Čo je ghí?
Ghí, ale aj ghee alebo ghíčko je číre maslo vyrobené z kravského mlieka, ktoré neobsahuje laktózu a mliečne bielkoviny. Má však oveľa lepšie výživové vlastnosti ako bežné maslo. Vďaka absencii laktózy je aj lepšie stráviteľné.
Názov ghee pochádza z Indie, kde sa prepustené maslo používa už 6 000 rokov. Je súčasťou ajurvédskej medicíny, kde sa nazýva elixírom zdravia. Ľudia tam veria, že podporuje fyzickú silu, jasnú myseľ, dobré zdravie a dlhovekosť.
Prepustené maslo ghí ako elixír zdravia
M. D. Rettigová vo svojich kuchárskych knihách spomína maslo ghí. V časoch našich prababičiek bola chladnička skôr luxusom a gazdiná potrebovala, aby maslo dlho vydržalo a ideálne nebolo v chladničke.
Ghí spĺňa všetky požiadavky doby. Je trvanlivejšie ako bežné maslo a môže vydržať niekoľko mesiacov. Odoláva aj vysokým teplotám.
Tip: Prečítajte si naše tipy na chutné večere?️ Na nákup ingrediencií na varenie navštívte náš e-shop.
Smaženie na ghí: Lepšie ako na masle
Pri olejoch a tukoch je dôležité poznať teplotu rozkladu, tzv. bod dymenia. Ide o teplotu, pri ktorej sa molekuly tuku začínajú štiepiť a dochádza k tvorbe plynov a vedľajších produktov vrátane voľných radikálov. Ghí má bod dymenia až 252 °C. Pre predstavu, obyčajné maslo má teplotu dymenia 120 –150 °C, preto nie je na vyprážanie vhodné.
Na použitie v kuchyni je vhodnejšie čerstvejšie ghí, nie staršie ako 1 rok. Na masáže a terapeutické účely je vhodnejšie staršie ghí. Stručne povedané, čím staršie, tým lepšie.
Ghí spĺňa všetky požiadavky vtedajšej doby. Je trvanlivejšie ako klasické maslo, vydrží aj niekoľko mesiacov. A navyše znesie aj vysokú teplotu.
Tip: Hľadáte ghí recepty? Inšpirujte sa u nás na blogu.
Na čo sa prepustené maslo (ghí) používa?
Ghí používajte všade tam, kde chcete mať vôňu a chuť masla. Natrite si ho na chlieb a posypte čerstvou pažítkou. Výhodou je, že sa v horúčave nerozpúšťa ako tradičné maslo, takže je vhodné na občerstvenie, turistiku alebo letnú turistiku.
Keďže má vysoký dymový bod, je ideálne na vyprážanie, pretože sa len tak neprepáli a vy si vychutnáte dozlatista chrumkavé rezne či hrianky.
Ghí môžete pridať aj do varených zemiakov alebo na restovanie zeleniny. A v neposlednom rade s ním môžete piecť sladké dobroty tak, ako ste zvyknutí pri tradičnom masle.
Ghí v kozmetike
Prepustené maslo sa tiež používa ako hlavná prísada niektorých kozmetických produktov. Prečo? Je hypoalergénne a skvele sa hodí ako pre citlivú, tak aj pre jemnú pleť.
Ghí môžete použiť aj doma ako pleťovú masku. Naneste ho na tvár a nechajte 15 min pôsobiť. Pleť bude krásne vláčna a hydratovaná.
Spálili ste sa na dovolenke pri mori? Aby ste zabránili vzniku pľuzgierov a vysušeniu pokožky, použite ghí. Je tiež skvelé na odreniny, najmä u detí.
Ak sa vám nepáči jeho maslová vôňa, môžete doň pridať bylinky, napríklad levanduľu alebo harmanček.
V čom je ghí lepšie ako bežné maslo?
- Nežltne.
- Je trvanlivejšie.
- Vydrží pri izbovej teplote.
- Je vhodné na vyprážanie.
- Vhodné pre ľudí s neznášanlivosťou mliečnych bielkovín.
- Vďaka prípravku si zachováva vitamíny A, D, E a K.
Ako si vyrobiť ghí doma?
Postup výroby domáceho ghí nie je zdĺhavý, budete potrebovať len kocku masla, hrniec a plátenko, cez ktoré maslo precedíte. Pri výrobe domáceho ghí musíte dodržiavať postup, aby ste sa vyhli spáleniu mliečnej bielkoviny.
Postup výroby domáceho ghí:
Postup výroby domáceho ghí je zdĺhavý a pre niektorých ľudí príliš náročný. Ghí v tej najlepšej kvalite si môžete kúpiť u nás na Ochutnajorech.sk.
- Maslo vložte do hrnca a nechajte ho rozpustiť na miernom ohni.
- Priveďte maslo do varu. Keď začne bublať, znížte teplotu na minimum, aby maslo len mierne bublalo.
- Začne sa tvoriť pena, ktorú odstráňte.
- Takto maslo ťahajte, kým nenadobudne krásnu zlatistú farbu a príjemnú vôňu.
- Hotové ghí spoznáte podľa zvuku, ktorý vydáva. Bublajúci zvuk je počuť len občas alebo vôbec. Takto spoznáte, že ghí je hotové.
- Dávajte pozor, aby ste maslo nespálili. Nemalo by mať hnedastú farbu. Výroba ghí z jednej kocky masla trvá približne 15 – 20 minút.
- Nechajte ghí vychladnúť a preceďte ho cez plátno. Zbavíte sa tak zrazených bielkovín. Uchovávajte v sklenenej uzavretej nádobe.
FAQ – Najčastejšie otázky
Čo je prepustené maslo ghí?
Ghí je čistý maslový tuk, ktorý je zbavený vody.
Ako chutí ghí?
Prepustené maslo má maslovú chuť s jemnými tónmi orechov.
Prečo jesť prepustené maslo?
Ghí je lepšie stráviteľné vďaka tomu, že neobsahuje kravské bielkoviny. Lepšie ho môžete využiť pri vyprážaní vďaka tomu, že znesie vyššiu teplotu vyprážania. Ďalšou výhodou je určite to, že vám vydrží čerstvé aj niekoľko mesiacov bez skladovania.
Prečo prepúšťať maslo?
Je to z toho dôvodu, že v klasickom masle je voda, ktorá sa rýchlo kazí, preto maslo dlho nevydrží. Odstránením vody v masle prepúšťaním vznikne čistý tuk, ktorý vydrží aj pri izbovej teplote mesiace.
Aké má prepustené maslo využitie?
Ako smažiť na ghí?
Stačí na panvici nechať rozpustiť cca 2 lyžičky ghí, panvicu rozpáliť a následne môžete vyprážať.
Ako využiť prebytočnú penu z domáceho prepusteného masla?
Odobraná pena obsahuje kravskú bielkovinu, ktorá má skvelú chuť, preto ju nemusíte vyhadzovať. Môžete penu z ghí pridať do základu polievok, omáčok, kaší alebo do zemiakovej kaše.
Tipy na recepty s ghí z blogu Ochutnej Ořech
- Indická kari ryža (recept pre instant pot – tlakový hrniec)
- Recept na indický špenát – palak paneer (vegan)
- Recept na dokonalú vegánsku kormu (indické kari)
- Recept zdravý a luxusne nadýchaný veľkonočný mazanec z tvarohu
- Rýchly recept na vegánsku taco misu
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Dobrý deň , môže sa Ghee používať opakovane na vyprážanie? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, to neodporúčame:)