste.

Tip: 10 receptov na rýchly, jednoduchý, zdravý a bezmäsitý obed. Prečítajte si na blogu.

Skladom 28.99 €
Prírodné pistácie sú vylúpané a nesolené v prvotriednej kvalite. Ich jemná chuť a dobrá stráviteľnosť z nich robí jedny z najobľúbenejších orechov na trhu. Lúpané pistácie sú ideálne nielen na chrumkanie, ale aj na výrobu pistáciového masla, mlieka alebo na zdobenie koláčov a raw guliek. Ponúkame ich aj v 1000 g baleniach.
Skladom
13 € 10.49 €
Nepražené a nesolené prírodné kešu orechy, ktoré sú ešte väčšie a chutnejšie. W320 je znakom vysokej kvality a vynikajúcej veľkosti. Prémiové kešu oriešky sú krémové, skvelé na chrumkanie a ideálne na zdobenie koláčov, vyniknú v šalátoch a smoothie miskách.
Nedostupné 2.78 €
Cestoviny z červenej šošovice bez vajec sú skutočný HIT! Sú vyrobené z jemne pomletej červenej šošovice a ako strukovinové cestoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín. Varia sa v osolenej vode približne 4 – 5 minút. Cestoviny z červenej šošovice sú vhodné nielen ako príloha k bežným jedlám.

Ako pripraviť cuketové špagety

Najjednoduchší spôsob, ako ich pripraviť, je pomocou špiralizéra. Jednoducho odrežte konce cukety, položte ju vedľa noža a roztočte. Za menej ako 8 sekúnd budete mať špiralizovanú celú cuketu. Stačí však aj obyčajná škrabka na julienne.

Najväčšou výhodou škrabky julienne je, že je malá a lacná. V kuchyni nezaberie prakticky žiadne miesto a s najväčšou pravdepodobnosťou bude „bývať“ v zásuvke s ostatnými pomôckami.

Špiralizér sa nazýva aj špagetovač, je to zariadenie, ktoré vám namiesto špagiet vyrobí zeleninové špirály.
Špiralizér sa nazýva aj špagetovač, je to zariadenie, ktoré vám namiesto špagiet vyrobí zeleninové špirály.

Po dokončení cuketových cestovín ich stačí 2 – 3 minúty orestovať, prípadne ich môžete zohriať priamo na panvici spolu s omáčkou. Môžu sa podávať aj úplne studené. Záleží len na vašich preferenciách. My osobne dávame prednosť možnosti so soté.

Tip: Vyskúšajte aj recept na cuketové špagety s krémovovu omáčkou z kešu.

Ako pripraviť pistáciové pesto

Na prípravu pesta budete potrebovať sekáčik na orechy. V ňom najemno pomeliete pistácie alebo kešu orechy a potom pridáte roztlačený cesnak, nadrobno nasekanú bazalku, avokádo, kyslú smotanu a všetko rozmixujete na hladké pesto. Nakoniec dochutíte soľou a citrónovou šťavou. Pesto pridávajte k cestovinám na panvicu po veľkých lyžiciach, postupne ho zapracovávajte a zohrievajte. Keď sú cestoviny a pesto riadne premiešané a zohriate, môžete ich spoločne podávať na tanieroch obložených šalátom a cherry paradajkami.

Kvalitné pistácie nájdete TU.

Pesto s bazalkou a pistáciami má nielen krásnu farbu, ale aj vynikajúcu chuť.
Pesto s bazalkou a pistáciami má nielen krásnu farbu, ale aj vynikajúcu chuť.

Tip: Kto nemá rád cestoviny? Pripravte si doma našich 5 obľúbených receptov na omáčky na cestoviny.

Dá sa pesto na cuketové špagety pripraviť vegánsky?

Áno, kyslú smotanu môžete nahradiť vegánskou alternatívou alebo ju úplne vynechať.

FAQ – Najčastejšie otázky

Čo budem potrebovať na pesto z pistácií?

Na pistáciové pesto si okrem naturálnych pistácií pripravte cesnak, soľ, čerstvú bazalku, avokádo, kyslú smotanu, olivový olej a citrónovú šťavu.

Čím nahradiť v peste pistácie?

Pesto na cestoviny môžete vyrobiť aj z kešu orechov.

Ako pripraviť vegánske pesto z pistácií?

Jednoducho v recepte na pesto nahradíte kyslú smotanu vegánskou smotanou či inou vegánskou alternatívou.

Čím nahradiť cuketové špagety?

Pistáciové pesto môžete kombinovať s klasickými špagetami alebo inými cestovinami.

Ak hľadáte zdravšiu alternatívu, skúste bezvaječné cestoviny z červenej šošovice, ktoré sú skutočným hitom. Sú vyrobené z jemne mletej červenej šošovice a ako strukovinové cestoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín.

Ako si vyrobiť domáce cuketové špagety?

Na výrobu cuketových špaget budete potrebovať ručný alebo elektrický špiralizér. Tento prístroj vám z cukety vytvorí špirály, ktoré vyzerajú ako špagety.

Ako urobiť cuketové špagety bez špiralizéra?

Ak špiralizér doma nemáte, môžete ich pripraviť pomocou škrabky na zeleninu. Po nastrúhaní cukety na plátky, si plátky naskladajte na seba a nakrájajte ich na tenké plátky. Tento variant je pracnejší ako za pomoci prístroja.

Ako cuketové špagety uvariť?

Surové cuketové špagety dáte na pár minút na panvicu restovať. Možno ich tiež pripraviť s omáčkou, keď ich necháte ľahko povariť s hotovou omáčkou na cestoviny.

Môžem jesť cuketové špagety surové?

Áno, cuketové špagety môžete jesť aj neuvarené.

S čím môžem jesť cuketové špagety?

Cuketové špagety môžete kombinovať s pestom (rukolovým, bazalkovým či orehcovým) alebo s akoukoľvek omáčkou na cestoviny.

Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech

Cuketové špagety s pestom z pistácií

Cuketové špagety sú v lete hit, a to nielen preto, že sme sa na Slovensku naučili pestovať cukety vo veľkom. Cuketové špagety sa skvele hodia s pistáciovým pestom, ktoré dajú zelenine netradičnú lahodnú chuť.
5 z 1 hlasu
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 2 cukety upravenej do tvaru špagiet pomocou špiralizéra alebo škrabky
  • 100 g šalátu
  • 12 čerešňových paradajok
  • 1 mrkva nakrájaná na tenké prúžky

Na pesto

  • 75 g naturálnych pistácií alebo kešu
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • 1 zväzok bazalky
  • 1 avokádo
  • 100 ml kyslej smotany
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1,5 lyžičky citrónovej šťavy

Pokyny
 

  • Pripravíme si šalátovú podstielku zo šalátu a paradajok, na ktorú budeme servírovať cestoviny.
  • Rozmixujeme najemno pistácie/kešu, pridáme prelisovaný cesnak, najemno nakrájanú bazalku, avokádo, kyslú smotanu a premiešame na jemné pesto.
  • Pesto dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
  • Cuketové špagety 3 minúty restujeme na panvici a potom postupne pridávame a zapracovávame pesto.
  • Len čo sú cestoviny s pestom premiešané, môžeme servírovať na šalát z paradajok a listov šalátu.
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

1 komentár


  1. Ghí poznám od detstva ako prepustené maslo, moja babička a mama ho bežne používali, takže pre mňa nie je novinkou. Sama si ho doma vyrábam už roky, som vojnové dieťa, takže som sa s prepusteným maslom zoznámila už v detstve a naučila som sa ho vyrábať od svojej mamy (ktorá bola mimochodom tiež vojnové dieťa, ona z 1. a ja z 2. svetovej vojny). Možno práve vojna a problémy s potravinami viedli k používaniu postupov, ktoré chránili drahé maslo pred príliš rýchlym žltnutím v dobe bez chladničiek.
    Viem, že dnes sa uprednostňuje medzinárodný názov ghee, ale musím povedať, že mi to trochu prekáža, pretože zastiera dlhú tradíciu používania prepusteného masla. Zároveň musím oceniť váš opis nielen domácej výroby, ale aj výhod prepusteného masla.
    Zuzana

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2